Šta je novo?

Auto sijalice (LED)

Možda najbolje da pitaš na Reno forumu.

Šta je za preporuku od H7 LED sijalica za far sa projektorom?
Po mogućstvu neke koje su plug & play na foru halogenki, bez adaptera i slično ako baš ne mora.
Ja sam svojevremeno hteo na megane 2 da stavljam ali mi je drago sto sam odustao. Ljudi stavljaju svasta od sijalica, njima je kao lepo a meni dodje da izadjem iz kola i polupam im farove. Toliko svetla rasipaju i smetaju da je nerealno. Za kaznu bi ih terao da voze i da ih slepi neko sve vreme.
Ok su mi obicne osram, necu led. Vise mi znaci da ispoliram farove nego da stavim led sijalice. Inace, sve ostale sijalice sam stavio led osim na farovima i to je bio pun pogodak.
Na Astri su mi isto halogene i necu ni tu da menjam. Na meganu mi je bitnije da budu kvalitetne sijalice da sto duze traju jer je kazna zameniti sijalicu.

Kakva su vam iskustva s belim LED pri losim vremenskim uslovima, kisa, sneg, itd? Ja primecujem drasticnu razliku kad padne kisa u odnosu na standardna "zuta" svetla.

Zavisi sta poredis. Ako poredis halogen i "beli" LED, bolje se vidi sa belim LED jer mnogo vise svetlosti baca. Ali po mecavi to smeta jer svaka pahuljica bljesti kao Hyperspace jump u Star Warsu.
Nema kvalitetnih LED 4300K. inace mislim da bi se bolje pokazale od 6000K za sve prilike osim suvog cistog puta, a na takvom putu ce mrvicu bolja biti 6000K. Ima 4300K, ali kinezi i malo malo neko kuka ili da je bas zuto kao migavac ili cak i zelenkasto (zuti filter + plavicasta dioda = zeleno, bljak).

Meni se i po magli odlicno vidi sa LEDom, iznenadio se, nema onoga da bije u nebesa, vide se snopovi prema dole usmjereni. Za snijeg i vise nego odlicno.

Mora da se nadje odgovarajuca led sijalica, odnosno sijalica koja je dizajnirana da bude zamena za halogenu sijalicu.
Vecina led sijalica nije "road legal" u uredjenim zemljama.

Kakva su vam iskustva s belim LED pri losim vremenskim uslovima, kisa, sneg, itd? Ja primecujem drasticnu razliku kad padne kisa u odnosu na standardna "zuta" svetla.
Kod mene su sva led svetla bela, bilo mi je cudno za maglenke da su bela, ali su odlicna. Kod nas je magla vec desetak dana, uvece po ovakvim magluštinama se stvarno isplati imati bela led svetla

Ovaj model koliko vidim isto ima ventilator, ali u telu sijalice.
Za kod nas ne znam, znam da Auxito na AliExpressu ima model ovog tipa sa ventilatorom u telu sijalice, i bez njega takođe.

Ne znam da li primecujete ali i novi automobili sa "fabričkim" LED svetlima su previše jaka.
Kad se mimoilazimo vidim da su to novi i skupi modeli pa je iskljucena mogućnost "budženja".

Da, rade sad neka istraživanja o bezbednosti upotrebe takvih svetala

Pa malo im je kasno za to? Da bi se nov automobil prodavao, prvo prolazi homologaciju da je sve u skladu sa propisim. Pa kad je dobije onda je legalan za prodaju i voznju. Ako tad nisu imali zamerke, kako ce sad retroaktivno.... A mozda su ga homologovali k'o Boing onaj 737 sto je padao sa neba, samo poslali papir sa prepravkama i neko to pecatirao negde.

To je možda problem što im mi koji dolazimo u susret imamo slaba. Sad je papazjanija na putevima, od halogenki, ksenona, led "uradi sam" levom nogom ili fabričkih, laser, matriks... i onda kad naleti jače osvetljenje u susret...

Pa malo im je kasno za to? Da bi se nov automobil prodavao, prvo prolazi homologaciju da je sve u skladu sa propisim. Pa kad je dobije onda je legalan za prodaju i voznju. Ako tad nisu imali zamerke, kako ce sad retroaktivno.... A mozda su ga homologovali k'o Boing onaj 737 sto je padao sa neba, samo poslali papir sa prepravkama i neko to pecatirao negde.
Pravila su podložna izmenama. Iako to neće moći da se primeni retroaktivno, svakako. Ali će u konačnosti tih automobila biti manje.

To je možda problem što im mi koji dolazimo u susret imamo slaba. Sad je papazjanija na putevima, od halogenki, ksenona, led "uradi sam" levom nogom ili fabričkih, laser, matriks... i onda kad naleti jače osvetljenje u susret...
Nema veze sa našim slabijim svetlima, jer jače svetlo ne umanjuje ono iz suprotnog smera, samo više izbijamo oči jedni drugima.😵‍💫
Prosto su nova svetla dosta jaka i prave veliki problem na neosvetljenom putu. Nekad ne mogu da primetim razliku između dugih i kratkih - pre neki dan mi je neko u novoj oktaviji blicao, a ja sam mislio da prelazi preko rupa, pa mu malo jače sijaju kratka svetla.🙃
Imamo sve više legalnih i nelegalnih zaslepljivača, a mi između, hteli to ili ne, postajemo kamikaze.

Одсјај на мокром неосветљеном путу у комбинацији са новокомпонованим бескрајно јаким лед светлом убија у појам.

Nema veze sa našim slabijim svetlima, jer jače svetlo ne umanjuje ono iz suprotnog smera, samo više izbijamo oči jedni drugima.😵‍💫
Prosto su nova svetla dosta jaka i prave veliki problem na neosvetljenom putu. Nekad ne mogu da primetim razliku između dugih i kratkih - pre neki dan mi je neko u novoj oktaviji blicao, a ja sam mislio da prelazi preko rupa, pa mu malo jače sijaju kratka svetla.🙃
Imamo sve više legalnih i nelegalnih zaslepljivača, a mi između, hteli to ili ne, postajemo kamikaze.
I nova moda je da su automobili sve visi, samim tim i farovi su vise postavljeni i lakse biju u facu pogotovu kad idu uzbrdo. Primetio sam na gomili automobila da im matrix farovi ne rade bas najsjajnije, u krivini me zaslepljuju, uvek sam nekako na samoj liniji. Najgora kombinacija visok auto i rastelovan far koji visoko bije. Pre neki dan sam izasao iz kola i rekao liku da ugasi svetla. Levi far mu je svetleo od mog branika na gore, coravio me sve vreme. Jos ja na ivici migrene taj dan, kao da mi zabada srafciger u oci.

Vozaci u UK su se pobunili i trazili istrazivanje, jos nije gotovo meni iskreno ne smetaju opet kad su podesena kako treba.
Moj Audi fabricki je izasao sa BiXenon projektorima, ja sam jos pre 5 godina stavio LED koji zamenjuje moju fabricku sijalicu D1S niko nikada nije blicnuo da mu smeta niti smeta, kad se isprljaju farovi pustim prskalice koje su naravno fabricke i operu tu prljavstinu koja prelama svetlo da ne bi smetao drugim ljudima. Naravno vidi se da bije 1% ispod visine fara bas kako i pise na nalepnici fara da treba biti podeseno tako da sva svetlost bije gde i treba i to jako, jako bije ale ne smeta nikome tipa mozes da stanes ispred i odaljis se i ne bije ti u oci.
Drugo, stavljao sam ja takve sa AE isti dizajn jos pre 2 godine u maglenke jer su mi tu H7 i to dobro radi/svetli ali mi prijavljuje gresku nakon nekog vremena, ne odmah mislim kad su ukljucene kad nisu ne prijavljuju gresku, nisam hteo da se zezam i prckam sa onim dodacima jer bih morao da secem poklopac a to ne zelim pa sam stavio Philips racing vision gt 2000 i ok su. Ali cu da resim i da vratim led u maglenke cim malo otopli da mogu da se zezam na parkingu.

matrix farovi ne rade bas najsjajnije
Увек касне у кривинама, небитно од произвођача, прво те добро заслепе, па онда као направе коцкицу около…

Ne znam da li primecujete ali i novi automobili sa "fabričkim" LED svetlima su previše jaka.
Kad se mimoilazimo vidim da su to novi i skupi modeli pa je iskljucena mogućnost "budženja".
Meni nikad niko nije blicao da mu smetaju led farovi, a mesecima su bili podignuti na maximumu, pre par meseci sam spustio za 2 podeoka, jer su mi bespotrebno daleko bacala zrak. Sad kao da mi je bolje. blize baca, ali je još i svetlije

Ima li u Srbiji H7 LED bez ventilatora i adaptera, da budu 1:1 oblik kao obične halogene?
Kao što su nove OSRAM H7 LED SPEED ali nema ih kod nas:
Imas na aliju raznih, ja sam uzimao h7 koja gotovo pa istih dimenzija kao obicna h7 i odlicno radi i svetli nisam imao primedbi(blicanja) drugih vozaca. Takodje koristim i h4 i isto tako nemam nikakvih problema a odlicno svetle. Stavljao sam i D1s koje bruka svele(ne treba uopste dugacko svetlo i ne smetaju drugim vozacima) ali prijavljuju gresku na A4 b7 i skinuo sam ih zbog toga. Naravno sve ove led sijalice imaju ventilator, bez njega traju mnogo mnogo krace.

Meni nikad niko nije blicao da mu smetaju led farovi, a mesecima su bili podignuti na maximumu, pre par meseci sam spustio za 2 podeoka, jer su mi bespotrebno daleko bacala zrak. Sad kao da mi je bolje. blize baca, ali je još i svetlije
Nema vajde da ti blica. Sad su 70+% učesnika u saobraćaju sa LED farovima, fabričkim ili ne.
Ljudi oguglali, tek po neko se iznervira.

Realno citajuci po komentare, reklo bi se da su halogenke zakon! Dok su svi furali halogenke oci su nam ispadale sti se slabo vidi, a sada kad je doslo vreme za led svima nam ispadaju zato sto svi hoce da bolje vide...

Pozdrav ljudi, posle prelistavanja cele teme i dalje mi nije jasno sta uzeti za moj auto. Nekima su LED svetla sasvim druga dimenzija i ne smetaju ostalim vozacima dok drugima su bacanje para i smetaju ostalim ucesnicima u saobracaju.
U mom autu (Lancia Delta) su farovi sa projektorom (ispolirani) i ima poprilicno mesta sam da zamenim sijalicu.

Da li neko ima iskustva ili moze da podeli misljenje o Philips Ultinon Access 2500? Deluju mi kao Plyg&Play (bez kakvih adaptera ili predimenzionisanih ventilatora) a ako se ispalim nisu preskupe (oko 45 eur).
Druga sigurnija i jeftinija opcija je da uzmem nesto tipa Philips Racing Vision GT200 i pomirim se sa cinjenicom da je to maksimum za trenutni auto.

Da li imaš dneva svetla?

Ako nemaš, i ako farovi moraju da ti rade ceo dan, računaj da su te pojačane sa užarenim vlaknom vrlo kratkog radnog veka.
Msm, svakako imaju mali broj radnih sati, a još ako ih moraš i preko dana imati upaljene, bićeš srećan ako izguraju godinu dana.
Meni su crkavale na 5-6-7 meseci. Tada sam odustao od tih pojačanih.

U faru koji je fabrički za halogen, aftermarket LED nije legalan pa nije.
Zašto zbog čega da ili ne, mož' diskutovati do sutra. Ali legalno, nije.

Zaboravio sam da napisem ali da, imam dnevna svetla pa zivotni vek tih pojacanih ne bi bio toliko problematican.
Apsolutno znam da nisu legalne i da ne prolaze tehnicki, zato sam i napisao da je pristup lak i da mogu da zamenim.

Philips LED dolaze u obzir ako je neko imao dobro iskustvo a deluju dosta bolje od standardnih halogenih i najbitnije da ne smetaju ostalima. Imam far sa projektorom plus lim koji ogranicava snop (+nivelacija) tako da mislim da mogu bolje da legne nego na klasicne reflektorske farove.

Ako je Delta od 2009 tj novija ona ima DRL led tako da nisu potrebna oborena svetla da rade po danu.
Edit: u isto vreme smo pisali sad vidim da si napisao da imas drl tj noviju deltu.

Pozdrav svima, ako moze mala pomoc.
Kupili smo kola sa nekim nabudzenim led svetlima koja ocigledno zaslepljuju, i zelimo da ih zamenimo. Moje prvo pitanje je da li treba da se obratim elektricaru ili nekom drugom? Drugo pitanje je preporuka za dobre sijalice koje ne zaslepljuju a dobro osvetljuju? Ne razumem se preterano u kola a posebno ne u farove i sijalice. Auto je Jetta2016, ima dnevna svetla.
Hvala unapred svima.

Nazad
Vrh Dno