Šta je novo?

ATi Catalyst 5.13

kole89

Slavan
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
319
Issues Resolved in Catalyst® Software Suite 5.13

The following section provides a summary of the issues that have been resolved in the latest version of Catalyst®. These include:

* F.E.A.R: Slow game performance is no longer noticed when using CrossFire. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21270
* The Video Preview no longer fails to change to its default settings when swapping the display mappings using the Catalyst® Control Center. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21174
* Attempting to stretch the display horizontally using the Catalyst® Control Center, no longer results in the horizontal stretch mode failing to be applied unless the display is stretched vertically first. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21175
* The PowerPlay™ option found in the Catalyst® Control Center no longer defaults to the enabled state after initial install of the display driver for systems containing an ATI Radeon® Xpress 200 series product. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21180
* Auto-detect no longer fails to be applied as the default setting for the Deinterlacing option when first entering the Video aspect page of the Catalyst® Control Center. Currently the option is set as Weave. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21185
* Catalyst® Control Center: Attempting to extend the desktop display when using a CRT, TV and DFP display devices no longer results in display corruption being noticed on the primary display adapter. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-20982
* Attempting to set the CRT as the primary display device after hot-plugging a DFP display device and enabling extended desktop mode, no longer results in the CRT failing to be set as the primary. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21269
* Catalyst® Control Center: Entering the Overdrive™ aspect and changing the GPU setting to 509 and the memory setting to 505 no longer results in color corruption and the Windows XP operating system rebooting. Further information on this resolved issue can be found in topic number 737-21229

Download

Ima stvari koje nisu naveli :) Ali stvarno!

Simpatican test, sve na jednom mestu.... steta sto fali karta iz X1xxx serije.

Znaci, momcima iz Catalyst tima je trebalo preko godinu dana da napisu posten drajver... tiha jeza.

Dakle ako imate dual core i nesto jace od x550 vredi instalirati.

Ne kapiram na osnovu čega to pričaš? i ForceWare je u poslednjih godinu dana doneo sličan boost, pogotovo za SLI kartice, a o kompatibilnostima sa igrama da ne pričam. To je odličan achievement, a ne tiha jeza... Nije mi jasno kako neki ljudi i dalje ne žele da se malo posvete bilo kakvoj analizi nečega pre nego što odvale glupost.

Ostoja je napisao(la):
Simpatican test, sve na jednom mestu.... steta sto fali karta iz X1xxx serije.
Znaci, momcima iz Catalyst tima je trebalo preko godinu dana da napisu posten drajver... tiha jeza.
Drajveri su, kao i svaki sw stvar razvoja, nema tu kao pre godinu dana ****** a sada su ok. Kad poredis one pre godinu sa onima pre dve godine vidis isto tako razvoj i napredak. Pogledaj win i svaki drugi sw od verzije do verzije. Momci koji pisu catalyst drivere rade svoj posao extra, npr. ja imam 4.10 i sve radi savrseno. Sta mislis zasto nv izbacuje svake dve nedelje nove fw? Da li su i oni sux pre godinu dana? Naravno da nisu, vec je sve to evolucija....

ovi 5.12 i 5.13 su dualcore optimizovani drajveri tako da mi koji nemamo DC procesor mozemo da ocekujemo ispravke nekih bagova, a ne neko ubrzanje....
stavicu ove 5.13 mada su mi i 5.9 dobri za ono sto ja igram....

p.s.ajde Maxo reci sta nisu naveli necemo te ocinkariti :d

edit:vidim da q4 sad prolazi na x700 sto nije slucaj sa 5.12.

Poslednja izmena:
Da nije ovo odgovor?

Catalyst® 5.13 software suite introduces H.264 hardware acceleration for the ATI Radeon® X1800, X1600, and X1300 product line. H.264 is advanced video coding that provides significant reduction in bit-rate compared to standards such as MPEG-2 and MPEG-4. The ATI Radeon® X1800, X1600, and X1300 products provide hardware acceleration for the playback of high-definition content that is encoded using H.264. Using the Catalyst® software suite 5.13, along with the Cyberlink H.264 decoder available from http://www.ati.com/technology/h264.html provides H.264 hardware acceleration.

O`ma drvlje i kamenje... :p

byMaX je napisao(la):
To je odličan achievement, a ne tiha jeza... Nije mi jasno kako neki ljudi i dalje ne žele da se malo posvete bilo kakvoj analizi nečega pre nego što odvale glupost.

Nisam odvalio glupost!
Ne kazem da je tiha jeza to sto su ostvarili, naprotiv, stvar za postovanje! Tiha jeza im je koliko im je vremena trebalo za to...

Evo pogledaj kako X850 karta sad prolazi na testu! Znaci sta? 15% ubrzanja samo na konto dobro napisanih drajvera. Samo se pitam zasto je toliko vremena moralo da protekne, kad karta na trzistu postoji ihaj-haj vremena, a ni npr. Doom3 nije proizvod od pre 2 nedelje. Znaci ogroman potencijal neiskoriscen zbog traljavo napisanog OpenGl drajvera (koji opet kao standard postoji godinama). Ne nipodostavam niciji rad.

Marti Misterija je napisao(la):
Drajveri su, kao i svaki sw stvar razvoja, nema tu kao pre godinu dana ****** a sada su ok. Kad poredis one pre godinu sa onima pre dve godine vidis isto tako razvoj i napredak. Pogledaj win i svaki drugi sw od verzije do verzije.

Ne sporim ja najnovija dostignuca, samo mi je krsh da toliki potencijal ostane neiskoriscen, a hardver ga ocigledno podrzava. Ovako ulaganje u hardver postaje dugorocna investicija sa neizvesnim krajem. Kupis X1800 kartu i ona pokaze pravo lice tek posle godinu dana...

P.S. Kupio sam Ferari, a cekam godinu dana da mi ugrade 6. brzinu pa da mogu da idem 340 Kmh :smoke:

Poslednja izmena:
X1800 je i sa prvim drajverima kidao sve zivo a sa novima pogotovo, nema tu sta da se ceka, kakvih godinu dana!? ATI nije gurao ogl drajvere jer je imao FireXL kartice.. itd.. itd.. da ne prepricavamo pricu staru sto god i zilion puta ovde na forumu diskutovanu. Ista stvar i va NV, koliki su oni napredak ostvarili za godinu dana. Ne zelim nikome da drzim stranu, i jedni i drugi manipulisu sa korisnicima.

Nije dobar rezon, "nisu pravili OpenGL drajvere zbog FireGL-a".
Mislim uzasan je.

1. Iste (slicne) drajvere koristi i FireGL
2. masa igara radi u OpenGL-u, mnoge bitne i sigurno je da se ATi trudio da sto pre i sto vise poboljsa OpenGL deo.

Videcemo 6.x sta ce uraditi.

Sad sam instalirao 5.13 (po prvi put sa Control Centrom, ranije sam stalno koristio Control Panel), i prvo pa muško - *ebeni Control Center se zaglupio! Dok ovo kucam, još mi stoji splash screen na ekranu i program jednostavno neće dalje. Imam WinXP+SP2, .NET 2.0 itd.
Svaka im čast. Sad ću verovatno morati da skidam ATI Tray Tool ako mislim da menjam išta u vezi OGL-a i D3D-a...

EDIT:

Deinstalirao sam .NET 2.0 i instalirao 1.1, i sad radi... gospode Bože, ovo se kosi sa svakom zdravorazumskom programerskom logikom ....
ostatak je nepotreban, malo ozbiljnosti stvarno...

Poslednja izmena od urednika:
Ovo malo ubija onu ATI-jevu logiku sa nacinom obelezavanja godina.mesec... :trust:

p.s. Ili im ovo dodje kao 13. plata... :d

Kako god, za ovu sramotu sa ukidanjem Control Panela zaslužuju da im korisnici pređu na nvidiju :wall:
Ajmo ljudi, potpisujte onu peticiju, kontrolni panel treba da bude što brži i funkcionalniji kao deo sistemskog softvera, a ne *ebeni bloatware koji se diže ko photoshop i radi ko interpretirani Java aplet...

Poslednja izmena:
byMaX je napisao(la):
Ne kapiram na osnovu čega to pričaš? i ForceWare je u poslednjih godinu dana doneo sličan boost, pogotovo za SLI kartice, a o kompatibilnostima sa igrama da ne pričam. To je odličan achievement, a ne tiha jeza... Nije mi jasno kako neki ljudi i dalje ne žele da se malo posvete bilo kakvoj analizi nečega pre nego što odvale glupost.

Jos samo fali Nedjo da sad napise da je ATI krenuo sa GPGPU pre nVidije (a nije imao ni FP32 do skoro u hardveru) :D

Welcome to PR hell! :mad:

borab je napisao(la):
Da nije ovo odgovor?

To je sigurno, samo jos da nadjem 15 USD, gde li sam ih ono stavio??? :d:d:d

Delija je napisao(la):
p.s. Ili im ovo dodje kao 13. plata... :d

Ili kao trinaesto prase :D

Sto se tice .NET, 1.1 i 2.0 nisu medjusobno zavisni/kompatibilni, drugim recima, aplikacije pisane za 1.1 ne rade sa 2.0 i obrnuto tako da je izgleda moguce (i pozeljno) imati oba na racunaru :zgran:.

Moja poenta je, Ostoja i audiofreaku, u tome da ti imaš da biraš X850 XT, recimo, kao high end kartu krajem 2004 godine (u novembru 04. sam dobio sample). pogledaš rezultate, proceniš - dobro / nije dobro, kupujem / ne kupujem i tu je kraj. Tvoja stvar, tvoja potreba, tvoj novac. Nikakav PR tu ne igra veliku ulogu, tj. igra sve manju što si inteligentniji. I ako se odlučiš, imaš mogućnosti i kupiš X850XT, za pola godine ili godinu dana dobiješ boost od, kako si rekao, 15 %!!! A ti si se odlučio za kartu kakva je bila sa starim drajverima, jer si procenio da ti je to ok! I ko je onda tu budala, koga treba da hvata jeza i ko treba da se oseća glupo i da proziva? Ljudi su mnogo počeli da zaviruju u interne krugove, posmatraju sa strane i prave glupave procene (baš ovo oko drajvera pričate gluposti (što bi Nedjo rekao - nonsens :D), jer ne znate zbog čega su stvari takve kakve jesu. Ali sve to na stranu - samo ako se vratite na prethodne redove ovog posta... i pročitate opet u čemu je moja poenta :)

Hehe, imamo gresku u komunikaciji (ma ne mere to bRez kabla... ).

Razumem ja sta ti pricas, ali pazi hipoteticku (a vise puta se desila u praksi) situaciju: imas dve mid range kartice, jedna ATI, druga nVidia. Po ceni i performansama su tu negde, eventualno ATI brzi 5-6%. I onda imas klasicnog kupca sa predrasudama (AMD se greje ko vuruna, spaljuje se kad spadne kuler; ATI izbacuje na desktop, ne valja jer treba da patchuje svaku igru da bi to radilo - sto je povremeno i bio slucaj). I onda covek lepo sedne, razmisli i donese odluku da nece da se smara sa ATI-jem, iako je malo brzi za isti novac. E sad ubaci onih 10-15% dobitka performansi u jednacinu, i onda mozes da zamislis dilemu kupca: dal da uzmem nesto sto je 20% brze za iste pare, pa da mozda povremeno imam probleme ili da uzmem sporiju kartu al` koja je eto nVidia (pa da mozda povremeno imam probleme... ni nVidia bas nije imuna na bubice u drajverima). Mislim da ce se ovde vecina ljudi odluciti za brzu kartu po slicnoj/istoj ceni... To pokusavam da kazem...

Sve ovo pricam jer znam bar 5-6 ljudi koji su u ovom svetlu uvek lomili odluku u korist nVidia-e, pa makar i na njihovu stetu...

ljudi, ja ne znam ko je ovde lud, ali upravo sam skinuo sa ATI sajta samo display drivers 5.13. ko kaze da je nemoguce instalirati ih bez CCC?

Sta nije u redu? Ja ih vozim bez CP ili sad CCC vec par dana.
Nisam ni primetio da neko tvrdi da ne rade bez CCC?! :)

sale prdez je napisao(la):
ljudi, ja ne znam ko je ovde lud, ali upravo sam skinuo sa ATI sajta samo display drivers 5.13. ko kaze da je nemoguce instalirati ih bez CCC?
gde si ti procitao da ih je nemoguce instalirati bez CCC?

Voodoo je nesto pljuvao :d po ATI-ju na prethodnoj strani...

Ljudi bez nerviranja. Stavite 5.13, pa posle toga ako vam bas treba CP od 5.12, sljaka bez greske ;)

A znate li koliko tek ati drajver zauzima memorije (dele bratski pola windows pola ati drv "pola pijem pola sharcu dejem") - mnogo , ogromno , previse do ludila ,do bola , ma nisu normalni 2x vise nego nvidia. eto evolucije....da znate samo kako 8500 radi u 1024x768 u farcry na novijim drajverima :D

Ostoja je napisao(la):
Hehe, imamo gresku u komunikaciji (ma ne mere to bRez kabla... ).

Razumem ja sta ti pricas, ali pazi hipoteticku (a vise puta se desila u praksi) situaciju: imas dve mid range kartice, jedna ATI, druga nVidia. Po ceni i performansama su tu negde, eventualno ATI brzi 5-6%. I onda imas klasicnog kupca sa predrasudama (AMD se greje ko vuruna, spaljuje se kad spadne kuler; ATI izbacuje na desktop, ne valja jer treba da patchuje svaku igru da bi to radilo - sto je povremeno i bio slucaj). I onda covek lepo sedne, razmisli i donese odluku da nece da se smara sa ATI-jem, iako je malo brzi za isti novac. E sad ubaci onih 10-15% dobitka performansi u jednacinu, i onda mozes da zamislis dilemu kupca: dal da uzmem nesto sto je 20% brze za iste pare, pa da mozda povremeno imam probleme ili da uzmem sporiju kartu al` koja je eto nVidia (pa da mozda povremeno imam probleme... ni nVidia bas nije imuna na bubice u drajverima). Mislim da ce se ovde vecina ljudi odluciti za brzu kartu po slicnoj/istoj ceni... To pokusavam da kazem...

Sve ovo pricam jer znam bar 5-6 ljudi koji su u ovom svetlu uvek lomili odluku u korist nVidia-e, pa makar i na njihovu stetu...

Ljudi o kojima pričaš, koji su puni predrasuda, uzeće nVidiu i Intel bez obzira na odnos cene i performansi. A drajveri nikada realno ne ubrzavaju karticu posle godinu dana za 15%. To je bio specifičan primer jedne igre u jako visokim rezolucijama sa AF+AA. Ako i gledaju, ljudi gledaju prosek performansi odnosno zaključak (poslednju stranu) testa...

A da ti decko napravis shot procesa pa da vidimo koliko je to pola memorije ili ne lupetaj ovako vise...

Poslednja izmena:
Marti, fali ti jedna 'zapeta', posto bez nje recenica menja smisao...

Kod mene 3000K+2244K+4152K=9396K ili ti 9.176MB
Nije mnogo, ali moze i bolje.
Kombinacija je Drajver 5.13, CP 5.12 ,)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno