Šta je novo?

ATI 3850/70 iskustva

pcv co.

Čuven
Učlanjen(a)
20.11.2003
Poena
620
Rešio sam da kupim HD3850 256MB zbog najboljeg odnosa brzina/cena i reko' da prošetam i vidim kakvo je stanje po prodavnicama računara (Kruševac je u pitanju). Na moje iznenađenje, većina prodavaca mi je reklo da izbegavaju da prodaju ATI kartice zbog raznih problema koji se javljaju sa njima (neće sve igre da rade, a kada rade, ne rade kako treba, itd.). Ja sam se do sada uglavnom držao Nvidia-e zbog boljeg OGL (Pro/E, Acad), ali me sada baš vuče da probam 3850/70 seriju zbog već pomenutog brzina/cena odnosa.
Da ne bih uzeo za sličnu cenu GF8600GT koja je duplo sporija, hteo bih od vas da čujem:
- da li postoji neki specijalni postupak instalacije drajvera za ove kartice koji ovi "stručnjaci" ne znaju,
- iskustva u radu sa OGL (SW, Acad, a posebno Pro/E Wildfire)

Ali ti i dalje nekontash da ATI nema bolju sliku !! Nameshtao sam monitor i na ATI9600 i na nV7600... Kontash ?? Namestish onako kako ti odgovara....

U vezi ovoga gresis, nVidia ima bolje kartice, jace, brze, bar u zadnjih godinu-dve sigurno, ali kvalitet slike je definitivno jaca strana ATI kartica. Znaci nema sanse da nVidia ima bolju, kvalitetniju sliku, ni na monitoru ni na TV-u...

koliko ja vidim po mome proc, jeste usko grlo i to dosta. tim karticama teba C2D, ili 6000+ minimum, pa da pokazu "sta mogu".
sto se tice poredjenja 3870 i 8800gt... GT je jaci oko 10% prosecno. cesto i nesto vise, ponekad i manje, taman koliko je i skuplji. jednom recju receno - licni afiniteti korisnika u tom slucaju odlucuju. obe su izuzetne karte.
@solajam
dobitak u odnosu na 1950 pro je ogroman. 3d markovi - negde *2, ostalo isto tako (mozda malo manje +/-), ali sto dolaze novije igre, prednost ce se sve vise pokaziveti.
Po cemu si to zakljucio i gde to pise da je bas 6000+ minimum?Zanima me u cemu testiras grafiku?S napomenom da sam laik za vecinu ovde ali da se nikad nisam lozio na rezultate testova tipa 3Dmarka vec u realnom koriscenju konkretno u igrama:)

U vezi ovoga gresis, nVidia ima bolje kartice, jace, brze, bar u zadnjih godinu-dve sigurno, ali kvalitet slike je definitivno jaca strana ATI kartica. Znaci nema sanse da nVidia ima bolju, kvalitetniju sliku, ni na monitoru ni na TV-u...

O ukusima nevredi raspljavljati, ali ako si ja namestim sliku na monitoru tako da meni odgovara onda mi nije bitno dali ATI ima bolju sliku :p

Tu si u pravu, ali imao sam i nVidia kartice koje sam ja kupovao nisam ih imao "na silu", kao i ATI kartice, i uvek, ali uvek je slika bila bolja sa ATI kartica. Meni naravno a i mnogima koje poznajem...:)

Poslednja izmena:
pa da, definitivno treba sachekati josh malo... i GT ce pojeftiniti zbog izlaska GTS-a a i mora da ostane konkurentan 3870ici po ceni jer ses ochekuje manji pad cena iste...

Posto ovih dana pratim situaciju ,mogu ti reci da ponuda i nije tako sjajna.
Izgleda da se ceka da neobavesteni gradjani pokupuju stare GTS,GTX,XT-ove.Mislim da ce pocetkom februara ,kada se ocekuju prvi uvozi,izbor biti veci.

Koliko sam te ja razumeo ove oznake su za Nvidiu ili:zgran: Meni je ovaj novi Ati3850 nepoznanica sto se tice oznacavanja do 2XXX serije sam bio u toku:wave:

Poslednja izmena:
@Integra032
ma jok. kakav 3d mark, mada se tamo ponajvise i vidi. a ako bas oces da znas pogledaj pod "moja masina" pa ces videti. i automatski recimo imam oko 11k slabiji rez u 3dmarku 03 nego ostali sa c2d. sto se tice realnog rada, razlika jeste mala ali je evidentna.
proveri

@Integra032
ma jok. kakav 3d mark, mada se tamo ponajvise i vidi. a ako bas oces da znas pogledaj pod "moja masina" pa ces videti. i automatski recimo imam oko 11k slabiji rez u 3dmarku 03 nego ostali sa c2d. sto se tice realnog rada, razlika jeste mala ali je evidentna.
proveri

Zato sto sam video tvoju masinu me i zanimalo ;)Znam koliko je bolji C2D ali ja jos nisam ovo moje "opteretio"do krajnjih granica uz napomenu da mi CPU G2 *** imao sam srecu;)Usko grlo ploca ko sto vidis i sam :wall:Ali prvo da se uzme ovo "čudo" o kome je cela tema pa ce doci i upgrade na red:wave:

Koliko sam te ja razumeo ove oznake su za Nvidiu ili:zgran: Meni je ovaj novi Ati3850 nepoznanica sto se tice oznacavanja do 2XXX serije sam bio u toku:wave:

ATI izbacuje slovcane nastavke i sada ce biti samo cifre u imenu kartice(3870 ,3850 i tako redom),.
GTS i GTX su nastavci za nvidiu a XT za ATI(valjda,to vise niko nezna:d) i to je predzadnja generacija graf kartica koje su kostale puno a donosile "nedovoljno".

3850 ima na sve strane ali se prodaju kao lude, kad sam ja kupovao bilo je da se 8800GT ceka ili par dana ili bice u februaru, kad sam otisao da vratim 3850 na reklamaciju imali su vec i jacu verziju 3850 a 8800 GT nema i dalje.
Nego jel neko probao da zameni kuler sa CM CoolViva Pro, mnogo je tisi, al mi fale hladnaci za naponsku sekciju, a u NS nisam nasao da iko prodaje neke pasivce koje bi zalepio preko.

Dakle reklamirao si Asus hmmm then Sapphire it is!Ne mogu da se cimam do Bg da bi eventualno reklamirao kvar a iskreno jos nisam nacisto toliko proizvodjača Powercolor,Club3d itd ......Uhhh

O ukusima nevredi raspljavljati, ali ako si ja namestim sliku na monitoru tako da meni odgovara onda mi nije bitno dali ATI ima bolju sliku :p

To sam hteo da cujem :)

Anyway, ovde nisu u pitanju ukusi i subjektivnost: razliku na default monitoru izmedju npr. R9000Pro(ili R9600Pro) i GF6600, moze da primeti i neko ko prvi put vidi kompjuter i monitor. NHF but that's the fact. Kao sto je nekad GF440MX imao default the best TV out......

To sam hteo da cujem :)

Anyway, ovde nisu u pitanju ukusi i subjektivnost: razliku na default monitoru izmedju npr. R9000Pro(ili R9600Pro) i GF6600, moze da primeti i neko ko prvi put vidi kompjuter i monitor. NHF but that's the fact. Kao sto je nekad GF440MX imao default the best TV out......

Ja ne vidim a nisam corav :p,pre neki dan sam umesto gigabyte 9000 ubo msi 6600gt i nikakvu razliku ne vidim. (jes' da 6600 ide preko dvi dok je 9000 bio preko analognog vga)

Poslednja izmena:
U markovima popriličan, ali u igrama nažalost NE ZNAM!!! :S:
Imam previše posla, ne stižem da se poigram.
Kada budem malo pokrenuo ove novije, javiću ovde. Inače imam 22"TFT tako da ću da isprobavam u nativ rezoluciji.;)
Pozdrav.:wave:

Mali off
@Moorhuhn ako moze ovde ili na PM kakvi su utisci za monitor ,i jel staju 3850/70 na GA 965p DS4

Poslednja izmena:
Demantujem. Imao sam Sapphire 1650PRO pa 1950PRO u AGP verziji i sad imam Sapphire 3870 (PCI-E) i na svim je korektno radila (i radi :d) kontrola ventilatora.

Ne razumes sta sam hteo da kazem. Moja pretpostavka je da Sapphire proizvodi sve 3850/3870 kartice koje su trenutno na trzistu jer se razlikuju samo po kuleru ili nalepnici na kuleru, a mozes i da im flesujes koji hoces bios, bez obzira sta pise i ko ih je "proizveo".
Moja kartica je zamenjena istog momenta, odmah sam dobio drugu, necu da reklamiram kod koga al je sediste firme u tvom gradu.

Ne razumes sta sam hteo da kazem. Moja pretpostavka je da Sapphire proizvodi sve 3850/3870 kartice koje su trenutno na trzistu jer se razlikuju samo po kuleru ili nalepnici na kuleru, a mozes i da im flesujes koji hoces bios, bez obzira sta pise i ko ih je "proizveo".
Moja kartica je zamenjena istog momenta, odmah sam dobio drugu, necu da reklamiram kod koga al je sediste firme u tvom gradu.
A moja je predpostavka da je AMD sam uradio ovu prvu seriju Ati3850 sa referentnim kulerima i dao ih svojim saradnicima da nalepe te nalepnice da bi testirao prodju:Di na taj način utvrdio koji Brand se najviše traži da bi posle znao kome će od njih koliki ceh da naplati za sledeću turu 3xxx serije:d Valjda će se pojaviti neki insajder sa našeg foruma da nas reši ove nedoumice:wc:

Nazad
Vrh Dno