Šta je novo?

ATi Radeon 4830 - diskusija

ta karta se ne moze utisati nikako osim zamnom venta. Niste morali ceo tred praviti :) Ja sam je stavio bio na 5V i i dalje se cuje, taj vent je jednostavno ocajan.

ta karta se ne moze utisati nikako osim zamnom venta. Niste morali ceo tred praviti :) Ja sam je stavio bio na 5V i i dalje se cuje, taj vent je jednostavno ocajan.

:S:
onda neka bolje uzme sapphire-a ili neku drugu marku, doduše i on se čuje i na onih min. 20% u CCC, ali kada se zalman fan mate-om smanji napon na nekih 6V postaje praktično nečujna, onih 20% bi odgovarali buci na oko 7,5V dakle mogli su nam omogućiti 10% u CCC pa onda nebi bilo potrebe za egzibicije sa potenciometrima:wall:

tebi je ili ostatak kompa glasan ili si gluv :p NHF. Kod mene se na 5V cuo i te kako, ima to neko sistanje, kao da struze papir neki. No, vec smo 100 puta zakljucili da je buka relativan i veoma subjektivan pojam tako da...ja sam sebi montirao coolvivu i stavio na 7V posto mi je 12V bilo bucno :)

:wave:

Ево како стоји ситуација код мене најгласнија ствари су ми хардови. На процесору имам Cooler Masterovu 80итцу декларисану на 19 дб и она је скоро нечујна, е графика смањена скоро на минимум, се мање чује од CM-a, а и машина ми стоји испод стола бар на метар - два од мене, тако да је врло тихо.

Е сад вент на графици има неко брундање на одређеном броју обртаја али ја имам регулатор :D којим само подесим брзину ван опсега тог брундања, а и ставићу товатну маст у вентилатор кад ме не буде мрзело, то ће га утишати додатно.

Ево како стоји ситуација код мене најгласнија ствари су ми хардови. На процесору имам Cooler Masterovu 80итцу декларисану на 19 дб и она је скоро нечујна, е графика смањена скоро на минимум, се мање чује од CM-a, а и машина ми стоји испод стола бар на метар - два од мене, тако да је врло тихо.

Е сад вент на графици има неко брундање на одређеном броју обртаја али ја имам регулатор :D којим само подесим брзину ван опсега тог брундања, а и ставићу товатну маст у вентилатор кад ме не буде мрзело, то ће га утишати додатно.

U i meni je HDD katastrofa, kao traktor radi. Ne znam koliko ti je pametno ovo za tovatnu mast, znam da je silikonsko ulje dobro za ventove.

Већ испробана комбинација, густина масти успори вент, елиминише вибрације и никад не исцури из њега +++ :)

Poslednja izmena:
С'обзиром да има нова 4850 (као моја) за 130е са гаранцијом, 4830 за 126е је гори промашај од немачке (или ко је већ имао оно јодловање) песме на евровизији :)
Dule, ako je to ta grafa sa Zalmanom, daj reci mi na pp gde je ima za te pare, uzeo bi je odmah :)
Ja je sve nalazim za 150-160E...

POZ

Jel moze neko da nadje review za asusovu 4830? Dva dana trazim po guglu i ne mogu da nadjem.Uzeo bih Sapphire ali nemaju u toj firmi u kojoj sklapam konfiguraciju.
Inace,ovo je po meni best buy kartica za one koji imaju 22" monitor.Dosta je hladnija od 4850,cena bi trebalo mozda da bude 10 evra niza,ali ***.Skoro sve igre rade na maximalnim podesavanjima(za 22" monitor).

teshko da je best buy

@DjoX, bio je jedan bench clan koji je prodavao preko sekcije prodajem i menjam, Dule13 je kupio od njega.
@Darko Petrovic da je hladna jeste a best buy bi bila kad bi imala jedno 10-15e nizu cenu, ovako je placas tacno koliko vredi, 20% manje od 4850

Dule, ako je to ta grafa sa Zalmanom, daj reci mi na pp gde je ima za te pare, uzeo bi je odmah :)
Ja je sve nalazim za 150-160E...

POZ
nadam se da si vec dobio pp. samo bih dodao da tamo gde je imenjak uzeo (verovatno) ovaj gigabyte za 130€, sada ima i asus sa glaciatorom za iste novce.

Mislis da je ASUS bolji?
Kontam odokativno da im je hladjenje podjednako i odlicno?
gigabyte je previse bucan (cak i sa fan speed controllerom na min). temperatura u idelu je 40-41°C (sa fanom na min 43-44°C). sa asus glaciatorom sam imao prilike da se poigram ali u 3850 izvedbi i mogu reci da je prilicno necujan. na neweggu se ljudi uglavnom zale na temperaturu koja je u idleu preko 50°C kod 4850 asusa. sa stanovista buke izgleda da je asus bolji, dok je kod temeprature prednost izgleda na strani gigabytea. sve u svemu, ko ce ga znati. :D

Imam Sapphire 4830.
Moze li mi nekako detaljno opisati postupak kako da spojim kablove sa Sapphireovog kulera koji ima prikljucak od 2 pina na Titanov kontroler koji ima prikljucak od 3 pina. Koliko sam shvatio potrebno je preseci zice sa Titana, skinuti izolaciju sa kablica(onoliko koliko ce zice uci u konektor od dva pina), i ubosti zice u konektor od dva pina tako da ide crna na crnu, a crvena na crvenu. Sve to treba potom oblepiti izolir trakom, naravno da se zice nebi dodirivale i ispadale.
Molim za odgovor da li je ovaj postupak ispravan i bezbedan.
Da li je potrebno seci zice ili se mogu izvuci iz tropinskog konektora?
Hvala

Resen je problem. Dvopinski konektor moze nekako da udje u tropinski, samo se treba potruditi.
Sapphire 4830 je super karta. 38 C na minimumu obrtaja, koliko dopusta Titan potenciometar, pritom necujna. Na "medium" se cuje, ali veoma podnosljivo.
Sve pohvale.

Reci mi kako se cuje sa defoult regulacijom venta, znaci bez dodatnog regulatora? Jel toliko bucna da mora da se stavi regulator?
Moze li neki rezultati testova?

Reci mi kako se cuje sa defoult regulacijom venta, znaci bez dodatnog regulatora? Jel toliko bucna da mora da se stavi regulator?
Moze li neki rezultati testova?

Testove jos nisam radio i ne planiram jer sam prezadovoljan onim sta vidim:).
Nesto kratko sam gledao kako ide COD4 preko FRAPS-a na 1280x1024 i uglavnom mi daje oko 60 FPS.
Sto se tice buke, to je subjektivan pojam. Ventilator je po meni relativno tih i bez regulacije sa potenciometrom. Meni je smetalo jer zivim u kraju u kojem se ne cuju automobili, nista sa ulice, a kuciste mi je opremljeno Noctua ventilatorima, tako da sam imao apsolutnu tisinu pre nego sto sam stavio Sapphira.
Sad sa potenciometrom opet imam necujan racunar. I jos jedna stvar, posto sam dosta citao o 4850 sa Zalmanovim fanom, Sapphireov fan ima prijatan zvuk, nema sistanja i slicno, cuje se samo jak protok vazduha i to je sve. I sto je najvaznije kartica je hladna.

Nije referentni kuler, memorija overklovana, performanse malo zaostaju za 4850, cena bi trebala da bude OK. Ako procitas test mozda se odlucis ba za ovog Asus-a umesto neke druge karte.

Skup je Asus. Kod nas kosta 128evra u GigaT.

Kakvi su Palit kuleri? Posto me interesuje njihov Radeon 4830 a bitno mi je da nije bucan.

Poslednja izmena:
Skup je Asus. Kod nas kosta 128evra u GigaT.

Kakvi su Palit kuleri? Posto me interesuje njihov Radeon 4830 a bitno mi je da nije bucan.

Ja imam Palitov 8600gt i mogu ti reci da je kuler ok, koliko vidim kuler je slican. Odlicno radi posao a malo se cuje, ako se poigras sa doterivanjem siguran sam da mozes da ga namestis tako da se manje cuje od CPU venta.

Kupio sam Asus-a, platio sam 10850din. Po meni je vrlo bucan. Gura dosta vazduha ali bas dobro cuje. Preko Riva tuner-a 2.20 nisam uspeo da sredim ventilator, preko smartdoctora ne moze da se to sredi takodje.

Nadam se da ce neki softver ovo resiti jer nisam raspolozen da odmah vadim kabl od ventilatora i isti montiram na kontroler za ventilator koji sam dobio uz kuciste.

E sada ja sam instalirao ati-jeve nove drajvere pa mozda je tu neki konflikt?

Poslednja izmena:
Sada cekam Asus da se pokaze da su ozbiljni i napkon srede smartdoctor. Znaci Asus radeon 4830 je bucna graficka a likovi sa benchmarkreviews verovatno gluvi ili su samo prepisali Asus-ovu specifikaciju.

Sto se tice instalacije kao sto sam rekao na drugoj temi, nisam formatirao hard (nemam vremena da dva sata ponovo instaliram gomile programa i podesavam windows) vec add/remove programs->nVidia drivers->display driver. A onda kada se restratuje ucitate safe mode i ostitke otpadke od display driver-a pomocu driver sweeper-a (on je i dalje besplatan). I onda zamenite graficke.

Kako vidim taj kuler na Asusu ima samo 2 žice, tako da tu nema ništa od softverske regulacije broja obrtaja.

Vrh Dno