Šta je novo?

Audio/MP3?

Z1000

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
319
Zanima me par informacija ako neko ima volje da ispise o kvalitetu i raznolikosti mp3, audio fajlova. Naime kolike su znacajne razlike izmedju 64 i 190kbps mp3 fajlova, da li su audio fajlovi znacajnije kvalitetni itd itd.

Ja sam sad preslusao jednu pesmu u 2 verzije na 2.1 standardnim zvucnicima i ne primecujem znacajniju razliku. Jedna je 64kbps skinuta sa YTa, a drugu sam nasao u verziji 196kbps, ali vidim u winampu da varira od 125 do 224kbps.

Na kakvom ozvucenju se vidi razlika. Da li za ozvucenja u automobilima kao sto su Bang & Olufsen, Harman kardon, Dynaaudio, Bose i slicna vredi se muciti i traziti kvalitetnije audio/mp3 fajlove ili je razlika minimalna. U stvari, da li je uopste neophodno traziti audio fajlove umesto mp3.

Ako nisi primetio razliku izmedju 64kbit i 196 kbit VBR-a, onda i ne treba da skidas bolje.:) Naravno da je bolji kvalitet sa vecim bitrate-om i novijim verzijama kodeka. Male su razlike izmedju 256kbit i 320kbit i tu je pitanje da li ces da cujes, ali sve ovo ispod 128kbit ima razlike. I da, VBR (varijabilni bitrate) je najbolji jer se pri kodiranju kontrolise bitrate celog fajla, tako da npr. bitrate od 200kbit odlicno zvuci i ne zauzima mnogo.

Na kakvom ozvucenju se vidi razlika. Da li za ozvucenja u automobilima kao sto su Bang & Olufsen, Harman kardon, Dynaaudio, Bose i slicna vredi se muciti i traziti kvalitetnije audio/mp3 fajlove ili je razlika minimalna.

Ne trebaju neki posebni zvucnici. Razlika izmedju fajla sa youtube-a na 64kbit (koji je pre toga jos jednom kompresovan kada je okacen na youtube) i 196 VBR-a (verovatno ripovanog sa diska) je ogromna i sa cak i najgorim krs zvucnicima i slusalicama ce da se cuje.:)

Ne znam, evo opet slusam i oseti se razlika, ali nista spektakularno. Okacicu kasnije obe verzije.

Kako bre ne cujes, evo slusam na sluskama od 20 dinara i cuje se lepo pocetni ritam u visokima da je izoblicen skroz, kao i kroz celu pesmu, glas se mnogo lepse cuje kroz celu stvar na kvalitetnijoj verziji i instrumenti su mnogo razdvojeniji zato sto im visoki nisu pojedeni ...

Ni ja ne cujem neku razliku izmedju waw i mp3@320. Od 256 do 192 kbps ne cujem neka velika izoblicenja nigde, ali sve ispod toga cujem jasno izoblicenje u visokima i to na cemu god da slusam ...

Za pocetak se slazem, ali ucinilo mi se da je u toku pesme razlika prilicno mala. Otis'o mi sluh :D

Nije. Razlika je enormna. Ako je ti ne cujes to znaci da nemas adekvatan audio sistem. Razlika je tolika da ces je cuti samo ako si podaren jednim parom usiju :)

Na cemu onda to slusas ili planiras da slusas ..?

Ma ja nemam adekvatan audio sistem (integrusa+sluske od 20 din), ali ipak cujem razliku, ako je on ne cuje, onda mu stvarno nesto nije u redu sa sluhom?

prodash ih za trijes' ? :p

Ne bi ih dao ni za sedamdeset! :d

Idem da te predstavim u temi neadekvatne ponude, ili kako vec :whip:

Nije. Razlika je enormna. Ako je ti ne cujes to znaci da nemas adekvatan audio sistem. Razlika je tolika da ces je cuti samo ako si podaren jednim parom usiju :)

Na cemu onda to slusas ili planiras da slusas ..?

Ma pitam cisto informativno, palo mi je napamet jer se povela prica na par foruma o tome ;)

Sad sam i ja skinuo da probam. Ajoj pa ono je tolika razlika da je neuporedivo, ne početak nego bilo koja deonica. Ono sa YT na 64 ne može da se sluša koliko je uništeno.
Sad ne znam da li je samo zbog premalog bitrejta ili zato što je ono više puta kompresovano (mrzi me sad da isprobavam). Tako sam i za mp3 vs lossless mislio da je ta osetna ralika u zvuku posledica kompresije/bitrejta pa je ispalo da u praksi ni ne mogu da čujem razliku kad ja sa novim lame-om kompresujem na 320 CBR ili 256 VBR. Ono što sam imao do tada ko zna ko je, kako i čime kompresovao...

Bem' li ga. Prijatnije je slusati ovaj kvalitetniji fajl, ali daleko od toga da je YT unisten. Bar meni se tako cini. A izgleda da mi se samo cini, cim vam je svima razlika ogromna.

Sad sam i ja skinuo da probam. Ajoj pa ono je tolika razlika da je neuporedivo, ne početak nego bilo koja deonica. Ono sa YT na 64 ne može da se sluša koliko je uništeno.
Sad ne znam da li je samo zbog premalog bitrejta ili zato što je ono više puta kompresovano (mrzi me sad da isprobavam). Tako sam i za mp3 vs lossless mislio da je ta osetna ralika u zvuku posledica kompresije/bitrejta pa je ispalo da u praksi ni ne mogu da čujem razliku kad ja sa novim lame-om kompresujem na 320 CBR ili 256 VBR. Ono što sam imao do tada ko zna ko je, kako i čime kompresovao...

Na Live!-u i tim zvučnicima ne možeš da provališ razliku između lossless i MP3 na 256/320?!?
Koji plejer koristiš?

Poslednja izmena:
Ne mogu :). Ni na slušalicama ni zvučnicima. Plejer nema nikakve veze. Winamp je inače. Probavao sam svojevremeno i kvalitetnije mp3 dekodere onaj od Naoki Šibate i još neki, pa zatim ASIO/Kernel Streaming za zaobilaženje windows mixera, pa softverski resampling sa 44.1 na 48 kHz (jer Live! to navodno loše radi)... i sve je meni to isto :). Mada svakako skidam sve što nađem u lossless formatu, hdd nije problem. Kad mi treba za plejer, na brzinu konvertujem Foobarom u V0 (VBR 256).
E da, što je najjače ranije sam se interesovao da lično iskusim tu prednost losslessa nad kvalitetnim MP3 pa da procenim sam da li je to toliko koliko se predstavlja i može često pročitati i tražio sam materijal gde je to najizraženije. I tako na Hydrogen Audio nađem neke kratke semplove koji su kao problematični za Lame enkoder i gde je ta razlika navodno velika (tema se zove lossy killer samples tako nešto). Skinem ja to, konvertujem u 320 ili 256 beše ne sećam se i primetih razliku mada mi je to smešno, sve neki slični semplovi isti neki trip koji nećeš skoro nikad naći u normalnoj muzici. Ali sad skoro kad sam drugu hteo da to demonstriram nismo uspeli da provalimo, a ubeđen sam da je setup i sve potpuno isto kao pre. Kasnije ću naći pa okačiti, samo da ispratim zadnju četvrtinu košarke :D.

edit:
evo ga, možda nekog bude zanimalo da isproba
http://www.hydrogenaudio.org/forums/index.php?showtopic=70598

Poslednja izmena:
OK, zato što kod mene izvalim razliku FLAC vs. MP3 320 na Realtek-u AC97 i Blueberry SW-X22 (Foobar + ASIO4ALL). Oseti se da FLAC ima više detalja, pogotovo u visokom delu spektra, a i bas je bolje kontrolisan.

Ne znam, za ove semplove sad kad smo probavali bio mi je winampov default mp3 dekoder, možda je onaj prvi put bio šibatin... ko zna. Probaću sad i sa Foobarom.
Ali za normalnu muziku mislim da je skoro nemoguće da ću čuti nešto :) bar dok ne pređem na Hi-Fi. Sad ću baš da stavim i Asio4all, a ti daj nazive pesama na čemu izvaljuješ razliku pa baš da probam ako imam nešto od toga :).

Pa na svima.:D
Ali ajde, npr. Scorpions - Lorelei ili Humanity.
Pink Floyd - Hey You.

Poslednja izmena:
Radio si blind testove, ili kad znas da je flac cujes da ima vise detalja? :)

...ali daleko od toga da je YT unisten.

Lol. Ne da je unisten, nego nije ni za kantu.
Trenirajte ljudi usi malo aktivnije. ,) Razumem da je mnogima tesko da na kompu provale razliku izmedju dva osakacena audio fajla sa pribliznim bitrate-om (ispod 128 je dosta lakse), ali dosta tu ima uticaja i neutreniran sluh za nijanse.

Ova dva fajla sto su okaceni se razlikuju poprilicno (oba su osakacena naravno, samo prvi mnogo vise). Cak je i ovaj drugi veliki krs kad se slusa na necemu boljem od prosecnog PC sistema, ali medjusobno uporedjeni, drugi je pojam za prvi. Ako to ne cujete, onda ili imate problem sa sistemom preko koga to slusate (na bas losim zvucnicima ili slusalicama su naravno nijanse teze uocljive) ili problem sa neutreniranim sluhom (veca verovatnoca).

A uz to u autu imam bas dobro fabricko harman/kardon ozvucenje, a u sledecem mozda bose ili cak B&O, pa steta da se to gusi losim mp3ovima.

Ako je neutreniram sluh onda je to manji problem nego los sluh :D (zapravo vrlo sam siguran da bas i nemam los sluh, ali me ova tema baca u razmisljanje :p :D )

Ne znam stvarno da li moze biti do zvucnika/slusalica. Zvucnici su kao sto rekoh Sonyjevi 2.1, i prilicno su bolji i kvalitetniji od razlicitih 2.1 sistema koje sam imao prilike da cujem, a sluske su bubice senheisser mx460.

Ako vi imate neke relevantije primere, sa primetnijom razlikom voleo bih da okacite pa da cujemo i to ;)

Neutreniran sluh, sigurno. ;) Na boljim sistemima su takve razlike jos ociglednije i sigurno se ne bi dvoumio. A za sve vredi traziti sto bolji zapis, pa i za auto. Jedino sto je vecini lakse da natovare 150 mp3-jki na rw-ejac, nego 20 na audio cd...

Da, ali stvarno greota na sistem za koji se doplacuje preko 1500e i koji ima 600w, preko 14 zvucnika, da se ne zrtvujes i ne narezes dobar audio cd. Ili stavis kvalitetnije fajlove na karticu.

i prilicno su bolji i kvalitetniji od razlicitih 2.1 sistema koje sam imao prilike da cujem

Mene interesuje kako neko ko ne cuje razliku izmedju 64 i 256 kbps mp3, cuje razliku u kvalitetu medju zvucnicima? Jel meris kvalitet po tome koliko gruvaju ili kako? :)

Dobro zapažanje. Ja na primer ne smatram da imam istreniran sluh i slušam godinama ovaj isti sistem (Altec 621) drugo slabo šta sam čuo ali i što jesam, meni je značajna razlika (nebo/zamlja) samo u odnosu na one prdavce od par stotina dinara, svi drugi kršteni plastikaneri Neo/Logi/Altec mi zvuče slično/OK. Pa opet, ponavljam razlika među ona dva fajla mi je strašna iako nemam neki sluh. Dok Nikk recimo vidiš kaže da je i bolji fajl loš i oseti to odmah iako verovatno nema istu stvar u lossless-u (utreniran sluh + ozbiljan sistem :)). Meni je na primer taj bolji mp3 savim prihvatljiv i lepo zvuči :) a da ga nisam čuo ne verujem da bih ni onaj drugi smatrao za toliko loš. Jednostavno još sam u toj fazi da ne mogu (lako) da osetim i opišem da tu nešto i šta fali osim ako imam da uporedim :).

Nisam rekao da ne cujem razliku, nego da mi je zanemarljivija nego vama. Drugo ne znam kako da ti objasnim kako cujem razliku. Jednostavno cujem, isto kao sto cujem razliku izmedju B&Oa i nekog trashy ozvucenja u golfu II. I to je sve samo ne merenje po jacini ''gruvanja'' ;)

Dobro zapažanje. Ja na primer ne smatram da imam istreniran sluh i slušam godinama ovaj isti sistem (Altec 621) drugo slabo šta sam čuo ali i što jesam, meni je značajna razlika (nebo/zamlja) samo u odnosu na one prdavce od par stotina dinara, svi drugi kršteni plastikaneri Neo/Logi/Altec mi zvuče slično/OK. Pa opet, ponavljam razlika među ona dva fajla mi je strašna iako nemam neki sluh. Dok Nikk recimo vidiš kaže da je i bolji fajl loš i oseti to odmah iako verovatno nema istu stvar u lossless-u (utreniran sluh + ozbiljan sistem :)). Meni je na primer taj bolji mp3 savim prihvatljiv i lepo zvuči :) a da ga nisam čuo ne verujem da bih ni onaj drugi smatrao za toliko loš. Jednostavno još sam u toj fazi da ne mogu (lako) da osetim i opišem da tu nešto i šta fali osim ako imam da uporedim :).

+1

Nisam rekao da ne cujem razliku, nego da mi je zanemarljivija nego vama. Drugo ne znam kako da ti objasnim kako cujem razliku. Jednostavno cujem, isto kao sto cujem razliku izmedju B&Oa i nekog trashy ozvucenja u golfu II. I to je sve samo ne merenje po jacini ''gruvanja'' ;)

Ma ok, nisam mislio da provociram, nego me zaista interesovalo.

Ja mislim da svi mi cujemo isto tu razliku, samo joj pridajemo drugaciji znacaj. Ti kazes da je razlika zanemarljiva, jer ti cujes sve sto treba, samo malo drugacije, dok ostali cim cuju da nesto nije kao orginal, pa makar samo od 16khz pa na gore, to je odmah drama :)

Da naravno, i meni zvuci apsurdno to sto sam napisao, pa me zato i cudi sto mi se ova dva fajla ne razlikuju bas toliko znacajno. Moracu malo vise paznje da posvetim ovom, sad cu da trazim jos koje primere :)

Pa da, zato sam i ja napisao "dobro zapažanje" :). Da je razlika između tih Sony i drugih 2.1 sistema onolika kao među ona dva fajla, ništa osim tog Sonija se ne bi kupovalo :D. Iliti, u audiofilskim krugovima se za daleko-daleko manje razlike, doplaćuje mnogo više. Ja bih na primer bio presrećan da kad jednom uzmem neki Hi-Fi za par/nekoliko stotina eura da skok u odnosu na ovaj Altec 621 bude kao među ona dva fajla :D, mada mislim da je to nemoguće, ali i upola bi bilo dobro :).

Nazad
Vrh Dno