Šta je novo?

auto cad i referat_pomoc

tihomir_pg_

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2006
Poena
319
sta reci...vec se vidi u naslovu da trazim pomoc oko autocada :wall:
o cemu se radi
profesorica mi je zadala da odradim referat na temu autocad...
dakle ne mnogo detaljno al o5 da se ima nesto osnovno reci o njemu
od vas trazim da mi pomognete oko toga i po mogucnosti date neke textove ili linkove o njemu
valjalo bi da su na srpski..
eto toliko
nadam se da cete mi pomoc

nemoguce ljudi da niko nece da pomogne... :( :( :( :( :( :(

pa pazi ja bih ti pomogao da imam vremena :) a sto se tice neke informacije sa neta .... proguglaj proizvodjac Auto CAD programa je Autodesk pa idi na njihov sajt i citaj.
Kratko i osnovno o njemu je da je to kompjuterska crtaca tabla, nista vise nista manje, sve ostale napredna funkcije sadrze programi kao npr Mechanical desktop, Architectural desktop, Auto CAD Mechanical, Inventor, Building System i ostali programi iz Autodeska.
Znaci Auto CAD...... vrlo osnovno i prosto.

opsirnije !!!!!! ;)

Idi, jos opsirnije, pa za sta je koji kura* napravljen www.google.co.yu , nego da pretrazuje rezultate na srpskom(Mislim da je zato, ali nisam siguran).Da nebi mozda Andjelinu Zoli, pa da malo se izivljavas na njoj u trenutku odmora.

samo smireno...!
zavrsio sam referat hvala na pomoci

Znaci Auto CAD...... vrlo osnovno i prosto.

Vidi se da ga nisi dva puta u zivotu video kad mozes tako nesto da izjavis za program koji kosta 4k€. Evo ja projektujem u njemu jos od verzije 12 i definitivno nije prost i osnovan.

Nije cena merilo da li je neki softver tezak za rad.

Takodje koristim CAD,profesionalno godinama unazad,i daleko od toga da ne valja ili ne vredi toliko.Ali garantujem da se 2D modeliranje moze savladati za dve nedelje intezivnog rada,a 3D je ipak nesto kompleksnije,i ono zaista zahteva mnogo,mnogo duze angazovanje.

Inace se smatra da covek koji zna 30% nekog softvera,tipa CAD,pa i Office paketa,se moze svrstati u naprednu,ili cak i "ekspertsku" kategoriju korisnika.Cak i medju ljudima koji rade na pravljenju nekog ovakvog softvera ne postoji covek za koga se moze reci da zna sve o njemu,dobro je poznato se sve radi timski i svako je zaduzen za programiranje samo odredjenog segmenta.

Poslednja izmena:
Ali garantujem da se 2D modeliranje moze savladati za dve nedelje intezivnog rada,a 3D je ipak nesto kompleksnije,i ono zaista zahteva mnogo,mnogo duze angazovanje.

Olako izdajes garancije, za 2 nedelje intezivnog rada moze da sa savlada tek toliko da se istim postapas. Imam gomilu kolega koji su zavrsili i dobro platili dobre kurseve i niko od njih ne zna dobro da crta koristeci CAD. Za ono zasta meni treba sat vremena njima treba pet. Ko se iole ozbilno bavi CAD_om ne klikce po ikonama vec sve te komande drzi u glavi i kuca ih a to se malo teze nauci za dve nedelje. A tek da ne pricam o kreiranju sopstvenih komandi...

Ali ovo nije toliko bitno, moj komentar je bio upucen na komentar da je CAD osnovan i prost(ne prost kao lagan) program, da je takav bilo bi na hiljade slicnih posto DWG format nije zasticen i moze svako da napravi program u kome bi se crtalo a koliko sam upucen postoji jos samo surogat AutoCADa - ProgeCAD. A druge programe koje je naveo nisu nista drugo do nadogradnje CADa i ja u mojoj struci ne poznajem ikoga ko koristi Arhitectural Deskotop.

Posto sam po struci masinac,100% sam siguran da ce bilo ko,prosecne inteligencije,za dve nedelje nauciti toliko da ce moci da nacrta najkomplikovaniji tehnicki crtez koji mu moze biti zadati na masinskom fakultetu(naravno ne za 1 dan),koriscenjem svih skracenica za rad u command-u,do same pripreme za stampu na odgovarajuci format.A to je vec solidno znanje CAD-a.

Za nesto komplikovanije 2D crteze,recimo nekih procesnih postrojenja u rafinerijama,za pocetak je sasvim dovoljno poznavanje CAD u meri u kojoj sam naveo,naravno samo za pocetak.Toliko je dovoljno recimo,samo da bi se zaposllio na takvom mestu.

Misko78,Postujem sve to sto si ti naveo,i treba ceniti samog sebe i biti samosvestan znanja koje se poseduje,ali CAD nije bas toliki bauk,cist korisnicki program,za razliku od C-a,recimo.

Poslednja izmena:
C je programski jezik
AutoCAD je alat za neke inzenjere/arhitekte

meni AutoCAD nije prost...naprotiv
srecom (ili nazalost?) ne bavim se inzenjerskim stvarima za koje je potreban spomenuti

Poslednja izmena:
Edit: Moje iskustvo sa tim stvarima: Konkurisao pre izvesnog vremena za posao u britanskoj naftnoj kompaniji,koja je sigurno top 5 u svetu,za rad u Libiji u njihovom projektnom birou pri nekim naftnim postrojenjima.Isao na razgovor,pa test engleskog,pa test za ACad,pa razgovor,pa su mi rekli javice mi se.
Verujte mi znanje u Cad-u koje su oni trazili na testiranju je znaje koje je na nivou 5. dnevnog ucenja!A tes engleskog,je daleko,daleko bio ozbiljniji,a na zavrsnom razgovoru mozete misliti sta im je sve na pamet palo u jednosatnom razgovoru.
I naposletku su me pozvali i ponudili posao,ali ne inzenjerski,vec posao CAD crtaca,plata 1500EUR.,3 meseca tamo,pa tri nedelje kod kuce,pa tako u krug.Mogucnost napredovanja,mrsava.

Kada su me primili,pre svega su cenili radno iskustvo,pa jezik,pa na kraju sta znam u CAD-u da bi mi ponudili to sto su mi ponudili.

Naravno da sam se premisljao,ali i odustao.Poznato je kakvi su i klimatski uslovi u Libiji,zakoni koji tamo vladaju,pa zbogom devojko,prijatelji,porodico,alkoholu,provodu,zbogom pameti,zarad posla CAD crtaca.

Mozda je sve ovo i offtopic,izvinite,ali eto sta je njima potrebno da bi te zaposlili kao CAD crtaca.

Psoglavi je napisao(la):
Misko78,Postujem sve to sto si ti naveo,i treba ceniti samog sebe i biti samosvestan znanja koje se poseduje,ali CAD nije bas toliki bauk,cist korisnicki program,za razliku od C-a,recimo.

Sta ovo treba da znaci? Kao ja sam zatucana budala koja misli da je CAD super jer ga koristim. Slusaj, ja CAD koristim kao alat a ne kao izvor zarade, izvor zarade su objekti koje projektujem, oblikujem, osmisljavam...

Edit: Moje iskustvo sa tim stvarima: Konkurisao pre izvesnog vremena za posao u britanskoj naftnoj kompaniji,koja je sigurno top 5 u svetu,za rad u Libiji u njihovom projektnom birou pri nekim naftnim postrojenjima.Isao na razgovor,pa test engleskog,pa test za ACad,pa razgovor,pa su mi rekli javice mi se.
Verujte mi znanje u Cad-u koje su oni trazili na testiranju je znaje koje je na nivou 5. dnevnog ucenja!A tes engleskog,je daleko,daleko bio ozbiljniji,a na zavrsnom razgovoru mozete misliti sta im je sve na pamet palo u jednosatnom razgovoru.
I naposletku su me pozvali i ponudili posao,ali ne inzenjerski,vec posao CAD crtaca,plata 1500EUR.,3 meseca tamo,pa tri nedelje kod kuce,pa tako u krug.Mogucnost napredovanja,mrsava.

Kada su me primili,pre svega su cenili radno iskustvo,pa jezik,pa na kraju sta znam u CAD-u da bi mi ponudili to sto su mi ponudili.

Naravno da sam se premisljao,ali i odustao.Poznato je kakvi su i klimatski uslovi u Libiji,zakoni koji tamo vladaju,pa zbogom devojko,prijatelji,porodico,alkoholu,provodu,zbogom pameti,zarad posla CAD crtaca.

Mozda je sve ovo i offtopic,izvinite,ali eto sta je njima potrebno da bi te zaposlili kao CAD crtaca.

Ok ubedio si me CAD je najobicnije sranye, alat nivoa Power Pointa. Uzivaj :wave:

Poslednja izmena:
Е каквих све глупости човек неће да се наслуша овде (Кероглави нпр). Ја у Ауто Кеду радим ево већ 7 година, али нисам цртач. То ми је једноставно средство за рад, да не би радио пешака, а и стандард је у целом свету (ко каже да није тако лупета, нисам баш од јуче у овом послу - климатизација, вентилација и грејање)
Мишко 78 - царе, поздрав од колеге машинца, тј мене:wave:
Један колега ми је дао MagiCAD за пројектовање машинских инсталација, па се у слободно време тиме занимам (када ме не мрзи).
Даље, највише бих волео када не бих морао да пипнем ујебени ACad, него да радим само инжењерски посао, значи урадиш концепцију, ишамараш прорачуне и даш техничару да црта, али нема више бато :S: давно су прошла та времена. Па ја грдно време изгубим на којекакве глупости, али ***, такав је живот.

Поздрав, Марко :smash: :smash:

@tihomir_pg_
Promeni avatar, već viđeno na benču, ne mogu da se setim ko je tačno :D

Е каквих све глупости човек неће да се наслуша овде (Кероглави нпр). Ја у Ауто Кеду радим ево већ 7 година, али нисам цртач. То ми је једноставно средство за рад, да не би радио пешака, а и стандард је у целом свету (ко каже да није тако лупета, нисам баш од јуче у овом послу - климатизација, вентилација и грејање)
Мишко 78 - царе, поздрав од колеге машинца, тј мене:wave:
Један колега ми је дао MagiCAD за пројектовање машинских инсталација, па се у слободно време тиме занимам (када ме не мрзи).
Даље, највише бих волео када не бих морао да пипнем ујебени ACad, него да радим само инжењерски посао, значи урадиш концепцију, ишамараш прорачуне и даш техничару да црта, али нема више бато :S: давно су прошла та времена. Па ја грдно време изгубим на којекакве глупости, али ***, такав је живот.

Поздрав, Марко :smash: :smash:

Ocigledno je prica otisla predaleko,a ocigledno nije ni shvacena poenta cele price koju sam pricao,i zao mi je sto sam u opste ulazio u polemiku oko svega,a narocito mi je krivo to sto je ispalo besmisleno prenosenje licnog iskustva na ovakvom mestu.
Samo da ostane jedna stvar jasna,ja nigde nisam pljuvao po CAD-u,pa to bi bio nonsens totalni jer mi je posao takav da zavisi od znaja CAD-a.

U svakom slucaju,pozdrav kolegama masincima CAD-asima,i nedajte se.

ah tek sam sad primetio glupe konemtare na moj post, Misko ne zalazim u to koliko radis ili sta radis, ali evo meni je otprilike 12 godina rada u Auto CADu i i dalje tvrdim da je program jadan i da je obicna crtaca tabla, ako drugacije tvrdis i kazes da je komplikovan oda mogu slobodno da kazem da pojma nemas.
Ah da drugara koj je imao osnovno znanje tehnickog crtanja i odlicno znanje engleskog jezika naucio sam Auto CAD 2D za 45 min.

Ah i jedno pitanje za Miska posto vidim da "niko" ne koristi Architectural desktop. Jel vi crtate 2D ili 3D modele u arhitekturi?
Da i ponovo cu ponoviti Auto CAD je obicna "crtaca tabla" nista vise nista manje.
Ah da masinci ? Ozbiljni masinci koriste bar Inventor ili Pro Engineer ili Catia-u ne zamajavaju se sa elektronskom tablom za crtanje.

A jos jedno pitanje za miska sta to auto CAD moze da radi osim sto u njemu mozes da nacrtas nesto?

Poslednja izmena:
ah tek sam sad primetio glupe konemtare na moj post, Misko ne zalazim u to koliko radis ili sta radis, ali evo meni je otprilike 12 godina rada u Auto CADu i i dalje tvrdim da je program jadan i da je obicna crtaca tabla, ako drugacije tvrdis i kazes da je komplikovan oda mogu slobodno da kazem da pojma nemas.
Ah da drugara koj je imao osnovno znanje tehnickog crtanja i odlicno znanje engleskog jezika naucio sam Auto CAD 2D za 45 min.

Ah i jedno pitanje za Miska posto vidim da "niko" ne koristi Architectural desktop. Jel vi crtate 2D ili 3D modele u arhitekturi?
Da i ponovo cu ponoviti Auto CAD je obicna "crtaca tabla" nista vise nista manje.
Ah da masinci ? Ozbiljni masinci koriste bar Inventor ili Pro Engineer ili Catia-u ne zamajavaju se sa elektronskom tablom za crtanje.

A jos jedno pitanje za miska sta to auto CAD moze da radi osim sto u njemu mozes da nacrtas nesto?

Ah, jedno pitanje sa Miska, a postavio si tri, ja cu tebi samo jedno na koje bi trebao lako da das odgovor. Posto se 12 godina bavis CAD_om i kada si takav ekspert onda sigurno znas kojom komandom su se dodeljivale sopstvene komande u AutoCAD_u R11,R12 i R13

Ah, za 45 minuta si naucio coveka... Ma bravo :happy: Ah, trebao bi da osnujes skolu za AutoCAD po uzoru na Zaretov NL Pro Group.

hm izvini ali ..... pogresio sam u godinama evo ovo je 11 godina i u skoli smo poceli da ucimo na Auto CADu 14 a vrlo brzo smo presli na Auto CAD 2k.
Pitanje na tvoje pitanje je da li mislis na pravljenje shorcut comandi za odredjene komande ili sta? ako to pitas mroam da ti odgovorim sa 2 odgovora ili preko modifikovanja ACAD.PGP fajla ili preko Auto lisp-a.
ali ti meni nisi odgovorio ni na jedno pitanje niti si potkrepio svoju tvrdnju da je Auto CAD zahtevan program.
Ja tvrdim da neko ko se razume u tehnicko crtanje dobro vlada engleskim jezikom i nije malouman moze da nauci Auto CAD sam za 2 nedelje. A te tvoje kolege ..... hm neznam sta da ti kazem ako im trebaju casovi neka mi posalju PM sredicemo nesto.

I molim te udostoji me nekog odgovora.

Ah da i jos nesto tog mog drugara jesam naucio za 45 min a ti tvrdi sta hoces, cinjenica je da nemogu da naucim bilo kog Auto CAD jer vecina ljudi ne razume koordinatni sistem, ali onaj ko to zna i ima znanje engleskog njemu netreba ucenje samo smernice sta da gleda a Auto CAD sam postavlja pitanja na svaku komandu.

Prost primer
Command: line
Specify first point: (zadas prvu tacku)
Specify next point or [Undo]: (zadas sledecu tacku)
Specify next point or [Undo]:(itd itd)
I sta tu ima da se uci ? jos objasnis coveku 3 nacina za unosenje koordinata i jos par caka i moze da radi 2D crtanje kao od sale.

Poslednja izmena:
Ali ovo nije toliko bitno, moj komentar je bio upucen na komentar da je CAD osnovan i prost(ne prost kao lagan) program, da je takav bilo bi na hiljade slicnih posto DWG format nije zasticen i moze svako da napravi program u kome bi se crtalo a koliko sam upucen postoji jos samo surogat AutoCADa - ProgeCAD. A druge programe koje je naveo nisu nista drugo do nadogradnje CADa i ja u mojoj struci ne poznajem ikoga ko koristi Arhitectural Deskotop.

Ovo moram da citiram ali samo zadnji deo je zanimljiv, naime koja si ti struka ? masinac ? pa sta onda imas koj moj da koristis Architectural Desktop? A ta izjava nadogradnja ..... hm vrlo prosta rec za da bi se opisalo ono sto doticni programi mogu a Auto CAD nemoze.
Vidim da samo koristis Auto CAD a da druge pakete nikad nisi koristio kad mozes tako da lupis.
Bas bi voleo da vidim tvoje kolege kako rade 3D modele zgrada u Auto CADu ;) hahahahaha to je smesno, ali da cekaj mi smo u Srbiji ovde NIKO neradi 3D modele ;)

Za razliku od Mechanical, Architectural Desktopa, Building System-a Auto CAD je ..... crtaca tabla, ja tu nema sta sa tobom da se raspravljam dok mi nekazes jednu naprednu stvar koju moze Auto CAD da radi, a u to ne racunam duzinu linije, obim ili zapreminu tela ;)
E a i za to surogat Auto CADa ..... vidim koliko si obavesten kad si naveo samo jamo taj i nijedan vise.

Poslednja izmena:
Pazi mene jedino zanima sto se ne rade 3D modeli u Inventoru npr jer je mnogo laksi za 3D modelovanje od Auto CADa koje je realno do verzije 2006 imao ukupno 10ak komandi za 3D (oh sad ocekujem komentare na ovo, ali je to susta realnost 10ak upotrebljivih komandi)
A ja evo upravo ovo kucam u pauzama u radu trenutno izradjujem 2D planove za protivpozarnu zastitu u jednoj od 5 zgrada koje se grade u centru londona, i mogu vam reci da je sve uradjeno u 3D i onda presecima dolazimo do 2D crteza, e sad ako me neko pita jel to radjeno u Auto CADu ... hahaha samo cu se nasmejati, pazi moze .... ali za 1000x duzi vremenski period od ovog.

Veruj mi,rade se 3D modeli masinskih postrojenja,pa se samo izvlace preseci i iskotiraju ;)
I to zbog toga sto 2D dosadi brate....
A za sve drugo si apsolutno u pravu.

Da je 2D dosadno, dosadno je brate... Ali ako je iko od vas bio u pogonu i sprovodio u delo svoje 3D zamisli zna da majstori ne govore 3D dijalektom vec traze papir sa kotama, tolerancijama, presecima...

naravno Zokish upravo to i radim pravim 2D crtez koj se koristi na gradilistu da bi se sve to sklopilo u funkcionalnu celinu, ali taj 2D crtez je jako lako proizvesti iz 3D modela i nemoras da brines da li si sve prikazao jer je sve tu

i ako smem da se nadovezem na tvoj post (jer nije zavrsen tackom ;) ) taj polazni 3D model je opet morao nastati od 2D osnove kojoj su zadavane visine i premenjivane razlicite vrste modifikacija, tj. obrni-okreni moras da podjes od 2D konture, tj od proste crtace table, makar se ona zvala i acad.

pa da ide to tako :) pazi nemam ja nista protiv Auto CADa ali moramo da se razumemo ti je elektronska crtaca tabla, samo me je Misko iznervirao sa svojim glupim komentarom da nisam 2 puta video Auto CAD.
Ali moram da ti skrenem paznju i na to da se vecina 3D modela radi iz rukom crtanih skica ;) bar sam ja tako radio :)

Pazi mene jedino zanima sto se ne rade 3D modeli u Inventoru npr jer je mnogo laksi za 3D modelovanje od Auto CADa koje je realno do verzije 2006 imao ukupno 10ak komandi za 3D (oh sad ocekujem komentare na ovo, ali je to susta realnost 10ak upotrebljivih komandi)

Pa takva je politka firmi da se fura ACAD,a ipak je on medju crtackim softverom isto sto i win. medju operativnim sistemima.Barem u masinstvu je tako.

@Zokish: Naravno,tehnicki crtez ide majstorima na ruke,i tako ce uvek i biti.Ja rekoh:Izvuku se preseci iz 3D i iskotira .
Ali "dise" s**** kada vide 3D model,a i meni je kada radim 3D zanimljivije na poslu,barem kada je taj kancelarijski deo posla u pitanju.:)

Nepotrebno je, od svih oblasti u kojima se koristi, svoditi pricu o Computer Aided Design-u na 2d crteze koji su danas samo nuzno zlo.Sve vise firmi ih izbacuje iz upotrebe.

Sto se tice AutoCAD-a, davno je prevazidjen i koristi se samo po inerciji jer je pre bio dominantan.U masinstvu je potpuno potisnut barem sto se tice projektovanja.Mechanical Desktop se cini mi se vise ni ne pravi.

Vrh Dno