Šta je novo?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nikada nisam uspeo u tome, a ni sada...

Meni je trebalo jedno dve nedelje intenzivnog buljenja u stereograme da naucim :D To je kao voznja bicikla, kad jednom savladas ne zaboravljas ;)

Odgledah sinoc film i ne kapiram cemu toliko odusevljenje. Ok, priznajem sve izgleda perverzno dobro, planeta, priroda, plavci. Al prica je truba, vec 100x vidjena i ispricana (a prica bi trebala biti najbitnija, zar ne?). Posle prvih 25-30 minuta se zna sta ce se desavati do kraja i kako ce se film zavrsiti, klise. Ocekivao sam puno vise.

Odgledah sinoc film i ne kapiram cemu toliko odusevljenje. Ok, priznajem sve izgleda perverzno dobro, planeta, priroda, plavci. Al prica je truba, vec 100x vidjena i ispricana (a prica bi trebala biti najbitnija, zar ne?). Posle prvih 25-30 minuta se zna sta ce se desavati do kraja i kako ce se film zavrsiti, klise. Ocekivao sam puno vise.

to isto sam ja trubio pre par dana kada sam ga odgledao,ljudi sa foruma bi mogli da mu dignu neki spomenik ili naprave posebni room samo za ovo remek delo kinematografije :)

Sta? Da ti na izlasku iz bioskopa daju 1000e? Na ovoj temi je hejtera kao nigde. Film je odlican.

Sto hejter? 1000jura, da daju i 5000 opet bi bio los. :) "Film je odlican" zasto je odlican, sta ti se to dopada u njemu?

Prica, efekti, uopste ideja da se snimi ovako nesto. Kad gledas film pun spec. efekata a ne obracas paznju na njih jer ih ne primecujes, onda je to umetnost.

Prica je vidjena i ponavljana u gomili filmova koji su ocenjeni sa najvecim ocenama od strane kritike i publike u istoriji kinematorgrafije, npr bekstvo iz sosenka, ali to ne znaci da i dalje nisu dobri i da svojim pojavljivanjem nisu doneli i interpretirali nesto novo ili jos vise dopadljivo!

Cak i da sam pogledao ovu pricu iz Avatara milion puta do sada u drugim filmovima, Avatar je poseban jer ni u jednom filmu do sada nisam imao tako realistican utisak, kao da prisustvujem u filmu.
Zato je film tako dobar i ostavlja jako dobar utisak!
Ako ga gledas u 2D onda je nesto nesto prosecno, ali Avatar nije napravljen za 2D ...

Poslednja izmena:
:) :D Recimo ovako, sedis za stolom, na njemu je mobilni tel. Na nekih 10-ak cm od nosa stavi prst da bude izmedju telefona i ociju. Gledaj u prst, ali ces 'perifernim' vidom da vidis 2 mobilna telefona. Sto se stereograma tice, slican je fazon - vidis da su sve te slike sastavljene od 'skoro istih' segmenata koji se ponavljaju - ukrstanjem ociju moras dva segmenta da 'spojis' u jedan. Kada uspes, samo ce ti se kasti :) Sreca u nesreci je da kada provalis jedan stereogram, provalio si ih sve.

Meni ovo ne polazi za rukom. Valjda imam jak autofokus :p, uvek nekako vratim i izoštrim sliku, ajde ako može detaljnije. Vidim da neki stereogrami imaju napomenu da se koristi cross-eye tehnika, ali ne za sve? :wave:

Edit: Uspeo sam, strava izgleda :).

Poslednja izmena:
Ne znam hocu li imati problema sa 3D cvikama, jer mi levo oko 'vuce' ka unutra :), zaboravio sam kako se to zove. Jako slabo vidim kada zatvorim desno oko.

Film lepo izgleda. Nista drugo nisam ocekivao. Nista drugo nisam ni dobio.

Pih, ja odgledah bioskopski snimak, i sad mi krivo. U toku sledece nedelje idem u Rodu da ogledam u 3d-u :) Fala bogu pa je Cameron najavio jos dva nastavka. Vec su napisani scenariji za nastavke :) Vala zbog ovakvih remek dela vredi uzeti full hd 3d tv :)

Poslednja izmena:
http://www.eyetricks.com/3dstereo130.htm

Ovaj je prelep! Gornja trecina je ispupcen valjak (kao recimo da vam iz monitora viri pola automobilske gume), srednja trecina je udubljen valjak, i donja trecina je kao gornja.... i pise nesto :)
Prelep 3d efekat, ranije sam mislio da je bolje da se gledaju na papiru, ovo me je 'ubedilo' da nisam bio u pravu!

Sta treba da uradim sa ocima da bih video ovu sliku kako je zamisljena. Vec 15 minuta blenem na sve moguce nacine i uvek mi je isto :)

Koncentrici se na jednu tacku na sredini slike, opusti oci, treba da pocne da ti se muti pred ocima i onda ce odjednom samo da se izostri.

Sta treba da uradim sa ocima da bih video ovu sliku kako je zamisljena. Vec 15 minuta blenem na sve moguce nacine i uvek mi je isto :)

Malo je drugačije nego što Storm reče. Gornja i donja trećina su udubljene/konkavne, a srednja je konveksna. Tekst je WHAT IS THIS? :)

Probaj ovako. Približi se ekranu na nekih 10ak cm i gledaj ispred, ali ne da fokusiraš neku tačku da je jasno vidiš, već kao da gledaš pravo kroz ekran. Ono što ja tada radim je da izoštravam polako pozadinu slike (otprilike gornji desni deo slike), jer je 3D objekat uvek centriran. Kada to uradim onda vidim i objekat i polako pređem na njega. Nekad se desi da skoro odmah uočim šta je, a nekad je to zbog pozadine teže. Imaš link na YTu pa pogledaj. Pretražuj sa how to watch stereograms.
E sad, pomaže i kada posle buljenja na blizinu počneš polako da se odaljavaš od ekrana, videćeš, počeće polako da ti se izpštrava slika.

To muti pred ocima kod mene predstavlja spustanje magle na oci (bukvalno). Ali nikako ne uspevam da odrzim fokus do kraja, frka mi je da mi se nesto ne desi sa ocima :d

Hahah, pazi da ne počneš da tiltuješ :D. Mogli bi modovi da prebace ovo u posebnu sobu, da ne zagađujemo ovde temu :). Stvarno ima lepih 3D sličica, kao da je predmet u kutiji koja je dubine nekih 10ak cm od ekrana.

Edit: evo sličica pa recite šta vidite. Ova je možda lakša za početak.

Prilozi

• ddd.png
    ddd.png
    268.8 KB · Pregleda: 164
Poslednja izmena:
Ha! Na kraju sam uspio da vidim. Tekst "What is this?" je kao urezan? Meni je i dalje jako teško čitljiv. Kao vidim neke obrise.
Postupak: Približio oči na 20cm i ukrstio ih. Poslije 15 sekundi sam vidio promjenu u percepciji i počeo da prepoznavam oblike.
Na kraju: ko i dalje ne vidi, ne propušta ništa posebno :)

Slova nisu urezana već su ispred polulukova. Probaj da izoštriš još malo :). Ovo gore su dva delfina, probaj sa tim.
Nećemo više o tome...tema je Avatar.

I, hoce mi neko reci hocu li imati problema sa projekcijom, buduci da mi levo oko malo bezi unutra?

Jedno glupo pitanje, ima li kokica u Rodi ? :) Vidim svi kazu da je Uscu los 3D, tj nema ga, tako da cu i ja u Rodu, samo ne znam kako doci do karti. Kolosej ima bruka kokice, ali slika je ocajno losa, prevod je nikad jadniji, jedva citljiv, stalno se pojavljuju neke linije po platnu. Bar se ovo desavalo kad sam gledao 2012. Dobre strane Koloseja su bruka kokice, parkinga koliko oces, mnogo dobra sedista.
Valjda nije neka buva da u Koloseju ne valja 3D, daleko mi je i Usce, a kamoli Roda. :(

dunno,meni je u koloseju sve bilo ok....3D normalan,nikakve linije,ok prevod...zvuk,osim filma sve je ok :D

Pa jel onda valja ili ne taj 3D u Koloseju ? Nemoj da idem u Rodu ako nema potrebe. Vidim svi se zale na Kolosej zbog cviki.

Pogledao sam Avatar u Domu sindikata, sala 2. Termin je nepopularan. Kino skoro prazno.

Platno i projekcija su široki koliko i sala. Po slobodnoj procjeni, široko je 10tak metara. Sjedišta bih nazvao polufoteljama. Ja sam oko 185cm i mjesta za noge nema previše. Ipak, kako su redovi stepenasto postavljeni, noge se mogu spusiti ispod sjedišta ispred. Meni nije bilo neudobno negdje do 90tog minuta. Poslije sam se gnijezdio jedno 20 minuta dok nisam našao novi položaj. U sali nije toplo kao u sobi. Pokrio sam se jaknom.

Sjedio sam u IV redu. Od prvih scena mi je bilo neprijatno. Valjda mozak nije navikao na onakve iluzije. Ubrzo potom je počelo i uživanje u vizuelnom sadržaju. Zvuk je takođe doprinosio 3D predstavi. Stvarno je glasan i jasan i pomaže pozicioniranju u prostoru/sceni.
Malo je neobično kada se fokusom prebacujete po sceni, a ona se ne izoštrava. Ipak je oko najbolja kamera. Navikne se i na to. Oko počinje da prati scenu onako kako je režiser zamislio. Problem se ponekad ponovo javi u brzim scenama. Ništa strašno.

Sve u svemu, ja sam prijatno iznenađen 3D prikazom.
Klišei i propaganda u priči postoje. Malo opuštanja pred projekciju i brzo vraćanje na vizuelni dio filma pomažu u dobroj zabavi tih (predugih) 162 minuta ;)

po komentarima Kolosej skuplji, losija tehnologija, naocare mogu da se dese da ti ne rade, cesto umazane i ne mogu da se obrisu,mozes da dobijes neudobna sedista.... ja idem u Rodu iako mi je dalja ;)

po komentarima Kolosej skuplji, losija tehnologija, naocare mogu da se dese da ti ne rade, cesto umazane i ne mogu da se obrisu,mozes da dobijes neudobna sedista.... ja idem u Rodu iako mi je dalja ;)

Da nije to zbog toga sto MNOGO vise ljudi ide u Kolosej nego u Rodu, jer imaju vise projekcija+fensi mesto ?
Da nije ko prica sa Samsung TV da ne valjaju i da se kvare, a ima ih pitaj boga koliko kod nas, pola Srbije. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno