Šta je novo?

Auto kamere

Može neki drugi. Ja neki anker koristim skoro od starta. Ovaj koji dođe uz kamericu je stalno gubio kontakt

Znate li neki servis ili nešto slično gde rade ugradnju kamera za snimanje saobraćaja?

Znate li neki servis ili nešto slično gde rade ugradnju kamera za snimanje saobraćaja?
Misliš na DashCam?

Što ti treba servis tačno? To sve možeš sam, pa čak i sakrivanje kablova.

Osim ukoliko ne želiš direktno na neki osigurač napajanje da dovedeš.

Ne znam na koji način se skriva kabal kod neba i iza panela da se ne vidi? Pretpostavio sam da moraju neki paneli da se skidaju, a nisam to nikad radio pa da ne napravim neki belaj.

A najveći problem je gde provući na centralnoj konzoli kabal sa onim delom koji se ubacuje u 12v?

Jel ugradivao mozda neko 70mai a810 u leon mk3?

Jel ugradivao mozda neko 70mai a810 u leon mk3?

Imam ja u w205 sa Hardwire Kit-om ako ti nešto znači.

Ne znam na koji način se skriva kabal kod neba i iza panela da se ne vidi? Pretpostavio sam da moraju neki paneli da se skidaju, a nisam to nikad radio pa da ne napravim neki belaj.

A najveći problem je gde provući na centralnoj konzoli kabal sa onim delom koji se ubacuje u 12v?
Pa zavisi od kamere, ali recimo 70mai daje u kompletu one plastične (ne znam kako da ih nazovem) da uguraš kabl u nebo između soferke i neba. Mozda jeidno treba da skidaš suncobrane, mada ja do sada na svoja 2 auta nisam.
Opet zavisi gde želiš da povežeš, na jednom mi je upaljač bio u kaseti pa sam tamo povezao, sad mi je levo od volana osigurači za kabinu pa sam u knjizi video neke prazne osigurače tj osigurače koji su za neki deo opereme koji ja ne posedujem i tamo ubacio. Proverio da slučajno ne prijavljuje neku grešku i cepaj.

Al obavezno osigurač koji je previđen mora da se stavi, da li išao direkt na +12v i masu ili preko kutije za osigurače.

Hardwire traži recimo konstantih +12v, masu i kontrolnu žicu koju povezuješ na neki osigurač koji recimo nema napajanje bez kontakta, tako si siguran da ti kamera neće raditi non-stop i neće jesti snimke na 3 dana.

Pogledaj YT tutorijale.
Sam sam ugrađivao kameru u dva svoja vozila i zaista je jednostavno provući kabel.

Jednostavno, tu uz samu šoferku i duž A stuba, tapacirung se može tek toliko malo povući da se kabel ugura ispod. Obično je moguće samo ugurati kabel ispod tapacirunga.
Tapacirung se sam namesti nazad. Kabel je tik uz kraj tapacirunga, ali ne ispada napolje.

Kada se siđe do dna A stuba, na mojim kolima, bilo je lako gurnuti kabel da se pojavi negde suvozaču kod nogu. Kada se tu zavučeš, uvek ima gomila nekih kablova, kukica i držača gde kabel dalje vezuješ vezicama do centralne konzole.

E sada dalje, najprostije je da gotovo napajanje uključiš u tzv. utičnicu za upaljač, ali meni je to bio bzvz. te sam nabavio kit za napajanje koji sam pozadi, da se ne vidi, nakačio na napajanje utičnice za upaljač, koja kod mene dobija napajanje sa davanjem kontakta, na sadašnjim kolima. Na prethodnim, upaljač je imao stalno napajanje, pa sam za kameru uzeo ACC+ sa autoradija (obično žuta žica, ali mora provera multimetrom). Tu se napon pojavi sa davanjem kontakta. Ono, da radio krene kada daš kontakt. Tu već moraju da se vade delovi centralne konzole, zavisi kako je gde rešeno.

Napajanje može i sa ploče sa osiguračima, ali tu se već mora bolje znati šta se radi.

Sve ovo je meni vrlo trivijalno, ali ko nije vičan ovakvim egzibicijama, (pogotovo kačenjem na struju (ako neće da gleda budžu u utičnici na tabli)), neka batali priču i vozi kod autoelektričara.
Svaki autoelektričar zna da ugradi kameru koju mu vi donesete, ako hoće time da se bakće...

edit:
Samo da napomenem, video sam neke YT tutorijale koji su užas i horror od stručnosti prezentatora.
Npr. kačenje kamere obmotavanjem žice oko nožice osigurača, ili kačenjem na piggyback fuse adapter, a bez vođenja računa o tome sa koje strane je napajanje.
:eek:

Dakle, ako baš ne znate šta radite, kakav takav autoelektričar postoji u svakom selu u Srbiji.

Poslednja izmena:

Zavisi koji auto i gde su ti osigurači, ili neki drugi prigodan izvor napajanja u kabini. Imaš za dosta modela i snimke korisnika na netu kako su ugrađivali i na šta priključivali.
Ja sam to vodio iznad vetrobranskog (baš ima zazor da se ubaci kabl), spustio tim zazorom niz desni stub i onda skinuo par komada plastike prateći uputstva sa neta, da bih doveo do osigurača koji su ispred nogu suvozača.

Edit: koristi Chat gpt, može da nađe dobre informacije, primere i nađi uputstvo za tvoj auto jer tu imaš i šemu osigurača, da proveriš još jednom na šta kačiš, ako ćeš na osigurače.

Poslednja izmena:
Hvala vam za info 🙌

Pogledao sam sad malo detaljnije, deo oko neba i A stuba nije problem, ima mesta da se zavuče. Problem mi je napajanje. Evo i slika da bude malo jasnije, ovo je 3008.
Screenshot_2025-10-13-12-35-09-695_com.miui.gallery-edit.jpg
Opcija da ide na osigurače je samo sa električarem, tu se stvarno ne razumem ništa i ne bih se igrao. A da ide u upaljač, ne vidim kako da provučem kabal bez skidanje ovih plastika okolo.

Inače, do sad mi samo visi kabal sa šoferke. Ovo do osigurača mi zvuči najelegantnije, samo to ne bih sam. Opet auto električara je svakako lakše naći nego nekog ko se "bavi" ovakvim stvarima.
E sada dalje, najprostije je da gotovo napajanje uključiš u tzv. utičnicu za upaljač, ali meni je to bio bzvz. te sam nabavio kit za napajanje koji sam pozadi, da se ne vidi, nakačio na napajanje utičnice za upaljač, koja kod mene dobija napajanje sa davanjem kontakta, na sadašnjim kolima.
Ovo bi možda i moglo da se izvede na drugu lokaciju jer ima i na drugom mestu, ali mi kabal nije dovoljno dugačak.

Imaš i opciju onih plastičnih, samolepljivih vođica od nekih 10x10mm. Poređaš ih nekoliko na liniju ka upaljaču, vodi negde gde ti najmanje smeta, i ubaci kabl. Nije ni to na oko lepo, ali je bar nekako organizovano.
Ili kupi nastavak za kabl i probaj sa tog drugog mesta.

Pogledao sam sad malo detaljnije, deo oko neba i A stuba nije problem, ima mesta da se zavuče. Problem mi je napajanje. Evo i slika da bude malo jasnije, ovo je 3008.

E, ako si već kabelom sišao do dna A stuba, otvori suvozačka vrata, i pogledaj kako dalje da ga spustiš ISPOD table, kod suvozačevih nogu.
Zavuci glavu tu dole, pogledaj ispod table kod nogu suvozača, ima obično dosta prostora da dalje vodiš kabel, i imaš za čega da ga vezicama dovedeš do desne strane centralne konzole, dole, kod suvozačeve leve noge.

Najprostije je da višak kabela smotaš tu ispod i uhvatiš vezicom, a napajanje utakneš u upaljač.
Možda nije teško skinuti neki deo panela. tu pored menjača ili oko konektora za upaljač ili USB, da prođe kabel.
Ali to se može ovako napamet.

To može da ti bude privremeno rešenje, dok ne odeš kod autoelektričara.

Za autoelektričara, ako on nema, treba da nabaviš tzv. hw kit: https://www.aliexpress.com/item/1005007278489941.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.22e39659JXFrlE&algo_pvid=b7c098ca-aaf6-4d79-8b2b-951ab789ed3f&algo_exp_id=b7c098ca-aaf6-4d79-8b2b-951ab789ed3f-0&pdp_ext_f={"order":"163","eval":"1","fromPage":"search"}&pdp_npi=6@dis!EUR!21.32!13.64!!!172.66!110.50!@211b807017603536978724010e9f70!12000040043651355!sea!SRB!0!ABX!1!0!n_tag:-29910;d:e166edf;m03_new_user:-29895&curPageLogUid=2e5ROqvJ2JRZ&utparam-url=scene:search|query_from:|x_object_id:1005007278489941|_p_origin_prod:

Tako neki hw kit ima i kod nas kojekude da se kupi.

Poslednja izmena:

Izvidi možeš li ovakvim pravcem

Druga varijanta da vidiš da možeš li da ideš lijevom stranom, ako možeš da kabal zavučiš i/ili prilijepiš a da ti ne smeta nogama.

P.s. a pada mi i na pamet da se možda ta plastika probuši na nekom mjestu koje ne bode oči, mada poširok je c konektor...

Prilozi

• IMG_20251013_144739.jpg
    IMG_20251013_144739.jpg
    120 KB · Pregleda: 41
Najprostije je da višak kabela smotaš tu ispod i uhvatiš vezicom, a napajanje utakneš u upaljač.
Možda nije teško skinuti neki deo panela. tu pored menjača ili oko konektora za upaljač ili USB, da prođe kabel.
Ali to se može ovako napamet.
Tu mi i zapinje proces. Uzeo sam rukom da probam da razdmrdam, kao na ovom klipu što je Falcon poslao (minut 3:00) ali njegov panel se odvojio na prvi kontakt, kod mene nema šanse. Ne žvaće ni malo.
Nemam dilemu da to nije nikakav problem, svi su ti paneli i predviđeni da mogu relativno lako da se zamene i skinu, samo što kad god sam nešto radio po prvi put, u 99% sam napravio i neko oštećenje. A uskoro bih i da prodam auto, pa ne bih baš previše da eksperimentišem.

Probaću ovo sve, samo sa vozačeve strane, malo je ovaj levi deo konzole uvučeniji od desnog, pa će manje da bode oči.

Druga varijanta da vidiš da možeš li da ideš lijevom stranom, ako možeš da kabal zavučiš i/ili prilijepiš a da ti ne smeta nogama.

P.s. a pada mi i na pamet da se možda ta plastika probuši na nekom mjestu koje ne bode oči, mada poširok je c konektor...
Nije loš predlog, probaću i to (y)

Ja sam u 3008 ovuda provukao kabl, sve sem poslednjih 15cm kabla je skriveno a ni to se skoro ne vidi jer je crn kabl. Nema potrebe ići preko suvozačeve strane.

1760431747276.png

Zaista mislim da bi bilo bezbednije sa suvozačka strane, jer taj kabel, ne znam kako si ga sproveo tu kod nogu, ali bilo bi veoma opasno da u vožnji ispadne i krene da se petlja u noge i na pedale.

Sve do ispod table u većini vozila je simetrično, i svejedno je da li ideš levo ili desno.
Ali kod samih nogu, bezbednije je ići suvozačkom stranom.
Zbog toga je preporuka da se dodatni kablovi uvek vuku sa suvozačke strane.

Ja sam u 3008 ovuda provukao kabl, sve sem poslednjih 15cm kabla je skriveno a ni to se skoro ne vidi jer je crn kabl. Nema potrebe ići preko suvozačeve strane.

Pogledajte prilog 508891
Da, ovo i meni deluje najjednostavnije.

Ispod ove linije kod volana, panel se ne spušta skroz dole ka podu pa tu ima dosta mesta da se stavi kabal a i prčvrsti baš zbog toga da se se otkači u toku vožnje.
To bi baš bila neka situacija tipa poslednje ekskurzije. Ovde centralna tabla/konzola nije skroz simetrična, pa je sa leve strane zgodnije za prilaz napajanju.

@NShappy

Taj ceo panel ispod volana je na žabice i u jednom komadu, ispod njega je OBD port pa je predviđeno da se lako i više puta skida po potrebi. Kada se skine, lako je provući kabl i fiksirati ga za druge elemente vezicama.
Kao što vidiš na slici, enterijer u 3008 je sve samo ne simetričan i definitivno je lakše sakriti kabl trasom sa vozačeve strane. Sa suvozačeve strane je kaseta, taj sklop nije na žabice a dodatno treba predvideti otvaranje kasete, ne preporučujem jer možeš kasetom uštinuti ili prekinuti kabl.

Svaki autoelektricar ce da ti sprovede sa osiguraca do kamere.Nema potrebe za upaljacem.
Ja sam lenj pa sam sproveo sam od upaljaca, ali zavrsavaa kabl vec kod suvozacevih nogu.
Inace imam HK kit od Viofo u ladici! :)

bice vrv na prvom sledecem servisu ugradjen.

Taj kit je univerzalan ili samo za Viofo kamere?

Imam i ja višak Kit :) Kupio, nikako da ugradim, a u novom autu USB-C izvučen na retrovizoru već.

^^
Ne znam, dovoljno je da izguglas HK-4 kit i vidis koje snage (moze i veca od kamere) i voltaze (najbitnije) daje i da li je kompatibilno sa tvojom kamerom.
Inace je USB-C na kameri... ako nesto znaci.

Dobra je fora sto ima par voltaza ispod kojih radi cut-off napajanja od akumulatora ka kameri... imas gugl da ne pisem.

@Santa
mene mrzi da porucujem preko KP repice za osigurace i da se saginjem zbog godina, fuse box mi je bukvalno iza pedala, to bi bio kicmolom/vratogrch nakon 10s! :)

Poslednja izmena:
IMG_20251015_130637.jpgIMG_20251015_130629.jpg

Ovo je bilo sa 5 minuta rada. Vidi se samo ovih poslednjih 20tak cm i to vidi se je uslovno rečeno jer je sve crno i tu je mračno i po danu tako da je dobro ispalo.
Inače sve bezbedno, ne može kabal da ispadne ili se izvuče ispod panela i eventualno upetlja oko pedala.
Hvala za pomoć (y)

Mogu poslužiti i one samolepive vođice da se fino složi kabl tamo gdje se ne može sakriti. Nije savršeno ali bude uredno!
Samolepljive-vodjice-kablova-35-komada_slika_O_104780139.jpg

Te sam koristio neko vreme, odradile posao, samo nisu baš super lepljive, jer su umele da spadaju, pa sam stavljao neku 3M traku umesto tog belog dela.

Vrh Dno