Šta je novo?

Athlon XP 2200+

Accuphase je napisao(la):
Imamo skoro isti sistem, i onda me baš zainteresovalo da probam i ja rezultat kod mene...Ovako iz prve, na neoptimiranom sistemu (ima oko pola godine od instalacije Windowsa), 30-tak procesa u pozadini (pogledao sam u Task manager-u), bez ikakvog overclock-a, imam 8004 poena... Negde je slaba tačka na tvom sistemu, ali ne znam gde...

Sistem:

ASUS A7V133
Athlon TB 1.2 Ghz (9X133)
512 Mb SDRam (2x256 Mb Infineon)
Leadtek GeForce Ti4200 64 Mb DDR
Driver Version: 6.13.10.4109

Ima 7000 jer mu je procesor na 100Mhz, verovatno i memorija, i sto ima A7V133-M, sto je veoma bitan detalj, ploca je podosta sporija od tvoje koja je jedna od dve najbrze KT-133A ploce (uz naravno KT7A). Mozda sam malo preterao sa 7500, ali neka ne racuna na vise od 1500 u odnosu na sadasnje stanje, pa makar uboo i procesor na 5Ghz ako ne moze da nabrije memorijsku magistralu.

Accuphase je napisao(la):
Imamo skoro isti sistem, i onda me baš zainteresovalo da probam i ja rezultat kod mene...Ovako iz prve, na neoptimiranom sistemu (ima oko pola godine od instalacije Windowsa), 30-tak procesa u pozadini (pogledao sam u Task manager-u), bez ikakvog overclock-a, imam 8004 poena... Negde je slaba tačka na tvom sistemu, ali ne znam gde...

Sistem:

ASUS A7V133
Athlon TB 1.2 Ghz (9X133)
512 Mb SDRam (2x256 Mb Infineon)
Leadtek GeForce Ti4200 64 Mb DDR
Driver Version: 6.13.10.4109

Da ali tvoja kartica je sa 64 Mb, a one su brze ne mnogo, jednostavno imaju za 50 MHz brzu memoriju!
Pazi sad ovu konfiguraciju:
Moj drug ima P4 2GHz, 512 Mb DDR na 333 MHz, Prolink GF 3 TI 200 sa 128 Mb! Njegov skor u 3D Mark-u je 6547! Da to nije mozda malo za takvu masinu! Vrednosti u 3D Mark-u su default! Gde je tu logika?!
Npr. Quake 3 mu leti u rezoluciji 1024*768 sa preko 200 FPS stalno na najacim detaljima! Sta se onda desava sa 3D Mark-om????!!!!!:cool:

delimir je napisao(la):
Ja nisam ni spomenuo propusni opseg memorije na grafickoj karti, vec sam se zadrzao samo na relaciji CPU-Northbridge-RAM...

Graficka kartica ima svoj memorijski kontroler, svoj procesor (GPU) i svoju memoriju, a sa ostatkom sistema komunicira preko AGP-a. To je sustina onoga sto ti ja pricam. Dzabe ti i 40 giga u sekundi memorijskog tranfera na grafickoj kartici, kada ti podaci moraju da se dovuku sa HDD-a, preko southbridgea (tu je HDD kontroler), putem VLink-a (tako VIA naziva vezu izmedju southbridgea i northbridgea) do northbridgea, od northbridgea idu do CPU-a on tu izmulja sta treba, a ostatak prosledi dalje u AGP kontroler koji to salje na rendanje i lepljenje tekstura u graficku karticu...

Ako nesto na toj putanji ne valja ni ostalo nece raditi kako valja. U tvom slucaju taj SDRAM predstavlja usko grlo i nece ti omoguciti da se GF4 Ti pokaze u punom svetlu iz prostog razloga sto je GF4 Ti GPU optimizovan za brze masine sa DDR memorijom...Da imas neki GF2 MX ne bi ni primetio razliku, jer bi bila 100-tinjak poena, ali ovde govorimo o par hiljada poena. Pa samo na racun FSB-a od 333 MHz (u odnosu na 266) se u 3D Marku dobije oko 1000 poena sa o/c GF2 MX440...

Bolje uzmi i sporiji procesor, a za ostatak para zameni plocu i procesor. Svaki Athlon 1600+ ili 1700+ Tbread ce ti raditi kao 2100+ kada se overkoluju...

PS: Radeon 9700Pro na tvojoj konfiguraciji ne bi bio "pakleno" brz...Vidis da su u svim testovima neke zver masine.
Overclock je zeznuta stvar!? Tako da se sa tim ne bakcem! Da je proizvodjac hteo da mu procesor radi na 2100 umesto na 1600 tako bi ga napravio, a ti se ne bi bakcao sa overclock-om! Zar ne?:cool:

lugonja je napisao(la):
Pazi sad ovu konfiguraciju:
Moj drug ima P4 2GHz, 512 Mb DDR na 333 MHz, Prolink GF 3 TI 200 sa 128 Mb! Njegov skor u 3D Mark-u je 6547! Da to nije mozda malo za takvu masinu! Vrednosti u 3D Mark-u su default! Gde je tu logika?!

Problem je sto tvoj drug ili diler koji mu je prodao masinu ne ume da je podesi kako treba...

lugonja je napisao(la):
Overclock je zeznuta stvar!? Tako da se sa tim ne bakcem! Da je proizvodjac hteo da mu procesor radi na 2100 umesto na 1600 tako bi ga napravio, a ti se ne bi bakcao sa overclock-om! Zar ne?:cool:

Proizvodjac bi bio jako srecan da moze u potpunosti da kontrolise proces i da napravi sve procesore iz serije takve da ne mogu da se overklokuju. Svejedno, 98% korisnika racunara to nikad ni ne pokusa, a ostalih 2% ustede dosta novca. Konkretno, ja sam "ukrao" od intela oko 400EUR zato sto moj 2.40b radi stalno na 3.06Ghz...i oko 100EUR od Nvidie sto mi GF4 ti4200 radi kao ti4600

Pozdrav!

student je napisao(la):
Proizvodjac bi bio jako srecan da moze u potpunosti da kontrolise proces i da napravi sve procesore iz serije takve da ne mogu da se overklokuju. Svejedno, 98% korisnika racunara to nikad ni ne pokusa, a ostalih 2% ustede dosta novca. Konkretno, ja sam "ukrao" od intela oko 400EUR zato sto moj 2.40b radi stalno na 3.06Ghz...i oko 100EUR od Nvidie sto mi GF4 ti4200 radi kao ti4600

Pozdrav!

Kao sto kazes. Ne mozes ljudima da objasnis da se su svi procesori koji su bazirani na istom jezgru rezultat manje-vise istog tehnoloskog procesa...Tako svaki P4 1.8 ide bez dizanja napona na 2.4 GHz (znaci samo mu se promeni magistrala na 133 MHz...). Ko zna ustedece novac, ko ne zna placace extra kintu...Dok je ovaca bice i dzempera (ovo je narodna izreka, nije uvreda :) )

student je napisao(la):

Pozdrav!
Jel ti to stvarno ili zezas! Znam da je moguce lepo overclock-ovati dosta komponenti, ali toliko koliko ti kazes bas mi je tesko da poverujem!!!!!!!!
P4 sa 2.4 na 3.06, u to ne mogu da poverujem, a za karticu ti verujem jer sam na benchmark-ovom sajtu video da to nije preterano tesko, vec samo treba znati to i imati dobro hladjenje!!!!!!!??????:cool:

lugonja je napisao(la):
Ili ga jednostavno drzis u zamrzivacu za hranu na -40????????:cool: (D)
I koliko ti racunara imas? Rekao si u jednom od prethodnih post-ova da ima sistem slican kao moj, a sad P4 3.06, itd.......?? Da li imas svoju igraonicu ili slicno?

lugonja je napisao(la):
Jel ti to stvarno ili zezas! Znam da je moguce lepo overclock-ovati dosta komponenti, ali toliko koliko ti kazes bas mi je tesko da poverujem!!!!!!!!

Jesi li ti spavao na usima svo ovo vreme :p pa zar ne pratis TOP10 listu? Naravno da je moguce overklokovati sve te komponente i za to ti nije potrebno neko preterano znanje. Malo vise prati oc sobu, nesto ces i nauciti.

lugonja je napisao(la):
P4 sa 2.4 na 3.06, u to ne mogu da poverujem, a za karticu ti verujem jer sam na benchmark-ovom sajtu video da to nije preterano tesko, vec samo treba znati to i imati dobro hladjenje!!!!!!!??????:cool:

I meni je o/c primarna stavka pri izboru procesora...Npr. svojevremeno sam imao PIII-650 MHz Coppermine jezgro - milina jedna. Taj se overklokovao na 950 MHz (ubrzanje od 46%), a na i815 ploci i na celih 1 GHz (zbog AGP-a koji je na BX plocama uvek bio povisen kada bi se setovala magistrala preko 100 MHz...).

Posle sam kupio PIII-933 MHz (preproslog leta), ali mi je bio nekako bez veze, jer nije hteo skoro uopste da se overklokuje (klokovao se prakticno kao i 650-ica tj. oko 1 GHz). Vratio sam 650-icu u masinu, a 933-jku prodao.

Zatim sam presao malo na AMD :) . Uzeo sam 1700+ Palomino koji je hteo samo do 1900+, pa sam ga sto pre zamenio za 1600+ AGOIA-4 koji se overklokuje na 1750-1800 MHz (tj. 2200+). Mozda moze i vise, nisam probao :D

Sada su se pojavili i ovi Athloni na TBread jezgru koji se jos bolje overkoluju. Athlon XP 1700+ TBread (0.13 mikrona) sam terao na mojoj ploci (Abit KX7-333) sa 1466 MHz na 1930 MHz (to mu dodje oko 2300+ ili oko 30% ubrzanja :p )...

Trenutni overklokerski sampioni na nasem trzistu su svakako P4 procesori koji se u vecini slucajeva podizu za 50% iznad nominalnog takta, ali ni AMD procesori nisu za bacanje...

Inace svetske overklokerske rekorde imas na www.vr-zone.com tu su ti Athloni overklokovani sa 2 GHz na 3.3 GHz i Cetvorke sa 2.8 GHz na skoro GHz...

http://www.vr-zone.com/guides/AMD/TBred/

http://www.vr-zone.com/guides/Intel/Northwood/

Uskoro bi i na nasem sajtu trebala ds krene O/C lista...

lugonja je napisao(la):

Nije to nista cudno, Intel je to.. ;) Meni isti takav 2.4 radi na 3.22 stabilno, a dize xp do 3.39. Ali ne sa Intel kulerom.. TT7+ je zakon, samo je dosta bucan, posebno u otvorenom kucistu.

delimir je napisao(la):
I meni je o/c primarna stavka pri izboru procesora...Npr. svojevremeno sam imao PIII-650 MHz Coppermine jezgro - milina jedna. Taj se overklokovao na 950 MHz (ubrzanje od 46%), a na i815 ploci i na celih 1 GHz (zbog AGP-a koji je na BX plocama uvek bio povisen kada bi se setovala magistrala preko 100 MHz...).

Posle sam kupio PIII-933 MHz (preproslog leta), ali mi je bio nekako bez veze, jer nije hteo skoro uopste da se overklokuje (klokovao se prakticno kao i 650-ica tj. oko 1 GHz). Vratio sam 650-icu u masinu, a 933-jku prodao.

Zatim sam presao malo na AMD :) . Uzeo sam 1700+ Palomino koji je hteo samo do 1900+, pa sam ga sto pre zamenio za 1600+ AGOIA-4 koji se overklokuje na 1750-1800 MHz (tj. 2200+). Mozda moze i vise, nisam probao :D

Sada su se pojavili i ovi Athloni na TBread jezgru koji se jos bolje overkoluju. Athlon XP 1700+ TBread (0.13 mikrona) sam terao na mojoj ploci (Abit KX7-333) sa 1466 MHz na 1930 MHz (to mu dodje oko 2300+ ili oko 30% ubrzanja :p )...

Trenutni overklokerski sampioni na nasem trzistu su svakako P4 procesori koji se u vecini slucajeva podizu za 50% iznad nominalnog takta, ali ni AMD procesori nisu za bacanje...

Inace svetske overklokerske rekorde imas na www.vr-zone.com tu su ti Athloni overklokovani sa 2 GHz na 3.3 GHz i Cetvorke sa 2.8 GHz na skoro GHz...

http://www.vr-zone.com/guides/AMD/TBred/

http://www.vr-zone.com/guides/Intel/Northwood/

Uskoro bi i na nasem sajtu trebala ds krene O/C lista...
Dobro sada verujem u overclock! Ali sta se desi kad takvom overclock-ovanom procesoru otkaze hladjenje! Onda nesto zasmrdi u kucistu i istih onih 400 EURA koje je Student `ukrao` od INTEL-a vracaju, samo sto je steta jos veca! Ode procesor, ploca, i mozda jos nesto usput! Sta onda Delimire?????????:cool:

Bio sam na onim sajtovima i mogu da kazem da su oni ljudi totalno ludi!
P4 suvereno vlada kada je u pitanju overclock! A video sam i hladjenje! Neki kuleri ili sta vec koji drze temperaturu na -40! Totalno ludacki!
Svaka im cast! Mogu misliti kako ono radi! Kao zmaj!!!!!!!:cool:

lugonja je napisao(la):
Dobro sada verujem u overclock! Ali sta se desi kad takvom overclock-ovanom procesoru otkaze hladjenje! Onda nesto zasmrdi u kucistu i istih onih 400 EURA koje je Student `ukrao` od INTEL-a vracaju, samo sto je steta jos veca! Ode procesor, ploca, i mozda jos nesto usput! Sta onda Delimire?????????:cool:

Pa ako kuler "ode" otkazece ti i neoverklokovani isto kao i overklokovani procesor, tako da taj argument ne stoji...

Sto se tice Intel PIV procesora, oni ne bi trebali da vrisnu kod otkazivanja hladjenja zbog ugradjenje zastite u samom procesoru. Ovo ce ti bolje objasniti neki od intel portparola sa foruma :)

Alexandar je napisao(la):
Sto se tice Intel PIV procesora, oni ne bi trebali da vrisnu kod otkazivanja hladjenja zbog ugradjenje zastite u samom procesoru. Ovo ce ti bolje objasniti neki od intel portparola sa foruma :)

Da, ali je nebitno da li su overkolokovani ili ne - termalna zastita im radi u oba slucaja.

delimir je napisao(la):
Pa ako kuler "ode" otkazece ti i neoverklokovani isto kao i overklokovani procesor, tako da taj argument ne stoji...
Da, ali koji se vise greje overclock-ovani ili onaj koji radi na nominalnom taktu! Overclock-ovani radi na visoj temperaturi tako da ce pre on da se sprzi nego onaj na nominalnom taktu, zar ne?:cool:

Alexandar je napisao(la):
Ne interesuje me INTEL, mnogo su mu skupi procesori! To je verovatno iz razloga sto je on nastao pre AMD procesora, ili barem su mu prvi procesori bili dosta bolji od onih AMD K6 sve do K7 koja mu je malo pomutio slavu!:cool:

lugonja je napisao(la):
Da, ali koji se vise greje overclock-ovani ili onaj koji radi na nominalnom taktu! Overclock-ovani radi na visoj temperaturi tako da ce pre on da se sprzi nego onaj na nominalnom taktu, zar ne?:cool:

U slucaju amd-a: da li ce raditi 4 sek. neoverklokovan ili 3 sek. overklokovan sasvim je nebitno, svakako ce izgoreti bez hladjenja. Da se time vise ne zamaras, kuler od 15€ ce ti resiti posao i ako overklokujes procesor. Pr. kod mene 1600+ (takt od 1400MHz) radi na 1850Mhz (default napon) sa Volcano 9 kulerom bez ikakvih problema.

Ja sam svoj Palomino 1600+ naterao na 2 Giga na 1.95 v. to je skoro 50% ubrzanja. Da je kojim slucajem TBread B napravljen u 1700+ varijanti overclock bi bio daleko veci.

lugonja je napisao(la):
Video sam neke kulere od 30 EURA u cenovniku PC Centra u cijem opisu pise da otkidaju! Npr. TT Volcano 7+ universal cooler P4, AMD, XP 2600+ koji kosta 31 EURO. Za slucaj da bude vruce na leto verovatno se moze iskoristiti kao klima uredjaj!!!!!
:p :cool:

Ja sam svojevremeno uzeo sebi GlobalWin CAK-38 koji je ceo od bakra (510 gr) i hladi fantasticno. Onda sam odlucio da stavim ovaj Spire Fridge rock jer pristojno hladi, ali ne dere se kao blesav. Iskreno mogu da ti kazem da sam se pokajao prvi put kada sam nesto intenzivno radio (citaj visesatni rendering) gde mi je temperatura otisla odmah na 72 stepena (72 cpu dioda, 69 socket dioda). Istu stvar kada sam probao sa CAK-38 (koji sam odmah vratio nazad) temperatura nije prelazila 52 c. Vredi skup kuler, pusti price kako jeftin zavrsava posao.

Vredi skup kuler, pusti price kako jeftin zavrsava posao.

Evo bas kuckam i gledam temperaturu. XP1600@1900MHz (9,5x200), bojim se da mi se ne prehladi procesor. :D

Cika Aco, da ne mislis da je mozda zarazna ta bolest ?

XP1600@1890MHz (10.5*180)

miha\zero je napisao(la):
Cika Aco, da ne mislis da je mozda zarazna ta bolest ?

XP1600@1890MHz (10.5*180)

Jeste sigurno, evo vec pocinje da ga trese groznica, pa sam pripremio cebe da ga ususkam. :D :p

Aca je napisao(la):
Jeste sigurno, evo vec pocinje da ga trese groznica, pa sam pripremio cebe da ga ususkam. :D :p

Da da i ja sam primetio iste simptome, da nije neka africka bolest nesto ?

a da se umesto atlone ne prehladite vas dvojica? zatvarajte te prozore, hladno je napolju!

ps. mogu da ti posaljem sliku kad sam merio atlona @ 1800 i kusur sa 29 stepeni :D al' sam navatao upalu pluca ;)

HEHEHEHEHE,SAMO VAS GLEDAM

Izgleda da ja volim sve kontra:D .Vi se lozite na hladne procesore a ja bas suprotno:D .
Ovo je uslikano za vreme torture test-a, 1.5h od pocetka.Vec u 2. minutu CPU je dosao na svoju radnu temperaturu:D ,i tu ostao do kraja savrseno stabilno na 3114MHz .Ono sto je jos interesantnije je kako se ponasa +12V za vreme ovog testa.Nesto ludje za mucenje CPU nisam nigde video.Ako vam radi pod ovim testom,onda radi pod svakim;)

Re: HEHEHEHEHE,SAMO VAS GLEDAM

simpson H je napisao(la):
Izgleda da ja volim sve kontra:D .Vi se lozite na hladne procesore a ja bas suprotno:D .

Malo u off-topic... :D

Simpsone koji ti je ono wallpaper na desktopu?

Re: Re: HEHEHEHEHE,SAMO VAS GLEDAM

ivo.r je napisao(la):
Malo u off-topic... :D

Simpsone koji ti je ono wallpaper na desktopu?
msilim da je winxp standardan. imas ga u xp-u

Nazad
Vrh Dno