streets_fan
Čuven
- Učlanjen(a)
- 09.12.2004
- Poena
- 645
Sad gledam neka placanja iz aprila, ne bih ni ja rekao 🤣.
Moracu da ih pitam otkud ta informacija...
Moracu da ih pitam otkud ta informacija...
Lupetanje, to je regulisano ugovorom o vođenju paketa računa i jasno se kaže da se račun zadužuje po prodajnom kursu Banke na dan zaduženja.Druga zaninljivost je da mi je receno, kod placanja u inostranstvu u evrima, za visa insipre karticu ide konverzija po srednjem kursu evra. To bi znacilo da je to najbolja opcija koja postoji, bolja cak i od kupovine evra pa placanja deviznom karticom.
Kuma mi radi u tom sektoru, traže od korisnika da se slika ceo pasoš, pa na osnovu toga gledaju… ne zna ni ona kako ce to ici kada ukinu pecatiranje u EUVideo sam da neke banke imaju putno osiguranje od 30 dana godisnje, oni su spominjali nesto preko pasosa, ali mi nije bas realno da imaju uvid u moje kretanje i prelazak granice...
Da li je zloupotreba ako si platio oba osiguranja?Kuma mi radi u tom sektoru, traže od korisnika da se slika ceo pasoš, pa na osnovu toga gledaju… ne zna ni ona kako ce to ici kada ukinu pecatiranje u EU
Takođe, sta ako je neko dvojni državljanin poput mene, to moze biti zloupotrebljeno… putujem po EU sa drugim, a naplatu osiguranju na osnovu srpskog pasoša…
Ovo je malo nespretno rešeno zakonom, pošto imamo situaciju da svaka banka zahteva te podatke, ako odbiješ ne možeš da otvoriš račun, a ako nemaš račun ne možeš da primaš zaradu, čime je uskraćeno osnovno pravo zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad.@streets_fan
Ti ne moraš (nisi u obavezi) da im daš pasoš ali tada se odričeš prava i beneficija koje ti oni daju.
Drugim rečima, ne moraš da im pokažeš pasoš ali onda ne možeš da ostvariš osiguranje.
Takođe i kod otvaranja računa moraš da daš ličnu kartu.
Slično je kod svih kompanija. Recimo mobilni operater nema pravo da ti gleda ličnu kartu ali ako hoćeš da imaš broj kod njega moraš da daš. Tvoj izbor, ako hoćeš broj, daj LK.
Inače, samo policiji i drugim državnim organima si u obavezi da daš lični dokiment.
Pa ne znam da li bi me lecili u Hrv samo zato sto imam njihovo drzavljanstvo i nista vise,ne placam im nista,od mene nemaju nikakve vajde. Rekao bih da ne bi.Tu se valjda uzima u obzir da si gradjanin te zemlje i imas pravo na lecenje. Kad odes u neki grad u Srbiji, ne uplacujes putno osiguranje, odes u lokalnu ustanovu ako ti nesto treba.
To i ja mislim.Pa ne znam da li bi me lecili u Hrv samo zato sto imam njihovo drzavljanstvo i nista vise,ne placam im nista,od mene nemaju nikakve vajde. Rekao bih da ne bi.
Strogo uzev, po zakonu ne moraš da imaš račun, možeš zahtevati isplatu zarade u gotovini. Poslodavac je dužan da udovolji. Praksa je drugačija.Ovo je malo nespretno rešeno zakonom, pošto imamo situaciju da svaka banka zahteva te podatke, ako odbiješ ne možeš da otvoriš račun, a ako nemaš račun ne možeš da primaš zaradu, čime je uskraćeno osnovno pravo zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad.
Poslodavac može da potpiše nalog za isplatu sa tvojim BOP-om, koga uporedo ti kao radnik potpisuješ, ali baš zato što je to opsežan posao za sve strane, pogotovo u većim kolektivima, na tako nešto je vremenski problematično računati. To može preduzetnik sa malim brojem radnika ili mikro preduzeće da praktikuje, ali pošto postoje barem 3 opcije za besplatan račun (u vreme dok sam bio na plati faktički je postojala samo jedna, no bitno da se u datom momentu igde nudio tekući bez održavanja) taj proces je suvišan.Ako nemaš račun ne možeš da primaš zaradu, čime je uskraćeno osnovno pravo zagarantovano Ustavom.
Ovo je malo nespretno rešeno zakonom, pošto imamo situaciju da svaka banka zahteva te podatke, ako odbiješ ne možeš da otvoriš račun, a ako nemaš račun ne možeš da primaš zaradu, čime je uskraćeno osnovno pravo zagarantovano Ustavom, a to je pravo na rad.
Poslodavac može da potpiše nalog za isplatu sa tvojim BOP-om, koga uporedo ti kao radnik potpisuješ, ali baš zato što je to opsežan posao za sve strane, pogotovo u većim kolektivima, na tako nešto je vremenski problematično računati. To može preduzetnik sa malim brojem radnika ili mikro preduzeće da praktikuje, ali pošto postoje barem 3 opcije za besplatan račun (u vreme dok sam bio na plati faktički je postojala samo jedna, no bitno da se u datom momentu igde nudio tekući bez održavanja) taj proces je suvišan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari