Šta je novo?

Banke - virtuelne kartice

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
9,109
Poena
1,025
Naime, nedavno sam u nekom videu saznao da je legalno moguće kreirati virtuelne "pripejd" kartice koje se mogu koristiti za onlajn kupovinu, pretplate... i tako smanjiti rizik od nekih neželjenih situacija gde bi vas neko mogao zadužiti za veći iznos nego što je prvobitno predviđeno, naplatiti nešto što niste ni hteli...
U razgovoru sa operaterima MTS, sada Poštanska Štedionica banke, rečeno mi je da jednom kada se napravi odliv sa kartice - više nije moguće povući ta sredstva nazad.
Kako sam i sam imao neprijatnu situaciju sa https://www.oracle.com/cloud/ a nešto i načuo da na domaćem tržištu već postoje "proizvodi" iz naslova teme - želim da vas pitam:
Ima li neko iskustva sa tim i kakvi su utisci / preporuke?
 

Thunderbolt

Poštovan
Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruke
124
Poena
80
Nema veze sa nasim bankama, ali ja koristim PayWithMoon. Kartice se kreiraju za sekund preko ekstenzije za browser, ne traze nikakvu verifikaciju dokumenata ili telefona i sve je instant dostupno nakon obicne registracije.

Uplacujem Bitcoin preko Lightning mreze jer je tako najbrze i najjeftinije, mada moze i preko Coinbase naloga ukoliko imas druge kriptovalute. Ako ne potrosis ceo iznos sa kartice mozes jednostavno obrisati karticu i preostali iznos ti se vraca na wallet ili Coinbase nalog, makar to bilo samo $0.01. Dozvoljeno je kreirati neogranicen broj kartica.

Jedina mana je sto ih je moguce koristiti samo na sajtovima iz US ili ako sajt ima poseban platni procesor za US kada udjes sa njihovom IP adresom preko VPN-a, ali je bez obzira na to potpuno moguce koristiti kartice iz Srbije. Na zvanicnom Discordu ima iskustava za gotovo sve sajtove koji te mogu zanimati.

Ne uzimaju nikakav fee korisnicima, a povremeno daju i cashback. Iskustvo za placanje pretplata mi odlicno, sajtovi nisu pravili problem ni sa VPN-om, cak su mi refundirali vise u Bitcoin-u nakon sto sam obrisao karticu jer mu je u tom trenutku cena opala.
 
Poslednja izmena:

Logen

Slavan
Učlanjen(a)
20.12.2009
Poruke
1,637
Poena
210
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1
Cao, Intesa ima ovu opciju i uvek je koristim. Postoje dve vrste kartica, za jednokratno placanje i visekratno (vaze max 6 meseci). Prilikom kreiranja kartice samo definises max iznos koji moze da se skine i to je to. Jednokratne kartice su mi svuda radile ali visekratne nisu, npr. Glovo i Wolt da ali na PayPal nisu. Refund nisam nikad imao pa ne znam kako to funkcionise sa virtuelnim karticama.
 

iOS

Cenjen
Učlanjen(a)
06.02.2016
Poruke
1,580
Poena
195
@SuperStarr

Koliko znam, "uvek neprijatna" Intesa je omogucila da mozes da pravis virtuelne kartice kad koristis neki od njihovih paketa racuna 😃
Ovo je iz njihovog uputstva
11.2. NOVA VIRTUELNA KARTICA
Ova opcija ti pruža mogućnost da kreiraš virtuelnu kopiju svoje debitne ili kreditne kartice i na taj način vršiš online kupovinu na siguran i bezbedan način.
Virtuelnu karticu možeš koristiti jednom ili više puta tokom vremenskog perioda koji odrediš. Takođe, iznos za potrošnju sam definišeš u skladu sa svojim potrebama. Klikom na dugme NASTAVI, prelaziš na sledeći korak, pregled unetih podataka. Ukoliko su svi uneti podaci ispravni, klikom na dugme KREIRAJ, a zatim autorizacijom, kreiraš virtuelnu karticu.

Mnogo vise o tome je u njihovoj temi na forumu 😃
 

Korean_MCG

Poštovan
Učlanjen(a)
19.10.2020
Poruke
241
Poena
65
Pretpostavljam da si se opekao o besplatan trial, problem sa tim sajtovima (Oracle, Linode, Vultr, DigitalOcean) je što ne prihvataju prepaid i virtualne kartice, već isključivo debitne i kreditne. Besplatnu debitnu karticu mislim da trenutno nudi samo Rajfajzen sa iRačunom (dinarski tekući račun), iz njihove aplikacije možeš da privremeno blokiraš karticu kada je ne koristiš, tada ne mogu sajtovi da ti skidaju novac preko noći bez tvog znanja. Za virtuelne kartice su korisnici iznad naveli koje imaš mogućnosti sa bankama u Srbiji, ali je za sve preduslov da imaš račun kod njih za koji plaćaš održavanje.

Sredstva uvek mogu da se vrate na karticu, postoji jasno definisana procedura. Prvo kontaktiraš trgovca i objasniš situaciju, ako odbiju da vrate novac onda pišeš banci reklamaciju. Velike kompanije vrlo često refundiraju novac koji skinu korisnicima sa kartice preko noći kada im zatražiš, jer ako pišeš reklamaciju i banka ti vrati novac onda trgovcu se osim tog iznosa naplaćuje i naknada, a ako procenat reklamacija bude iznad ~3% platni procesor raskida ugovor sa njima.

Ta praksa skidanja novca sa kartice preko noći je neetična i funkcioniše po principu APP - ako prođe, prođe. Trgovci koji imaju etiku uvek traže 3D secure autorizaciju pre nego što bilo šta naplate.

Btw. ako imaš Račun Plus kod BPŠ imaš mogućnost internet kanal da uključiš i isključiš po potrebi na MasterCard kartici.
 
OP
OP
SuperStarr

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poruke
9,109
Poena
1,025
@Korean_MCG je sve pogodio.
Posle "free trial"- je naplaćen neki iznos za pretplatu na koju se nisam pretplatio. Nekoliko puta je bilo napomenuto da neće biti naplaćeno posle isteka probnog perioda i na kraju nije bilo tako.
Kako je i ovo za Račun Plus kod BPŠ tačno, tako sam blokirao da ne bude daljih naplata. I ne samo to, sada paranoično držim dneven / nedeljne i mesečne limite i to je sad opterećenje i potencijalni problem oko plaćanja ako zaboraviš da su aktivirani.

Što se žalbi tiče kod Orakla tiče: preusmeren sam na neki rumunski "customer support" sa kojim nisam mogao da se razumem jer oni (to odelenje) navodno ne vide tu naplatu tj. ne vide da je išta naplaćeno...
Onda je tiket "eskalirao" ali mi se od tada niko nije obratio...

Kako god, naučio sam da više nikome ne verujem i ne ostavljam prave podatke.
Kada nešto plaćam online obavezno proveravam da nije potvrđeno / čekirano da kartica ostane zapamćena. Jedino mesto gde je (za sada) držim zapamćenu je AliExpress.

Virtuelne kartice bi rešile probleme i privatnosti i sigurnosti i rado bi plaćao neku minimalnu mesečnu naknadu, za neki servis koji je "siguran". :)

Opcija koju nam je predložio @neorrible deluje super, razmatram i nju (još je nisam probao).
 

Thunderbolt

Poštovan
Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruke
124
Poena
80
Upravo sam ponovo platio sa PayWithMoon karticom AppleCare+, ali sam ovaj put povezao Coinbase nalog. Uplatio sam tačno koliko je potrebno, uneo podatke i sve je prošlo bez problema. 🙂
 

Davidson

Poštovan
Učlanjen(a)
08.02.2021
Poruke
185
Poena
55
Moja oprema  
Laptop
Huawei Matebook D14 AMD Ryzen 5 3500U
Mobilni telefon
Huawei P40
Pametni uređaji
Mi Band 4
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Da li je dozvoljen povrat novca na PayWithMoon kartice ukoliko se desi problem sa plaćanjem? Npr refundacija na AliExpress ili Ebay nakon dispute?
 

Thunderbolt

Poštovan
Učlanjen(a)
05.01.2014
Poruke
124
Poena
80
Da li je dozvoljen povrat novca na PayWithMoon kartice ukoliko se desi problem sa plaćanjem? Npr refundacija na AliExpress ili Ebay nakon dispute?
Jeste, vraca se bez problema. Imas detalja na njihovom zvanicnom Discordu.

ili na primer ako ti ne prodje transakcija iz bilo kog razloga karticu obrises i vrati ti se balance bez problema.
 
Poslednja izmena:
Vrh Dno