Šta je novo?

Auto kamere

Ja samo zbog ne postojanja zatamnjivanja odustao od kamere retrovizor.
 
Kamera u retrovizoru može biti problem i ako koren retrovizora i senzori koji se tu nalaze zaklanjaju vidno polje kamerice ugrađene u retrovizor.
Često je i taj deo šoferke oko retrovizora zatamnjen.

Kod mene sada na Meganu, oko korena retrovizora je dosta velika plastična budža sa senzorima koječega. Kamericu sam morao da izmestim dosta u stranu od retrovizora (postavio sam je na suvozačku stranu), a ako bi bila na retrovizoru, 2/3 vidnog polja bi bilo zaklonjeno korenom retrovizora. Neupotrebljivo.
 
Ja nemam to zatamnjivanje oko retrovizora, a mislim da bi kamerica hvatala lepo jer je njena pozicija levo od retovizora tj.izvlaci se van retrovizora, pa retrovizor dodje malo duzi. Ja sam zeleo da imam parking kameru a nisam to mogao nabudziti sa nekim android sistemom umesto fabričkog cd-a jer bih morao da menjam komplet plastiku koja je iz jednog dela od suvozača do volana. Ako neko zeli mogu da slikam nekoliko slika da se vidi kako izgleda uzivo.
 
Ja nemam to zatamnjivanje oko retrovizora, a mislim da bi kamerica hvatala lepo jer je njena pozicija levo od retovizora tj.izvlaci se van retrovizora, pa retrovizor dodje malo duzi. Ja sam zeleo da imam parking kameru a nisam to mogao nabudziti sa nekim android sistemom umesto fabričkog cd-a jer bih morao da menjam komplet plastiku koja je iz jednog dela od suvozača do volana. Ako neko zeli mogu da slikam nekoliko slika da se vidi kako izgleda uzivo.
Mene bi zanimalo kako to izgleda?
 
Evo kako izgleda.
 

Prilozi

  • IMG_20210318_160048.jpg
    IMG_20210318_160048.jpg
    165.9 KB · Pregleda: 144
  • IMG_20210318_160041.jpg
    IMG_20210318_160041.jpg
    167.2 KB · Pregleda: 143
  • IMG_20210318_160033.jpg
    IMG_20210318_160033.jpg
    146.8 KB · Pregleda: 140
Imam kamera retrovizor, i potvrdjujem da je nešto najbolje, što sam imao od kamera. Ima prednju i zadnju kameru, mod za parkiranje, snimak odličan, kako noću tako i danju. Uzeo sam malo kvalitetniju, koja snima 2,5 k. Montaža jednostavna
 
Sta ce ti 2.5k samo ti zauzima vise mesta na kartici?

Neces to prikazivati u bioskopu nego ce se presnimit prvom prilikom.
 
Kartice nikad jeftinije. Ja bih uvek uzeo najveću rezoluciju i najbolji senzor, u odnosu naravno za uložen novac.

Za primarnu svrhu, da sebe opereš pred sudom ako se nešto desi, sad već svaka kamera završava posao. Treba svi da ugrade.
 
Ja sam na mojoj vratio rezoluciju na 720, i stavio min kompresiju (quality high).
Apsolutno je neprimetljiva razlika između tamo nekog 2K, a fajlovi su 2x manji, i dojmim se da se sama kamerica manje greje.
 
Kakva država, takav i sudija.

Neovlašćeno fotografisanje

Član 144

(1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Prvo, ne snimaš lica, već vozila/saobraćaj. Tebe u saobraćaju ne zanima (u tom trenutku) ko upravlja vozilom, niti se to lice vidi već se eventualno vidi vozilo i reg oznaka. Drugo, na koji način ti "osetno zadireš u njegov lični život"?

Da ne širimo dalje priču..

Slučajno videh ovu poruku, gde se korisnik pita kako to snimak sa kamere u automobilu osetno zadire u lični život?

Evo jedan primer kako takav snimak, može da zadire u lični život.
Npr. dogodi se nezgoda, snimak se pojavi javno, gde se vidi da automobil sa tim reg. tablicama udara vozilo u Novom Sadu. Problem je ukoliko je vozač npr. supruzi rekao da ide do prijatelja na Voždovac, a snimljen je u Novom Sadu, supruga može da posumnja da je možda neka prevara u pitanju...
Nekada takav snimak može da dovede do raspada braka, a sve zbog slupanog krila na automobilu... neko će reći, da očigledno brak nije bio dobar, ali to opet neko sudi...
 
Naravno, recimo NN vozilo (kod plavog mosta) ubije dete i pobegne sa lica mesta SN. Ali pošto ga je snimila kamera sa drugog vozila, taj snimak ne sme da bude upotrebljen kao dokaz, jer je čovek rekao ženi da je na poslu, a u stvari je bio na drugom mestu. Ne kapiram baš tu logiku.
 
Naravno, recimo NN vozilo (kod plavog mosta) ubije dete i pobegne sa lica mesta SN. Ali pošto ga je snimila kamera sa drugog vozila, taj snimak ne sme da bude upotrebljen kao dokaz, jer je čovek rekao ženi da je na poslu, a u stvari je bio na drugom mestu. Ne kapiram baš tu logiku.
Napisao sam snimak se "pojavi javno" i naveo primer sa udarenim krilom. Svakako je važno da se iskoriste snimci, zadovolji pravda ali ne treba zaboraviti i na ovakve primere, sigurno bi mogli još neki primeri da se pronađu, zbog čega bi bilo dobro biti oprezan sa takvim podacima, i zakon bi to trebalo da primeti.

Prošle godine u novembru, neko mi je udario auto koji je bio parkiran ispred kuće, i pobegao odmah.
Čuo sam udarac, izašao da vidim šta se dešava i zatekao ispred kuće nekog čoveka koji je šetao psa.
Rekao mi je da je neki automobil, čini mu se da je punto udario auto koji je bio parkiran i pobegao.
Parkirani auto je bio moj, polomio mi je štop svetlo, limarija na ćošku...
Pozvao sam policiju, došli su, malo ih mrzelo da rade, ali su ipak sačinili zapisnik, fotografisali....
Pitao sam ih da li da pitam komšije za snimke sa kamere, rekli su mi da može i da im donesem ukoliko pronađem.
Doneo sam snimke sa komšijske kamere, vidi se kako me punto udara, i odlazi, prednje desno krilo mu je odvaljeno, ali se tablice nisu videle. Policajac mi je rekao da će oni pokušati da izvuku snimke tablice i da donesem. Sumnjao sam da će moći, ali ajde.. Ispostavilo se da nisu uspeli. Prošlo je već skoro mesec dana od udarca, i setim se prodavnice u kraju da imaju kamere. Pitao ih, kažu imaju i stare snimke, pogledali i dostavili mi snimak, gde se vidi i tablica punta koji me je udario.
Odneo sam nove fotke gde se vidi tablica u policiju, rekli su super, sve će oni da odrade.
Prošlo je još skoro 2 meseca, pre nego što su me zvali iz osiguravajućeg društva, sve sam se dogovorio, naplatio sam štetu, zadovoljan sam.
 
Skoro sam uzeo u Bigu Mio J85 i sutradan sam vratio kada sam video koje je to ... od kamere.
Povezivanje Iphone 7+ app i kamere nemoguća misija plus ne podržava sve kartice od 128 GB.
Prebacivanje preko wifi a na laptop neupotrebljivo i presporo, znači bolje karticu izvaditi iz kam.
i prebaciti ručno. Nikome ne bih preporučio da je uzme, pravi primer da što je skupo nije i dobro
uvek.
 
Nažalost, iole valjane kamerice jako jako retko kod nas mogu da se kupe u redovnoj prodaji. Uglavnom se valjaju neki neuspešni modeli. :(

Za valjane, moraju da rade eBay, AliExpress, Bangood, DealExtreme i slični. Ponekad ima nešto valjano i na KP.
 
