Šta je novo?

ATI's 5 series refresh on Track for the Second Half of 2010

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma koga je briga za cene, bitno da ce chip biti mali! :D

Pa mene i to interesuje kao pokazatelj, zasto te to iznenadjuje ;) A za ono drugo sam siguran da nece biti ultra povoljno kao sto je bila 4800 serija, na primer - dobicemo mozda nesto bolji perf/$ od 5800 serije.

...manji cip bi trebao lakse(tise) zadrzati hladan ... ako se ne varam?

U principu bas i ne. Manji cip po pravilu disipira manje toplote, ali onu koja se vec oslobodi generalno je lakse odvesti sa vece povrsine.

Време је да добра стара 4850-ица иде у пензију. Само да се AMD и овај пут не халави са ценама као са 5000 генерацијом.

Poslednja izmena:
Koja kartica onda izmedju 5770 i 6800?... Da li to znaci da ce nastaviti sa 5850?

Nordichardware kaze da imaju tacne specifikacije Barts GPU-a. Kartice zasnovane na ovom chipu ce se zvati 6850/6870, sa specifikacijama do 960 procesora za jaci model, ali performansama boljim od 5850:

http://www.nordichardware.com/news/...d-6870-and-6850-launches-on-october-18th.html

I da, navodno izlazi 18 Oktobra.

I HD4800 je imao samo 480sp-ova do par dana pred izlazak :D. Može biti da je istina, može biti da nije. NH je ipak malo konzervativniji sajt od Fudzille i sličnih tako da je sve moguće.

ovde mora da je neka greshka...verovatno su mislili na 6750 i 6770!!!

ne verujem da je greska jer je vec bilo takvih najava... al dal je i istina i kako ce zapravo biti, ostaje misterija:D

Slazem se sa tobom da je bila najava da ce u oktobru izaci 67XX serija a da ce se 68XX pojaviti pocetkom sledece godine. Logicno mi je da 67XX serija ima isti broj stream procesora kao predhoda serija a da joj je magistrala duplo veca kao sto pise na slici...

...logicno je to sto kazes, ali po nekim informacijama dobili su "6770" brz kao 5870... i sad ne znaju dal ce to biti 6870 ili 6770... Mozda bi mogli za 6870 da traze vise love, nego za 6770:trust:... :Dmisterija

Poslednja izmena:
Launch Barts karti ce biti sredinom oktobra, a Cayman oko mesec dana kasnije (tapeout, verovatno cak i ponovni, je toliko "kasnio", o cemu sam vec pisao dosta davno).

Sto se performansi tice... nemam pojma kakve su tacno (u Srbiji verovatno samo jedna osoba zna :p), ali verujem da ce Barts XT biti brzi od Cypress Pro (5850, da ne bude zabune ;)), sa slicnom potrosnjom, a Barts Pro brzi od Cypress LE (5830). Cene su i dalje nepoznanica, ali logicno je da ce se juriti sa GTX460... nesto skuplji i svakako brzi.

Nordichardware kaze da imaju tacne specifikacije Barts GPU-a. Kartice zasnovane na ovom chipu ce se zvati 6850/6870, sa specifikacijama do 960 procesora za jaci model, ali performansama boljim od 5850:

http://www.nordichardware.com/news/...d-6870-and-6850-launches-on-october-18th.html

I da, navodno izlazi 18 Oktobra.

Sa toliko procesora sam cip moze da bude bolji samo u teselaciji ;) od rv870, ne znam sta su radili sa arhitekturom ali sa sadasnje tacke gledista tesko da moze da nadmasi 5850 sa samo 960 sp...

Pa to i ja kazem :) Pise na linku koji su postavili da je 6870 u rangu 5850. Logicno mi je da 6770 bude u rangu 5850,jer onaj ko vec ima karticu serije 58xx nema razloga da kupuje novu koja ce imati isto 256bit magistralu i manje stream procesora...

ma kad dođe dan znaće se sve, ovako džabe nagađanju kad svako lupa onako kako mu se sviđa.
odkud vi uopšte znate da sa promenom imena u AMD neće doći i promena oznaka kartica. To niko ne zna kao ni šta su tačno naumili sa cenama i koja će kartica biti pozicionirana u koju klasu.
jedno je sigurno, nvidija je pukla a to znači da skoro nećemo videti karticu poput 4850 za 120€. ne mislim naravno bukvalno sličnu po performansama za te pare već da toliko donese kupcu za uložen novac kao što je tada 4850 donela.

Nvidija prodaje bolju kartu po nizoj ceni -> pukla, AMD forsira cene zbog toga, ne budi smesan :)

Odavno je poznato da ce se prvo pojaviti niza serija (Barts cip), a Cayman sa oko mesec dana "zakasnjenja".

I koliko realno ocekujete od ovih karti?Mislim na performanse?Po mom vidjenju,naslucujem da ce Bart Simpson da se "kolje" sa GTX460,negde mozda i da bude jaci ali ce ipak biti u klasi.Za ove jace serije neki likovi tvrde tj nadaju se da ce Aligator XT da bude brz kao sadasnji 5970 sto je po meni nemoguce.Mislim da su to ipak samo zelje..Shvatam ja reorganizaciju chipa i savladan 40nm proces ali to je ipak i dalje 40nm.Prica se o nekim dobitcima oko 70-80% ,neki nagadjaju i 100% boost-a u odnosu na 5xxx seriju.Paralela 5870-6970 (promenili su oznake,sad je 6970 ono sto je trebalo da bude 6870) itd..
Generalno lepo je probati ove karte kad se pojave samo da ne budu skupe..

Pa sta znam, sada je vec gotovo izvesno da ce XT biti brzi od 5850 (samim tim i GTX460), a koliko ce se primaci GTX470 i/ili 5870 ostaje da se vidi. Cayman... svakako iznad GTX480, ali sumnjam da mogu da dohvate 5970. Teselacija u odnosu na Evergreen makar x2, mozda i x3.

Cene ce direktno zavisiti od performansi u odnosu na GF104 karte, ukljucujuci i full verziju kada se pojavi.

Realno bi po meni bilo da Cayman XT bude kao 5970 recimo, tako je bilo dve serije unazad kod Atija najjaci Single GPU bude kao Dual GPU prethodne generacije...

Sasvim sam siguran da ce Cayman biti brzi od GTX480 u to nema sumnje ali mozda jedno 20% maximalno.Sto se tice teselacije 2x napredak i mogu da razumem,to bi opet bilo taman toliko bolje da budu brzi od nv ali sve preko toga je previse zbog vremena i tehnoloskog procesa.
Sto se tice GTX460 sve vise modela ima sa dosta vecim defautnim klokom sad vec 850 Mhz nije nista nesvakidasnje a driveri se i dalje optimizuju za ovu kartu (ovo govorim zbog cene i konkurencije u odnosu na performanse).Moja predvidjanja u odnosu na neke date specifikacije koje imaju na netu da ce ipak biti pozicionirana u rangu sa Barts kartom nesto sto je trebalo da zameni 5770 tj sada 6770 dok na kraju nije dobila naziv 6870.Stoga upravo prozilazi da ce cena igrati odlucujucu ulogu a sve mi se cini da ce ATI sad biti malo nepovoljniji u ovom segmentu dok ce na nivou performansi biti priblizno slican sa GF104.No videcemo..Svakako ce biti zanimljivo.
@TheBear
Ti se ocito ne razumes u proizvodne procese,tehnolske mogucnosti i sl..Lepo je biti optimistican da nekazem vatreni navijac ali ne treba lupati na pamet.Drugo koje su to serije bilo duplo jace od prethodnika?Najveci uspeh je bio sa 5xxx u odnosu na seriju 4xxx do sad u odnosu na dobitak u performansama!

Poslednja izmena:
Odavno je poznato da ce se prvo pojaviti niza serija (Barts cip), a Cayman sa oko mesec dana "zakasnjenja".

E ***, 6870 (6770) je trebao da se pojavi 18. okotbra, ako se ne varam. Šta ćemo da radimo do decembra:bottle:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno