Šta je novo?

Auto sijalice (LED)

Da li neko moze da da preporuku za led sijalice h7 i da su mu se dobro pokazale. imam projekto u faru. Gledao sam Bevinsee za sad ali se palca shiping pa odustao. Ako moze neka preporuka

Pa evo ti u prethodne 3 poruke preporuke, ja sam ostavio i link.
Traži CSP 5570 ili 7750 čip.
Ja sam svoje stavio u Punta MK2 koji ima projektore u farovima.

Prilozi

• Screenshot_20240823_150920_Chrome.jpg
    Screenshot_20240823_150920_Chrome.jpg
    89.9 KB · Pregleda: 83
Imaš li dnevna svetla?

Da li neko moze da da preporuku za led sijalice h7 i da su mu se dobro pokazale. imam projekto u faru. Gledao sam Bevinsee za sad ali se palca shiping pa odustao. Ako moze neka preporuka
Rusi od ovih kineskih preporucuju DawnKnight K8C 40W, K5C Mini (isto 40W) i neke K6C V2 (njih ne pravi DawnKnight nego je neko "maznuo" ime). Ove prve dve imas na Aliju i mozes da biras 4300/5000/6000 Kelvina, a K6C V2 samo 6000K ali ne videh ih van ruskih sajtova. Navodno najmanje rasipaju, mada je to veci problem u reflektoru nego projektoru. Mogu da traju 2 dana, a mogu i nekoliko godina, kako te ukenja...

Ako hoces bas kvalitet, onda Philips UltinonPro6000, iskljucivo 5800K i manje zaslepljuju i od halogenih i cak su i legalni retrofit u vecini zemalja EU ali samo ako ti je vozilo na spisku (ali i kostaju). Kazu Osram NightBreaker LED gen2 isto da je jako dobar i legalan (opet, ako je vozilo na spiski homologovanih). Na ove sami proizvodjaci daju 3 i vise god garancije (a kako ces to da ostvaris ako ih dovuces sa ebaya, nemam pojma) Po nasem zakonu mislim da nijedan ovaj retrofit nije legalan (jos uvek).

Poslednja izmena:
Pre neki dan ja u prodavnici autodelova i dođe neki dečko, vratili ga sa tehničkog. Ima LEDove, a ni sam nije znao, tako kupio auto. Problem je što više standardna halogena sijalica ne može da se vrati kako je bila fabrički jer su izmenjeni konektori, a neko se malo poigrao i sa širenjem otvora za ulaz sijalice... Uz to nema ni osigurača...
Ne znam šta je bilo na kraju, ali verovovatno da je najjeftinije rešenje kupovina polovnog fara na auto otpadu za par desetina eura jer ni jedan majstor neće time da se bavi.

Ja sam pre neki dan pred tehnički sa jednog auta skinuo led sijalice, medjutim skroz sam zaboravio na pozicije, bio je problem sto se bas vidi sama sijalica i da je led, inace ne bi morao da ih menjam...na licu mesta su mi dali obicne halogene ubodne i zamenio.

Ja sam prošao sa led projektor sijalicama u reflektor faru. Snop bio ok, a dalje nisu gledali šta je unutra.

Meni su na tom autu bez projektora, pa se cak i pozicije vide... Na drugom su u projektoru, to cu probati da ne skidam,cisto iz znatizelje.

I meni je snop dobar, pa i ne gledaju sta je unutra. Halogenke nisu vise ni za požarnog puta...

Ali nikad ne bih stavljao LED da moram nesto prepravljati pa cak ni zastitini poklopac, a ne grlo...

Imaju led Osram homologovane, ali su poprilično skupe kod nas. Komad oko 5000.

Ni one nisu homologirane u potpunosti, već isključivo za odredjene modele automobila, sa odredjenim modelima farova.
Pozdrav

1000027068.jpg

Evo neko kvalitetnije kinesko rešenje za loše reflektor farove. Dobijate pristojne projektore, čak i ako je oštećen reflektor fara pošto sijalice imaju svoj, za 30$. Savršen cutoff uz malo podešavanja. Veličina otvora za sijalicu mora >20mm.

Prilozi

• LEDriving_LED_NB_Fahrzeugliste_EN_04102023 (2).pdf
    687.1 KB · Pregleda: 24
Meni jedino (uz cenu, napolju su dosta jeftinije) smeta sto ove Osram i Philips homolovovane (za sad) ne postoje u 4300k. Belo je super po suvom, ali cim krene vlaga po kolovozu (i u vazduhu, tipa kisa ili rosulja), 4300k omogucava bolju vidljivost...

Al dzabe ti nisu homologovane za nasu zemlju i ako se na tehnickom pridrzavaju pravila(a trebalo bi) ti nisi teh. ispravan i pasces dok ne vratis H sijalice.
Ni one nisu homologirane u potpunosti, već isključivo za odredjene modele automobila, sa odredjenim modelima farova.
Pozdrav
I u odredjenim zemljama, citao sam sad sam i zaboravio ali mislim samo u DE i AT da su dozvoljene, u svim ostalim nisu.
Tako da nije samo do modela vozila vec i do drzave.

Homologovane (npr Osram) su u dosta zemalja, od okruzenja npr u BiH, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj. Tako da se nadam da ce uskoro i nasi leci na rudu. Svakako bolje dozvoliti sijalice koje prate neki standard nego trenutna situacija sa "lasik operatorima" kojima farovi sevaju svuda sem u put, pa na to krknu LED prekomerne snage koji jos i rasipa na sve strane. Dobijes gratis spaljivanje mreznjace svakom nocnom voznjom...

OSRAM homologacija
PHILIPS homologacija

Iz okruzenja jos uvek ne priznaju Madjarska, Crna Gora i S. Makedonija... i mi. Sve sami tehnoloski divovi :)

Pa trebalo bi neko da podnese zahtev. Verovatno uvoznik to nije uradio.
Ono što je interesantno je da homologacija ne važi na teritoriji cele EU, već izgleda da svaka zemlja za sebe radi posebno homologaciju.

Bez obzira na sve, naši slabo prate trendove.

A ja sve čekam da mi rikne neka od silalica pa kada budem raskupusavao farove da na kratka stavim neki Filips, a za duga može i night breaker.

Mada kazu da sa LED postoji i dodatni problem (ne vazi za divcha LED): nema grejanja fara zbog male potrosnje same sijalice, pa zimi hoce da se stvara pokorica od leda. Posto ove krstene sijalice trose 15-18W, u odnosu na 50-55W halogenke...

pa ne bas jer su led slicne jacine (neke i jace zato imaju ventilatore) i poprilicno greju far

LED ove "besne" (milion lumena i nesto manje vati) sa aliexpresa, ebaya i amazona deklarativno 55-65W po sijalici, medjutim u faru to spadne na 30-40W zbog termalne zastite. Tih 30ak W bi, doduse, trebalo biti dovoljno da far ne smrzne...

Vecina tih LED ima NTC kao temperaturnu kontrolu i kako vreme prolazi (u minutima) i far se greje - obara snagu da ne sagori sijalicu. Dok ne postigne neki termalni ekvilibrijum, kao kuler na CPU kad posle nekog vremena "zakuca" odredjenu temp preko koje ne ide, tako sijalica (tj njen drajver) obara snagu dok ne "potrefi" toliko da NTC ne obara dalje.

Mada kazu da sa LED postoji i dodatni problem (ne vazi za divcha LED): nema grejanja fara zbog male potrosnje same sijalice, pa zimi hoce da se stvara pokorica od leda. Posto ove krstene sijalice trose 15-18W, u odnosu na 50-55W halogenke...
Imam taj problem na seat leonu.Fabrički led far je u pitanju i kada se uhvati pokorica jedino rešenje je fizičko skidanje iste.

Nazad
Vrh Dno