Šta je novo?

Athlon II X4 640

dovlagenja

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.06.2013
Poena
69
Posto ssam trazio nesto o mom procesoru a nema evo da stavim temu ja.
Imam ga godinu i po dana i zadovoljan sam trenutno mi radi na ploci Asus M5A78L-M LX V2 sa 2x4Gb Patrit Signiture 1600MHz
i to OC do 3,5(defolt 3,0Ghz) sa voltagom 1,46 sve je stabilno i OK.
U svim testovima stize i prestize Phenome II X4 od 940 do 955 ovako klokovan.
Potrosnja mu je manja 95W dok kod Phenoma II X4 je 125W manje vise, stedljivih revizija u Srbiji nema.
U tesovima se ne vidi nedostatak L3 memorije mozda u stvarnom zivotu i postoji razlika od 10 do 15%.
Takodje L3 je kod AMD vrlo problematicna i diskutabilna tema, L1 je najbitnija za primarne zadatke pa L2
a L3 je na kraju i kod AMD-a, nekad su gori procesori sa L3 memorijom u testovima, u toj generaciji AMD ima prednost
nad Intelima 775 zato sto imaju duplo vise L1 memorije.Za sada toliko.

Poslednja izmena:
Razlika izmedju Athlon II i Phenom II postoji.

Vodimo se cinjenicama - a to je:

- L3 kes, koji i jeste i nije bitan - sve je relativno.

- Procesor nikako ne moze biti sporiji sa L3 kesom - to ti je obicna zabluda.

- Athlon II x4 procesori su odlicni derivati Fenoma, koji NE zaostaju mnogo u odnosu na Fenome, ali ipak, u nekim aplikacijama se primeti lepa razlika.

- Crysis 3, svi 3D Mark testovi(dakle, sintetika..), GTA IV(poprilicna razlika!), Windows se malo lepse ponasa sa L3 kesom..

Na stranu Athlona sto ima 95w TDP, i manje se greje.

Mada, evo i ja imam 960t koji je po difoltu 95w, ima turbo kao i otkljucan mnozilac. Plus sam otkljucao jezgro, pa imam x5.

S'obzirom na porodične veze sa Phenomom II, nebi ni trebalo da Athlon II ne može da se približi ali čim se uđe u aplikacije koje traže veći L3 tu već dolazi do razvoda. Phenomu II takođe više odgovara OC pa ce odvajanje po performansama vrlo brzo poveća. Onih 95W i niski TDP stvarno mogu da naprave vrlo pristojan i jeftiin kompjuter, specijalno kad su nešto overklokovani ali da premaše Phenoma na istim frekvencijama, to već malo teže.
Čim se uđe u malo više Phenome tu je već "no contest", specijalno kad se oni lepo kloknu.
Ipak, šteta bi bilo ne iskoristiti te Athlone 2 za neke multimedialne kompjutere, za surfovanje i lakše igre. Za takve stvari, za relativno male pare može da se napravi divna mašinica sa kojom u takvom radu nebi ni najača mašina bila mnogo primetno bolja.
Ako ti radi šta ti treba, zašto da ne, glupo bi bilo troškariti sa na neke "ale" od kompjutera pa onda upotrebiti samo pola ili manje njhovih mogućnosti. Meni moj 965BE, dignut na 4.2 GhZ radi 95% stvari koje mi trebaju i đavola ću sada da bacam soma- dva evra za onih 5%. Bocni ti tu neki lep SSD pa ćeš tek onda videti kako poleće.

Poslednja izmena od urednika:
Athlon II x4 je dovoljan i za sve igrice... Nije najbolji procesor na svetu, ali uz neku 6850/6870, mozes veoma lepo da se naigras.

Inace, sve ostalo sto si rekao, slazem se.

Mrzi me ponovo da se testiram u drugim Benchmarcima ali okacicu vam sa 3DMark-a 11 verzija 1.05 znaci zadnja rezultati za Athlon II X4 640- 3680
to vam je Physx 3680, to je kada je OC 3,5Ghz i sa Radeonom 7790 po rezultatima je kao Phenom 945 koji nije OC tu dolazim do poente mog pisanija
imadoh kintu i za Phenom ali tada sam shvatio da to podrazumeva i PSU i jos dosta stvari ili da uzmem Phenom i slabiju grafiku, tako da zbog 15%
performansi treba da investiram u napajanje ili da uzimam slabe grafike.
Meni je best buy bas Athlon II X4 640 a sto se igri tice sve sam zavrsio sa njim i sa 450GTS a sada sa 7790HD od FarCry-a3 do Metroa LastLight preko Krize3
/uzgred voleo bi da mi objasni ko je to pisao da se vidi razlika i u samom Win okruzenju izmedju Athlona i Phenoma, kako se vidi i kako to bolje radi Phenom
u Win, trenutno imam 64 bit 7 i ocene za CPU su 7,4 i 74 a za grafu 7,7 i 7,7 sto je vise i od nekih Phenoma iste generacije/

Prilozi

• OC 1 Mesto.jpg
    OC 1 Mesto.jpg
    256.5 KB · Pregleda: 88
Poslednja izmena:
Ne bi ti trebalo bolje napajanje za phenom II x4. Primeti se razlika. Malo je odzivniji Windows. To sto ti je Athlon II x4 brz kao 945 fenom na 3,5GHz nije nista cudno. Negde je cak i na 3GHz u rangu sa njime...

I jos jedna stvar. Kolikogod da je Athlon II x4 dobar chip(sto i jeste, ne sporim) - nikako ne moze da bude brzi od fenoma II x4.

Razlika izmedju ova dva procesora, kada se oba nategnu na svoj maksimum overall, i te kako prelazi tih tvojih "15%".

Vecina Athlon II x4 procesora ne moze da vidi preko 3,8GHz(sto je takodje misaona imenica za vecinu, realnije je 3,6GHz) - dok Phenom II x4 bez problema ide i na preko 4,1GHz, a vecina idu na 4GHz... C3, naravno. Mada ni C2 nije mnogo ispod, moze do 3,9 bez problema.

Kao neko ko je imao i Propus osakaceno jezgro, i punokrvno Thuban/Deneb - iz iskustva ti pricam sledece:

Razlika od 15% je tek tu da se kaze da na stok vrednostima opet POSTOJI razlika.

Kada se oba procesora nategnu, za stvari gde je L3 bitan + sto veci radni takt, definitivno se primeti razlika koja i te kako ide u korist Fenoma.

Ruku na srce, Athlon II x4 jeste dobar za te pare bio nekad - ali obzirom da su sada i phenom II x4 povoljni, a pritom u igricama i u dosta drugih stvari "na crti" i sa Vishera/Zambezi procesorima - i te kako se isplati preci sa A II x4 na Phenom II x4/x6 uz neku situnu doplatu(citaj, 20e)..

Poslednja izmena:
Steta mogli bi da slikamo dizanje tvog sistema sa Phenom-om i mog sa Athlonom II X4 pa da vidimo to sto ti kazes " Malo je odzivniji Windows " ako se okom ne vidi da li bi kamera zabelezila tu razliku, ja mislim da nebi :p
Drugo mozes da proveris da razlika u svim testovima nije vise od 15% bez OC oba najbolje je videti CPUBOSS u kome se nalaze svi testovi (3D,GeekBench itd)
po njima i njihovom skoru razlike nema ni tih 15%.
http://cpuboss.com/cpus/AMD-Phenom-II-X4-945-vs-AMD-Athlon-II-X4-640
Phenom je mocan procesor i 15% je bolji 955 od II x4 ali snagu placa potrosnjom i grejanjem neki primerci Phenoma II X4 trose i 140W posebno kad ih OC ili
otkljucas.
A bas bih voleo da mi pokazes tu tecnoct u Windowsu koju Phenom ima a Athlon ne ;-)

Poslednja izmena:
Imam isti u procesor u svom desktopu i isti sam ubacio kao poslednju mogucu nadogradnju na vec postojecu plocu u masini. Rec je o asusm2n-e ploci koja je am2 ploca s ddr2 memorijom ali je asus izbacio bios koji podrzava athlon i phenom II seriju procesora. Athlon je odlican i radi na fabrickih 3GHz i presudno za njegovo udomljavanje je bila upravo potrosnja od 95w. Cak sam i nakon njegovog ubadanja u plocu morao da menjam pastu na cipsetu ploce i mosfetovima za napajanje posto je hladnjak tako konstruisan i nakon toga su prestali svi problemi. Phenom je boljji procesor u istim uslovima tako da nema svrhe porediti ih tako. Meni lepo zavrsava posao tako da jos neki duzi perion ne moram misliti o zameni racunara, nakon prestanka ganjanja igara dugo ce sluziti kao internet masina :)

Imam isti u procesor u svom desktopu i isti sam ubacio kao poslednju mogucu nadogradnju na vec postojecu plocu u masini.

Ja baš volim kad se tako mašina iskoristi do kraja a ti svoju sigurno jesi.
VIše od toga može samo da još pušeš u taj tx2 da mu pomogneš za koji mhz više :)

Ako si imao probleme sa Athlonom II X4 640 i temperaturom zamisli sta bi ti se desilo da si kojim slucajem stavio Phenom II X4 940 ili 945 koji imaju potrosnju 140W.
Drugarima od mladjeg burazera spalio je II X4 940 2 ploce i 2 napajanja, greska je bila do prodavca koji su stavili slabe ploce nforce6100 ili 630 koje kod raznih
proizvodjaca imaju razlicita imena.Te slabije ploce podrzavaju "kao" phenome II X4.

945 i 940 imaju TDP od 125w. Napajanje koje gura Athlon II, gurace i Phenom II.

Ploce koje imaju 3+1 nisu predvidjene ni za 95w TDP k10.5 arhitekture, pa nikom nista.

Ne znam sta ovime pokusavas da dokazes? Oba procesora postoje mnogo dugo na trzistu, veoma su dobra, oba, takodje.

Sve se vec odavno zna - i sve je sazvakano.

Athlon II x4 je odlican chip - Phenom II x4 je bolji, i to je to. Kao sto sam i napisao - 15% na stoku - preko 15% poprilicno kada se oba nategnu do kraja.

A sto se tice podizanja sistema - to ne zavisi toliko od procesora. Tu igra vecu ulogu SSD, Chipset, optimizacija...

Ja sam mislio da je odzivniji sto se tice otvaranja foldera, porketanja programa i slicno.

Pozdrav.

i , kakav je na kraju taj athlon ?

pazi , bato,

to što tražiš od nas je malo teže . i to iz razloga što postoje 2 verzije tog cpu-a, (koji je uzgred iz 2010 godine ) .

jedna ima propus jezgro , oznake CADHC i NADIC default napon 1.4v , a druga , sa oznakom ,CCBBE ima zosma jezgro , i teoretski može da se otključa u thuban x6 1045t,
i def. napon je 1.325v .
http://www.overclock.net/t/1005238/x4-640-unlock-to-thuban

jasno je da se ta dva procesora, iako imaju istu oznaku i prodaju se u istovetnoj kutiji, sasvim različito overklokuju .

toliko o tome, mislim da smo isuviše serverskog prostora zauzeli pisanijem o 3 godine starom cpu ,koji je i tad bio low-mid klasa.

Poslednja izmena:
To znam mada slabo citam kineski :rtfm: sa tog linka.To su derivati Thubana i Zosima i to su revizije C 0 i E O, kojih nema u Srbistanu. Ovde postoje primerci X4 620
kojima se otkljucavaju jezgra i memorije naravno i potrosnja ;-). A sto se prostora tice bar 1/3 nema veze sa temom a kad ti vec smeta sto se trosi prostor sto to radis :type:, a Athlon II X4 640 se pojavio u prodaji 2011 i nije low-middle nego middle-high ako ti zapadne revizija C0 ili E0 dobijes Thuban X6 za duplo manje para.

Da zaboravih postoje 4 verzije to jest revizije ovog procesora E 0, C 0, C 2 i C 3.

Phenom II X4 je sada toliko jeftin da ne treba uopste razmisljati, ja imam 965 OC na 4GHz, i temperature u najzahtevnijim igrama po ovim vrucinama ne prelaze 48C sa CM 212 EVO.
Overklokovao sam i stare Athlon 64 X2 4400+, 5000+ BE itd, ne isplati se :) Ostavi tvoj 640 na stock frekvenciji i uzivaj :)

Šta fali nekom prostojnom "clocku" ?, treba uvek izvući maksimum iz onoga šta imaš.

Phenom II X4 je sada toliko jeftin da ne treba uopste razmisljati, ja imam 965 OC na 4GHz, i temperature u najzahtevnijim igrama po ovim vrucinama ne prelaze 48C sa CM 212 EVO.
Overklokovao sam i stare Athlon 64 X2 4400+, 5000+ BE itd, ne isplati se :) Ostavi tvoj 640 na stock frekvenciji i uzivaj :)

Elem posto je to matoro, ja bih prije isao na Athlon 750k, sa turbom 4.0, 7000 dinara, teško da za te pare može bolje.

Moze i to, ali mislim da je Phenom na istim frekvencijama brzi, ali to nije vazno, bitnije je da moze da uzme AM3+ plocu pa kasnije da ubode neki FX8320 ili slicno, dok FM2 ima u ponudi APU-ove tipa A10 6800k i par Athlon-a zasnovanih da Richland-u i Trinity-u :) Ali svakako je i 750k dobra opcija

Moze i to, ali mislim da je Phenom na istim frekvencijama brzi, ali to nije vazno, bitnije je da moze da uzme AM3+ plocu pa kasnije da ubode neki FX8320 ili slicno, dok FM2 ima u ponudi APU-ove tipa A10 6800k i par Athlon-a zasnovanih da Richland-u i Trinity-u :) Ali svakako je i 750k dobra opcija

Potpisujem :)

Sto se OC tice CPU stoji na 3,5Ghz 1,46V a memorije su na 1872 sa 1,6V i nategnutim HT linkom 4680 Mhz i sve je stabilno to je nekih 17%
a u performansama se dobije 29% (3d Mar 11 original ima 2900P dok ja sa OC 3680P (Athlon 750K 3330P)) i u performance testu takodje hladnjak je od Pfenoma
X4 i u defoltu je 40C.

Prilozi

• OC 1 Mesto.jpg
    OC 1 Mesto.jpg
    256.5 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
Ne znam koliko Phenom na istom taktu daje poena u 3DMark-u, ali kod mene na 4GHz izbacuje Physics Score oko 5150 poena. Samo treba dobro da se 'ladi cpu :D

Super aj okaci sliku, al malo me i ne zanima, sto ne napravis svoju temu Phenom II X4 955 ili koji god. Za sada se uzdrzavam da ti ponovim sve od napred i jos mnogo gore sta mislim o tome
da uzgred kad Phenom clocknes kolike su ti temperature oko 0 stepeniC ili odu u minus od Aide do HWmonitora a hladnjak ti urla na 100% i kolka je onda potrosnja Phenoma posto u defoltu stoji 125W da ne ide do 140 ili 150W :party:

Poslednja izmena:
Koga je još briga za potrošnju? Sa uključenim Q'n'Q ionako mi CPU 90% vremena radi na 800 MHz. Cela ova priča je zakasnila par godina i totalno je bespredmetna, al' ajde...

:whip:ko te tera???
a da jako je pametno i stabilno kad ostavis QnQ uzgred na svim plocama kad klokujes prestane da radi QnQ tolko o tvom znanju i klokovanju.

:whip:ko te tera???
a da jako je pametno i stabilno kad ostavis QnQ uzgred na svim plocama kad klokujes prestane da radi QnQ tolko o tvom znanju i klokovanju.

Ovo više govori o tebi nego o meni, Q'n'Q bez problema radi i na klokovanim procesorima, proveri slobodno. Ono za kompleksaše ne bih komentarisao.

IMA LI IKOGA DA STVARNO IMA ATHLON II X4 640 REVIZIJU C3 KAO JA ILI C2 ILI BILO KOJU I DA GA OVO ZANIMA ILI SAMO PHENOM X4 KOMPLEKSASI

Izvini, samo nemoj da galamiš. :(

I usput, nisu se džaba ljudi trudili da ubace opciju za edit posta, poštuj autore i iskoristi tu opciju.

EDIT~I da ne otvaram novu temu, ako neko može da mi kaže koliko bi otprilike mogao ići Athlon 740x na MSI FM2-A55M-P33? I vredi li to klokovati uopšte?

Ovako nešto, sa tim što ovaj jaran ima poprilično bolju ploču od mene..
http://www.overclock.net/content/type/61/id/1219328/flags/LL

Poslednja izmena:
dum! Door closed behind me, I'm outta this thread.
@mrtavker
Mislim da ne vredi klokovati, mozda i moze da se izvuce 200-300Mhz, ali ti ne znaci puno :)

Ovo više govori o tebi nego o meni, Q'n'Q bez problema radi i na klokovanim procesorima, proveri slobodno. Ono za kompleksaše ne bih komentarisao.

QnQ ne radi kada klokujes procesor kratko vreme da, ali prestane da radi ako ostavis OC duze vreme to vazi za procesore koji nemaju otkljucan mnozilac ili ti normalne verzije CPU, dok QnQ radi na BE verzijama CPU ali zapravo ti ne overklokujes nego koristis otkljucan mnozilac na BleckEdition-u,
a to sto ti ostavljas postove o Phenomu na temi Athlon govori o tebi too:eyebrows:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno