Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Na svakih 20 strana teme - ista prica.

Srecom se ne broje postovi ovde. Ovaj topik je takav waste of time...kud ne napisaste ovoliko saveta sto se tice sw-a ili hw-a...

Magick, mislim da u slucaju Avatara ne treba gleadti listu "best movies of all time domestic". Ovo je poredjenje filmova u Americi.
ALI , ciljna grupa ovog filma su antiamerikanci tj antikapitalisti koji se protive korporacijama koje za pare unistavaju i napadaju trece zemlje.
Sa ovakvom pricom Avatar ce se vise gledati u Iraku, Srbiji, Francuskoj, Kini, Rusiji, Japanu i bilo kojoj drugoj zemlji gde se amerikanci gledaju kao glupa nacija koja nasilnicki pokusava da kontrolise svet i zaradjuje na njemu.
Iako je Obama na vlasti, gomila Amerikanaca podrzava politiku jake i agresorske Amerike koja je vodeca kapitalisticka zemlja u svetu.

Skoro sam odgledao T2 Skynet edition u 1080p i odusevio se fotografijom, uopste nisam to primecivao ranije, kao da nikad nisam ni gledao film takav sam osecaj imao. Posle odgledam salvation, imao sam osecaj kao da gledam neki crtani film.
:smoke:

Prilozi

• 004.jpg
    004.jpg
    77.8 KB · Pregleda: 129
btw magick, jel rekao JC negde ista o avataru u ovom kontekstu u kome ti govoris?
Režiseri retko govore o svojim (aktuelnim) filmovima na takav način, jer bi to bilo kao objašnjavanje vica. :) Ali iz samog scenarija, koji je sada već dostupan, možeš videti jasne (eksplicitno izrečene) namere da se postignu određene sugestije i napravi neka simbolika. Mnogo više pak možeš pročitati u raznim prikazima i kritičkim analizama filma.

Možda ova slika iz jedne takve analize govori više nego što bih ja mogao da sročim u jednom postu...
ili je mozda sve to ubaceno ne zato da bi imalo neku dubinu, nego da bi ovako neki likovi kao mi mrsili po forumima sta je on u stvari hteo da kaze?
:)
Pazi... Na osnovu reakcija nekih od vas, čini mi se da ste me pogrešno shvatili... Nisu "subliminalne" poruke, odnosno sugestivni simboli neka ezoterija i to svojstvena Džejmsu Kameronu. Daleko od toga... To je praktično sastavni deo gramatike filmskog jezika i same naracije kol'ko i elipsa ili fleš-bek. Ono po čemu se režiseri i filmovi razlikuju su uspešnost u primeni takvih detalja, odnosno efikasnosti koju oni imaju u prenošenju priče i emocija.

Nisam imao nameru da izdvojim Džejmsa Kamerona kao kuriozitet po tom pitanju, već da vam produbim pogled na film kao medij. A što se tiče skrivene pozadine filma, svakako nisam jedini koji u Avataru vidi više poruka i moralnih dilema od "Plesa sa vukovima". Eto... čak je i neko maštovitiji od mene uvideo sličnost između onih uređaja za "linkovanje u avatar" i kovčega, gde se opet potencira razdvajanje telesnog i duhovnog. ,)

Magick, mislim da u slucaju Avatara ne treba gleadti listu "best movies of all time domestic". Ovo je poredjenje filmova u Americi.
ALI , ciljna grupa ovog filma su antiamerikanci tj antikapitalisti koji se protive korporacijama koje za pare unistavaju i napadaju trece zemlje.
Sa ovakvom pricom Avatar ce se vise gledati u Iraku, Srbiji, Francuskoj, Kini, Rusiji, Japanu i bilo kojoj drugoj zemlji gde se amerikanci gledaju kao glupa nacija koja nasilnicki pokusava da kontrolise svet i zaradjuje na njemu.
Iako je Obama na vlasti, gomila Amerikanaca podrzava politiku jake i agresorske Amerike koja je vodeca kapitalisticka zemlja u svetu.
Efekat toga o čemu ti pričaš uopšte nije tako veliki. Prvo što ga čak ni svi republikanci ne doživljavaju kao "anti-patriotski", a drugo... mnogi od onih kojima bi i smetao taj kontekst se ne osećaju prozvanim, jer "to nisu američki marinci već plaćenici koje je unajmila privatna kompanija".
rolleyes.gif
Kunem se da sam viđao takva tumačenja. :)

Uostalom, iz one svetske liste se lepo vidi koji je procenat od ukupne zarade ostvaren na domaćem tržištu, a koliki napolju. Taj procenat se uglavnom kreće oko 30-50% za domaće tržište (od ukupne zarade)...

Ako pogledaš Titanik, kod njega je taj procenat 32.6% za domaće i 67.4% za strano tržište, dok je kod Avatara 29.9% : 70.1%. Ipak, treba imati u vidu da u Americi ima mnogo više 3D i IMAX bioskopa čije su ulaznice dosta skuplje. Ali to ipak ne znači da je Avatar manje popularan u Americi, što i pokazuje lista gledanosti po nedeljama, već da je nešto malo više zaradio napolju, zašta su verovatno prevashodno zaslužna tržišta Kine i Rusije.

Ta "svetska" lista može da se koristi za poređenje novijih filmova, ali ne i Ajkule i Harija Potera.
rolleyes.gif

Poslednja izmena:
Pa i Cameron je negde pricao, cini mi se kod Jay Lenno-a, da to nije aniti americki, protiv marinaca, i sta ti ja znam. Cak je rekao da je njegov burazer marinac (ili da je bio), pa su valjda planirali (ili su vec odradili) specijalnu projekciju za americke vojnike u Afganistanu...

my 2c: vizuelno ok, al' ne za 2.5h, mozda za igricu. prica, dijalozi, rezija, montaza - ocaj. gluma, kol'ko je ima, neupecatljiva. poruka - uzasna. kome se ne daju para za hipi, panteisticku propagandu neka potrazi "besplatniji" nacin da ne ispadne iz modernih kulturnih tokova.

"Vizuelno ok" :) Prvi put u istoriji da CGI likovi i emocije izgledaju maksimalno realisticno. Pljujte sve drugo, ali za vizuelni dozivljaj reci da je 'ok', to stvarno ne mogu da svarim..

Ima mnogo nas koji se eto suzdrzavamo od hype-a.. Da i ja mogu da kazem da je ok ali nisam pao na "dupe".. Sta vise zabolelo me od skoro 3 sata sedenja...

Delim identicno misljenje kao Bahati i covek je samo brutalno iskren, sto se ne moze reci za svih 93 strane...Sta se ovde sve naslo bas me interesuje da li ce pojedince biti sramota kada budu citali posle 3-4-5 godina [ ako sve bude postojalo naravno ;]

...covek je samo brutalno iskren, sto se ne moze reci za svih 93 strane...Sta se ovde sve naslo bas me interesuje da li ce pojedince biti sramota kada budu citali posle 3-4-5 godina
To se i ja isto pitam za vas koji ste film naduvali kao "čudo od jednog dana".

kvotuj gde sam to napisao..nisam ? sta pises to onda ?

cudo je sto ovde ima skoro 100 strana uglavnom besmislene rasprave da li je to najbolji film svih vremena !?!?!?!

pali su svi iz istorije filma koji to tvrde... da je barem cudo od jednog dana bilo bi super...kada bi samo prestao hype ne bi izdrzao ni pola dana :d

Ko je ovde govorio da je ovo najbolji film svih vremena!? Niko to nije spomenuo, vecina se slozila da je film odlican, nekima se ne svidja a neki film koriste kao box office benchmark.:D

A koji hype postoji oko filma? Ja sam pratio razvoj filma od pocetka, niko do prosle godine nije ni spominjao film, a ogromna vecina nije ni cula za film do decembra ove godine, pa se zato pitam odakle hype u vezi ovog filma. U stvari postojao je hype, samo medju obozavateljima JC-a (ne Karleuse:D).

Pa hype postoji, ali ne kao za recimo matrix reloaded, koji je bio "najizhaypovaniji" film u zadnjih 10 god. I to zbog marketinske kampanje i original matrix zaostavstine. Kad su ljudi posle nekoliko dana shvatili da nije ispunio ocekivanja sve je splasnulo. Kod avatara je obrnuta situacija. Pa on je prvog vikenda na box office-u zaradio duplo manje nego recimo twilight2 mesec dana ranije. Pravi hype je poceo tek kad su se pojavile kritike u svim medijima, kad su ljudi koji su gledali film poceli da pricaju o tome. Kad se saznalo da je Spilberg na premijeri glasno pokazivao svoje odusevljenje. Ne moze da bude namontirani hype da svi - od publike, preko kritike do velikog broja priznatih filmskih stvaralaca budu odusevljeni filmom. Dakle hype je poceo nekih nedelju dana posle premijere. Otud je i film u svetu zaradio vise u drugoj i treceoj nedelji nego u prvoj sto je presedan kad su blockbusteri u pitanju. Naravno da ce uvek imati onih kojima se film ne dopada. I to je OK. Ali da ga tako pljuju, da ga nazivaju ati tech demoom, da JC-a nazivaju dzonglerom, cirkuzantom i sl. u svetlu ovoga sto sam na pocetku ovog posta napisao samo o njima govori. Ili ta nekolicina misli da su veci strucnjaci za filmsku umetnost od Spilberga, Tarantina, kriticara. Ne znam, to je valjda nacin na koji se neki ljudi zele istaci, izdvojiti iz mase.

Milsio sam na hype ili ti "paljenje" na nesto dok jos nije izaslo. Vecina blockbuster-a ima marketing godinu dana pre filma i sve se zivo zna o filmu, gomila teaser-a, trailer-a, postera i svakojakih zezancija. Ovaj film nije imao nista, nije se ni znalo o cemu se radi do avgusta, kad je izasao trailer vecina ga je popljuvala, bukvalno film je imao slab prijem kod vecine jer ona nije ni cula za njega. I od toliko loseg marketinga postao je najuspesniji film svih vremena (ajde javite se vi sto ste prohujali sa vihorom, a niste ni pogledali film:D), sto samo dokazuje koliko je kvalitetan film i kakav ugodjaj pruza.

Ma nisam mislio na tvoj post, vec na upotrebu izraza hype na celoj ovoj temi jos ranije. Cak je jedan visokorangirani clan izjavio nesto u stilu (da ne trazim sad, za tacnu interpretaciju): ok, sad su konacno ljudi saznali da je ovo bio samo jedan veliki hype... Aj sto to nema veze s vezom, nego sto je to odvalio, kao da su sve svetske agencije objavile najnovije otkrice, i da je to neki zvanican stav nekih relevantnih faktora.

kvotuj gde sam to napisao..nisam ? sta pises to onda ?
Nisi ti, ali si se zato svojim komentarom stavio na stranu onih koji to jesu tvrdili... I 'ajde da se ne foliramo... Ja sam jedini koji je ovde pričao o simbolici, naraciji i fotografiji u filmu, pa slobodno imenuj...

cudo je sto ovde ima skoro 100 strana uglavnom besmislene rasprave da li je to najbolji film svih vremena !?!?!?!
A ko je to napisao ili čak samo sugerisao?!? Daj citat...

Argument "uspeha na bioskopskim blagajnama" je potegnut upravo zato što je bilo onih koji su pljuvali po filmu i autoru, kao da veće sr*nje niko nikada nije napravio, a ne da bi se dokazalo kako je to "najbolji film svih vremena".
rolleyes.gif

pali su svi iz istorije filma koji to tvrde... da je barem cudo od jednog dana bilo bi super...kada bi samo prestao hype ne bi izdrzao ni pola dana :d
Pazi kad ovde ima toliko "fail - filmskih stručnjaka" da je apsurdno voditi priču na tom nivou. A da je čudo, čudo je... I po nezapamćeno malom padu gledanosti između prve i šeste nedelje... I po CGI likovima... I po digitalnom 3D sistemu... A to što je (neke) film razočarao u pojedinim segmentima, ne umanjuje njegov značaj i njegovu vrednost.

I ne znam stvarno šta vam više znači taj "hype"?!?! Kako da sa njim prestanemo i kako da odgovorimo ljude da idu u bioskope da gledaju film (i po nekoliko puta)? Ja bih baš voleo da znam kako se pravi taj "hype", pa da i ja snimim neko sr*nje od filma i uzmem neku lovu. Evo... ja bih bio zadovoljan kada bih makar mogao da udvostručim uloženih 5k evra. :S:

Bilo kako bilo, Avataru ne gine mesto u udžbenicima, pa makar i kao primeru vrhunskog "hype"-a. ,)

Poslednja izmena:
Bilo kako bilo, Avataru ne gine mesto u udžbenicima, pa makar i kao primeru vrhunskog "hype"-a. ,)

Bravo, to je sushtina svega. Mozete da ga mrzite do sutra, film je jednostavno pobio sve rekorde, mozda vam se ne svidja ali tako ne misle milioni ljudi sirom sveta.

Istina je da ne postoji ni jedna stvar na ovom svetu, a da se svidja svakome. Svako ima svoje misljenje, i o ukusima ne treba raspravljati, iako smo to radili na sto strana :d

Nego zna li neko ima li neke najave kad ce poceti snimanje drugog dela?

Kazu da je vec pocela pre-produkcija. Da pozure malo, da unovce hype, dok ljudi ne skapiraju da zapravo gledaju ati tech demo. Mozda ce Avatar 2 biti Fermi tech demo:d

Nije mi jasno kako Avatar moze da bude "ati tech demo" kada ati ne podrzava 3D stereo format :d

Avatar je veoma vazan zato shto je on pustio u pogon mashinu koja poslednjih 10-ak godina nije imala snage da startuje - 3D stereo u bioskopima, kod kuce i na ulici. Sada svi znaju shta je 3D, svi zele 3D, svi su u fazonu "kad ce taj 3D da se javi kuci da mogu da gledam onog AvEtara ki chovek" itd. Nemate pojma koliko je entuzijasta pokushavalo ljudima da dokaze da je 3D stvarnost a ne neka daleka buducnost...

Nije mi jasno kako Avatar moze da bude "ati tech demo" kada ati ne podrzava 3D stereo format :d

Avatar je veoma vazan zato shto je on pustio u pogon mashinu koja poslednjih 10-ak godina nije imala snage da startuje - 3D stereo u bioskopima, kod kuce i na ulici. Sada svi znaju shta je 3D, svi zele 3D, svi su u fazonu "kad ce taj 3D da se javi kuci da mogu da gledam onog AvEtara ki chovek" itd. Nemate pojma koliko je entuzijasta pokushavalo ljudima da dokaze da je 3D stvarnost a ne neka daleka buducnost...

Moj respect zerbah, nisam nigde cuo ovako pogodjenu sushitnu fenomena Avatar u samo tri recenice.

:)

Eto rekorda i u Srbiji, nadmasio je Zonu Zamfirova. :d
While Titanic still holds the crown in 20 markets, Avatar is the top-grossing movie (in U.S. dollars) of all time in 24 markets: China, Russia, Australia, Spain, Hong Kong, Colombia, Czech Republic, Chile, Portugal, Singapore, Ukraine, Hungary, United Arab Emirates, Romania, Bulgaria, Slovenia, Dominican Republic, Latvia, Serbia, East and West Africa, Qatar, Jordan, Jamaica and Bahrain. Avatar's also on the verge of claiming the all time records in South Korea, Denmark, Austria and New Zealand. However, the countries that are likely out of its reach include India, Japan, Brazil, Argentina, Turkey, Belgium and Finland, and it has a long way to go in France and the United Kingdom.

avatar je gledalo blizu 200.000 ljudi u Srbiji (tj. prodato je toliko karata). Ima nekoliko filmova koji su imali vise gledalaca, medjutim, ta informacija sa boxofficemojo se verovatno odnosi na zaradu. A predpostavljam da je vecina od tih 200.000 karata prodata za 3d projekcije gde je cena preko 5$, dok su za ivkovu slavu i slicne filmove, prosecne cene ulaznica bile, pretpostavljam oko 2$. U nekim mestima u unutrasnjosti i uz grupne posete i celih 1$. Tako da ne treba sumnjati da je avatar u Srbiji zaradio najvise:)

Ako niste citali credits na kraju filma, da vam pomenem da su na filmu radili i 3 osobe sa ovih prostora... Dejan (motion capture supervisor), Nebojsa (software development) i Goran (face cature editing).. naravno svi rade u Weti Digital.

Ja mislim da je bila jos neka zena sa nasim prezimenom...

Ma sta tu ima da se raspravlja, ako veruju da je plagijat nek se sude, Avatar ima delova iz milion filmova i romana, nije ni u jednu ruku originalan, a sama ideja filma je vidjena u dosta filmova. Mogu nasi da pisu sta hoce, zna se sama ideja iza ovog teksta i velikog naslova - privlacenje medijske paznje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno