Iamo sam prilike tri puta da idem za Nemačku da uvezem auto jednom sa burazerom, jednom sa zetom i na kraju sa burazerom za mene auto. Odmah da vam kažem auto npr 2003-2005 godište sa od 100.000 do 199.000km pravi nemac, servisiran u ovlašćenom servisu sa svom dokumentacijom košta tamo 1500 do 2000€ više od najskupljeg auta koji se kod nas prodaje sa tom kilometražom. Auto sa 200.000 do 300.000 servisiran u ovlašćenom servisu sa svim servisnim papirima košta tamo kao naskuplji auto koji se ovde prodaje u 120.000-130.000km. O atomobilima ispod sto hiljada ne vredi pričati retki su i koštaju poprilično bez obzira na godište. Dakle oni koji se ovde prodaju u 120.000 - 130.000km su u 99% slučajeva prešli debelo preko 300.000km.
Dalje i tamo ima muvanja vraćanja kilometraže, falš servisnih papira, automobila uveženih iz italije koji se prodaju kao nemci pošto u njihovoj dozvoli nema kao kod nas podatak sa prvom registraciom odakle je uvežen. Jedini i pravi način je da imate ovde nekog u ovlašćenom servisu npr. Audi, vw... pa da unese broj šasije i vidi servisnu istoriju i gde je auto kupljen mislim zemlju salon, ako se podatci iz servisne dokumentacije slože sa stvarnim stanjem tj. Servisnom knjigom auto je ok. Ili druga varijanta da tražite da odete sa prodavcem u ovlašćeni servis i tamo da uradite čitanje šasije i istorije automobila ako je auto ok i dokumentacija pristaće bez problema i samo očitavanje nije skupo za ono što dobijate. Stim da se dogovorite da je vaš trošak ako je auto ok, a prodavčev ako stanje servisnih intervala i papira nije ok.
Ima toliko prevaranata da je to za priču, jedno je kada gledate sajtove i pričate telefonom sa prodavcem a sasvim druga priča kada odete na plac. Brdo plačeva drže arapi (iračani, iranci, libijci, turci...) tu neznate sa kim pričate kada dođete na plac jedan priča sa vama i tvrdi da je vlasnik, posle se pojavi drugi koji tvrdi isto ako malo hoćete da popeičate o ceni uvedu vas u kanelariju i tu ima bar još tri čoveka, puše nargile i neznate sa kim uopšte pričate... Bežite odatle koliko vas noge nose jeftino jeste ali obavezno jedan ključ, nema servisne dokumentacije auto je u poprilično lošem stanju, ne daju da ubodete dijagnostiku da proverite stanje auta...
Inače plačvevi su puni kupaca iz Ukrajne, Poljske, Srbije, Rusije kupuju isključivo havarisana vozila ili sa neispravnim menjačima, motorima... Po simboličnim cenama pa iste tovare na šlep, tegljače ili ako mogu da se kotrljaju voze iste. Bože mili šta sam sve video usput na autobanu sa zoll tablicama ili privremeno registrovanim, koja idu ka Srbiji pa to po pola auta nema, npr fali ceo gepek, nema stakala, po pola strane auta fali i to se vozi, kotrlja po autobanu ka Srbiji. Kod nas na granici sam video i automobile koje šlepka dotera do naše granice a onda se preguraju preko naše carine pa ponovo na šlepku do odredišta... To se zatim našminka i završi u oglasima. Npr. Mene je Passat B5.5 2004 2.0 100kw DPF sva oprema sem kože, koštao pre dve godine tamo sa 231.000km 4.500€ sa zoll tablicama, put gorivo, porez, registracija sve izašlo na 6.000€. Dok si u oglasima kod nas mogao da nađeš nazovi u istom stanju sa 120.000km i za 5000€. Doduše imalo je tamo i B6 2005 na modile de za 3300sa povraćajem poreza. Na slikama izgleda kao san kada dođeš da pogledaš sve ti jasno i okreneš se samo i prežališ pare i vreme koje si potrošio da dođeš da pogledaš.
Druga stvar tamo takođe nisam nigde ama baš nigde našao auto osim npr. Audija ili drugih sa pocinkovanim limom a da su 2005 ili starija a da negde nisu pokazali koroziju barem ma polumesecima, petim vratima... Pa bio to i mercedes, ako nema korozije znaš da je 100% rađen. Pa sam tako i ja mom autu 2004 godište sa 231.000 km morao da radim zbog korozije napred polumesece i peta vrata kada sam uvezao.