Šta je novo?

Auto kamere

Uzeh Kawa D6, pa ako može neko od vlasnika da potvrdi, za nju treba levo "savijeni" mikro usb kabl od hardwire kit-a? Takođe može li softverski da se isključi parking mod?

Kit uzimam samo da se ne bi napajala sa upaljača, jer me ne zanima da radi kad nije u vožnji i ne bih da vuče struju kad je auto ugašen.
Ja sam porucio dodatni upaljac koji dolazi sa slotom za osigurac za tipa 2 dolara sa AE. Nadjes neki odigurac koji se gasi kad ugasis auto i napojis odatle kameru

Preko osigurača će i biti. Pogledah danas, glupo su postavili obd priključak, pa ako se uključi adapter, neće moći da se zatvori poklopac. Vidim da ima tri slobodna, pa moram proveriti da li je bar jedan od njih za ACC.

Stavio juce viofo kamericu, nasao sam joj lepo mesto da nikom ne smeta, ali ne dobacuje ni brisac spolja :poop: Jos sam imao i one najlone za pomeranje, ali sam bio sasvim siguran u sebe i fixirao bez njih.

70mai pro nikako nece da se poveze sa telefonom.
Poveze se na wifi ali pise bez internet konekcije,kada udjem u aplikaciju onda mi izbaci "network exception,check your settings and try again".
Da li se neko susretao sa necim takvim.
Da napomenem da je do pre neki dan htela da se poveze sa telefonom.
Kada par dana ne palim auto pokvari se datum na kameri prikazuje neki datum iz 2018 godine i onda kada trebam negde da putujem povezem je sa telefonom i podesim trenutni datum.
Danas nikako da uspem da je povezem.

Pa ne koristi kamera internet konekciju
telefon se kaci na hotspot kamere

70mai pro nikako nece da se poveze sa telefonom.
Poveze se na wifi ali pise bez internet konekcije,kada udjem u aplikaciju onda mi izbaci "network exception,check your settings and try again".
Da li se neko susretao sa necim takvim.
Da napomenem da je do pre neki dan htela da se poveze sa telefonom.
Kada par dana ne palim auto pokvari se datum na kameri prikazuje neki datum iz 2018 godine i onda kada trebam negde da putujem povezem je sa telefonom i podesim trenutni datum.
Danas nikako da uspem da je povezem.
Proveri da li su ti ukljuceni blutut i lokacija.

Pa ne koristi kamera internet konekciju
telefon se kaci na hotspot kamere

Pošto imama WiFi u garaži bilo bi mi zgodno da kada su kola parkirana kamera se poveže na kućnu mrežu. Tako bih mogao da automatizujem i backup snimaka na NAS. Ne odgovara mi hotspot varijanta zato što je telefon već zakačen na Android Auto preko WiFi.

Postoji li uopšte takva kamera?

@bbK1ng ne radi ni jedna kamera tako.

Ta kamera ne služi da čuva snimke kao back up već radi kao dvr i sačuva samo zadnjih xx sati ili tačno određen sadržaj zaštiti

Ono što možeš je da se ručno zakacis na njen hotspot kada je u garaži i da povuces šta ti treba, a tu je mana što kamera nema 5ghz

Nisam ni mislio da čuva kao backup. Više neki web interface kojim bi preko kućnog WiFi mogao da pristupim.
Mislim tehnički bih mogao dodati neki WiFi klijent koji će služiti samo za kačenje na taj hotspot od kamere, ali to mi malo overkill u celoj situaciji.

Ja hvatam kameru iz dnevne sobe kada je auto parkiran u dvorištu, tako da mogu poskidati šta treba ali realno to skoro nikada ne radim.

Možda bi bilo zgodno da se zakacis preko wifi na nekom laptopu pa putem računara skidati, ali takva app koliko znam nema.

Najveća smetnja je wifi bandwith koji je preko wifi kamere realno mali, dovoljan da prevučes minut ili dva snimka i smori te, i to su ove novije dosta brže od onih starih, plus su sve kamere minimum 2k ili 4k rezolucije pa su fajlovi nepotrebno sve veći i veći.

Znam da se telefon kaci na hotspot kamere (mozda sam malo konfuzno bio objasnio) znaci telefon ne moze da se poveze sa kamerom.
Lokacija na telefonu je bila ukljucena (na ovoj slici nije ali mi isto izlazi i kada jeste ukljucena) kada nije ukljucena izbacuje mi da ukljucim lokaciju,blutut nije trazila mada ga ja nekada i ukljucim ali dok je uspevalo povezivanje sa telefonom radilo je i bez blututa.

Prilozi

• Screenshot_20240714_113254_70mai.jpg
    Screenshot_20240714_113254_70mai.jpg
    40.7 KB · Pregleda: 88
Možda prvo treba da se uloguješ u aplikaciju, internetom, a kad to uradiš, onda se nakačiš na Wifi AP kamere i povezuješ je sa aplikacijom?

Dok se ovo juce nije desilo da nece da se poveze nije nikada trazilo da se ulogujem to jes jednom kada sam se ulogovao (nisam se nikada izlogovao) samo sam ulazio u aplikaciju.
Inace cesto puta mi se desi da se ne setim da promenim datum pa kada se setim stanem negde pored puta i to uradim tako da nije bio potreban internet za to.
Sada sam video da je izasao apdejt za aplikaciju,apdejtovao sam je pa cu kasnije sici do auta da probam da li se nesto promenilo.

Evo posle skoro 2 meseca, konačno ubačena Kawa. Čekao sam hardwire kit, pa adapter za osigurače, posle i da nađem slobodno vreme.

Prvi utisci su pozitivni, s obzirom koliko je plaćena. Jedina stvar koja me inicijalno nervira je onaj glas "Kawa starts recording" svaki put kada se upali. Bilo bi super kad bi mogao da se ugasi, bez gašenja drugih obaveštenja, recimo da je urađen screenshot.

Zanima me da li neko zna kad se jednom zalepi kamera na onaj providni stiker, može li da se odlepi i ponovo zalepi tj. da li onaj lepljivi deo na kameri "drži" dobro kao i na prvom lepljenju?

Zalepih stiker malo ukrivo, pa me nervira iako ga u suštini ne vidim od retrovizora, možda bi bilo bolje da sam ga zalepio vertikalno.

Meni se na IMOU razlepio ali drzi ga sama kamera nekako, ili ga ja nisam lepo zalepio ili se od toplote razlepilo

To pretpostavljam pričaš o stikeru, ne onom lepljivom delu na kameri što se lepi na stiker? Ja sam dobio sam jedan stiker, iako videh da su ljudi u pakovanju dobijali po dva. Nije problem doduše, jer mogu da se naruče drugi sa ali-ja. Više me zanima lepljivi deo na kameri, da li posle može ponovo da se zalepi i drži. Mogao bih probati i sa dvostrano lepljivom trakom, ali sumnjam da bi držala kao ovo fabrički napravljeno.

Evo posle skoro 2 meseca, konačno ubačena Kawa. Čekao sam hardwire kit, pa adapter za osigurače, posle i da nađem slobodno vreme.

Prvi utisci su pozitivni, s obzirom koliko je plaćena. Jedina stvar koja me inicijalno nervira je onaj glas "Kawa starts recording" svaki put kada se upali. Bilo bi super kad bi mogao da se ugasi, bez gašenja drugih obaveštenja, recimo da je urađen screenshot.

Zanima me da li neko zna kad se jednom zalepi kamera na onaj providni stiker, može li da se odlepi i ponovo zalepi tj. da li onaj lepljivi deo na kameri "drži" dobro kao i na prvom lepljenju?

Zalepih stiker malo ukrivo, pa me nervira iako ga u suštini ne vidim od retrovizora, možda bi bilo bolje da sam ga zalepio vertikalno.

Možeš da isključiš samo to "Kawa starts recording". Imaš opciju Startup Tone u Advanced Settings.

@registry1 probao sam to odmah, ali opet kaže isto, pa sam pomislio da je startup tone nešto drugo. Znači kod tebe ta opcija ugasi obaveštenje? Jel kamera D6?

Jedino kad ne kaže je kad speaker volume stavim na off.

Nisam koristio tu opciju, samo sam mislio da je nisi video u podešavanjima. Baš ću pogledati ovih dana. Bio sam ubeđen da je za to.

To pretpostavljam pričaš o stikeru, ne onom lepljivom delu na kameri što se lepi na stiker? Ja sam dobio sam jedan stiker, iako videh da su ljudi u pakovanju dobijali po dva. Nije problem doduše, jer mogu da se naruče drugi sa ali-ja. Više me zanima lepljivi deo na kameri, da li posle može ponovo da se zalepi i drži. Mogao bih probati i sa dvostrano lepljivom trakom, ali sumnjam da bi držala kao ovo fabrički napravljeno.

Mislim na providni veliki cetvrtasti sticker, ovo je fotka kad sam montirao, ne bas najsrecnije ali zavrsava posao.

Inace kod mene landara i ovaj 3M deo zbog toplote ali racunam da moze da se zalepi lepkom na naredni providni sticker

Prilozi

• 20240728_202548.jpg
    20240728_202548.jpg
    129.4 KB · Pregleda: 84
Nisam koristio tu opciju, samo sam mislio da je nisi video u podešavanjima. Baš ću pogledati ovih dana. Bio sam ubeđen da je za to.
Probao sam ponovo, izgleda da nije. Mislim da nažalost ne može da se isključi, osim kompletno sva glasovna obaveštenja.

Mislim na providni veliki cetvrtasti sticker, ovo je fotka kad sam montirao, ne bas najsrecnije ali zavrsava posao.

Inace kod mene landara i ovaj 3M deo zbog toplote ali racunam da moze da se zalepi lepkom na naredni providni sticker
E da, na taj 3M lepljivi deo sam mislio. Kod tebe deluje da je deo iza ovih tačkica, dok kod mene je skroz na suncu, pa se nadam da neće popustiti brzo.

Jel ima neka auto kamera koja skenira saobracajne znake i ispisuje ih na nekom svom displeju?

Da snima 24/7, tacnije, bitnije mi je da snima dok je auto parkiran. Znaci mogu uzeti tu kamericu + taj kit i moze da snima non stop neko vreme?

Naleteh sad na 70mai Dash Cam Omni koja ima ugao snimanja 140C, deluje mi jako dobro za ono sto mi treba. Cak i prati ako se neko priblizi autu ali izgleda da je nema kod nas...

Pozdrav,

Evo i ja sam se zainteresovao za ovu kameru. Posle gledanja silnih review-a, istrazivao sam i opcije za Parking Mode.
Postoji nekoliko opcija pa cu ovde navesti sta i kako funkcionise.

1. 70mai Dash Cam 4K A810 sa ili bez HDR RC12
2. Parking Mode > Hardwire Kit (UP03) > (obavezno) > bez ovoga Parking Mode nece raditi.
3. 4G Support > SIM kartica > hotspot > Parking Mode > kamere salju notifikaciju ako dodje do udarca i slicno.
4. 70mai Battery Pack for Dash Cam

Ako zelite da kupite ovu kameru, postoji 3 opcije za napajanje iste:
1. Preko upaljaca
2. Hardwired preko osiguraca
3. Power bank > hardwired > Parking mode🔁

Ukoliko se odlucite za drugu opciju, posetite nekog pouzdanog majstora koji zna sta treba da uradi i koji ce ispravno da poveze sve (ovo se odnosi posebno na vlasnike vozila koji imaju Start / Stop sistem).
Pogresno povezivanje moze dovesti do praznjenja akumulatora.
Automobili koji poseduju Start / Stop sistem nisu namenjeni da se "prazne" duzi period, vec povremeno, i ako je hardwiring povezan kako treba, uredjaj koji kontrolise voltazu u tom sistemu treba da prekine snimanje - ako voltaza padna ispod 12,4 V (nov akumulator) ili 12,2 V (stariji akumulator). Koliko sam razumeo ovo moze da se podesi posebno..

Parking Mode

Da bi ovo radilo hardwiring mora da se odradi. Koliko sam razumeo, kamera ne snima konstantno 24/7 vec tek kada detektuje udarac ili slicno (osetljivost moze da se podesava).
Ako zelite da dobijete notifikaciju na telefon, potrebno je da se dokupi 4G support opcija, u koju se stavlja SIM kartica koja ce sluziti kao hotspot za kameru i parking mode.
Prilikom detekcije udarca, kamera ce poslati notifikaciju - ukoliko je signal dobar. Treba proveriti internet kako radi gde se nalazi parking kako bi bili sigurni da ce stici notifikacija...

70mai Battery Pack for Dash Cam

Power bank, al' ne bilo koji, vec LiFePO4 (Lithium Iron Phosphate).
Sluzi za Parking Mode. Puni se u toku voznje, a prazni kada je auto parkiran. Prvo se trosi akumulator do zadate voltaze, po dostizanju iste trosi se power bank.

U nastavku vam ostavljam linkove od svih ovih zajebancija:

70mai Dash Cam 4K A810 with Sony STARVIS 2 IMX678, Supports 4G Connectivity & Dual HDR
70mai Hardwire Kit UP03 for Dash Cam A510/ A810/ M500/ Omni
70mai 4G Hardwire Kit for Dash Cam A810 /A510/ Omni
70mai Battery Pack for Dash Cam

I da, micro sd kartica, sto veca klasa to bolje - bez nje nema snimanja.

Suma sumarum preko sajta: 450e

Pošto imama WiFi u garaži bilo bi mi zgodno da kada su kola parkirana kamera se poveže na kućnu mrežu. Tako bih mogao da automatizujem i backup snimaka na NAS. Ne odgovara mi hotspot varijanta zato što je telefon već zakačen na Android Auto preko WiFi.

Postoji li uopšte takva kamera?
Ja imam 70 mai duze vreme. Dobro radi, wifi joj palim na dugme, povezem tel i skinem snimke. U medjuvremenu snima na karticu. Mogu da pregledam snimke i bez skidanja. Meni je to ok.

Ja lepio na soferku direkt duplo lepljivu traku, berz one providne podloske. Ali orig. koju sam dobio sa kamerom, mada sam i dodatno porucio preko Alija isto namensku za moju kameru da bi bila po meri. Mislim da probam, i sto ne bi radilo, da u vezu napajanja, koje ide samo kad je na kontaktu, ubacim obican power bank od tel, od recimo 20000 mah. Pa kamera snima dok ima struje, a puni se kad god je upaljen auto.

pa i nije neka ideja...bespotrebno snima nekorisne snimke na kameru a prebrisace ti snimke iz voznje.
To nije parking mod.
Ja imam opciju preko obd kabla da snimam 20min, pa sam smanjio na 5min, i to je previse.

Nazad
Vrh Dno