Sudbina Terminator franšize je pod znakom pitanja, ali je gotovo sigurno da se Kameron u to neće uplitati. Barem ne kao režiser ili generalni producent. Evo i njegovog ličnog pogleda na stvari, odnosno to što je istisnut iz franšize koju je sam stvorio.... Gledam na www.imdb.com za Camerona da mu je Terminator5 in development. Sobzirom da je pre mesec dana neka kompanija otkupila prava na taj serijal, ne bi me cudilo da iza toga stoji JC.
U tome upravo i leži moć tehnologije koju je Kameron razvio. Glumci će od sada, između ostalog, moći da se podmlađuju i stare bez višečasovnog nanošenja šminke koja se topi pod reflektorima.Ono sto mi je u mislima, je da ce mozda u tom filmu da se pojavi mladi kompjuterski generisani Arni, kojem ce "zivot" putem motion captura davati real old Arnold.
Ne... neće Oskara dobiti animirani lik, već glumac koji mu je pozajmio facijalnu ekspresiju. A eventualno za efekte bi Oskara mogli da dobiju animatori i tehničari koji su svoj posao uradili bolje nego bilo ko drugi te godine.Sledeca stvar koju ce Cameron uraditi je da natera ove iz holivuda da oskara za glavnu ulogu daju kompjuterski generisanom liku. Ovo u avataru je prvi korak ka tome.
Kameron ide po nekom svom planu... Ako zanemarimo neke sitnije projekte, na kojima će raditi kao producent ili konsultant, prvi sledeći veliki poduhvat je Alita, koja će verujem ponovo pomeriti granice mogućeg, a vrlo verovatno i oboriti rekorde na blagajnama.Mislim da ce sve ovo ohrabriti Camerona i da cemo u narednih 10 godina videti dosta njegovih ostvarenja.
Pa u odnosu na ono sto ti govoris, ono sto ja govorim je kao 2+2=4. Sorry svi ostali na forumu zbog smaranja, ali ja sam inzenjer po zvanju i nekako sam naucio da volim cinjenice, i nigde nisam video ono o cemu neki pricaju kao o cinjenicama, pa mi crv igra u glavi i nece da se smiri. Ja vise necu pominjati prohujalo sa vihorom (skoncentrisacu se u ovoj temi na avatara), bez obzira da li neko pominjao film sa najvecom zaradom do sada (jos malo), i pusticu velike umetnike i kreatore da uzivaju u svojoj kreaciji: magicnom broju 2.97, koji ce nadam se uci u udzbenike iz ekonomije.
потписујемKapiram da je ova $$$ rasprava postala stvar principa, i da jedni druge "pravite budalama", te se i frustrirate jer druga strana izvrdava vaše argumente, ALI...
Kao što objasnih u svom prethodnom postu, potpuno je suludo porediti po zaradi filmove koje deli distanca od 70 godina. I to ne zbog inflacije...
Avatar će po svemu sudeći prestići Titanik (na svim listama) i time postati najuspešniji/najgledaniji film u poslednjih trideset i kusur godina, tj od Zvezdanih ratova... Kada to kažem ne mislim na suvoparne brojke, već na redove isped blagajni i ono oduševljanje sa kojim smo išli u bioskope, odnosno entuzijazam sa kojim su nas roditelji vodili. Ja ne pamtim da se tako nešto od onda ponovilo. Možda sa Harijem Poterom ili Gospodarom prstenova, ali Avatar je i njih prestigao i to za manje od mesec dana prikazivanja... A uz to, kao ni Titanik, nije zasnovan na uspešnoj knjizi, odnosno serijalu knjiga.
Da li sve ovo nešto znači? Pa znači da je Džejms Kameron majstor svog zanata i da je u stanju da priredi zabavu za raju bez presedana. Ja bih se na tome i zadržao, ako je ikako moguće... bez implikacija na kvalitet filma.
lasice, aj oladi malo! Kao sto vidis vec 5 postova se ne bavim tobom. Nisam ti ja kriv sto si citao te udzbenike.
E, vidiš po meni je to jedna od jačih strana filma... Ne filma kao filma, već kao autorovog načina da utiče na svet oko sebe. Kameron je želeo (već decenijama) da iznese određene stavove i kritike, i sada mu se za to konačno ukazala prilika. A uzeti na tome još i dobru lovu... pa to zaista ne može svako.I tu se sve zavrsava. Prica je ispricana vec milion puta, ali je dobro osmisljena tako da apsolutno svaki gledalac moze da se pohvali kako je uspeo da "vidi samu srz filma i poruku da mi sami unistavamo nasu planetu i da povuce paralelu sa svim ratovima koje amerika vodi" i da se zbog toga oseca kao veliki intelektualac. Ovo je taman dovoljno zamaskirano da ne bude apsolutno ocigledno ali je opet dostupno apsolutno svakome.
Slažem se da mu je kostur zabrinjavajuće plitak, ali postoje ipak i malo manje očigledni simboli i teme za razmišljanje... Kao na primer aspekt religije, zbog koga se i sam Vatikam toliko pobunio. I nije uopšte stvar ni u kakvoj ekološkoj religiji već u osnovnom pitanju "a šta ako postoji život i izvan naše planete" - da li je i njih stvorio "naš" Bog?... Sve je prepuno svih mogucih stereotipa i nema trunke dubine.
A gde je na toj listi i jedan film Džima Džarmuša, Andreja Tarkovskog ili pak Pola Morisija? Mislim... autorski film je autorski film... i umetnost je umetnost. Ovde pričamo o mega zabavi i ničemu više.Ceo ovaj hype je itekako neopravdan. Vidim da je na imdbu trenutno 37. sto je stvarno smesno (doduse imdb ima jos gorih ispada na toj listi koja vec odavno ne sluzi nicemu) tako da mi je zaista zao sto ovakvi filmovi gaze mnoga remek dela i za mnoge postaju "najjaci film ikada".
E, vidiš po meni je to jedna od jačih strana filma... Ne filma kao filma, već kao autorovog načina da utiče na svet oko sebe. Kameron je želeo (već decenijama) da iznese određene stavove i kritike, i sada mu se za to konačno ukazala prilika. A uzeti na tome još i dobru lovu... pa to zaista ne može svako.
Slažem se da mu je kostur zabrinjavajuće plitak, ali postoje ipak i malo manje očigledni simboli i teme za razmišljanje... Kao na primer aspekt religije, zbog koga se i sam Vatikam toliko pobunio. I nije uopšte stvar ni u kakvoj ekološkoj religiji već u osnovnom pitanju "a šta ako postoji život i izvan naše planete" - da li je i njih stvorio "naš" Bog?
Na osnovu pisanja po raznim forumima, vidim da su amerikanci slabo skontali simboliku u imenu vrhovnog božanstva Na'via, jer oni "Eva" čitaju kao Iv. Ipak, ta igra reči nije ni malo slučajna... Naša prva žena (daklem majka svih nas) se zvala Eva, a njihovo vrhovno božanstvo (koje se poistovećuje sa majkom prirodom) Ejva. Time se nameću pitanja koja zadiru u osnovna načela naše religioznosti... Nismo li mi i suviše egocentrični? Ko nam je zaista "majka" i od čega potičemo? Da li sva živa bića ipak imaju nešto zajedničko i da li smo mi sami površni u shvatanju stvari?
Ni ime planete, odnosno meseca na kome se radnja odvija, nije slučajno izabrano... Pandora. Kada se još uzme u obzir Kameronov često izraženi motiv feminizma... Implikacije su višeslojne i prilično duboke, pogotovo za one koji poznaju grčku mitologiju (a takvih nema mnogo).
Na kraju... Imam neki osećaj da ćemo pravu radnju gledati tek u drugom i trećem delu, jer je scenario u startu i pisan kao trilogija. Ovo je dakle tek uvod u priču i likove...
A gde je na toj listi i jedan film Džima Džarmuša, Andreja Tarkovskog ili pak Pola Morisija? Mislim... autorski film je autorski film... i umetnost je umetnost. Ovde pričamo o mega zabavi i ničemu više.
Da ne očekujemo ipak malo previše dubine od filma koji se takmiči protiv E.T.-a, Betmena i Pirata sa Kariba? Šta su tako pametno oni imali da kažu?
Cuo sam vec na par mesta da ovaj film posmatraju kao novu Odiseju 2001. Ja odiseju kada gledam mogu u bilo kom trenutku da pauziram i da se divim frejmu koji je trenutno na ekranu. Avatar je miljama daleko od toga. Tacno je da 3D-om i odlicnom animacijom pruza uzitak lopatom, ali to ce vec uskoro postati standard a stvari kao odiseja se zaista retko prave i pruzaju (makar meni) mnogo vise od ruke koja izlazi iz ekrana.
Avatar jeste dobar blockbuster i moze biti upamcen kao jedna mala prekretnica u filmu. Ali tu se sve zavrsava. Ceo ovaj hype je itekako neopravdan. Vidim da je na imdbu trenutno 37. sto je stvarno smesno (doduse imdb ima jos gorih ispada na toj listi koja vec odavno ne sluzi nicemu) tako da mi je zaista zao sto ovakvi filmovi gaze mnoga remek dela i za mnoge postaju "najjaci film ikada".
To sto je gledao cam, kaze da mu je velika greska, ali da nije mnogo uticalo na njegovo uzivanje u filmu.
Yeah, right. Ili je mozda Eywa akronim od Yahweh ? (k'o sto su skontali ti glupi ameri...). I da, svi oni brojevi 'ugradjeni' u Keopsovu piramidu, i HAL je IBM, .... :dNa osnovu pisanja po raznim forumima, vidim da su amerikanci slabo skontali simboliku u imenu vrhovnog božanstva Na'via, jer oni "Eva" čitaju kao Iv. Ipak, ta igra reči nije ni malo slučajna... Naša prva žena (daklem majka svih nas) se zvala Eva, a njihovo vrhovno božanstvo (koje se poistovećuje sa majkom prirodom) Ejva.
Da... Ovaj film daje svojevrstan primer tehnogeneze, kao procesa razvoja već razvijenog uma, kroz interakciju sa informacionim tehnologijama i medijima.Kao sto sam gore i napisao, apsolutno sam siguran da je ovaj film imao uticaj na jako veliki broj ljudi. Ako je film zaista uspeo da probudi toliko stotina miliona ljudi, onda je njegov znacaj verovatno i veci od znacaja dela Tarkovskog, na primer, ciji su filmovi ipak bili namenjeni znatno uzem auditorijumu.
Samo zarad diskusije ću ipak reći je teško kvantifikovati umetničku vrednost nekog dela, i razdvojiti "ukus" i stil od šunda. Pop-art i Kemp su upravo to nastojali da pokažu.Ali opet, to vec vise govori o ljudima nego o samom kvalitetu filma. Danas su Hari Poter i razni krimici daleko citaniji od Dostojevskog. I oni takodje, kao i Avatar, iznose razne stavove i kritike koji u mnogim stvarima uticu povoljno na citaoce, ali opet ne mogu nikako ni da se porede sa Dostojevskim.
Pa pazi... sam mit je dosta složeniji i ima daleko više potencijalne simbolike.Interesantno je poredjenje sa Evom, to mi nije zapalo za oko.
Sto se Pandore tice i ja sam napravio neku paralelu sa mitom, doduse malo drugaciju od tvoje. Ideja mi je bila da je konacno unistenje Pandore zavrsetak celog mita, koji je zapocet prometejevim zrtvovanjem za ljude, darivanjem kutije Pandori i pustanjem svih mana ljudskog roda iz te kutije. Naravno, Pandora biva unistena od strane istih tih ljudi zbog kojih se Prometej zrtvovao i glavni razlog za njeno unistenje su upravo ljudski grehovi koji su se nalazi u kutiji i koji danas toliko dolaze do izrazaja.
Pa to što to nije lista tvojih omiljenih ili pak "umetnički najvrednijih" (šta god to značilo) filmova ne znači da nema nikakav značaj.Pa nema ih. Ja zato i kazem da ta lista vec odavno nema nikakav znacaj.
Svakako da je Avatar dosta ispred regularnog blok bastera, pitanje je samo koliko i kako to kvantifikovati. To je naravno samo retoričko pitanje, na koje ne bih ni pokušavao da dam odgovor.U tome je cela poenta. Ako se gleda kao obican block buster film je savrseno obavio posao. Ima malcice svega za svakog, odlicno izgleda, stvari izlaze iz ekrana etc. U toj konkurenciji Avatar je, po meni, ubedljivo na prvom mestu.
Zašto bi ti smetalo to što neki Avatar porede sa Odisejom? Na prvi pogled, asocijacija je više nego očigledna - i jedan i drugi film su zasenili publiku spektakularnim scenama i specijalnim efektima, pružajući do tada ne viđeni spektakl. (Do duše, to jeste bilo vreme velike popularnosti LSD-a. :d)Samo mi malo smeta poredjenje za Odisejom i zao mi je ljudi kojima je ovo najbolji film koji su gledali u zivotu, posto ima toliko kvalitetnih stvari za koje samo treba malo otvoreniji mozak i malcice truda da se sve shvati.
Cak je i Tarantino oznacio Avatar kao najbolji film u 2009. po njemu. Mada ko je pa on da tako nesto kaze, i da ga vrhunski filmski poznavaoci ovde na forumu uzmu za ozbiljno. Covek je verovatno ljubitelj ati-jevih tech demoa, a i pun je love pa mu nije tesko palo da potrosi nekoliko dolara na 3 sata tech demoa
http://www.firstshowing.net/2010/01/19/quentin-tarantino-adds-avatar-to-his-top-11-films-of-2009/
Ne može biti akronim već eventualno anagram, što takođe nije zbog "viška slova", a po najpre može biti abrevacija. Mada... Jehova i Eva nemaju nikakve sličnosti na hebrejskom, pa ni u svojim transkripcijama na engleski. A i dok se Jehova kao ime Boga vezuje za Judeizam, Eva kao ličnost je prihvaćena i u Judeizmu i u Hiršćanstvu i u Islamu. Njena veza sa "Drvetom života" je verujem takođe veliki izazov za Kameronove post-feminističke ideje.Yeah, right. Ili je mozda Eywa akronim od Yahweh ? (k'o sto su skontali ti glupi ameri...).
Rimski brojevi ugrađeni u "nedovršenu piramidu", ako si mislio na Veliki pečat Sjedinjenih država, su godina sticanja nezavisnosti, odnosno 1776. A u simbolizam Odiseje ne bih sada zalazio...I da, svi oni brojevi 'ugradjeni' u Keopsovu piramidu, i HAL je IBM, .... :d![]()
Džejms Kameron je isuviše inteligentan i fokusiran, da bi se zadovoljio indukcijom proizvoljnog smisla u jednom neavangardnom filmu... Uostalom, ima isuviše poklapanja da bi bilo slučajno... A i ko malo bolje poznaje ovog režisera i njegov rad, znaće zasigurno šta je namera a šta slučajna višeznačnost.Ili se JC samo zabavljao stvarajuci nesto sa maksimalno sirokim prozorom za raznorazna tumacenja...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari