Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Magick, vidim da si baš skapirao film i imaš informacije, pa me interesuje koji je bandwidth za prenos tih moždanih talasa izmedju čoveka i avatara? :D

A gde je na toj listi i jedan film Džima Džarmuša, Andreja Tarkovskog ili pak Pola Morisija? Mislim... autorski film je autorski film... i umetnost je umetnost. Ovde pričamo o mega zabavi i ničemu više.

Da ne očekujemo ipak malo previše dubine od filma koji se takmiči protiv E.T.-a, Betmena i Pirata sa Kariba? Šta su tako pametno oni imali da kažu?
Ima na toj listi i te kakvih remek-dela: i Forman, Hitchcock, Kurosawa, Lang. Doduše, retko ima ozbiljnijih evropskih filmova... Mada i pomenuti režiseri su izuzetno bitni.

U estetiku IMDB-a ne bih ulazio, ipak je u pitanju vox populi.

Ovde pričamo o mega zabavi i ničemu više.

A pre toga:

E, vidiš po meni je to jedna od jačih strana filma... Ne filma kao filma, već kao autorovog načina da utiče na svet oko sebe. Kameron je želeo (već decenijama) da iznese određene stavove i kritike, i sada mu se za to konačno ukazala prilika. A uzeti na tome još i dobru lovu... pa to zaista ne može svako.

BTW: Da je film imao iole skrivenije poruke, 98,5% ljudi ih ne bi ni primetilo... I ovako vidim da ima onih koji su u fazonu "poruke, kakve poruke? kakva simbolika? ma neeee..."

Slažem se da mu je kostur zabrinjavajuće plitak, ali postoje ipak i malo manje očigledni simboli i teme za razmišljanje... Kao na primer aspekt religije, zbog koga se i sam Vatikam toliko pobunio. I nije uopšte stvar ni u kakvoj ekološkoj religiji već u osnovnom pitanju "a šta ako postoji život i izvan naše planete" - da li je i njih stvorio "naš" Bog?

Na osnovu pisanja po raznim forumima, vidim da su amerikanci slabo skontali simboliku u imenu vrhovnog božanstva Na'via, jer oni "Eva" čitaju kao Iv. Ipak, ta igra reči nije ni malo slučajna... Naša prva žena (daklem majka svih nas) se zvala Eva, a njihovo vrhovno božanstvo (koje se poistovećuje sa majkom prirodom) Ejva. Time se nameću pitanja koja zadiru u osnovna načela naše religioznosti... Nismo li mi i suviše egocentrični? Ko nam je zaista "majka" i od čega potičemo? Da li sva živa bića ipak imaju nešto zajedničko i da li smo mi sami površni u shvatanju stvari?

Ni ime planete, odnosno meseca na kome se radnja odvija, nije slučajno izabrano... Pandora. Kada se još uzme u obzir Kameronov često izraženi motiv feminizma... Implikacije su višeslojne i prilično duboke, pogotovo za one koji poznaju grčku mitologiju (a takvih nema mnogo).

Na kraju... Imam neki osećaj da ćemo pravu radnju gledati tek u drugom i trećem delu, jer je scenario u startu i pisan kao trilogija. ,) Ovo je dakle tek uvod u priču i likove...

Pa posle:

Da... Ovaj film daje svojevrstan primer tehnogeneze, kao procesa razvoja već razvijenog uma, kroz interakciju sa informacionim tehnologijama i medijima.

Interesantno je primetiti da upravo Epimetej simboliše tehnogenezu i igra ključnu ulogu u najznačajnijem delu francuskog filozofa Bernarda Štiglera: La technique et le temps, 1: La faute d'Épiméthée; sa kojim bi mogli povezati Kameronove ideje i poglede na svet.

Samo zarad diskusije ću ipak reći je teško kvantifikovati umetničku vrednost nekog dela, i razdvojiti "ukus" i stil od šunda. Pop-art i Kemp su upravo to nastojali da pokažu.

Pa pazi... sam mit je dosta složeniji i ima daleko više potencijalne simbolike.

Prometej i Epimetej su bili dva (od četiri) brata Titana, čija imena u bukvalnom prevodu znače Promišljeni i Nepromišljeni. Prometej je tvorac ljudi i njihov proteže, te se u mnogim filozofskim diskusijama smatra simbolom antropogeneze (posebno kod Platona). Njegov brat Epimetej je pak tvorac životinja i glavni krivac za nedostatak ljudskih "moći i sposobnosti", jer ih je u nastojanju da stvori prirodni balans sve nepromišljeno podelio životinjama. To je bio povod za njegovog brata Prometeja da ljude daruje naukom, umetnošću, medicinom i drugim božanskim veštinama, među kojima i vatrom kao najvrednijom.

{"Epimetejeva greška" je neodvojivi deo mita o Prometeju i njegovog filozofskog razmatranja u kontekstu antropogeneze i tehnogeneze... besmrtnog i smrtnog, duhovnog i materijalnog, "koga" i "čega"...}

Pošto su zbog Prometejevih darova ljudi počeli živeti u velikom blagostanju, izazivajući zavist kod bogova, Zevs je naredio ostalim bogovima da stvore ženu, kako bi napakostio ljudima. :eyebrows: Razni bogovi su je darivali vrlinama (a neki i manama), te je tako nastala prva žena - Pandora (Sve-obdarena). Odmah po rođenju, njen ćup (dar od Hermesa) je bio pun bolesti i pošasti...

{Pandora ne samo da donosi ljudima smrtnost i problem porođaja već i simboliše različitost, prvenstveno polnu, ali i sve druge vrste različitosti koje ljudima stvaraju probleme.}

Računajući na Epimetejevu lakomislenost, Zevs naređuje svom sinu Hermesu da mu odvede Pandoru na poklon. I pored Hemesovih upozorenja na opasnosti koje poklon nosi, kao i Prometejevog umoljavanja, Epimetej se zaljubljuje u Pandoru i uzima je za ženu. Njena radoznalost (darivana joj od Zevsove žene Here) tera je da suprotno muževljevoj zabrani zaviri u ćup, koji je donela u kuću kao miraz, i time pusti na svet sve nevolje, tuge i nesreće.

Da se vratimo sada filmu...

Za samu naraciju uopšte nije bilo značajno da Džejk Sali ima brata... On je jednostavno mogao biti izabran za projekat "Avatar" zbog nekih jedinstvenih vrlina ili se pak provući varanjem na nekakvom testu. Čini se da njegov "umni brat" donosi izvesnu simboliku dualnosti ljudske prirode, ali i aluzije na priču o Prometeju i Epimeteju.

Da ne pominjem to što njegov brat (kao naučnik) donosi ljudima tehnologiju (Avatare), zahvaljujući kojoj on upoznaje Pandoru/Najtiri i zaljubljuje se u nju...

Meni je takođe interesantna i rekurzivna simbolika između "avatara" u filmu i CG likova koju su zapravo "avatari" pravih glumaca. ,) Ovde se sada treba vratiti Platonovom "Protagoras" i Bernardu Štigleru, koji ovaj mit tumači u smislu intrističkog nedostatka moći ljudske vrste (zbog "Epimetejeve greške"), koji biva nadomešćen Prometejevom krađom tehnologije od bogova... Zahvaljujući raciju i tehnološkoj mogućnosti da materijalizuje zamišljeno, u biti je čoveka da egzistira izvan svog materijalnog bića. Ili kao što se kaže: The being of human being is to be outside itself.

Kao što su Prometej (ideja) i Epimetej (materija) nerazdvojivi u ovom mitu, tako se ni tehnološki razvoj čovečanstva ne može objektivizovati kroz "ko" i "šta". Stoga Štigler smatra da kada je tehnološki razvoj u pitanju ključna pitanja nisu "Kako bi trebalo da postupimo?" ili "Kako bi trebalo da živimo?" već "Šta treba da postanemo?".

Na kraju treba reći da Pandora ljudima nije donela samo razdor i nesreće, već i nadu... (Premda cinično ničeovsko tumačenje nadu posmatra kao najveće zlo od svih, jer produžava agoniju ljudi.)

U zaključku: Ko poznaje lik i delo Džejmsa Kamerona, jasno mu je da on nije mogao da odoli feminističkom slimbolizmu "prve žene" i preplitanja ljudi sa tehnologijom, tako da nema šanse da su ime Planete i vrhovnog božanstva Navija, koje živi u "drvetu života", izabrani tek tako.

Ne bih previše da spekulišem, ali mi se čini da imam ideju šta bi mogla biti radnja drugog i trećeg dela.

Pa to što to nije lista tvojih omiljenih ili pak "umetnički najvrednijih" (šta god to značilo) filmova ne znači da nema nikakav značaj.

Svakako da je Avatar dosta ispred regularnog blok bastera, pitanje je samo koliko i kako to kvantifikovati. To je naravno samo retoričko pitanje, na koje ne bih ni pokušavao da dam odgovor.

Zašto bi ti smetalo to što neki Avatar porede sa Odisejom? Na prvi pogled, asocijacija je više nego očigledna - i jedan i drugi film su zasenili publiku spektakularnim scenama i specijalnim efektima, pružajući do tada ne viđeni spektakl. (Do duše, to jeste bilo vreme velike popularnosti LSD-a. )

Na isti taj prvi pogled, Avatar je mnogo površniji i nema taj izraženi misticizam Odiseje, ali to je samo prvi pogled... Možda će najpametnije biti suditi o Avataru tek pošto se odgleda njegov drugi ili čak sva tri dela. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da Džejms Kameron nije ni iz bliza površan i nemaštovit lik i da je svaki njegov film višeslojan. Možda je samo ovaj put uspeo da nas prevari da nije...

Vidim bas ti je "zabavno" :d onako "mega"

"Respect" sto u jednom holivudskom blockbuster-u pronalazis "smisao zivota, univerzuma i svega ostalog" :) ali si ipak "malo" preterao ;)

Kameron "samo" nastavlja gde su lukas (70/80-te) i spilberg (80/90-te) stali (mada ovaj drugi tj. spilberg itekako ume da napravi dobar film u svakom pogledu a ne samo "hype-ovane mlati pare")

Prelepa klise papazjanija za "whole family (7 to 77 included ;))"

Svaka mu cast za to (i to treba znati ***) ali traziti "dubinu" gde je prosto nema je mlacenje prazne slame ;)

p.s. Mogao si samo napisati: "Ja obozavam avatar i sve sto JC radi" ;)

Magick, vidim da si baš skapirao film i imaš informacije, pa me interesuje koji je bandwidth za prenos tih moždanih talasa izmedju čoveka i avatara? :D

Genijalno!

Ima na toj listi i te kakvih remek-dela: i Forman, Hitchcock, Kurosawa, Lang. Doduše, retko ima ozbiljnijih evropskih filmova... Mada i pomenuti režiseri su izuzetno bitni.

U estetiku IMDB-a ne bih ulazio, ipak je u pitanju vox populi.

+1

Poslednja izmena:
uh bre magick :) a mozda je sve to samo ubaceno da bi svako to tumacio na neki svoj nacin?
Asocijacija sa mitom o Pandori je sugurno namerna, a imajući u vidu Kameronov perfekcionizam teško da je ime planete odvalio tek tako, odnosno pre nego što je pročitao mit i njegova tumačenja. Tu se pak odmah nailazi na problem tehničkog razvoja čovečanstva kojim se Kameron bavi u svim svojim SF filmovima.

U svakom slučaju, ko zna malo više o filozofiji i grčkoj mitologiji imaće ekstra zabavu. :) U principu tako i funkcionišu Kameronovi filmovi.

nego, da li je objasnjeno negde kako se odvija komunikacija izmedju avatara i vozaca? tj kako se prebaci um u njih? i sta koriste kao energiju/struju za tu, pretpostavljam, bezicnu vezu?
Znamo kol'ko i ti. Možda će više detalja o tome biti u nerednim nastavcima, mada ne vidim zašto bi... To nije vezano za poentu priče. Znamo li na kom principu radi famozni "WARP" pogon u Zvezdanim stazama?

i zasto navi nemaju 6 ekstremiteta kao sve ostale prikazane zivotinje?
Na'vi su humanoidi, a životinje uglavnom heksapodi. Zašto ima toliko heksapoda? Možda zbog bujne flore i konfiguracije terena, odnosno da bi bili stabilniji. A zašto ih onda i Na'vi nemaju? Pa možda je i to deo aluzije na "Epimetejevu grešku", odnosno urođeni "nedostatak" kod humanoida koji oni kompenzuju tehnologijom.

jos jedna zanimljivost, da li se meni ucinilo, ili sve one zivotinje koje jasu, uvek im stavljaju onaj njihov rep sa linkom :) u takav isti, ali levi kod zivotinje (konj, oni leteci gusteri, onaj crni tigar pri kraju...)
sta bi se desilo da se linkuju sa desnim?
A jesi ti sam razumeo šta si hteo da pitaš? :d Ne, ozbiljno... Kažeš da neke živorinje imaju po dve "grive za linkovanje"? :trust: Možda su prosto u pitanju dvosedi. :d

a vezano za kraj, ja sam nekako i dalje ubedjen da ljudi ne bi izgubili onu bitku na kraju
jednom kad dodju negde, ljudi su tu da ostanu
Izgubili jesu bitku, ali ne i rat. :) Nešto mi govori da ćemo se još mi nagledati ljudi u drugom i trećem delu. :)

Da li neko laicki moze da mi objasni zasto se digao toliki tornado oko ovog filma jer ja stvarno ne shvatam. Obozavam SCI-FI, obozavam tehniku, ludim za 3D-om u bioskopima ali sta je to toliko revolucionarno u ovom filmu u 2010. i koja je to radnja koja je toliko zaokupila mastu ljudi?!?!? Avatar nije nista drugo nego prelivanje iz supljeg u prazno, lepo upakovan klasicni mambo jambo film vidjen i ekranizovan toliko puta sa vise ili manje uspeha, skromno receno ovo je jos samo jedna iteracija price koja ide ukrug.

Pa jel si skorije ili uopste gledao ovakav film? Ako nisi skapiraces zasto se digla tolika prasina. Prica onako, ali sama prezentacija price, efekti i 3d spektakl cine da nijedan film koji sam do sad gledao u bioskopu ne mogu da se porede sa njim.

Ja koga kod sretnem bude jao kakav film, da li sam ga gledao, i to bilo koju verziju filma da su gledali 3d,2d, cam, svi su odusevljeni, ko je gledao 2d i cam zali sto nije gledao 3d kad im ispricam da tu bolje izgleda, i onda kazu da ce da gledaju 3d obavezno al da je ludnica za karte i to jos uvek :)

Pa jel si skorije ili uopste gledao ovakav film?

http://www.cinemacity.hu/t_cinema.php?id=10

Ako nisi skapiraces zasto se digla tolika prasina. Prica onako, ali sama prezentacija price, efekti i 3d spektakl cine da nijedan film koji sam do sad gledao u bioskopu ne mogu da se porede sa njim.

Mene bas nesto nije extra fascinirao, cak stavise nije me naveo na razmisljanje, na tom linku koji sam poslao uzmi pa pogledaj program...imas i Toy Story iz 1995 godine u 3D izvedbi, na pretpremijeri je izgledao bolje nego Avatar iz 2009. ali je zato film koji me stvarno odusevio The Box, njemu ne treba 3D da bi me naveo na ozbiljno razmisljanje a mislim da je poenta dobrog filma bas u tome.

Za The Box ne treba ni 3d ni bioskop, to je sasvim druga vrsta filma,

Elem, ne kazem ja da je Avatar los film, ali tolika pompa i toliki hype oko sasvim obicnog sci-fi naslova, mislim....

@olujni cuvar - protivgradna odbrana
Ma kapiram te ja, sto kazes da te ne navodi na razmisljanje.... nema sta da te navodi, ako te interesuje sta je Kameron hteo da kaze pogledaj zadnjih par intervjua sa njim, covek je stvarno legenda. Nisam jos pogledao Box, ali verujem da je dobar. Moguce je da ti se film nije svideo od silnih hvalospeva o flimu, ali nemoguce je da te 3d efekti nisu impresionirali? Zvuk je bio savrsen, a kamoli slika i kinematografija. Ortak mi je gledao u IMAX-u u Becu i rece da je mozda malo bolja slika, ali je Sonic zvuk je zato vrhunski, pa me cudi ako te je mozda vizuelna prezentacija ostavila na cedilu u tom bioskopu? U svakom slucaju ne verujem da te je Toy Story vise impresionirao od ovoga...

Pa mozda bas zbog tog 3d dozivljaja, mnogi su prvi put u zivotu videli neki film u 3d, a ovaj film je sistematski pravljen za 3d, koliko god vi mislili da ti efekti nisu nista specijalno oni su ljude uvukli u pricu, dobro nisu sve ali bar 90% njih koji su odgledali, evo statistika na imdb-u 8.7/10 156,036 votes

a evo i za The box 6.1/10 7,975 votes i ovaj film je imao dobru reklamu, cak poznatije glumce, prica vec vidjena ....

Ma bre nema sta da se prica, ko gleda filmove duze vreme, zna ko je Dzejms Kameron i kakav on impakt ima na kinematografiju. Tek u 3D-u je ovaj film i zablistao, kako mu je i prvobitno bio plan. 4 godine sam pratio razvoj ovog filma i ocekivao sam ni manje ni vise nego maximalni dozivljaj, smorio sam se letos kad sam odgledaa trailer, ali zato kad sam pre mesec dana odgledao film kako ga je on zamislio ostao sam odusvljen. Nijedna bioskopska projekcija me nije tako odusevila. Zato me i cudi sta ljudi ocekuju kad odu da gledaju ovaj film, mozda ih maksimalni hajp odbija od toga da kazu da im se film svideo? Ali opet nemoguce mi deluje da ne moze da ih odusevi sama prezentacija filma, ima propusta u filmu, ali film kao celina je odlican i predstavlja jedan od najboljih prosle godine.

Što, da ne razvijaš konkurentski model?
clown.gif

To je naravno strogo čuvana tajna. :) Ali možemo pretpostaviti da je u pitanju više paralelnih signala (moždanih talasa), koji koriste poseban protokol i posebno kanalsko kodovanje. Što se propusnog opsega tiče, on je kao i obično definisan Šanon-Hartlejevom teoremom, ali je i kasnije proširen FHSS (Frequency-hopping spread spectrum) emisijom. :smoke:

Mada... ako u Stange days sve to može da se snimi na "mini-disk" u realnom vremenu, ne vidim da je problem i emitovati. :) Međutim... mene više brine odakle se signal emituje u drugom pravcu? :trust: Možda im rep služi kao antena! :d

Vidim bas ti je "zabavno" :d onako "mega"

"Respect" sto u jednom holivudskom blockbuster-u pronalazis "smisao zivota, univerzuma i svega ostalog" :) ali si ipak "malo" preterao ;)
Možda i jesam, ali ćemo to znati tek pošto odgledamo sva tri dela. ,)

Kameron "samo" nastavlja gde su lukas (70/80-te) i spilberg (80/90-te) stali (mada ovaj drugi tj. spilberg itekako ume da napravi dobar film u svakom pogledu a ne samo "hype-ovane mlati pare")

Prelepa klise papazjanija za "whole family (7 to 77 included ;))"

Svaka mu cast za to (i to treba znati ***) ali traziti "dubinu" gde je prosto nema je mlacenje prazne slame ;)
To što ti nešto ne vidiš ne znači da to i ne postoji. A drugo... ta "dubina" je sasvim normalna dimenzija svakog Kameronovog filma, pa čak i velike većine Holivudskih režisera... (nije indi kinematografija patentirala simboliku)

Šta li bi ti tek onda rekao na činjenicu da se Ridlijev Ejlien bavi seksualnošću kroz prizmu post-feminizma? :d:smoke:

Poslednja izmena:
To je naravno strogo čuvana tajna. :) Ali možemo pretpostaviti da je u pitanju više paralelnih signala (moždanih talasa), koji koriste poseban protokol i posebno kanalsko kodovanje. Što se propusnog opsega tiče, on je kao i obično definisan Šanon-Hartlejevom teoremom, ali je i kasnije proširen FHSS (Frequency-hopping spread spectrum) emisijom. :smoke:

Vidis, moguce je da se koristi CDMA pristup, ko zna za kakvo sve multiplexiranje je spreman njihov rep.:d

Jehova i Eva nemaju nikakve sličnosti na hebrejskom, pa ni u svojim transkripcijama na engleski.
Eva u engl transkripciji je Eve i to ne mozes da ni na koji nacin povezes sa imenom Eywa. Dokle god sam JC ne razjasni sta je tu hteo da kaze, smatracu, kao sto sam vec rekao, da se samo zabavljao stvarajuci maksimalni prostor za raznorazna tumacenja. U tome u prilog ide i cenjenica da Hindusi u Avataru vide Vishnu-a, severnjaci Odina / Yggdrasil-a , pripadnici avramskih religija Yahweh-a (i izvestan broj njih Evu :d) i biblijsko drvo zivota, itd.

...
zasto navi nemaju 6 ekstremiteta kao sve ostale prikazane zivotinje?

jos jedna zanimljivost, da li se meni ucinilo, ili sve one zivotinje koje jasu, uvek im stavljaju onaj njihov rep sa linkom :) u takav isti, ali levi kod zivotinje (konj, oni leteci gusteri, onaj crni tigar pri kraju...)

The Na'vi are fundamentally different from all other Pandoran mammals:

* They only have four limbs, while every other medium-to-large-bodied animals have a total of six limbs.
* They have only a single pair of eyes, while most other beings have two pairs of eyes, one primary set and another, smaller set.
* All other animals have two nerve clusters extending backward from the head, while the Na'vi only have a single nerve cluster located in their queue.
* Many animals possess twin air intakes on the shoulders that supply air and keep their internal body temperature down, while the Na'vi possess no such structures.
* While others possess feathers, crests, barbels, and other adornments, the Na'vi are the only Pandoran lifeforms to possess hair. Then again, the consistently warm-to-high temperature on Pandora makes it likely that no species had to evolve hair or fur since such body structures are only necessary to maintain warmth.

So we may conclude that the Na'vi either diverged a long time ago from the common Pandoran evolution tree, or in fact they are outsiders to this world. This latter theory is supported by the fact that the Na'vi and the humans have so much in common, including such rituals as kissing or the covering of the genital areas. However, the queue present in all Na'vi contradicts this theory.
Izvor

Večeras sam gledao film u Rodi u Dolby 3D tehnici... a prvi put sam bio u Koloseju (XpanD).

Poredeći ove dve tehnike mogu da kažem da mi je XpanD dosta bolja. Tačno je da Dolby 3D ima zasićenije boje i prividno malo više kontrastnosti, ali zato mnogo lošije renderuje sitne trodimenzionalne objekte kao i pokret uopšte. Meni se činilo da je Dolby slika mnogo oštrija i dublja kada je statična (u odnosu na XpanD), ali zato sve pada u vodu čim se mrdne kamera ili neko u kadru. :S:

Nije da ni XpanD nema takvih problema, ali su oni nekako sporadični i mnogo suptilniji. Npr: kod XpanD-a se vidi jitter (podrhtavanje) nekog objekta koji promakne ispred kamere, a da nije u fokusu. Kod Dolby-a pak sve nekako drhti i nema fokus čim je scena malo dinamičnija.

Dalje... Svi oni sitni leteći detalji, koji su me fascinirali u Koloseju, ovde su bili mutni i gotovo neprimetni ili ih čak nije ni bilo. Konkretno mislim na razne mušice i padajuće lišće u prašumi, kao i leteće seme "Drveta glasova" i pepeo koji veje kao sneg posle rušenja velikog stabla (u Rodi ga uopšte nije bilo :zgran:).

Što se zvuka tiče, u Rodi je (Dolby) toliko "superioran" da bih rekao da su se pretrudili... Zvučna slika nema veze sa životom i na trenutke ti odvlači pažnju i smeta više nego što doprinosi doživljaju. Mada je bas dosta utegnutiji i precizniji, da se audiofilski izrazim. :)

U svakom slučaju XpanD je meni bio mnogo prijatniji za gledanje, iako im one naočare jesu dosta teške i umeju da žuljaju. Od Dolby-a sam na trenutke osećao veliku napetost u očima i dosta neprijatnosti. Inače, plantno u Koloseju je mnogo veće i fotelje su komfornije. Znam da svi kukaju na njihov bezobrazluk i neprofesionalnost, ali ću ja u svakom slučaju ići tamo da gledam svaki sledeći 3D film. :)

P.S. Ako nekome to nešto znači, u Koloseju sam sedeo u 5-om redu, a u Rodi u 4-tom (što je još mnogo bliže platnu) - u oba slučaja strogi centar. :)

P.P.S. @DusaN: Svaka čast na opažanju! Stvarno im životinje imaju po dve "grive". :) Ko zna da li i u drugoj postoji "hot-plug" i čemu on služi... :trust: Možda samo za servis? :d

Eva u engl transkripciji je Eve i to ne mozes da ni na koji nacin povezes sa imenom Eywa.
Osim što se "Eywa" čita kao Ejva, odnosno Eva sa dodatim glasom "j"... Eva je pak latinski oblik hebrejskog Ḥavvāh.

American Heritage Dictionary je napisao(la):
According to the Bible, Eve (Hebrew: חַוָּה, Ḥavvāh; Arabic: حواء‎, Hawwa; Ge'ez: ሕይዋን Hiywan; "living one" or "source of life", from Hebrew ḥawwâ, "living", "life", from ḥāyâ, "to live"; ultimately from the Semitic root ḥyw) is Adam's wife.

Ako još uzmeš u obzir izvorno značenje tog imena: "living one" or "source of life" teško je poverovati da je u pitanju samo slučajnost.

Dokle god sam JC ne razjasni sta je tu hteo da kaze, smatracu, kao sto sam vec rekao, da se samo zabavljao stvarajuci maksimalni prostor za raznorazna tumacenja. U tome u prilog ide i cenjenica da Hindusi u Avataru vide Vishnu-a, severnjaci Odina / Yggdrasil-a , pripadnici avramskih religija Yahweh-a (i izvestan broj njih Evu :d) i biblijsko drvo zivota, itd.
Ne znam... Meni to sa Evom ima dosta smisla zbog samog simbolizma drveta (mudrosti), pa i "majke svih nas"... A i Pandora je "prva žena", baš kao i Eva... Imajući u vidu Kameronovu doslednu ekspresiju post-feminističkih ideja, čini mi se da postoje dobre šanse da sam za to u pravu... ali nije ni bitno.

Džejkov brat Tomi je potpuno suvišan za naraciju, tako da njegovo ubacivanje u priču sigurno služi još nečemu osim da nam pokaže kako je važno da imate "custom made" avatara. Da li je u pitanju samo aluzija na dualizam čovekove prirode ili je pak direktna parabola na mit o Prometeju i Epimeteju ostaje nam da vidimo kroz nastavke.

U svakom slučaju, odlična zabava! :) Pa još ako imate i malo mašte i opšteg obrazovanja... :p Šalu na stranu... mislim da je zaista važno poznavati Kameronove ranije radove da bi ste mogli sagledati strukturu i teksturu njegovih metafora.

Poslednja izmena:
U Tuckwood-u je zvuk tiha jeza. Znaci da gledam opet u Rodi jel? :)
Ako nisi gledao u Koloseju onda idi tamo da ga pogledaš. Uostalom XpanD je najbliži onome što će jednog dana biti u kućnoj upotrebi (aktivni šateri), pa ako ni zbog čega drugog onda vredi otići u Kolosej samo zbog toga. :) A i kažem ti... meni je u XpanD varijanti dubina scene bila mnogo vernija, a i rendering pokretnih objekata.

Nisam iz Beograda i dolazim sutra da gledam film. U kom bioskopu da ga gledam? 3D naravno, ali gde će biti najbolje za vizuelni i zvučni užitak? U Koloseju, Rodi,...?

Poslednja izmena:
Bolje u rodi ako nisi iz bg-a, al moras prvo da rezervises karte, u rodi postuju rezervacije, posto tesko da ces naci negde mesto, jos uvek je sve prepuno

Bolje u rodi ako nisi iz bg-a, al moras prvo da rezervises karte, u rodi postuju rezervacije, posto tesko da ces naci negde mesto, jos uvek je sve prepuno
To je tačno. Kada sam pre par nedelja došao u Kolosej oko 18h, nije bilo karata ni za jednu projekciju do kraja dana, a imaju dve sale!
eek.gif
Onda sam kupio karte za sutrašnju projekciju od 21h... Sutradan sam došao 20 min. pre određenog vremena, a početak projekcije je ladno kasnio još nekih 15-20 min. To mi nije smetalo, ali je poražavajuće da za svo to vreme ja nisam uspeo da kupim piće jer je gužva jednostavno bila prevelika. :S: Verovatno je trebalo da stanem u red sat vremena pre početka projekcije... :mad:

Sa druge strane, Rodu sam pozvao juče oko 15h i rezervisao karte za 21h (a pre nedelju dana mi rekli da ne rade rezervacije telefonom :trust:). Samo moraš doći pola sata pre početka filma da bi podigao karte. Neće ti ih čuvati do poslednjeg minuta.

Ipak... ja moram još jednom da kažem da je trodimenzionalnost pri pokretu superiornija u XpanD tehnici, mada mogu da zamislim da neki ne bi ni pravili razliku. (Meni je to ipak donekle profesionalna deformacija.) :)

Na koji broj si rezervisao u Rodi i koji red je najbolji? Potežem iz Novog Sada pa da znam šta da tražim...
:wave:

Na koji broj si rezervisao u Rodi i koji red je najbolji? Potežem iz Novog Sada pa da znam šta da tražim...
Na onaj broj koji im je objavljen u žutim stranama i na svim veb portalima. Proguglaš li "bioskopski repertoar" dobićeš gomilu rezultata i svi imaju taj telefon, al' ajde...

RODA INTERMEZZO CINAPLEX
Požeška 83a
Tel. 011/2545-260

3D projekcije su im od 15, 18 i 21h.

Poslednja izmena:
Na onaj broj koji im je objavljen u žutim stranama i na svim veb portalima. Proguglaš li "bioskopski repertoar" dobićeš gomilu rezultata i svi imaju taj telefon, al' ajde...

Trebalo bi da ima i projekcija od 12h

kolosej zovem vec sat vremena...od 50 poziva, 49 bude zauzeto, 50i dobijem, i niko se ne javlja :mad:

Na ovo pitanje ti Magick nije odgovorio, ali ja sam dobio neke druge informacije od strane PR-a našeg ambasadora na Pandori, naravno, pre nego što su ga poslali nazad ka Zemlji (što znači da je on sada u hibernaciji, pa ne mogu da proverim da li je ta informacija tačna, tako da nema podpitanja, ok!). Radi se o propusnoj moći moždane veze između Navi-ja i životinja koje koriste kao transport. Teorijski bandwidth u jednom smeru, od strane host-a se kreće od 28.5 TB/s (do 31.8 TB/s u pikovima, ali to bi trebalo zanemariti zbog ne tako retkih CRC grešaka koje se koriguju u letu), a od strane onog koji informacije šalje nazad do hosta, ide do 12.8 TB/s, osim u slučaju većeg dela primitivnijih životinja, koje se retko kada i vezuju u ove svrhe. U tom slučaju, sustained transfer ka hostu je maksimalno 5.2 TB/s, mada je u proseku daleko manji.

Iz tvog prethodnog posta sam razumeo da su ti u tel. razgovoru rekli da ne rade rezervaciju preko telefona, pa sam pomislio da ima više brojeva :)

Tnx u svakom slučaju.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno