Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dok "formalno" budemo imali par standarda za GPU fiziku ne treba racunati da ce je biti vise u igrama. Niko nema apsolutnu dominaciju u trzisnom udelu da bi onaj drugi bio nebitan, a timovi nece ni da optimizuje za nekoliko standarda jer samo poskupljuje i komplikuje razvoj. Tu nastaju problemi... NV gura PhysX jer je njihov, i nemaju razloga da ista drugo rade, AMD nece PhysX bas zato jer je vlasnistvo NV. Da li ce se dogovoriti... po meni nema sanse ;) Stoga ne bih ocekivao neke dramaticne promene u tom segmentu.

Sto se drugih tehnologija tice... 3D i Eyefinity su svaki na svoj nacin sjajni (probao sam i jedno i drugo detaljno pa znam o cemu pricam), ali su i dalje realno skupi. Proci ce dugo vremena dok 3D ne pojeftini dovoljno da postane standard, a Eyefinity, iako dramaticno menja ugodjaj igranja, to verovatno nikada nece postati, jer nema svako potrebe i uslova da smesti u sobu tri monitora, kakvi god da su.

Just my 0.02$.

Pa dobro ne moras da imas pravo 3d okruzenje.Moze i stereoscopic 3d da se koristi.Samo ti trebaju naocare mada neki kazu da ih zaboli glava od toga posle 30 min.

Ma sve ja to razumem ali kao korisnik jednog proizvoda imam pravo da pitam zašto ono što sam kupio nema sve one lepe stvari koje ima konkurentski proizvod. Ali zahvaljujući Nedji (hvala Nedjo :)) smo saznali da AMD neće nikada nuditi fiziks na način na koji to nVidia čini i time smo rešilo to pitanje, sad bar znamo na čemu smo i nema potrebe da se nadamo.

Ono što je loše a može se pročitati između redova jeste ATI-jev pristup kada je nešto mnogo bitnije od fiziksa u pitanju a to je OpenCL podrška. Pristup je tipičan srpski: lako ćemo iliti doći će to samo od sebe...

Posle Neđinog posta ljudi koji rade sa CUDA nemaju nikakve potrebe da se opreterećuju ATI-jem i OpenCL jer je evidentno da oni čekaju nekog drugog da odradi njihov posao.

Slično i za fiziks, Neđina izjava u mojoj slobodnoj interpretaciji: biće fizike izvršavane na ATI GPU kada Microsoft izbaci novu konzolu i ako se seti PC-ja i omogući u Windowsu Xbox 720 fiziku. Što znači da od toga ništa bar još dve godine. Živeo napredak!

Samo vi podižite nivo softverske podrške za DX, OGL, OCL, DXC. That's the spirit!

Šteta samo što niko od ljudi koji svakodnevno dolaze u susret sa pomenutim tehnologijama ne primećuju da se kod ATIja nešto diglo poslednjih par godina, da izvineš na izrazu. :)

Na to sam naravno i mislio, ali i to previse kosta da bi bilo previse popularno u ovom trenutku. Svi hoce nove feature, koji uzasno komplikuju i poskupljuju razvoj, a ni ovo sto postoji se ne koristi dovoljno da bi bilo koja od kompanija opravdala sa finansijske strane razvoj... svima je samo bitno koliko daje 3d markova i frejmova u ovoj/onoj igri. Dobro, ne svima, ali veeeeelikoj vecini :)

Ma sve ja to razumem ali kao korisnik jednog proizvoda imam pravo da pitam zašto ono što sam kupio nema sve one lepe stvari koje ima konkurentski proizvod. Ali zahvaljujući Nedji (hvala Nedjo :)) smo saznali da AMD neće nikada nuditi fiziks na način na koji to nVidia čini i time smo rešilo to pitanje, sad bar znamo na čemu smo i nema potrebe da se nadamo.

Ono što je loše a može se pročitati između redova jeste ATI-jev pristup kada je nešto mnogo bitnije od fiziksa u pitanju a to je OpenCL podrška. Pristup je tipičan srpski: lako ćemo iliti doći će to samo od sebe...

Posle Neđinog posta ljudi koji rade sa CUDA nemaju nikakve potrebe da se opreterećuju ATI-jem i OpenCL jer je evidentno da oni čekaju nekog drugog da odradi njihov posao.

Slično i za fiziks, Neđina izjava u mojoj slobodnoj interpretaciji: biće fizike izvršavane na ATI GPU kada Microsoft izbaci novu konzolu i ako se seti PC-ja i omogući u Windowsu Xbox 720 fiziku. Što znači da od toga ništa bar još dve godine. Živeo napredak!

Samo vi podižite nivo softverske podrške za DX, OGL, OCL, DXC. That's the spirit!

Šteta samo što niko od ljudi koji svakodnevno dolaze u susret sa pomenutim tehnologijama ne primećuju da se kod ATIja nešto diglo poslednjih par godina, da izvineš na izrazu. :)

To što se Nvidia-i diže, meni ne treba:D

Pa kome treba AGEIA aka NVIDIA PhysX naravno da ce kupiti NV karticu! Ne razumem kakvo sam ti to veliko otkrovenje priredio?!

Naravno da AMD nece razvijati svoj dedicated API jer to nikada nije ni cinio, vec je iskjucivo ulagao i podrzavao standarde koji su otvoreni za sve i imaju podrsku svih igraca na trzistu!
Pa to kako ti citas izmedju redova je iskljucivo tvoj licni stil! Interpretacija je totalno pogresna, da ne kazem maliciozna.
AMD je jedan od glavnih promotera OpenCL-a i ulaze veoma mnogo u razvoj istog!
Opet te pozivam da pre nego sto krenes da izmisljas odes lepo na AMD-ov sajt pa se informises:

http://developer.amd.com/zones/OpenCLZone/Pages/default.aspx
Opet zamenjujes teze i svoje izmisljotine naturas kao parafraziranje onoga sto sam ja napisao! U mom postu ja se ni nisam bavio development podrskom jer je to totalno druga tema, tebi to ne smeta da pises ovo sto pises!

Tvoja "slobodna interpretacija" ima iskljucivo veze sa tvojim povredjenim egom, a ne sa realnoscu i onim sto sam ja stvarno napisao! No, ja ne mogu da ti zabranim da izmisljas i time srozavas sopstveni kredibilitet

A jel' ti dolazis u susret sa tim ljudima i tim tehnologijama, pa to znas zasigurno ili opet po starom dobrom obicaju izmisljas?
:wave:

Poslednja izmena:
Ako je verovati nordichw-u, 6870 i 6850 ce biti egal sa 5830 i 5770 samo sa "dosta" manjom potrosnjom. Meni to definitivno nije vredno paznje, u slucaju da je istina. Karte i ovako malo trose, jos nekoliko watt-i dole bar meni puno ne znaci.
LM, 6870 -> 5830, 6850 -> 5770.

Definitivno se ceka novembar i cayman, jel' tada bese izlazi 69xx?

Poslednja izmena:
Jesi ti citao tekst :D :

Radeon HD 6870 is as credible sources perform better than the current Radeon HD 5850 model. Inte illa för ett kort som är tänkt som efterträdare till Radeon HD 5770, men som samtidigt gör AMD:s produktmärkning något fundersam. Not bad for a card that is meant as the successor to the Radeon HD 5770, but which, in AMD's product labeling something thoughtful.

Lillebror Radeon HD 6850 ska i sin tur prestera något sämre än Radeon HD 5830, men vid betydligt lägre strömförbrukning. Little brother Radeon HD 6850 will in turn perform slightly worse than the Radeon HD 5830, but at significantly lower power consumption. Vilket rent prestandamässigt låter bra, men samtidigt riskerar att verkligen förvilla konsumenter där AMD:s nya mellanklassmodell onekligen bör prestera bättre sett till sitt namn. What a pure performance-wise sounds good, but might actually confuse consumers with AMD's new mid-range model certainly should perform better in terms of its name.

I da cayman "napada" u novembru.

Jbm ti, kad ustanem ujutru i bez kafe krenem da citam forume. :D

Sto napravise ovoliki gap izmedju 6870 i 6850, ova prva ce da radi malo bolje od 5850 a 6850 malo gore od 5830?

Nema smisla, oni nisu normalni. Ako se ovo ispostavi kao tacno, nema razloga menjati 5850 za Barta, bar se meni tako cini. :)

Cayman FTW!

Ako je verovati nordichw-u, 6870 i 6850 ce biti egal sa 5830 i 5770 samo sa "dosta" manjom potrosnjom. Meni to definitivno nije vredno paznje, u slucaju da je istina. Karte i ovako malo trose, jos nekoliko watt-i dole bar meni puno ne znaci.
LM, 6870 -> 5830, 6850 -> 5770.

Malo si pogrešio, biće sličnih performansi sa 5830 i 5850,
5830 = 6850, 5870 < 6870. Trebale bi da parijaju GTX 460 grafikama, što znači i slična cena, GTX 460 1GB / 6870 - 200-220e, GTX 460 768MB / 6850 - 160-180e.

Za FantomX
Normalno da nema razloga za menjanje, po meni ne bi bilo razloga za promenu i da je Bart XT jačine 5870.

Poslednja izmena:
Sto napravise ovoliki gap izmedju 6870 i 6850, ova prva ce da radi malo bolje od 5850 a 6850 malo gore od 5830?

Ne znam... ali evo kao zasto su skocile oznake na 6800:

GeForce GTX 460 will also be the source of AMD's slightly confusing product names. GeForce GTX 400-serien byggdes på NVIDIAs GF100 GPU, när så NVIDIA lanserade GTX 460 med sin nedbantade GF104 GPU och trots detta lade kortet i GTX 400-serien såg AMD ingen annan utväg än att följa den inslagna linjen och flytta upp sina mellanklasskort ett snäpp i hierarkin. GeForce GTX 400 series was built on NVIDIA GF100 GPU, when NVIDIA launched the GTX 460 with its slimmed-down GF104 GPU and still put the card in the GTX 400 series saw AMD has no choice but to follow along this line and move up their range cards a snap in the hierarchy

Budze brojke bez veze, ali zbog marketinga:p...

Smešno, nema nikakve logike, ako odgovarajući 68x0 ne bude brži od svog prethodnika onda je to prosto fail, bez obzira na sve drugo. Mislim, ne može to da se pokrije nekom pričicom o smanjenoj potrošnji.

6850 ce biti nesto brzi od gtx 460 ali ce 100% biti i skuplji zato si u nabudjili brojke da opravdaju te cene...ja se ne bi cudio ako budu i 20-30% skuplje bar na dan predstavljanja jer je gtx 460 bas dobro snizio a one ce jos padati doizlaska 6xxx..
768mb -> 139e
1GB -> 181e
znaci racunajte 6850 blizu 200e i 6870 ~230-240e

Poslednja izmena:
Pa ako 6850 bude brzi od gtx 470, onda je cena opravdano veca, kako za 6850 tako i za 6870...
Osim ako nisi mislio da ce 6850 biti brzi od gtx 460?

:)

Pa prve cene nikad nisu bile po volji kupaca, jedina karta novije generacije koja je bila po volji kupaca je bila ATI 1950pro....
Od tada negde pocinje trend budzenja cena u nebesa sa pojavljivanjem nove generacije.

Samo neka stancuju kartice, bolje za nas definitivno.

Pa prve cene nikad nisu bile po volji kupaca, jedina karta novije generacije koja je bila po volji kupaca je bila ATI 1950pro....
Od tada negde pocinje trend budzenja cena u nebesa sa pojavljivanjem nove generacije.

Samo neka stancuju kartice, bolje za nas definitivno.

4850 је била веома по вољи купаца.

O da:D

Možda moja najdraža kartica ikada...

EDIT:

Sad bacih pogled na evropske cenovnike i prijatno se iznenadih. AMD krenuo da kreše cene.

Modeli koji se mogu odmah naručiti (ima ih u radnjama):

HD5670 - 51€ ! PowerColor
HD5750 1GB - 95€ XFX
HD5770 1GB - 122€ Asus CuCore
HD5830 - 141€ Sapphire
HD5850 - 217€ ! PowerColor

EDIT2:

Ali opet, Asus GTX460 1GB DirectCu za 171€ je nemoguće dobra kupovina...

Poslednja izmena:
I pitanje koje se samo posebi namece, da li prodavati 5850/5870 dok jos vrede necemu i prelaziti na seriju 6 ili sta vec raditi?
Ja nisam pametan.

I pitanje koje se samo posebi namece, da li prodavati 5850/5870 dok jos vrede necemu i prelaziti na seriju 6 ili sta vec raditi?
Ja nisam pametan.

Pa profitirat sigurno neces, u najboljem slucaju doplatices 20-40% cene za 10-15% vise snage

Pa tako nesto i ja kontam, al' nova igracka je nova igracka. :)

Nervira me sto su razvukli cayman za novembar, ovi Bart-ovi me realno i ne interesuju.

Možda moja najdraža kartica ikada...

EDIT:

Sad bacih pogled na evropske cenovnike i prijatno se iznenadih. AMD krenuo da kreše cene.

Modeli koji se mogu odmah naručiti (ima ih u radnjama):

HD5670 - 51€ ! PowerColor
HD5750 1GB - 95€ XFX
HD5770 1GB - 122€ Asus CuCore
HD5830 - 141€ Sapphire
HD5850 - 217€ ! PowerColor

EDIT2:

Ali opet, Asus GTX460 1GB DirectCu za 171€ je nemoguće dobra kupovina...

5670 odlicna kupovina (doduse taj powercolor je ubedljivo najjeftiniji, vec sledeci model kosta 66), 5750 i 5770 manje-vise, moze kao alternativa da uleti GTS 450 (kosta 101), 5830 nema sta da trazi, 5850 je sad ok.
Najzamljivije je to sto je taj Asus GTX 460 DirectCu kod nas kosta 26K a preko je zapravo najjeftiniji GTX 460 sa 1GB :wall:

Poslednja izmena:
Ja prodao HD5850 za iste pare za koje sam je kupio 10 meseci ranije... Očekujem ili Barts u CF-u ili Cayman-a ili full GF104. Kao i uvek presudiće odnos cene/perfomansi/potrošnje/overclock-a :D

Ja prodao HD5850 za iste pare za koje sam je kupio 10 meseci ranije... Očekujem ili Barts u CF-u ili Cayman-a ili full GF104. Kao i uvek presudiće odnos cene/perfomansi/potrošnje/overclock-a :D

bar po meni full GF104 ne bi bilo logicno da bude vise od 250e cak i to je puno, za Cayman nemam pojma tek treba videti gde ce se pozicionirati

Pa sve zavisi koliko ce biti brza, po meni uopste nije iskljuceno da bude i jeftinija, tj negde oko 230-235.

Dodatni klaster ce doneti 10ak % ubrzanja u odnosu na GTX460 (u idealnom slucaju 12.5), a videcemo kolike ce frekvencije biti... da li ce NV gledati samo performanse, ili ipak malo paznje posvetiti i potrosnji. Procenjujem da ce ici na 750, max 775MHz, mada je i to mozda previse.

Meni sve ovo lici na pricu sa 4770, imala je slicne performanse kao i 4850 kad je izasla. Bila je pilot projekat na novom proizvodnom procesu. Dok ce ovi Barts cipovi ocigledno biti pilot projekat sa novim shader jedinicama.
Ali ko zna sta je od svih ovih "vesti" tacno, jedno je sigurno ne ocekuje se mnogo :)

@Gorth
Da je pilot projekat predstavili bi jedan proizvod u ograničenoj ediciji kao što je bio Rade 4770 :D.
Čim više magle tim se više očekuje. Trenutno se nezna da li će Barts biti 6700 ili 6800, hoće li imati 960 ili 1280 sp-ova, hoće li po performansama biti iznad ili ispod 5800. Isti slučaj kao pred izlazak HD3000 i HD4000. Iznenadili su svaki put, uglavnom pozitivno. Što se tiče pozicioniranja na tržištu, očekujem sličnu situaciju kao i u doba HD4000 ... Nvidia konačno ima dobar proizvod u klasi i nudi ga po razumnoj cijeni ;).

Poslednja izmena:
Ja nisam pametan.

Odluka bi bila izuzetno jednostavna kada bi se i cayman odmah pojavio, ja ipak cekam 28nm...

Pa profitirat sigurno neces, u najboljem slucaju doplatices 20-40% cene za 10-15% vise snage

E to vec ne mozemo da znamo, to sto si naveo je najgori slucaj, a mislim da nece biti tako jer ce full gf104 VS bart xt da zarate cenovno, najverovatnije i jedna i druga karta ce biti oko 200, a plus jos jedno merilo cena za top klasu bice i gtx460 sli koji se po vasim navodima bar u inostranstvu moze ima ti za oko 340e, i gde ce tu onda 6900, odnosno "lale gator":smoke: da se smesti? jednostavno ne moze biti bas preskup nesto mora da popuni i prazininu i izmadju 200-300e,tu negde takodje mora da se smesti cayman pro, mozda ce za 250e moci da se uzme karta brzine gtx480, mada opet cak i da moze opet je to cimanje za nesto ne tako spektakularno

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno