Šta je novo?

ATi Radeon 4830 - diskusija

Kako vidim taj kuler na Asusu ima samo 2 žice, tako da tu nema ništa od softverske regulacije broja obrtaja.
:trust:
Pa moj prastari Leadtek 7300GT/ddr3 ima dve zice i preko rive sam mogao da smanjujem/ubrzavam ventilator.

U help-u za Asus-ov smartdoctor pise da fan control je dostupan samo ako postoji elektricno kolo koje kontrolise napajanje ventilatora. Ako graficka nema to kolo onda fan control ne postoji u opcijama. Ja imam fan control ali ne mogu manuelno da namesti brzinu vec samo dinamicki tj. kako se menja temperatura ali to ne radi kako treba. Ventilator sam uspeo malo da usporim ali cekam da napokon 4830 se pojavi na njihovom sajtu jer tada bi trebalo da izbace podrsku u smartdoctor-u.

Ok, u principu može da se podešava brzina regulacijom napona, što je verovatno ono što taj SmartDoctor radi. Međutim, podrška za regulaciju broja obrtaja u ATI CCC i RivaTuneru (za ATI) podrazumeva da kuler podržava PWM kontrolu broja obrtaja. Mislio sam da o tome pričamo.

Poslednja izmena:
Ok, u principu može da se podešava brzina regulacijom napona, što je verovatno ono što taj SmartDoctor radi. Međutim, podrška za regulaciju broja obrtaja u ATI CCC i RivaTuneru (za ATI) podrazumeva da kuler podržava PWM kontrolu broja obrtaja. Mislio sam da o tome pričamo.
E to nisam znao. Hvala na informaciji. A valjda ce Asus da sredi SmartDoctor. Ako ga ne sredi kupicu kontroler obrtaja.

Broj obrtaja i "brzina" (mislim u procentima) jesu razlicite stvari, tako da si apsolutno u pravu. Nisam pazljivo procitao, bezveze sam te ispravljao :smash:

@mean_machine:
Dok sam se raspitivao na netu o Asus 4670 (isti kuler), vecina ljudi se zalila na kontantnu max brzinu ventilatora. Ponegde se pisalo da 8.10 drajveri resavaju to, negde se pisalo da je problem resen Expertool-om. Medjutim, sve je to nepotvrdjeno, cak sumnjam i da je tacno :wave:

Poslednja izmena:
@mean_machine:
Dok sam se raspitivao na netu o Asus 4670 (isti kuler), vecina ljudi se zalila na kontantnu max brzinu ventilatora. Ponegde se pisalo da 8.10 drajveri resavaju to, negde se pisalo da je problem resen Expertool-om. Medjutim, sve je to nepotvrdjeno, cak sumnjam i da je tacno :wave:

Radeon 4830 ne postoji uopste na Asus-ovom sajtu :d toliko o hvaljenom Asus-u. Doduse do sada mi jos nijednom nije iskocio neki dll pa ne bih ih toliko pljuvao. Takodje drajveri koji idu na cd-u su se pokazali bolje od najnovijih sa ATI sajta.

Sacekacu da se 4830 pojavi na njihovom sajtu pa cu valjda do tada srediti doktora pametnjakovica :mad:

Ventilator na Asus 4830 je cisto *****. Kada oborite voltazu isti pocne neprijatno da zuji (ne zna se sta je gore buka kada ne oborite V ili zujanje). Kao da su ga lose balansirali pa samo na maximum obrtaja stoji u svojoj osi. Ja ga sada drzim na maksimumu preko regulatora i malo je tise nego sto je bio ranije a ne zuji. Kada budem imao zivaca i vremena ima da ga promenim i stavim neki ljudski ventilator, nesto cu da zbudzim sa nekim od 80mm pomocu zumica jer aluminijski hlanjak po meni odlicno uradjen samo *****ava ventilator koji ima veliki precnik ali je dosta uzak.

*ovo sam vec postavio na drugoj temi ali neka stoji i ovde da ljudi znaju

Nemora da znachi... Ja sam preko RivaTunera namestio broj obrtaja na mojoj Sapphire 4850 koja ima samo dve zice

:wave:

Fantasticna kartica!

I kosta 7300,00 dinara na NewEgg-u, kad' bi kod nas bila maksimum 9000,00 opet bi bila dobra kupovina, ali ne kod nas se sve vade na taj evro, pa podizu cene komponenti u nebesa.

Poslednja izmena:
Fantasticna kartica!

I kosta 7300,00 dinara na NewEgg-u, kad' bi kod nas bila maksimum 9000,00 opet bi bila dobra kupovina, ali ne kod nas se sve vade na taj evro, pa podizu cene komponenti u nebesa.

Mora da se update-je bios na tom HIS-u jer bez update-a vidi samo 560 SPU.

Nije problem kod nas evro samo vec i firma koja prodaje HIS, cene su im :wall:

Poenta je da mozes da smanjis brzinu obrtaja u procentima i time utisas ventilator. Ne mozes da ocitas na koliko obrtaja se vrti :wave:
Na mom Asus ne moze da se smanji pomocu Rive v2.20 a to mi ni ne znaci puno i kada bi moglo jer kuler zuji ako se smanji broj obrtaja a to je znatno gore nego buka (barem meni).

Koliko vidim kuler je identican kao na mom Palitu 8600gt, samo sto je crn. Kod mene radi izvrsno vec godinu dana tako da svaka preporuka i za taj HIS i za Palitov 4830. Cekaj, zar ne pravi Palit HIS kartice ili sam ja nesto pobrkao.

Koliko vidim kuler je identican kao na mom Palitu 8600gt, samo sto je crn. Kod mene radi izvrsno vec godinu dana tako da svaka preporuka i za taj HIS i za Palitov 4830. Cekaj, zar ne pravi Palit HIS kartice ili sam ja nesto pobrkao.

Kuler je na prvi pogled slican, ali je prilicno drugaciji, pogotovu masa i povrsina kulera, tako da nije identican ima prilicne razlike, te dve firme nemaju veze, vec Palit-Gainward-Xpertvision.

Ja sam imao takav kuler na 2600XT,ali u manjoj izvedbi.Odradjivao je posao na toj karti bez buke i preteranog zagrevanja.Ovaj na 4830 mi deluje kvalitetnije i mocnije(100% veca povrsina).Licno, ne volim Palit-Gainward kulere u ovakvoj izvedbi posto sam imao lose iskustvo sa dosta primeraka,mada ne treba generalizovati stvar.Dobra i jeftina karta,bilo bi super kad bi se "uvoznik" probudio.

Poslednja izmena:
Hvala, ranije sam gledao tu temu. Nije problem da smanjim broj obrtaja na ventilatoru (imam regulator obrtaja odavno) problem je sto ventilator kada se smanji broj obrtaja neprijatno cvili. Kada je na max toga nema ali je zato bucan. Navikao sam se ali kada mi prodje ispitni rok izvadicu graficku i videcu kako da skinem ventilator i kako da namontiram neki od 80mm umesto ovog cuda. Ne zelim da menjam ceo kuler, ne daju mi se pare a bogme pipavo je (mogu nesto *****ati). Ovako samo promena ventilatora bi bila pun pogodak.

Svidja mi se sto nije kuler izveden kao kod HIS, Palit-a ili Sapphire-a (gde ne može samo ventilator da se skine). Kada sam kupovao graficku o tome nisam razmisljao jer su u opisu ovog Asus-a rekli da je tih (sto kod mene nije slucaj) ali sada sam zadovoljan jer je ventilator samo nakacen na hladnjak a nije sastavni deo kulera.

Kuler je na prvi pogled slican, ali je prilicno drugaciji, pogotovu masa i povrsina kulera, tako da nije identican ima prilicne razlike, te dve firme nemaju veze, vec Palit-Gainward-Xpertvision.

Ja sam i rekao da je na pogled identican, a ako pogledas palitov 4830 videces da i po dimencijama nema razlike, e sad dali ima u masi razlike to ne znam jer taj hisov nisam imao prilike da drzim.

Ko zna gde se prave ti kuleri, to se samo narucuje na veliko, ta boja toliko komada i gotovo.

Evo i ovaj kuler sa Asusa stoji na sajtu ArticCoolinga, pa opet covek kaze da je bucan na max i zuji kad smanji brzinu. Dok ne probas ne znas. Neki kazu da im je tiho, neki su zadovoljni temperaturama iako su realno visoke.

PS. I meni se svidja taj HIS :D

Poslednja izmena:
Ceniti koliko koja kartica je bucna je krajnje subjektivna stvar, tu se slazem s tobom.

Da li je neko imao problema sa sapphire 4830?Recimo,pri promeni rezolucije i nekih setovanja oko grafickih detelja u TombRaider-Underworld-u dolazi do "smrzavanja masine na duzi vremenski period i sl.Koja verzija catalysta joj najbolje lezi?Jer TombRaider mi secka sa 4830,a recimo sa 9600 gso klizi kao po loju.Da li je moguce da je defektna 4830?:mad:

Da li je neko imao problema sa sapphire 4830?Recimo,pri promeni rezolucije i nekih setovanja oko grafickih detelja u TombRaider-Underworld-u dolazi do "smrzavanja masine na duzi vremenski period i sl.Koja verzija catalysta joj najbolje lezi?Jer TombRaider mi secka sa 4830,a recimo sa 9600 gso klizi kao po loju.Da li je moguce da je defektna 4830?:mad:
Jesi probao jos neke igre? Serija 4000 radeon ima problema sa nekim igrama.

Sredice se to sa novim driverima, za sada za 4830 postoji, (koliko vidim 4830 tretiraju kao da nije 4800 serija), samo Catalyst 8.10. Meni secne na COD4, dok mi sa 3850 COD4 nikad nije seckao, ali imam dosta vise FPS-a i to sa maksimalnim podesavanjima.

Koristio sam 8.11,a vidim da na sapphire sajtu ima i 8.12 da se downloaduje.Probao sam i te 8.12 i isto.

Koristio sam 8.11,a vidim da na sapphire sajtu ima i 8.12 da se downloaduje.Probao sam i te 8.12 i isto.

Jesi probao jos neke igre sem Tomb rider-a? Jednostavno neke igre nece da rade kako treba na radeon-ima.

Da, u pravu si. Samo me cudi kako na ATI-jevom sajtu imaju samo 8.10 za 4830, a na Sapphireovom vec izasli 8.12.

Hm pa ja sam pre par dana skinuo 8.11 za Radeon 4830 i to na ATI-ju.

Poslednja izmena:
Hm pa ja sam pre par dana skinuo 8.11 za Radeon 4830 i to na ATI-ju.[/QUOTE]

Na ati.amd.com/support/driver u padajucem meniju stoji odvojeno "4800 series" i "4830 series", a za 4830 ima samo 8.10. Sad ne znam zasto 4830 series odvojili od 4800 series.

Jesi probao jos neke igre sem Tomb rider-a? Jednostavno neke igre nece da rade kako treba na radeon-ima.

Ne stizem da probam nista drugo,ali gledacu veceras da probam STALKER-SoC,pa cu prijaviti kako se ponasa.Samo mi malo truo osecaj bio kad sam video kako jadno radi sa Tomb Raider-om.Iskreno receno,mnogo vise sam ocekivao.

Nadjoh i ja 8.12. Doduse skinuo sam ih sa Sapphireovog sajta, ali ih ima i @game.amd.com. Zbunio me onaj ati.amd.com gde su izdvojili 4830 seriju.

Ne stizem da probam nista drugo,ali gledacu veceras da probam STALKER-SoC,pa cu prijaviti kako se ponasa.Samo mi malo truo osecaj bio kad sam video kako jadno radi sa Tomb Raider-om.Iskreno receno,mnogo vise sam ocekivao.

Meni se isto desavalo sa Ghost Recon Advanced Warfighter 2 sto i tebi sa Tomb Riderom. Danas sam skinuo 8.12 drivere, deinstalirao igru, instalirao drivere pa potom igru i radi mi. Probaj sa driver cleanerom da pocistis sve ostatke od starih drivera, pa potom instaliraj nove, pa tek ond Tomb Ridera, verujem da ce ti proraditi. Meni COD4 sa novim driverima daje 76 FPS u proseku na 1280*1024 sa svim maksimalnim podesavanjima. I sa svim ostalim igrama sam zadovoljan. Mislim da je Sapphire dobro odradio posao.

Vrh Dno