Šta je novo?

Avowed

cenjeni youtuberi, se utrkuju ko ce vise mana da nadje nekoj igri kao da je to ptvrda njihovog poznavanja scene. A prosecan igrac 90% tih mana nece ni da provali i ako neku provali, nece joj toliko dati na znacaju ako prethodno nije zatrovan utiscima kriticara
ovo je ziva istina, pre neki dan gledam kako se svi utrkuju ko ce vise da upre prstom u situaciju iz AC Shadows gde se istovremeno vidi lubenica na pijaci i procvetale tresnje?!?! verovatno nijedan igrac od 10 miliona koliko ce ih igrati tu igru to ne bi primetio, i ako bi - ne bi mu predstavljalo nikakav problem

Samo u ovom mediju smo navikli na takve stvari. Nezamislivo mi je da pre gledanja filma koji me koliko-toliko interesuje odgledam par youtubera (?!) koji imaju nešto da kažu. Ili pre slušanja pesme.
verovatno najveci razlog zasto je to tako je da su igre postale jako skupa *******cija (ako ne pribegavate pirateriji)
meni savrseno odgovara da pogledam par reviews, kakvih god, jer mi pomaze da odlucim da li se isplati dati 70evra za igru ili ne. Pesmu imam dzabe da cujem na YT, film se iz dva klika vec nadje negde
kada kazem da mi reviews pomazu, naravno podrazumevam da se koristi zdrav razum pritom, na meni je da kazem da li je nesto sto review-er prica smisleno ili budalastina, ali svakako mi jako znaci da se spasim bacanja prilicno velike cifre jer ako review kaze da u RPG igri ne mogu da igram po svom nahodjenju ili se moja druzina ponasa retardirano (i to potkrepi nekim snimkom ili necim) onda stvarno ne vidim razlog da takvoj igri dajem sansu

Priča se da će GTA 6 koštati i 100€ a prosečna ocena će sigurno biti takva. Zašto ne isplati?
Zato što je standardna cena video igara nekada bila 50$. Malko se upucavaju te cene zadnjih godina previše reklo bi se. Podinuta je cena na celokupan hardver, uključujući i konzole, NVidia grafičke su nadrealno skupe, dakle samo nam fali još da igre odu na 100$ i eto fešte... Nazire se već nova piratska renesansa! :cool:

svako moze da vrednuje svoj proizvod koliko on misli da vredi, trziste ce pokazati da li je upravu

Možda i vredi, možda ne - ja recimo ne bih dao nikada te pare za igru.

A što se tiče prosečne ocene koja će biti 100 - šta mi to znači kada takva igra jednostavno nije moj cup of tea? Da je igram zbog prosečne ocene iako unapred znam da neću uživati u njoj jer mi se nije dopadao koncept ni jedne od prethodnih GTA te ih nisam nikad ni igrao? Ili zato što će je svi igrati pa da budem u trendu? Hvala lepo, ima i lepših/pametnijih načina da bar ja provedem dan, ne kritikujući pritom nikog ko je igra jer je sve to isključivo stvar ličnog izbora.

Ni meni nikad nije legao nijedan deo koji sam igrao.U pocetku mi naravno bude zanimljivo,ali sam uvek batalio.Mislim da je mozda cak i settings same igre bitan,naprimer RDR 2 mi je bilo pravo uzivanje zbog sporijeg gameplay-a.Ipak su tu i godine upitanju,omatorio sam. :)

Ima i do toga - neko uživa da cepa zmajeve po pustoši a neko policajce po gradovima...

Igra li neko? Čini se da i nije loša igra, a verovatno ću dati šansu kad uhvatim vremena.
Kažu da je gameplay dobar, priča zanimljiva...

Nema se vremena za ovo smece, KCD se cepa, igretina koja postavlja nove standarde u svetu RPG-jeva. Preporucujem ti da uplovis u taj svet.
Rado bih ali nedostaje mi samo magija, fantazijska stvorenja, čarobnjaci, misterije, kultovi, vilenjaci, patuljci, enchanting, magic items, fire and ice.

naravno da ce biti fail kad nisu isti ljudi u timu koji su radili new vegas i kotor2.

Pa ne mora da znaci zato sto su isti ljudi u njemu koji su radili Pillars of Eternity, fantastican rpg, i ova igra je upravo nesto u tom fazonu samo iz prvog lica.
Ali eto, agenda je zavladala i kod njih relativno skoro (na sred razvoja ove igre) i sad imamo neuverljive i nezanimljive likove sa kojima bi trebalo da koegzistiramo u virtualnom svetu.

I NWN2 koji je isto bio dosta dobra igra.
PoE i PoE 2 su završili pre nego što ih je Microsoft uzeo pod svoje, nakon čega su objavili još tri rekao bih neuspešne igre kakva će biti i ova.

Koliko sam primetio ova igra ima jedan jako dobro izveden element, bacanje magija. Samo zbog toga ću joj dati šansu, ako sam mogao igrati i završiti Two Worlds II mogu i ovo. A ionako je cela DEI i woke priča na zalasku, za koju godinu ćemo se setom sećati kako je to nekad bilo. Možda nam i budu nedostajali snažni ženski likovi i likovi drugih rasa i boja, sada kada po novoj direktivi udare Endru Tejtove kao 99% likova u video igrama :)

Igra li ovo ko? Ja krenuo, radi okej, fino izgleda a međuanimacije™ su vrhunske, jedva čekam dan kada real time grafika dostigne ovaj nivo.
Ono što odmah upada u oči jesu ovi Godlike features, ******ski izgleda... ali na sreću neko je u Obsidianu bio pametan i ostavio opciju da se grafički prikaz tih features-a isključi.
Smanjio sam intefejs na minimum, nisam još pronašao opciju da ga isključim u potpunosti. Igram čarobnicu, da izvučem maksimum iz igre jer muški likovi i bez Godlike features-a izgledaju onako kako bi feministice želele da muški izgledaju... za preskočiti jelte, zato i igram crvenokosu čarobnicu ko iz Diablo II da je izašla. Ima i pronouns da nakačiš tvom liku, opet pametan izbor napravljen pa je opciono. Za sada ne vršti toliko na woke, tačnije može se to izbeći što je kul sa njihove strane što su omogućili to. Videćemo kasnije.

Naravno prvo pokretanje 5-10 minuta shader compilation. Unreal Alabama...

Koliko sam primetio ova igra ima jedan jako dobro izveden element, bacanje magija. Samo zbog toga ću joj dati šansu, ako sam mogao igrati i završiti Two Worlds II mogu i ovo. A ionako je cela DEI i woke priča na zalasku, za koju godinu ćemo se setom sećati kako je to nekad bilo. Možda nam i budu nedostajali snažni ženski likovi i likovi drugih rasa i boja, sada kada po novoj direktivi udare Endru Tejtove kao 99% likova u video igrama :)
Nije do ženskih likova, to apsolutno nije DEI priča. Već, kao, nema smisla forsirati bilo kakvu agendu u mističnom, magičnom svetu, neki srednji vek vajb, da likovi imaju "top surgery scars" kao u Veilgardu. To je kao da se Kratos izjašnjava kao they/them. Meni je sve u redu, ne smeta mi ništa, ali ako nema smisla u kontekstu sveta i priče, onda je forsirano i treba kritikovati.

Ne znam, meni ovo niđe veze sa medieval vajbom, više je poput Morrowinda gde je fantasy na 100%.
Koliko me sećanje služi u Path of Eternity si imao izbor više rasa, ovde su to dve i ne razlikuju se preterano.
Mada ni u PoE nije bilo to to, nije to taj D&D, a ovo je još manje.

Ključni deo iz Pecinog posta "ali ako nema smisla u kontekstu sveta i priče" a lično smatram da definitivno nema, kao uostalom i u većini novih dela.

Ne znam, meni ovo niđe veze sa medieval vajbom, više je poput Morrowinda gde je fantasy na 100%.
Koliko me sećanje služi u Path of Eternity si imao izbor više rasa, ovde su to dve i ne razlikuju se preterano.
Mada ni u PoE nije bilo to to, nije to taj D&D, a ovo je još manje.
Poe je vrhunska igra naročito drugi deo. Po mašti, svetu, dijalozima i karakterima stavio bih ih pod isti koš kao baldur's gate 2 i planescape torment. To sto pojedinci ovde trče kroz te igre umesto da uzivaju u svakoj odluci i pazljivo isprate priču je druga stvar. Planescape i bg2 su me podstakli da naucim engleski, jer nisam zeleo u životu da propuštam takve stvari.

Drugi deo PoE nisam igrao, prvi je bio toliko dosadan i naporan da sam batalio posle par sati, ali znam osnove tog sveta.
Dosadna, razvodnjena priča, tona neinteresantnog teksta.

Što se Avowed tiče, ovo baš i nije RPG kako ja to percipiram, više je neka akciona avantura.
Nije toliko loše ali ništa specijalno, suvi prosek od igre. Borba je dobra, tačnije bila bi odlična kada bi bilo više interaktivnosti sa okolinom.
Kao kada iz Dark Messiah of Might & Magic izbacite svu interakciju koju možete imati sa okolinom i kreativnost koja iz toga proizilazi, i samo ostanu animacije.
Eto tako je najpribližnije. Sramota je ovaj Unreal Engine 5, umesto da donese next gen, u UE5 igrama mahom sve statično. Lepo izgleda ali statično do zla boga...

Skyrim koji je inače kritično loš RPG, je za Avowed RPG i po. Mislim da sam poslednji put igrao ovako neku igru koja se prodaje kao RPG a da to zapravo nije pre oko 25 godina, ne mogu da se setim kako se zvala, bio je ženski lik/avatar i takođe neka fantastika od sveta. Iz trećeg lica se igralo.

@Envoy Dan nije Drakan ta igra ?

Skyrim kriticno los rpg?
Poe 2 nije igrao?
Trolujes garant?
Zivo me interesuje koja je tvoja predstava RPG-a @Envoy ?
Primer igre koja je cist RPG?

Najbolji RPG koji sam igrao je Bloodlines. Deus Ex je izuzetan RPG, Gothic takođe. Mount and Blade Warband singleplayer kampanja je odličan miks RPG-a i strateške igre.
Od Skajrima je i Oblivion bolji RPG, a Oblivion vrlo inferioran u odnosu na Morrowind koji je u ono vreme bio lošiji RPG od Gothic-a keca. Od Skajrima je Cyberpunk 2077 barem duplo bolji RPG.

Osnovna karakteristika dobrih RPG igara je koliko različitih avantura možeš izvući od jedne igre a da ta igra nije čisto akciona poput GTA, nego da ima utvrđen set pravila. Ono što sve dobre RPG igre imaju jeste izuzetna atmosfera i osećaj pripadnosti svetu u kojem se nalaziš i uticaj koji na isti imaš. Toga generalno fali u Elder Scrolls igrama a Skyrim je ubedljivo najlošiji Elder Scrolls u tom pogledu, igra uopšte nema atmosferu. Više atmosfere ima u Fallout 3, koja je takođe bolji RPG od Skyrima.

Avowed kao RPG je daleko lošiji od svih nabrojanih igara.

@Uriel Nije Drakan, ova igra nije uopšte bila popularna a Drakan je bila vrlo popularna igra u ono vreme. Takođe Drakan niko nije reklamirao kao RPG nego kao akcionu igru.
Jedva pronađoh na Wikipediji, igra se zove Darkened Skye, reklamirali su je kao RPG tada u Outer Space čini mi se pa ja kupio da vidim jel valja. Izašla je tu negde oko Gothica i Morrowinda, posle njih čini mi se i očekivao sam nešto slično u RPG pogledu a dobio lajt verziju koja je uglavnom koridor akcioni RPG. Tada su igre i krenule da pucaju po šavovima kada su krenuli da uvaljuju te konzolaštine na PC, igre u koridorima sa pojednostavljenim kontrolnim šemama. Posle Jedi Knight došao Phantom Menace rađen primarno za Playstation, ovaj Darkened Skye kao neki kvazi RPG, Deus Ex 2 kao osakaćeni nastavak prve igre, Unreal 2 je još i solidan bio obzirom da je Halo-lika konzolaština posle fenomenalnog UT. Posle SWAT 3, Rainbow Six, Delta Force, stigle konzolne verzije tih igara.

Uglavnom Avowed me najviše podseća na taj Darkened Skye nekako, taj neki ograničeni fazon RPG-a. A i tu su negde po ocenama, 65-70 od 100. Toliko je dobio Darknened Skye a toliko realno zaslužuje i Avowed. Može da se pregazi jednom, ništa više od toga. Bar je grafika lepa (i statična).

Ono u čemu je Avowed bolji od Path of Eternity je način na koji je svet prezentovan, sa merom i ukusom. U PoE te od početka zapljusnu sa dosadnim romanima teksta, ovde te igra više uvlači u taj svet. I dalje je to vrlo slabo interesantno koncipiran i napisan svet ali je svakako bolje nego u PoE. Da bi priča bila dobra mora biti misterije, zato je Dark Souls vrhunski iznesena priča i uopšte Souls igre jer te teraju da povezuješ stvari bez romana teksta. Jel znaš koliko me bolji ćošak da čitam tri A4 strane teksta na samom startu nekog RPG-a, o istoriji tog sveta od Kulina Bana... to mi je odmah red flag. Dešava se nekad da neko to ume da iznese da bude interesantno ali obično je težak slop i ubija želju za otkrivanjem tog fantastičnog sveta. Zamisli kreneš avanturu sa četvoro prijatelja i od starta GM krene da recituje 20 strana istorije, pre prvog fajta, avanture, bilo čega? Pa oterali bi ga svo petoro u tri lepe i tu bi se D&D sesija završila. E to je ono gde je PoE kritično loš.

Poslednja izmena:
Nista od toga sto si naveo nije rpg.
Imaju elemnte rpg-a ali to nisu.
Vecinom su ili fps, ili akcione...ali RPG definitivno nisu. Hack n slash na steroidima u najbolju ruku, ali nista vise od toga.
A tacno sam posumnjao kad si napisao "...tona neinteresantnog teksta..." u pretposlednjem postu ovde. Znao sam da ne volis da citas i da ti je potrebna akcija da zavrsis svoje "rpg-ove".
A pravi RPG moze da se zavrsi dijalogom, bez ispaljenog metka, ili sa jako malo akcije. Da si zavrsio neki u zivotu - znao bi to.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: DAS
Obsidian....
Kotor 2 mi je vrhunska igra, do dela kada sve lagano odlazi "do milokliza" (da, svi znamo kako i zašto i zbog čega, neću se baviti time).
NWN 2 nisam igrao.
New Vegas, iako sam tri-cetiri puta pokušao, nije moja šoljica čaja i nemam neki pozitivan sud o njemu.
Onaj ubogi Alpha Protocol sam prešao, odlična priča (što me i držalo), ali onaj prejadni gameplay i čuveno čučkaranje (njihova verzija trčanja i šunjanja su mi ogadili igru), gde je možda bolja opcija bila da su gameplay deo dali dresiranim majmunima da odrade, garantovano bi to ispalo mnogo drugačije.
POE sam igrao nekih 40-ak sati, ali mi nije legao. Drugi deo nisam ni pokušao.
Outer Worlds je valjda njihov, ne dopada mi se uopšte.
Avowed mi, štaviše, deluje interesting, ali ne po punoj ceni, samo na nekom žestokom popustu. Nisam pratio recenzije jer u današnje vreme igre su ili 10/10 ili 1/10, jućuberi se bave samo lajkovima i likovima, zabole ih du.ence za objektivnu kritiku.

I da dodam, Deus Ex je najbolja igra ikada, ona nema svoj žanr, u pitanju je unikat. Neprevaziđen. 😁

Ja igram Gamepass verziju, isto ko i Stalkera. Avowed možda kupim na Steamu kada bude 5 dolara, mada će pre toga biti free na Epic.

Vrh Dno