Šta je novo?

ATI 3850/70 iskustva

pcv co.

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2003
Poena
620
Rešio sam da kupim HD3850 256MB zbog najboljeg odnosa brzina/cena i reko' da prošetam i vidim kakvo je stanje po prodavnicama računara (Kruševac je u pitanju). Na moje iznenađenje, većina prodavaca mi je reklo da izbegavaju da prodaju ATI kartice zbog raznih problema koji se javljaju sa njima (neće sve igre da rade, a kada rade, ne rade kako treba, itd.). Ja sam se do sada uglavnom držao Nvidia-e zbog boljeg OGL (Pro/E, Acad), ali me sada baš vuče da probam 3850/70 seriju zbog već pomenutog brzina/cena odnosa.
Da ne bih uzeo za sličnu cenu GF8600GT koja je duplo sporija, hteo bih od vas da čujem:
- da li postoji neki specijalni postupak instalacije drajvera za ove kartice koji ovi "stručnjaci" ne znaju,
- iskustva u radu sa OGL (SW, Acad, a posebno Pro/E Wildfire)

I kod mene sve kao podmazano, bez ikakvih crvenih senki... računar iz potpisa i 7.12 drajveri.

@Bojan84: Ne brini, X2-5000 neće predstavljati usko grlo...

Poslednja izmena:
Je li neko probao ASUS-ov 3850 512MB sa onim većim kulerom? Cena je gotovo na nivou 3870 kartica ali ako je kuler dobar (dobro hladi, malo se dere) možda vredi uzeti je u razmatranje.

mislim da je ipak kuler na 3870 (bilo kojoj) bolji jer izbacuje zazduh fino napolje, jeste da zauzima 2 slota, ali to mora imati cenu... ja bih pre isao na 3870...

Meni je kućište stalno otvoreno tako da mi to što 3870 izbacuje vazduh iz kućišta ne znači ništa. Sa druge strane i ovaj kuler na ASUSU 3850 512MB zauzima dva slota. Plašim se samo da nije neki "derač" jer bi mi to smetalo.

Poslednja izmena:
Konacno sam otkrio kako radi automatska regulacija venta na 3850. U idle-u se vent vrti na 16%, ok, to sam otprije znao, ali pravo iznenadjenje sada dolazi. Naime, vent je tako podesen da u loadu drzi karticu na 90C, odnosno 89-91C, ubrzat ce taman toliko koliko je potrebno da kartica ostane na tih 90C. Kad je bilo hladnije, bilo je potrebno oko 40% za takvo nesto, sada kad je toplije treba 46%. Kad (sada) clockam karticu na 750/2000, potrebno je 50%. Uglavnom, vent ubrza taman koliko je potrebno da se odrzi 90C. Ocito je AMD ciljano isao da tako podesi kartice, a ako su oni doslovce odabrali 90C za "normalnu" load temperaturu, onda je to OK. A kartica je, kada tako automatski radi, vrlo tiha i u loadu.

Meni je naletela neka falicna 3850, fan u toku instalacije skoro da nije radio, graficka se pregrejala toliko da ni plastiku na cooleru nisam smeo da pipnem. Promenio napajanje i sve isto, sutra ide nazad na reklamaciju.

Svaka tako radi (bar ove sa referentnim kulerom),dzabe ces da se cimas sa reklamacijom. (namesti samo fixnu brzinu kulera 50-60% u rivi)

Poslednja izmena:
Je li neko probao ASUS-ov 3850 512MB sa onim većim kulerom? Cena je gotovo na nivou 3870 kartica ali ako je kuler dobar (dobro hladi, malo se dere) možda vredi uzeti je u razmatranje.

Extra tih kuler uopste se ne cuje, ali bukvalno. Fan na napajanju je glasniji od tog kulera. Sto ce tie temp ako nekog interesuje one su sledece, od 39~45*C u idle-u zavisnosti od temperature okoline tj sobe i ostalih fanova u kucistu, a pri full load-u GPU-a (~98%) od 65~71*C opet u zavisnosti od temp okoline i ostalih fanova.
Moze da se klokne na 750/1010(2020) bez dizanja napona na njoj, tako da skoro radi kao 3870 na default taktu, za nesto ozbiljnije potreban je volt mod, ali na zalost ne softverski (sve moguce biose sam probao :) ) nego olovka u ruke i vozi misko.

Sta bre loopate vas dvojica. Misko i pisko :d se malo zaneli :d.
Cekaj da razmislim.
Aha, znaci Crysis na istim podesavanjima, na 3870 lepse izgleda, ima manje frejmova u odnosu na 8800GT, ali lepse izgleda, molim lepo :). e sta nece sve covek procitati danas :zgran:.
Koji ste vi loodaci...

Da, ja po forumu uglavnom vidim vlasnike Ati-ja kako kukaju za drajverima, za razliku od njih mi sa Nvidia-om dobijamo beta drajvere svakih 2-3 nedelje, i sa novijim drajverima fps u Crysisu samo raste :banana:.

Btw, i ja sam imao proslu graficku 9000Pro, bio sam zadovoljan sa njom, bila je bolja od osakacenog 64-bitnog FX5200. Ali sam zarko zeleo da posedujem 6600GT, ne bih se tada bunio da sam je zamenio za tu Nvidia-inu :-devil-:.

Ja sam bas bio presao sa Gbyte 9000 Pro na Gbyte 6600 Gt.Da je brza - mnogo je brza, razlika u generacijama kartica je evidentna. Ali je i pad kvaliteta slike (boje u Win) bio primetan - kao da mi je neko stavio najlon kesu na ekran :)

Meni je kućište stalno otvoreno tako da mi to što 3870 izbacuje vazduh iz kućišta ne znači ništa. Sa druge strane i ovaj kuler na ASUSU 3850 512MB zauzima dva slota. Plašim se samo da nije neki "derač" jer bi mi to smetalo.

Nije Bogdo. Šta više cooler je poprilično tih. ;)
Ja se nisam razmišljao između 3850 i 3870 (obe sa po 512MB). Uzeo sam onu koja mi je prva pala pod ruku.
Prodao svoju Asus 1950Pro 256MB, dodao malo kinte (oko 20€) i uzeo Asus 3850 512 (tu sa velikim coolerom). :)
Kartica je jedno 30% tiša od ove moje prethodne, a i ona je bila ok, dosta tiša od MSI i Saphire varijanti. Memorija je na 1.0 ms i radi na 1650 čini mi se, ali cenim da može više. Karta je mlaka, ma nije ni mlaka...baš neverovatno.
Ne znam koliko je 3750 brža, ali ja sam za sada zadovoljan...i više od toga.
Ako mi baš ispadne neka 3870 za koji mesec za neku malu doplatu, uzeću je...ali samo pod uslovom da je tiha bar koliko i ova.,)
PC mi je non stop ON i ako mi zuji previše nervira me.
Toliko i ...
Pozdrav.:wave:

Ja sam bas bio presao sa Gbyte 9000 Pro na Gbyte 6600 Gt.Da je brza - mnogo je brza, razlika u generacijama kartica je evidentna. Ali je i pad kvaliteta slike (boje u Win) bio primetan - kao da mi je neko stavio najlon kesu na ekran :)

E sad.... Kako ja nisam video razliku kad sam preshao sa ATI 9600 XT na nV 7600 GS ?? Mozda zato shto sam namestio sliku na monitoru kako ja zelim ?? :)

Da li ova graficka moze lepo da radi na ovoj konfig
MSI VGA PCI-E 256MB GDDR3 GeForce 8600GT, Core 560 MHz, Memory 1.6 GHz, 128bit

CPU Core 2 Duo E4500, 2.2 GHz, 2Mb L2 , 800MHz, S.775
Gigabyte Intel MB GA-P35-DS3L
2 x Apacer DDR2 1GB PC5300 667 AM1
i valja li nesto ova konfig

Hvala poz

Moorhuhn

Kakav je dobitak sa 3850 u odnosu na Asus 1950PRO?

U markovima popriličan, ali u igrama nažalost NE ZNAM!!! :S:
Imam previše posla, ne stižem da se poigram.
Kada budem malo pokrenuo ove novije, javiću ovde. Inače imam 22"TFT tako da ću da isprobavam u nativ rezoluciji.;)
Pozdrav.:wave:

Da li bi 4400 x2 bio usko grlo za 3870 ili 8800GT (planiram da upgrade-ujem konfig iz potpisa sa 4400x2 i nekom od navedenih graf.)?

E i koja je razlika u performansama Sapphirove 3870 sa 512 GDDR4 u odnosu na Palitovu 8800GT (ne sonic verziju) a moze i sonic da se uporedi??? Cene su inach iste a sonic je skuplji 20e... Interesuju me performanse u 1680x1050 rezolucijama...

Poslednja izmena:
koliko ja vidim po mome proc, jeste usko grlo i to dosta. tim karticama teba C2D, ili 6000+ minimum, pa da pokazu "sta mogu".
sto se tice poredjenja 3870 i 8800gt... GT je jaci oko 10% prosecno. cesto i nesto vise, ponekad i manje, taman koliko je i skuplji. jednom recju receno - licni afiniteti korisnika u tom slucaju odlucuju. obe su izuzetne karte.
@solajam
dobitak u odnosu na 1950 pro je ogroman. 3d markovi - negde *2, ostalo isto tako (mozda malo manje +/-), ali sto dolaze novije igre, prednost ce se sve vise pokaziveti.

ok, znam da je GT kao malo brzi (onaj koji je skuplji od 3870 za 30+ evra) ali kazem ti da me interesuje razlika izmedju Palitovog modela 8800GT (ne sonic) koji ima istu cenu ako i Sapphirov 3870 sa DDR4...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno