Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1.611.000.000 do sada, predvidjanja su da ce to ici do 2.3 milijarde.
@Bane R
Naravno da pare nisu jedino merilo, i da se na stvari mora gledati relativno. Ali ako cemo osim para da uzmemo u obzir i ostale parametre, ajmo onda da uzmemo i te ostale parametre. I to sve. A ne samo broj prodatih ulaznica. Dakle kad se prikazivao prohujalo sa vihorom, cini mi se 1939. godine, to je bila jedna i jedina zabava na celoj planeti. Nije bilo koncerata (barem ne u nekoj znacajnijoj meri), ista je stvar sa sportom, televizijom. Da ne pominjem ostale vidove zabave i trosenja novca: klubovi, kafici, video igrice, racunari, mobilni telefoni. Pa sami filmovi. Samo od kad je Avatar poceo da se prikazuje, pojavilo se vise filmova nego u to vreme za 2 godine. A nije bilo ni piraterije, dvd-ova, vhs-a, divx-a, mkv-a,... Otici u bioskop je bila jedina mogucnost da se pogleda film. Osim toga ako cemo po broju ljudi koji su gledali film, na ovu brojku koja ce u bioskopima gledati Avatar, onda dodaj i broj onih koji ce gledati na dvd-u, bluray-u, i ostalim legalnim i nelegalnim izdanjima + na tv-u. Kada se uracuna inflacija prohujalo sa vihorom je zaradio u americi oko 1.5 milijardi dolara, ali sigurno da nije zaradio vise od 300 miliona u ostatku sveta. A ako se inflacija uracuna za titanik, to bi bila cifra od oko 2.5 milijarde $. Mozes ti jos koliko hoces puta da ponavljas to sto ponavljas, i ako budes uporan, mozda ubedis jos nekog.

Nije vise od 300 miliona u svetu zaradio ? HAHHaahah pa on je zaradio 200 000 000 TADASNJIH... sta ti mislis da 200 miliona 1939 ne vredi danas vise od 300 miliona ? Ozbiljno to mislis ?

Wind je zaradio isto u americi i u svetu po 1.5milijarde

za titanik
Bila bi cifra 2.7 milijardi

A Wind je 3 milijardi

ako gledmao posebno SAMO svetsku zaradu Titanik je zaradio vise

Ukupnu zaradu titanik nije ni blizu zaradi Winda niti ce ikad biti ... pomirte se sa tim vec jednom

Poslednja izmena:
1939. godine, to je bila jedna i jedina zabava na celoj planeti. Nije bilo koncerata (barem ne u nekoj znacajnijoj meri), ista je stvar sa sportom, televizijom. Da ne pominjem ostale vidove zabave i trosenja novca:

Ako ti misliš da je zezanje i ljudski duh nastao u 20om veku (a misliš, očigledno), onda nema šta dalje da pričamo.

Rećiću ti samo jedno, apropo tog razmišljanja (i poznavanja istorije). Tih godina je bilo kao dobar dan da na fudbalsku utakmicu dođe 200-njak hiljada ljudi. Stadioni su (naravno, usled manje bezbednosti i konfora) primali 3-4x više ljudi nego danas. Toliko o tome da ljudi nisu imali izbora pa išli na Prohujalo.

PS. Ako ćemo da cepidlačimo, 1939 je na svetu živelo 4x manje ljudi nego danas (sveže obeščašćeni najvećom ekonomskom krizom ikada, na početku najvećeg rata ikada - i ne, nema potreba da pričate da se Prohujalo gledalo mnogo duže od 1939... znam). Nisam ovde došao da pričam o avataru (o njemu rekao šta sam imao), titaniku ili prohujalom. Samo vam kažem nešto što na televiziji nema ko da vam objasni, a što se u srednjoj ekonomskoj nauči do polugodišta prvog razreda.

Poslednja izmena:
Izvini BaneR ali ja sam išao u Gimnaziju tako da nisam upućen šta se to uči u srednjoj ekonomskoj.

Mnogo potencirate taj podatak. Da je to toliko jak podatak koliko vi tvrdite prva lista koja bi na većini sajtova iskakala bila bi ta adjusted. Sigurno postoji razlog zašto ne postoji obračunat iznos worldwide box office zarade sa uračunatom inflacijom. Ja kao laik se slažem sa ciframa koje je weasel izneo ali ne bih rekao da je to tako jednostavno.

Jednostavno novčani iznosi na listama ovog tipa su u većini slučajeva dati kao apsolutni iznosi i zanemaruje se odnos dolara sada i nekad. Lepo si rekao, cepidlačite. Uhvatili ste se za jednu informaciju koju ste videli na tom sajtu i smem da se kladim da to nikada ne biste potegli da to niste videli negde (vama samima nikada ne bi palo na pamet da uračunavate inflaciju ;)).

Ukupnu zaradu titanik nije ni blizu zaradi Winda niti ce ikad biti ... pomirte se sa tim vec jednom

Ova rečenica je dovoljan pokazatelj da nisi razmišljao racionalno kada si pisao post. Otkud ti znaš da Titanik neće nikada prestići Gone with the Wind. Svakakvi scenariji su mogući, pa i da se Titanik opet krene davati u bioskopima. Dovoljno je da Kinezima padne na pamet da ga daju kao Valter brani Sarajevo. Takođe kažeš nije ni blizu. 2.7 naspram 3 milijarde je poprilično blizu.

Poslednja izmena:
G@W, po onima, kojima toliko smeta jedna jedina rečenica koju papagajišem ovde, najviše smo zarađivali 1993 godine jer su nam plate bile po nekoliko milijardi dinara.

Pitaš se zašto sam toliko zapeo za jednu te istu stvar. Pa bilo je fino dok smo pričali o filmu, a onda kada su ljudi počeli da broje pare od kojih dinara neće videti, onda se stavrno pređe neka granica :). Pogotovo što koliko nešto zaradi nije merilo ničega, već neretko govori suprotno o kvalitetu.

Daj bre smirite se sa zaradom, palite se na trolove koji vecito potenciraju tu zaradu. Titanik i ostala kompanija iza njega su filmovi stari 12 godina i manje, a Prohujalo je mator 70 godina!!! Zato iskulirajte sa time vise, ako hocete da poredite, poredite filmove posle isto toliko godina i vidite sta je vise zaradilo racunajuci tu americku inflaciju koja ce tek da nastane za 70 godina... Svaka raspravka na ovu temu zarade na bilo kom forumu je smesna i zna se sta na imdb-u i njemu slicnim predstavlja - trolove kojima je zarada filma jedini kvalitet istog ili hate prema njemu.

... i kao sto sam rekao snimalo se 50 puta manje filmova, i bilo je barem 10 puta manje sadrzaja za zabavu i trosenje novca. Ako je i bilo na utakmicama po 200.000 ljudi, onda je to zato sto se odigravala jedna ili dve utakmice nedeljno ( manje-vise), i nije bilo TELEVIZIJE. Pa sta mislis koliko bi bilo ljudi na svakom derbiju da nema televizije. Ja sam onako lupio da je wind van amerike zaradio 300 miliona. Nemam taj podatak. Ali nisam siguran da su ljudi u evropi isli bas toliko u bioskope 1939. i 1940. Osim toga skoro sam naleteo na clanak koji je bio o tome da nije bas tako lako precizno izracunati uticaj inflacije. Posebno van Amerike. Dakle ako cemo pricati o konkretnom novcu imate precizne zarade na www.boxofficemojo.com (i slicnim sajtovima), ako hocemo o raznim drugim uticajima onda mozemo naklapati do besvesti. Ja uopste ne sporim da je vise ljudi u americi videlo wind od titanika, ali uprno pricam nesto a neki ne shvataju. Aj da prenesemo na drugi teren loptu. Zamislite koliko se izda godisnje video igrica. E sad zamislite kad bi se godisnje pojavolo sve ukupno 15-20 igrica, i medju njima da bude samo jedan fps, tipa call of duty. Sta mislite koliko bi se prodala. Pa neka je i 4 puta manje racunara i konzola.
Mi ovde govorimo o nekim iskustvima i detaljima vezano za ovaj film. I neki ljudi se ne pojavljuju, ne pojavljuju, i onda cim neko pomene uspeh filma ili rekordnu zaradu, kao po nekom automatizmu se ukljucuju i pocinje kontriranje i hejtovanje. Pa aj mi recite da nema veze sa onim zbog cega sam zamalo dobio warn/ban (svejedno). Neki su isli i toliko daleko da su optuzivali Camerona kako se obogatio na tudjoj patnji (titanik). Pocinje da mi se svidja. Pojavljuju se po tacno utvrdjenom paternu:D

A to što si napisao šta govori o Avataru kao filmu ili o Titaniku kao filmu ili o Prohujalom ko filmu?

Nije vise od 300 miliona u svetu zaradio ? HAHHaahah pa on je zaradio 200 000 000 TADASNJIH... sta ti mislis da 200 miliona 1939 ne vredi danas vise od 300 miliona ? Ozbiljno to mislis ?

Wind je zaradio isto u americi i u svetu po 1.5milijarde

za titanik
Bila bi cifra 2.7 milijardi

A Wind je 3 milijardi

ako gledmao posebno SAMO svetsku zaradu Titanik je zaradio vise

U pravu si. Mada to nikada nece moci da se izracuna pravedno. Zato sto u danasnje vreme postoji takva konkurencija, da je gotovo nemoguce napraviti ponovo takav hit. + Problemi sa piraterijom (da, ima budala (da se ne uvrede) koji bi pre odgledali budjavu kopiju nego u bioskopu 3D da odgledaju kao ljudi)

Zapravo, JAKO je blizu. Ovo je lista filmova koji su najvise zaradili U AMERICI, sa izracunatom inflacijom.

http://www.boxofficemojo.com/alltime/adjusted.htm

E sad, na toj listi titanik je na 6tom mestu.

Titanik je zaradio 600 miliona, sto je kao danas da bi zaradio 943 miliona. E sad, jos je zaradio jos malo vise od 1,2 miliarde u ostatku sveta, sto je po toj racunici 1,9 miliardi. Sto znaci da je ukupno zaradio u globalu 2,84 miliarde

"gone with the wind" je zaradio 200 mil 1939te godine, sto je kao 1,485 miliardi dolara danas. "Wind"je takodje zaradio jos 200 miliona u ostatku sveta, sto je prosto jos 1,485 miliardi dolara. Znaci kada se uzme u obzir danasnja inflacija, 2,97 miliarde dolara je zaradio u globalu.

Znaci, Gone with the wind bezi titaniku za nekih 130 miliona, sto i nije neka razlika sobzirom da su u pitanju miliarde.

Apsolutno nista. Ti si taj koji poredi babe i zabe, a ja taj koji pokusava da ti kaze da ne treba da poredis babe i zabe. Wind je sto bi rekli u matrixu anomalija u sistemu. Zaradio je toliko para jer je u svoje vreme bio super film i jer su postojali specificni uslovi na trzistu u tom trenutku. I to je sve. Poslusajte malo sami sebe pre nego sto izbacite nesto iz sebe. Po vama, nikada se nece pojaviti film koji ce moci da se po uspesnosti nosi sa wind-om. Vec sam u ovoj temi pomenuo poredjenje sa najnovijim BMW-om koji se za zivota proda u 4-5 miliona primeraka, i WV bube koja se za svog zivota prodala u 50 miliona komada. E sad ako gledate samo crno-belo i brojke na papiru buba je uspesnija, ali ja danas nikad ne bih pozeleo da je vozim.

A ja sam tebi odmah posle tog posta pomenuo da se buba nije ni upola toliko prodala niti je najprodavaniji auto ....

Opet skrecete temu , sto ne priznate da ste pogresili kad pogresite

Ti si na primer reko da je Gone with the wind zaradio manjeod 300 000 000 van amerike a zaradio je 1.5 milijardi ...

Ja NIGDE nsiam tvrdio da je GOne with the wind bolji film ... ALi TVRDIM da je zaradio najvise UBEDLJIVO OD SVIIIIH FILMOVA i to mogu cinjenicama da dokazem.

Poslednja izmena:
Izvini BaneR

Ova rečenica je dovoljan pokazatelj da nisi razmišljao racionalno kada si pisao post. Otkud ti znaš da Titanik neće nikada prestići Gone with the Wind. Svakakvi scenariji su mogući, pa i da se Titanik opet krene davati u bioskopima. Dovoljno je da Kinezima padne na pamet da ga daju kao Valter brani Sarajevo. Takođe kažeš nije ni blizu. 2.7 naspram 3 milijarde je poprilično blizu.
Dobro to predpostavljam... Moja greska

UGlavnom Film sa najvecom zaradom je GOne With The Wind ...To je cinjenica
Kad podelimo zaradu po drzavama gradovima stvarno ne znam ko je prvi ...
Po svetskoj zaradi bez amerike Titanik je zaradio vise ....

A dal bi mi palo na pamet to da racunam adjustovano ?
Veruj mi da bi UVEK.

Veruj mi kao ekonomisti kad god mi neko poredi tipa bogatstvo bil gejtsa i rokfelra
zaradu film-a iz 39 i 99
Platu iz 1960 i platu danas
naravno da cu odma da posmilim da to se to ne moze porediti u apsolutnim iznosima vec se mora korigovati za mnoge ekonomske faktore.

@Achilles82

PRvi koji je lepo izracunao .... Otprilike to su brojke vec sam ih napisao sve i jos neke 2-3 strane ranije

a Blizu je relativna stvar ...

Poslednja izmena:
Na ovoj listi sa uracunatom inflacijom imate pored godine i jednu kvacicu sa strane. Znaci da se distribuirao u vise navrata. Imam osecaj da se wind prikazivao 2-3 godine od premijere, zatim 50-tih, pa 60-tih. Bas cu da nadjem negde podatak koliko je to puta bilo.

Ja samo znam da sam odgledao Avatara u bioskopu više puta od Prohujalo sa vihorom i Titanika zajedno :p

evo podataka:
prikazivao se ograniceno od 9. septembra 1939. do 1941. kada je imao "general release", i prikazivao se nekoliko godina. U Londonu se prikazivao od 1940. pa naredne 4. godine u kontinuitetu. Imao je bioskopske "re-release" ( ovo ce bogami da potraje): 1947,1954,1961,1967,1971,1989,1998.

Apsolutno nista. Ti si taj koji poredi babe i zabe, a ja taj koji pokusava da ti kaze da ne treba da poredis babe i zabe. Wind je sto bi rekli u matrixu anomalija u sistemu. Zaradio je toliko para jer je u svoje vreme bio super film i jer su postojali specificni uslovi na trzistu u tom trenutku. I to je sve. Poslusajte malo sami sebe pre nego sto izbacite nesto iz sebe. Po vama, nikada se nece pojaviti film koji ce moci da se po uspesnosti nosi sa wind-om. Vec sam u ovoj temi pomenuo poredjenje sa najnovijim BMW-om koji se za zivota proda u 4-5 miliona primeraka, i WV bube koja se za svog zivota prodala u 50 miliona komada. E sad ako gledate samo crno-belo i brojke na papiru buba je uspesnija, ali ja danas nikad ne bih pozeleo da je vozim.

A kako se uopšte određuje uspešnost jednog filma?

tomazino sta pokusavas da dokazes

Ovako je krenula prica :

Neko : avatar ce prestici film koji je najvise zaradio Titanik
baner : titanik nije najvise zaradio nego Gone with the Wind jer dolar nekada ne vredi ko dolar danas

I cemu sva ova diskusija i pricanja o kaficima utakmicama blagajnama i slicnom

Kao sto je Bane reko film sa nejvecom zaradom je GOne with the WInd i mozete jos 20 strana da filozofirate to se nece promeniti ....

Ali vi ne mozete da dokazete da nije Gone With The wind najvise zaradio ( Jer jeste i svi informacije to potrvrđuju) vi se onda skrecete temu kako zarad nije bitna kako je bitno ovo kako na zaradu utice meseceve mene , kako parcijalno van amerike je bolji titanik , kako avatar ima 3d ...

Poslednja izmena:
Ok sad cu ja da sumiram malo.

Ono sto je cinjenica, da je Avatar prvi film posle star wars-a iz 1977dme, koji je uradio nesto revolucionarno, zahvaljujuci "motion-capture animation" tehnologiji. Avatar je napravio novi standard u pravljenju filmova, i to cemo tek videti narednih godina.

Toliko o uspesnosti avatar-a. E sad da li je zaradio vise od wind-a ili titanika, zaista je nebitno.

Poslednja izmena:
Baner: 5x sam pokušao da vam kažem da pare nisu kvalitetno merilo vrednosti sa vremenskog aspekta
ja: ok ako vec hocete da se drndate daj da nadjemo neko merilo
Imas u mom predhodnom postu koliko decenija se prikazivao u bioskopima. Pa dajte Avataru sansu, tek je 31 dan u bioskopima. I samo mi reci da bi sada pre gledao prohujalo sa vihorom nego avatar.

Prohujalo sa vihorom nisam ni gledoa, niti imam nameru, a Avatar sam odgledao pod velikim hajpom, pod kojim nisam mogao da izdržim. Sreća da je bio 1. januar i da je Roda ispunila očekivanja, pa sam izašao zadovoljan... a nije moralo da bude tako.

A zasto ti uopste posecujes ovu temu? Da bi pokazao koliko ti se ne dopada ovaj film? Ok. Shvatili smo. I ne moras da se uzbudjujes kad neko kao referencu koristi unadjusted top liste. Mene bas briga koji je film koliko zaradio- ni iz mog, ni u maj dzep - to mi je zanimljivo cisto kao merilo uspeha nekog filma. A da jednom za svagda zavrsimo ovu pricu - titanik (uskoro avatar) je najvise novca zaradio, a za neke druge filmove je prodato vise bioskopskih karata. Zadovoljan?

A zasto ti uopste posecujes ovu temu?
Da pričam o Avataru.
Da bi pokazao koliko ti se ne dopada ovaj film?
Da bih pričao o Avataru. Nije bitno uopšte šta ja o filmu mislim.
I ne moras da se uzbudjujes kad neko kao referencu koristi unadjusted top liste.
Ne uzbuđujem se, delim svoje znanje.
A da jednom za svagda zavrsimo ovu pricu - titanik (uskoro avatar) je najvise novca zaradio
U poređenju sa čime? Ja znam neku drugu informaciju. Da je ekvivalentnog novca više zaradio Prohujalo i još nekoliko filmova više i od Avatara i Titanika.

Po tvojim finansijama, 1000 dinara vredi 10x više od 100 evra. Po mojim ne i rekao bih da sam ja u pravu.

Poslednja izmena:
Jel vi kapirate koliko je ovo nebulozna prepirka, aj ne gusite temu, kad je izasao Gone with the wind nije bilo interneta bre, video kaseta, divx-ova, nicega, koji uopste procenat ljudi je imao TV?

Znaci nikako ne moze da se poredi, smarate...

"The Abyss" je po meni film koji je doneo revoluciju što se tiče CGI i tu Kameronu skidam kapu. Treba biti šmeker i uraditi ono 1989.

Prilozi

• The-Abyss-500x322.jpg
    The-Abyss-500x322.jpg
    19.9 KB · Pregleda: 58
To nije on uradio nego ILM, a njemu treba skinuti kapu zbog svih vizija i napretka tehnologije sa svakim njegovim filmom, a i naravno zadovoljstvu koje ti filmovi pruzaju.

Naravno da ne mislim da je Kameron seo za Krej. Hteo sam reći da je taj film po meni daleko veća revolucija nego Avatar.

Pa moze se u neku ruku reci, ali definitivna revolucija je Jurassic Park. Posle tog filma CGI je krenuo masovno da se upotrebljava.

Avatar je upravo dobio Golden Globe za najbolji film dramu,a Cameron za reziju na vecerasnjim Golden Globe Awards.Meni je jako drago zbog toga,a verujem i mnogima.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno