Cekaj, cekaj, cekaj... ja i uporedjujem stari DD i DTS a ne nove verzije iz Dolby i DTS kuhinje. Kod novijih verzija i ako postoje razlike neprimetne su jer pricamo o Mbit bitratu. Inace sto se tice Avatara imao sam i HD i obicne verzije i DD i DTS no nebitno vise.
Stari DD imao je bitrate do 448kbit a DTS do 768kbit, to je bilo za DVD-e i DTS je bio bolji. To stoji. Medjutim, novi coding Dolbija na 640kbit i DTS-a na 1.5mbit, koji se upotrebljavaju duze vremena za sve HD filmove, koncerte, audio i razlika je gotovo neprimetna. Dakle mnogo manji je bitrate DD-a, a zvuk za vecinu audiofila indetican. Dakle, nema vise tog starog Dolbija i DTS-a da se upotrebljva, ide sve novo, zato i pricam o neprimetnoj razlici i boljoj iskoriscenosti Dolbi kodeka.
Evo vise o tome:
http://tech.ebu.ch/docs/tech/tech3324.pdf
Opet, prica se o CD i FLAC pa Nikk pomenu da ploce bolje zvuce. Na dobrom sistemu itekako ce dobro da zvuce. Pusti ti sad studijske mastere koji su ekvivalnet HD-Master zvuku. U posedu sam vise izdanja sa HD zvukom i to je vec mnogo bolje i od ploce i od CD. SACD vec zvuci bolje a kamoli ovo.
Pa ne, ja sam ugalvnom mislio na to da vecina koja slusa ploca kaze da je digitalno krs i uzas, a slabo se informise dokle se stiglo sa zvukom, koliko je sve prakticnije i dugotrajnije nego vinyl. Fazon je isti sto vecina filmofila vice da 35mm traka je bolja od bilo kog digitalnog cuda, a ne znaju ni sta novo ima, npr Red camere UHD rezolucije i kvaliteta koje sa trakom retko kad moze da se postigne. Ali opet dobro, svako je ljubitelj svog i ne treba mu zameriti.
Nisam generalno govorio o cd-u, vec uopste o digitalnom dobu.
A i FLAC nemojte da vezujete za cd, njegova upotreba je ogromna. FLAC je verovatno jedan od najboljih kodeka za smestanje lossless zvuka. Ne samo sto podrzava i visekanalni zvuk, vec je i racionalan po pitanju bitrate-a i prostora. Bolji je i od DTS HD MA, TrueHD-a i ostalih... Zato sam mislio na Nick-ovo da
bitrate utice na kvalitet, naravno da utice, ali prvo utice kakav je koding, dakle sa manjim bitrate-om pri boljim kodnim algoritmima i semama je moguce izvuci isti kvalitet.
Dobro da kazemo HD zvuk, mada HD ne znaci da je to nesto visoke definicije kao kod slike, vec uglavnom "zvuk bez gubitaka", tj. uglavnom se govori o kodecima.

Dakle master je master, dobijen sada uglavnom digitalno ili masterovan od ranije sa analognih traka na digitalno, on je uvek smesten u obliku nekog kodeka. Studijski masteri se odavno ubacuju na Bluray filmove, koncerte u obliku nekog lossless kodeka, kao sto sam i naveo primer muzicara (Trent Reznor) izdaju muziku u obliku master zvuka. Dake, zvuk uvek moze da zvuci kako je napravljen, samo je stvar izdavaca i ostalih da li to hoce da izdaju (sto kod filmskih studija nije problem), sto je najveci problem (muzicka industrija).
Sto se tice teme, mp3 nikad ne moze biti kao FLAC ili kao CD naravno. Zavisi od opreme koju imate. Samo gluv covek ne bi mogao da provali detalje a kod mene su i audiofili i ne-audiofili provaljivali razliku i rekli kako se ovaj FLAC bolje cuje.
Naravno mp3 kodek je kodek sa gubicima i nikad nece biti original.

Ali opet pri najvecem kodingu i poslednjim revizijama kodeka malo odstupa od originala i vecina ce to tesko da primeti u nekim da ne kazem samo pesmama, vec audio fajlovima. Nije svacije uho istrenirano da zna sta da slusa.
Isto kao kada poredis izvanredan DivX sa DVD filmom. Zavisno od tv izgledace manje ili vise slicno ali nikad isto. Poredeci to sa BluRay (ili kvalitetnim MKV) dolazimo do porednjenja zvuka sa HD-Masterom.
Pa ne moramo bas ova poredjenja, divx i dvd su stari mpeg2 i njegovi divx ripovi, to je u svakom slucaju uzasno, ali nove stvari, npr. Bluray (sa npr VC-1, h264 ili starim MPEG-2 kodekom) i njegov rip u x264 mogu biti toliko slicni i kvalitetno odradjeni da ogromna vecina ne bi primetila razliku. Naravno razlike ima jer je x264 kodek sa gubicima ali sa kvalitetnim postavkama kodovanja je perverzno slican originalu.

Imas vise o tome u sobi obrada video materijala.
Nadam se da mi necete zameriti na duzini teme, ali zeleo sam detaljnije da objasnim novo digitalno i koliko je kvalitetno.