Najbolji RPG koji sam igrao je Bloodlines. Deus Ex je izuzetan RPG, Gothic takođe. Mount and Blade Warband singleplayer kampanja je odličan miks RPG-a i strateške igre.
Od Skajrima je i Oblivion bolji RPG, a Oblivion vrlo inferioran u odnosu na Morrowind koji je u ono vreme bio lošiji RPG od Gothic-a keca. Od Skajrima je Cyberpunk 2077 barem duplo bolji RPG.
Osnovna karakteristika dobrih RPG igara je koliko različitih avantura možeš izvući od jedne igre a da ta igra nije čisto akciona poput GTA, nego da ima utvrđen set pravila. Ono što sve dobre RPG igre imaju jeste izuzetna atmosfera i osećaj pripadnosti svetu u kojem se nalaziš i uticaj koji na isti imaš. Toga generalno fali u Elder Scrolls igrama a Skyrim je ubedljivo najlošiji Elder Scrolls u tom pogledu, igra uopšte nema atmosferu. Više atmosfere ima u Fallout 3, koja je takođe bolji RPG od Skyrima.
Avowed kao RPG je daleko lošiji od svih nabrojanih igara.
@Uriel Nije Drakan, ova igra nije uopšte bila popularna a Drakan je bila vrlo popularna igra u ono vreme. Takođe Drakan niko nije reklamirao kao RPG nego kao akcionu igru.
Jedva pronađoh na Wikipediji, igra se zove Darkened Skye, reklamirali su je kao RPG tada u Outer Space čini mi se pa ja kupio da vidim jel valja. Izašla je tu negde oko Gothica i Morrowinda, posle njih čini mi se i očekivao sam nešto slično u RPG pogledu a dobio lajt verziju koja je uglavnom koridor akcioni RPG. Tada su igre i krenule da pucaju po šavovima kada su krenuli da uvaljuju te konzolaštine na PC, igre u koridorima sa pojednostavljenim kontrolnim šemama. Posle Jedi Knight došao Phantom Menace rađen primarno za Playstation, ovaj Darkened Skye kao neki kvazi RPG, Deus Ex 2 kao osakaćeni nastavak prve igre, Unreal 2 je još i solidan bio obzirom da je Halo-lika konzolaština posle fenomenalnog UT. Posle SWAT 3, Rainbow Six, Delta Force, stigle konzolne verzije tih igara.
Uglavnom Avowed me najviše podseća na taj Darkened Skye nekako, taj neki ograničeni fazon RPG-a. A i tu su negde po ocenama, 65-70 od 100. Toliko je dobio Darknened Skye a toliko realno zaslužuje i Avowed. Može da se pregazi jednom, ništa više od toga. Bar je grafika lepa (i statična).
Ono u čemu je Avowed bolji od Path of Eternity je način na koji je svet prezentovan, sa merom i ukusom. U PoE te od početka zapljusnu sa dosadnim romanima teksta, ovde te igra više uvlači u taj svet. I dalje je to vrlo slabo interesantno koncipiran i napisan svet ali je svakako bolje nego u PoE. Da bi priča bila dobra mora biti misterije, zato je Dark Souls vrhunski iznesena priča i uopšte Souls igre jer te teraju da povezuješ stvari bez romana teksta. Jel znaš koliko me bolji ćošak da čitam tri A4 strane teksta na samom startu nekog RPG-a, o istoriji tog sveta od Kulina Bana... to mi je odmah red flag. Dešava se nekad da neko to ume da iznese da bude interesantno ali obično je težak slop i ubija želju za otkrivanjem tog fantastičnog sveta. Zamisli kreneš avanturu sa četvoro prijatelja i od starta GM krene da recituje 20 strana istorije, pre prvog fajta, avanture, bilo čega? Pa oterali bi ga svo petoro u tri lepe i tu bi se D&D sesija završila. E to je ono gde je PoE kritično loš.