Šta je novo?

auto cad i referat_pomoc

od ove verzije Mechanical desktop je u sklopu inventora, tako da se realno pravi ali ... koliko dugo .... uskoro ce sve biti prebaceno u Building System, tj sve osim masinstva.

Hm nema mi Miska da mi odgovori na pitanja.

Aj kad ste poceli o CAD/CAM programima i spomenuli ProE, da pitam sta se desava kod njega? Pitam jer sam davno radio na njemu i to sa 2000 verzijom ali sam se sticajem okolnosti presaltao na SolidWorks a potom i Inventor. Cuo sam/video da je imao neke wildfire revizije koje su donele dosta toga, ali posto nisam sreo nikog sa tim revizijama nisam ga ni probao, a nisam ga pokusavao ni "nabaviti" jer sam imao losa iskustva sa pokusajem instalacije 2000 verzije u kucnoj varijanti (ono licencne, serveri itd... ko zna o cemu pricam shvatice) i sa CNC delom. Mislim vredi li da nabavljam, kolko vidim, 3.0 wildfire verziju i kako se ona ponasa prilikom pokusaja "instalacije".

Poz masinci

Poslednja izmena:
Koliko sam upucen postoji opustena verzija za instalaciju, bar je za wildfire 1 i 2 postojala, ali kroz neke price sa ljudima iz tih voda saznao sam da ce Autodesk ubiti ProE sa inventorom, tako da ti predlazem da se drzis inventora koj sam ja poceo polako da ucim.

Koliko sam ja pratio,u poslednje vreme po konkursima po zapadu(recimo poslednjih godinu dana),moze se naici na uslov da je potrebno znaje ProE-a.Cinimi se da je vrlo moguce da ce uci i pod obavezno.
Nisam u toku sa samim verzijama i revizijama ProE,ali ako se ovakav trend nastavi,izgleda da ce vredeti znati ga.

Poslednja izmena:
Sto se tice ProE-ra instalacije su od pojave wildfire-a poprilicno proste.Nema vise instaliranja FlexLM servera za licence nego se samo napravi license.dat file i to je sve.Jedino mora da se prilikom instalacije odredi folder gde ce se instalirati ProMechanica da bi iz ProE mogla da se koristi potpuno.

Sto se tice Inventora koristio sam ga i odlican je ali trenutno nikako nije ista klasa kao i ProE i njemu slicni.Autodesk ga gura niskom cenom i za te pare puno daje.

Generalno mislim da Dassault Systemes sa Catiom najbolje stoji.Dovoljno je spomenuti Boeing, Airbus, Daimler, Ford, PSA... Kupili su Solid.

Ma ProE je uvek vredelo znati, makar da nista drugo ne znas ljudi koji znaju da rade u njemu su trazeni, mada svi ovi programi su u principu slicni pa ono ako znas jedan za ostale je samo potrebno navikavanje. Za inventor se slazem za Nenadom, plus sto bi dodao da je primetno sporiji (bar kod mene treba mu dosta vremena da smisli sta hoce, mada cini mi se da ga vise koci SQL koji mi se instalira gde on oce i zauzme brdo mesta) od SW-a (koga su mi neki Rusi uvalili da koristim, hvala im :wave:) koji je meni postao uzasno dobar i lak za koriscenje... Sve vise ga koristim i umesto AutoCad-a, tj. kao crtacu tablu :D

PS: Niko da mi kaze dal da nabavljam ProE-wildfire jer sam SW-om zadovoljan. Bas bi voleo da mi uperedi neko ko je na oba radio...:smash:

Bruyoni savetovao bih ti da nabavis ProE ili Catia-u.Osnovne stvari (npr. solid modelovanje) su kao sto si rekao kod svih slicni ali kad se krene na nesto ozbiljnije tu se izbor jako suzava.Steta bi bilo da se ogranicis na softver srednjeg nivoa.Trenurno radim u Catia-i i dovoljno je videti broj modula odnosno oblasti primene.
Kazi koja oblast te konkretno zanima?

Ja se zanimam sa simulacijom mehanizama.Problem je sto je tesko doci do literature za neke specificnije stvari, a help-ovi su napisani tako da su skoro pa beskorisni.

Inventor sam batalio zbog te sporosti.Kad se sklop zakomplikovao svako novo ogranicenje je bilo pravo mucenje.Mozda su to popravili u novijim verzijama.

Zanimam se trenutno sa prenosima snage, visko spojnice (koristim za to Floworks deo SW-a, ali sam suo da Catia rastura na polju simulacije fluida) a i kalupi i hidropneumatski sistemi mi nisu strani. Koristio sam Catia malo ali neku stariju verziju i to osnovni deo, prosto modeliranje, nisam nesto koristio module. Ne sumnjam da je los program cim ga je GDE koristio za dizajn podmornica. Sad, posto sam nedavno uze ADSL, trudim se da dodjem do novih verzija tih programa, cak sam i dobio licencu za Solid Edge ali nisam dobio program tako da ga moram skinuti :) makar da probam, ali nisam cuo da ga nesto koriste...

@smarac: ako je pitanje za mene i tice se ProE-a: 2000

Poslednja izmena:
Jel probao neko Solid Edge 2D Drafting Free verziju?
i koliko je uopste "free"?? vidim reklamiraju je bas kao free.

Bas bi voleo da vidim tvoje kolege kako rade 3D modele zgrada u Auto CADu ;) hahahahaha to je smesno, ali da cekaj mi smo u Srbiji ovde NIKO neradi 3D modele ;)

Jeste da je upućeno Mišku, ali baš bih volela (kao jedna od "njegovih kolega") da znam šta si tačno mislio, pa da tek onda uključim u diskusiju ;)

Sa miskom nemam sta da se raspravljam jer vidim da on radi arhitektonske projekte u Auto CAD-u, (a i nije mi odgovorio ni na jedno pitanje) a posto jelte poznajem mogucnosti samog Auto CAD-a nemogu da kazem da je nemoguce ali .... je glupo i traje predugo osim ako se nerade samo 2D planovi, a sa tim sam se susretao bezbroj puta u srbiji. Nikad ovde nisam video da se radi full 3D model i iz njega da se vade svi potrebni preseci, mozda gresim ali .... vreujem da je tako jedini 3D model koj na kraju postoji je onaj za glupu prezentaciju sa onim nalepljenim drvecima ljudima i kolima.

Ako smem da primetim i u projektovanju treba imati meru, tj. ful 3D je ili za perfekcioniste ili za besposlene...
Što bi ja crtao kabl, kanal ili sl. u 3d na nekom složenom postrojenju-konstrukciji ako mogu da mu dam osu i presek u 2D? Meni je non stop frka da dam rešenja, nemam vremena da radim ful 3D, jednostavno neke stvari moraš da daš u 2D. Ajde prezentacije, to mi je razumljivo, ali baš sve u 3D to ne mogu da prihvatim, jednostavno nije praktično.

Ono sto sam ja kod gradjevinaca vidajao je u glavnom 2D izrada projekada u Acad-u dok je 3D isao samo kao potreba za prezentaciju ili da se odradi renderovanje pa da dobijes sliku koja predstavlja priblizni izgled projekta. U masinstvu Acad 3D nema bas neku zdravu primenu zbog nemogucnosti slanja na CNC masinu ili uzorkovanja za pravljenje kalupa, ako je u pitanju livenje, u tim stvarima projktovanje dela u potpunom 3D u ProE, SW, Catia itd.. je prihvatljivo i isplativo posto imas mogucnost da proveris algoritmima programa element/sklop na stepen sigurnosti i lom a zatim da ga, ako ispunjava zaheve po analizi programa, prosledis na CNC za izradu prototipa ili gotovog dela. 2D crtez je i dalje nezamenjiv ako saljes majstoru u radionicu da ti odradi nesto na strugu od pre 40 godina...

uh ponovo moram da pricam istu pricu, 3D je nezamenljiv, i nije gubljenje vremena, ali da naravno da na kraju kad dodje do montaze na licu mesta mora da se ima 2D crtez.
E sad ponovicu, trenutno radim projekte instalacija po zgradama, znaci ne one nase jadne tipske zgrade koje se grade u srbiji i koje se samo stancuju, cast izuzecima, e sad uzecemo jednu od 5 zgrada iz kompleksa za primer, znaci, radi se kompletna instalacija u zgradama, voda, struja, kanalizacija, ventilacija i grejanje i protivpozarna zastita, ja radim ovo poslednje.
Znaci potpisujem da bi to bilo ravno samoubistvu raditi iskljucivo u 2D, kako mi to radimo, ja dobijem Arhitektonski model i model protivpozarne zastite koj doradjujem po potrebi u 3D R1:1 taj model protivpozarne zastite je uradjen zajeno sa modelima ostalih instalacija i ..... lako je u srbiji kad Mile moze da presece ovde i onde i nabudzi, a .... Ovaj model koj ja radim se radi za klijenta iz Engleske i vrlo je kompleksan, nema teoretske sanse da neko to uradi u 2D i protom da vidi kako stoji u odnosu na ostale instalacije, i da li se sa nekom sudara.
90% ljudi koji su dolazili na razgovor za posao (sa visegodisnjim "iskustvom") i videli sta radimo gledali su bledo i nista im nije bilo jasno.
E sad iz tih modela u paperspace-u se izradjuje 2D crtez koj sadrzi sve kote, precnike cevi i dizanja i padove istih.
I onda kad majstor dodje da montira .... nema sta da razmislja samo prati uputstvo na papiru.

@Zokis lako je tako raditi kad su projekti blago receno prosti, u ovom slucaju .... je nemoguce.

samo da napomenem da jedan prosecan crtez ima 5200 kota i oznaka u paper space-u racunajuci samo viewport, bez tabela detalja i slicnog, voleo bih da vidim da mi neko pokaze ovde takav crtez

Poslednja izmena:
Moram da priznam da nemam pojma šta pokušavaš da nam kažeš. Ti si baja, ACAD je shit, niko u Srbiji nema pojma kako se radi posao, a posebno arhitekte?

.... Ovaj model koj ja radim se radi za klijenta iz Engleske i vrlo je kompleksan, nema teoretske sanse da neko to uradi u 2D i protom da vidi kako stoji u odnosu na ostale instalacije, i da li se sa nekom sudara.

Samo da ti kažem, za ovo postoji jedno rešenje koje obuhvata izučavanje nacrtne geometrije, pa zatim nešto što se zove "osećaj za prostor", pa zatim iskustvo... Ništa nije nemoguće prikazati samo u 2D.

Sa miskom nemam sta da se raspravljam jer vidim da on radi arhitektonske projekte u Auto CAD-u, (a i nije mi odgovorio ni na jedno pitanje) a posto jelte poznajem mogucnosti samog Auto CAD-a nemogu da kazem da je nemoguce ali .... je glupo i traje predugo osim ako se nerade samo 2D planovi, a sa tim sam se susretao bezbroj puta u srbiji. Nikad ovde nisam video da se radi full 3D model i iz njega da se vade svi potrebni preseci, mozda gresim ali .... vreujem da je tako jedini 3D model koj na kraju postoji je onaj za glupu prezentaciju sa onim nalepljenim drvecima ljudima i kolima.

Da ne poliemišem previše... Hajde reci mi u kom programu je odrađen ovaj model i čemu služi?

Prilozi

• Model4b.jpg
    Model4b.jpg
    196.8 KB · Pregleda: 81
  • model13a (Small).jpg
    model13a (Small).jpg
    36.9 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
@Zokis lako je tako raditi kad su projekti blago receno prosti, u ovom slucaju .... je nemoguce.
samo da napomenem da jedan prosecan crtez ima 5200 kota i oznaka u paper space-u racunajuci samo viewport, bez tabela detalja i slicnog, voleo bih da vidim da mi neko pokaze ovde takav crtez

Ma ja sam pogresno razumeo da se sve mora kroz 3D i da je masinstvo samo CNC, kalupi i sl. i da tu ne spadaju proste grede i ostalo... Salu na stranu, ako imas ferari, pa neces sa njim da ores iako ima istu snagu kao Ferguson: prema projektu (poslu) i alat (2D/3D).

edit: pretece me SoSo, a taman sa hteo da kazem da je los nacin siriti diskusiju kroz provokaciji tipa: ja imam 5000 kota je l' ima neko vise?

Poslednja izmena:
Hm ajmo polako:
1. nikad nisam rekao da sma baja, cela prica je potekla iz miskovog glupog komentara da nisam ukljucio Auto CAD 2 puta cim mogu da kazem da je prosta crtaca tabla, i dalje tvrdim da je Auto CAD obicna elektronska tabla i da ako neko zeli da radi nesto vise od 2D crtanja mora da uzme neki drugi paket koje je misko oslovio sa "dodaci"
2. Taj model je verovatno radjen u ArchiCAD-u ili architectural desktopu mada mislim da je Archicad jer bolje radi sa krovnim konstrukcijama iako je Architectural Desktop dobijo neke lepo osobine u verziji 2007, a cemu sluzi pojma nemam jer nisam arhitekta.
3. Neznam sto mi trpate reci u usta nisam ja rekao nikad da netreba raditi 2D crteze ? ili jesam ? samo tvrdim da je lakse izvaditi 2D crtez iz 3D modela, a moje rasprave sa miskom su protekle iz toga sto je bio bezobrazan, i nije mi odgovorio ni na jedno pitanje a uzutao je kad sam mu ja odgovrio na pitanje koje mi je postavio. Crtezi koje ja proizvodim su 2D pogledi i preseci 3D modela i NEMOGUCE je uraditi ih samo u 2D bez 3D modela.

A to za provokaciju ponovo vadis recenicu iz konteksta pomenuo sam broj kota da bi ti docarao kompleksnost 3D modela koj radim, a nadao sam se da ce ti to pojasniti zasto tvrdim da je nemoguce raditi samo u 2D.

Vi lepo procitajte post od pocetka .... pa cemo onda raspravljati ako o bilo cemu treba raspravljati.
A jedino sto tvrdim: Auto CAD je najobicnija elektronska crtaca tabla, koja je sad u verziji 2007 dobila neke 3D mogucnosti vredne pomena. Ah i nemojte me lose shvatiti ja koristim Auto CAD mnogo, i svestan sam njegovih prednosti i mana.

Poslednja izmena:
Onda bi trebalo da znaš da je taj model urađen na "elektronskoj crtaćoj tabli", iliti AutoCAD-u. Poenta je da sve ipak zavisi od crtača i njegovih veština i navika. Ako ti ne koristiš ACAD za modelovanje, to ne znači da on to ne može da uradi i da ne postoje ljudi koji umeju i mogu da ga koriste za modelovaje; to što radiš na komleksnim modelilma koji su drugi pravili ti ne daje pravo da kažeš da je modelovanje u ACAD-u glupo, da traje predugo i da ne daje dobre rezultate.

Ako je uradjeno u Auto CADu onda je verzija 2007, ali mogu da ti kazem da je mnoooogo lakse uraditi to u Architectural desktopu, a inace i ja radim te iste modele tako da ti konstatacija ne stoji. Inace modelovao sam u Auto CADu od verzije 2000, a samim tim znam i njegove mane, aj uradi mi taj model u verziji pre 2007, da tako izgleda.

Što sam imala da kažem, već sam rekla. Da si hteo da pomogneš momku koji je postavio topic mogao si da mu skreneš pažnju na novitete koje su određene verzije ACAD-a donele, da pričaš o manama i prednostima... Ali ne, tvoj put je bio da omalovažavaš druge, koji koriste drugačije tehnike crtanja i modelovanja. Radi ti tvoje projekte protivpožarne zaštite u čemu hoćeš, mi ćemo da nastavimo da projektujemo u onome što nam odgovara i "mirna Bačka".

hm jesi li ti uopste citala temu ? ja mu jesam pomogao i ukratko objasnio o cemu se radi i uputio ga gde da trazi. Omalovazavam druge ????????? strasno .... gde sam ja to tacno uradio ? i pritom nemoj da mi citiras raspravu sa miskom jer je on prvi bio bezobrazan. Kao sto sam 1000 puta rekao i ja radim u Auto CADu, a na ovom poslu koristimo Architectural Desktop i dodatak koj razvija druga firma. Ali aj da se nelazemo do verzije 2007 Auto CAD je bio crtaca tabla a sad su lepo dodali 3D moguscnosti sto podrzavam. A koji ste to Vi?
Ja bih te zamolio da procitas temu ponovo od pocetka pa mi reci sta sam pogresno rekao. Nemoj da mi trpas reci u usta jer to nije lepo. I kao sto sam te lepo posavetovao pogledaj Architectural Desktop ako se bavis arhitekturom bice ti mnoooooooogo lakse da uradis onu kucicu.

Čitala. Ništa pametno nisi rekao, ni pokazao, ali si opasno krenuo da prozivaš.

ACAD nije samo crtaća tabla, ADT jeste ACAD, oni koji modeluju u ACAD-u nisu glupi.

Za mene, moje poznavanje softverskih paketa i moje bavljenje arhitekturom, nemoj da brineš ;)

Over and out.

Pozdrav!

odgovarao sam na glupe komentare, ADT nije Auto CAD to je paket namenjen arhitektama i ima mnogo vece mogucnosti od Auto CADa, za srpske arhitekte sam odavno prestao da se brinem, sve mi je jasno ;)
Cinjenica da branis prijatelja ili kolegu je vrlo lepa

Ajmo polako.
Naravno da se u AutoCAD-u mogu raditi 3d modeli i to ne samo u novijim verzijama.Imam negde perfektan model helikoptera apac radjen u AutoCAD 13 sto je davno bilo.
Problem je u tome sto je koncepciju rada AutoCAD-a vreme pregazilo.U robusnijim softverskim paketima danas sa par poteza mogu se uraditi stvari za koje bi u AutoCAD-u bilo potrebno mnogo vremena.Recimo spomenuto kotiranje koje ide automatski ili postupci montaze, a da ne spominjem kad nesto treba promenuti na gotovom modelu.I sam Autodesk sve vise forsira Inventor nego AutoCAD i pokusava da sustigne konkurenciju koja je daleko odmakla.

Sve ovo ipak ne znaci da su ljudi koji rade u AutoCAD-u glupi.Ako nekom AutoCAD odgovara i zavrsava mu poslove, nema problema.Samo zelim da kazem da se ne treba ograniciti na jednu stvar, nego treba probati i nesto novo pogotovo ako to stedi vreme.

Ako je meni bilo upuceno koristio sam inventor 5/6 dosta i tu sam imao problema sa sporoscu.Instalirao sam skoro veziju 10 ali nisam nista radio u njoj.

odgovarao sam na glupe komentare, ADT nije Auto CAD to je paket namenjen arhitektama i ima mnogo vece mogucnosti od Auto CADa, za srpske arhitekte sam odavno prestao da se brinem, sve mi je jasno ;)
Cinjenica da branis prijatelja ili kolegu je vrlo lepa

Meni je nepojmivo da neko ko koristi ADT ne zna i ne želi da vidi da je to samo nadogradena verzija ACAD-a, odnosno vertikalna aplikacija zasnovana na njemu, i ništa više. Objasni mi onda zašto se nova verzija zove (samo) AutoCAD Architecture 2008, ako nije AutoCAD :D

Uh pazi nemogu vise da se ubedjujem ovde sa vama.....
"Samo vertikalna aplikacija zasnovana na njemu" mi govori sve ... da upravu si ja samo nisam primetio da u Auto CADu mozes da crtas inteligentne elemente, stvarno sam glup, kako nisam video one zidove, prozore, vrata, stepenice i slicno, ah da nisam ih video jer ne postoje.
A vidim da ovde samo ja jedini nesto objasnjavam, pa evo objasnicu ti i to.
Zove se tako jer se izbacuje Architectural Desktop, jer ce njegovu ulogu preuzeti Revit, a posle nekog vremena ce se izbaciti i Building Systems.

ah da i pogledao sam malo bolje onu kucicu koju si postovala, i gde su tu vrata, prozori... itd ?
Pazi ja se nebavim arhitekturom, ali saradjujem sa nekim ljudima koji se bave, sto se mene tice meni je samo potreban arhitektonski model da bi ja mogao da provlacim cevi, ali onakve kuce sam crtao u Auto CADu2000 sa tim sto sam vizuelni efekat materijala docaravao u 3D MAXu.
Samo me zanima jel si to radila u Auto CADu 2007? jer ako mi praicas da je radjeno u nekom pre bez upotrebe nekog dodatnohg programa onda ti kazem da lazes i necu sa tobom da pricam vise. A i objasni mi kako crtas vrata i prozore i kako dajes stilove za zidove ? I sta se desava kad se nesto promeni ? Pazi bez zelje da ti umanjim rad ... ipak je to kucica od cca 200 m2.

Odakle ti ideja da je to trebalo da bude fotorealističan prikaz i da uopšte ima materijala? Reč je o prefabrikovanoj, drvenoj panelnoj kući, a trebalo je da se prikaže konstrukcija,a to nema veze sa prozorima i vratima. Ne znam odakle ti hrabrosti posle sbega izrečenog da me pitaš kako i šta radim u ACAD-u :D To je i bila poenta mog uključivanja, ako znaš da ga iskoristiš, on je mnogo više od obične table za crtanje.

Posle maxa, to je nekako ovako, kao u att.

Ti si jedan mnogo tvrdoglav čovek, Miško je na vreme shvatio i povukao se ;) Ne verujem da tvrdiš da će Revit naslediti ADT, kada će i jedan i drugi i postoje i nastaviće da postoje... ADT ima novo ime i to AutoCAD Architecture. Druga stvar je što se to kosi sa tvojim tvrdnjama :D

Ja, između ostalog, ponekad koristim i ADT i Revit, pa ti rekoh da za mene i moje poznavanje softvera ne brineš. AutoCAD je kao vožnja automobila sa manuelnim menjačem, a ADT sa automatskim. Oni koji umeju da voze samo kola sa automatskim (u nekim zemljama postoji i posebna "sakata" dozvola) teško se snalaze na običnim.

Prilozi

• Panelna obe copy.jpg
    Panelna obe copy.jpg
    42.5 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
ok ......
Aj da neduzimo raspravu..... to da ce revit preuzeti celu arhitekturu .... pa cuo sam iz bliskih saradnika Autodeska, a ako mi i dalje neverujes .... ***.
Kao sto si rekla sad Auto CAD je auto sa manuelnim menjacem i produvanim motorom koj moze da radi posao ... ali ako znas ADT radices taj isti posao 10 puta brze i efikasnije, a da ne pricam o merenju utrosenog materijala itd. I kao sto rekoh u Auto CADu bar pre verzije 2007 nisu postojali tzv inteligentni objekti, ako znas o cemu pricam a mislim da znas, tako da ako ti je treba viseslojan zid morala si da crtas sve slojeve a u ADTu napravis stil zida koj ti treba i furas. I dalje bez zelje da ti omalovazavam rad pitam te jel bi ti bilo lakse i koliko bi ti bilo brze da modeliras zgradu od 17 spratova sa kaskadnim tavanicama i spustenim plafonima, vratima, prozorima, otvorima za instalacije itd.... uradi mi to u Auto CADu i ja cu odmah da te zaposlim u Engleskoj za platu od 3k funti. ok ? ionako mi traze ljude koji znaju ADT (a kazes da znas) i instalacije u zgradama ako znas ..... nije problem posalji mi mail na PM pa cemo se dogovoriti dalje.

Poslednja izmena:
Vrh Dno