Poslednja izmena:
Ja sam kupio MiVue C570, za oko 8000din. Ništa posebno... snimak osrednje, očekivao sam više. Može da prođe i to je to.
Bilo je u prodavnici i dobrih modela, npr. Garmin 56 ili Garmin 66W ali taj i dobro košta - preko 30.000din.
 
Obzirom na cene i kvalitet 70Mai ili Conkim Mini modela, ove cene 200 i više € za Garmin I slične brand modele je previše.
 
Jesi isprobao 70Mai? Razmišljao sam dosta i o toj kameri, ali nije je nešto bilo na KP kada sam hteo da kupim.
Garmin 56 ili 66 ću verovatno ipak da kupim kada bude moglo da se lakše ide u Nemačku ili Austriju. Tamo su bile oko 150-200eur kada sam gledao.
Gledam te modele jer imaju i snimanje u 60fps. Veća mi je zamerka na kameru koju sam kupio to što snima samo u 30fps, što je ipak previše sporo. Mislio sam da će biti ok, ali nije.
 
Poslednja izmena:
Ja imam Conkim Mini 0806, i jako sam zadovoljan. Gledao sam testove, i kod Garmina mi se ali uopšte ne sviđa način montaže, i generalno ta forma i oblik kamere i montaže.
Sama kamera i objektiv su udaljeni od stakla, što kod širokouganih objektiva zahteva da je postaviš po sred srede šoferšajbne da npr. retrovizor ne ulazi u kadar. Pogledaj u primerima koliko sama tabla, A stub ili polje oko retrovizora ulaze u kadar kod Garmina.

Sam snimak sa Garmina, bar po YT primerima, nije ništa posebno bolji od Conkim ili 70mai.

Mislim, da se razumemo, taj snimak služi za ne daj bože svrhe a ne za YT vlogovanje ili snimanje video priloga. Veoma mali senzor i ultraširoki objektiv jako ograničavaju mogući kvalitet snimka.
Conkim i 70mai su uspeli baš lepo da izbalansiraju ono što koštaju, sa onim što daju, plus najpraktičnija moguća forma kamere (ako zanemarimo one što idu umesto retrovizora, ko hoće da menja retrovizor (ja nisam hteo)).
 
Ja sam ovu uzeo nakon što sam pregledao nekoliko snimaka na YT. Tamo mi izgleda dobro, prilično bolje nego ovako "uživo". Mnogo me nervira i što je spora, sa 30fps. Razmišljam da li bi mogla i neka akciona kamera da posluži, ako bi mogla da se montira lepo.
 
Ocigledno dobar deo ekipe ne shvata da ove kamere ne sluze za snimanje voznje, vec kao DVR kamera koja sluzi u slucaju nezgode, a tu nije bitna ni visoka rezolucija ni 60fps koji samo nepotrebno trose resurse DVR

Ako hocete da snimite voznju svakako je mnogo pametnije da kupite akcionu kameru, i odmah dobijete to sto zelite.
 
Jeli može akciona da radi na isti način kao i obična auto kamera, da je povežem na strujni adapter?
 
Daschcamtalk vam je odlicno mesto odakle treba da krenete u potragu za dobrim kamericama.
Best buy je, po njima, Viofo A119 V3 za nekih 80-90$.
Po onome sto procita, deluje da je da je tako. Ne znam koji tacno bese model ima odlican parking mode, citao skoro da bas lepo radi (kad se dobro podesi :)
 
Jeli može akciona da radi na isti način kao i obična auto kamera, da je povežem na strujni adapter?
Zavisi sta tačno tražiš...to i nije neki zahtev
Ali kao treba široki ugao, dobra rezolucija, visok fps ne treba da gledaš dvr kamere
 
Jeli može akciona da radi na isti način kao i obična auto kamera, da je povežem na strujni adapter?

Dachcam treba ciklično da snima, satima i danima. Praktično da je zaboraviš, a onda u krug na kartici snima poslednjih X sati vožnje, koliko staje na karticu.

Akcione kamere nisu za to zamišljene ni projektovane. Odlične su da snimaš vožnju, da bi imao snimak vožnje, tako, za gledanje lepih krajolika. Ali nisu da rade u beskonačnim petljama.
Ne znam ni da li mogu da snimaju u loop-u, niti da li imaju opciju da dobijanjen spoljnjeg napajanja počnu da snimaju, a sa gubitkom da zatvore snimak i ugase se.
A i baterija će im svakako crći vrlo brzo. Dachcam u poslednje vreme imaju superkondenzator umesto baterije koji ima daleko duži radni vek. I ne smeta mu da je stalno na naponu. Napaja kamericu još 30-ak sec, tek toliko da zatvori snimak.
 
Pre par meseci sam kupio 70Mai pro sa gps modulom i ok radi skoro sam bio na duzi put i desilo mi se da se kamera restartuje sama od sebe (ugasi se pa se odmah i upali).
Posle tog paljenja primetio sam da me vise ne obavestava kada pregazim belu liniju na putu to jest vise nerade glasovna upozorenja.
Kada ugasim auto i ponovo upalim onda radi normalno to jest rade glasovna upozorenja,na tom putovanju dva puta mi se deslio da se kamera tako restartuje.
Da li se jos nekome nesto tako desilo,da li neko zna sta bi tu moglo da bude?
Koju bi ste kameru preporucili za zadnju stranu auta?
 
Pre par meseci sam kupio 70Mai pro sa gps modulom i ok radi skoro sam bio na duzi put i desilo mi se da se kamera restartuje sama od sebe (ugasi se pa se odmah i upali).
Posle tog paljenja primetio sam da me vise ne obavestava kada pregazim belu liniju na putu to jest vise nerade glasovna upozorenja.
Kada ugasim auto i ponovo upalim onda radi normalno to jest rade glasovna upozorenja,na tom putovanju dva puta mi se deslio da se kamera tako restartuje.
Da li se jos nekome nesto tako desilo,da li neko zna sta bi tu moglo da bude?
Koju bi ste kameru preporucili za zadnju stranu auta?
Proveri joj napajanje. Tipujem na njega. Kako je onaj adapter uključen u upaljač (ako je napajaš tako). Tu vrlo često hoće da gubi kontakt.

Ako tu kamericu planiraš da zadržiš za stalno, gledaj da napraviš bolje rešenje za napajanje od tog iz upaljača. Imaš da kupiš 12/5V DC/DC pretvarače baš za tu namenu. Imao sam to na obadva automobila sa kamerama. Lako se povezuju negde pozadi na autoradio, ili na konektor za napajanje utičnice upaljača.
 
Izvukao sam sa akumulatora zice u kabinu auta i prikacio upaljac na njih u taj novi upaljac mi je ukljucen adapter od kamere.
Da mi tu gubi kontakt valjda bi se to desilo na neravnom terenu medjutim meni se ovo desilo na autoputu?
Da li imas mozda neku sliku ili link za taj pretvarac?
 
Da li imas mozda neku sliku ili link za taj pretvarac?

Ja sam moj DC/DC pretvarač postavio tu "ispod neba", gde je rasveta kabine, a struju dobija sa konektora koji napaja upaljač dole. Na njemu se napajanje pojavi sa davanjem kontakta. U prošlom autu upaljač je stalno bio pod naponom, pa sam struju za kameru uzeo sa autoradija, ACC potencijal (onaj što se pojavi sa kontaktom), najčešće žuta žica na radiju.

Ubaci obavezno osigurač ispred ovog pretvarača. Ovako nešto: https://www.google.com/search?clien...AhWwhf0HHXRFDeQQBSgAegQIARAy&biw=1366&bih=636
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno