Šta je novo?

Athlon II X4 640

@mrtavker
Mislim da ne vredi klokovati, mozda i moze da se izvuce 200-300Mhz, ali ti ne znaci puno :)

A sa nekim boljim kulerom? Dosadno mi je dok je ovako na defaultu..

Sa obzirom da je 65w, sve me to privlači, pa makar ga zapalio.

Poslednja izmena:
Sto se tice FX procesora i AM3+ ploca overklok ne iskljucuje CoolAndQuiet tehnologiju.
Rucno podesavanje napona iskljucuje CnQ, medjutim moguce je sasvim solidno klokovati na offset voltage koji ostavlja CNQ upaljenim ukoliko to korisnik zeli.

Ovo iznad se podrazumeva i za overklokovanje sa mnoziocem i preko FSBa.

Imam i athlon 640 i GB870UD3 plocu pa cu sutra bas da probam da vidim kako to iskljucuje CnQ, ne znam zasto bi bilo drugacije od FX procesora i APU procesora na FM2 i AM3+ plocama.

Opaska da overklokovanje putem mnozioca nije overklokovanje je ocigledan trol tako da u to necu zalaziti.

Hvala na informacija ali Athlon II X4 640 je AM2+AM3 procesor kao i Athlon II X2 240 koji sam pre imao i oba na svim plocama
posle OverClocka iskljuce QnQ, doduse ostaje upaljen u BIOS-u ali vise ne radi u OS-u to vazi i za Phenome II X4 posto
su isto podnozje, u svakom slucaju hvala na informacijama o FX:p

Trenutno mi radi na ploci Asus M5A78L-M LX V2 koja je AM3+ i posle Overclocka QnQ ne radi nista, cudno je da neko OC-uje i ostavi upaljen QnQ ili C1E:bottle:

Nego posle MI, da se vratimo na temu

Zanima me dali je neko sa Athlonom II X4 640 stigao do 4Ghz,najlepse hvala na odgovorima koji imaju veze sa temom
a tema je Athlon II X4 640

Poslednja izmena od urednika:
Hvala na informacija ali Athlon II X4 640 je AM2+AM3 procesor kao i Athlon II X2 240 koji sam pre imao i oba na svim plocama
posle OverClocka iskljuce QnQ, doduse ostaje upaljen u BIOS-u ali vise ne radi u OS-u to vazi i za Phenome II X4 posto
su isto podnozje, u svakom slucaju hvala na informacijama o FX:p

dobro poznato je da starije verzije cnq su bile beskorisne medjutim trebalo bi da sa AmdMsrTweaker-om moze da se srede rucno p states kako treba, mejdutim nisma se igrao... ako budem imao vremena ovih dana poigracu se na drugom kompu pa cu da javim

dobro poznato je da starije verzije cnq su bile beskorisne medjutim trebalo bi da sa AmdMsrTweaker-om moze da se srede rucno p states kako treba, mejdutim nisma se igrao... ako budem imao vremena ovih dana poigracu se na drugom kompu pa cu da javim

Nisam bas najjasnije shvatio, ti OC-ujes sa AMDTwekerom ????
Ja OC-ujem iskljucivo iz BIOS-a posto mi je lakse i sigurniji sam u ono sta sam uradio, moze biti da kad OCujes preko software CnQ ostaje da radi
ali stvarno sam mislio da je ovde malko ozbiljnije drustvo, sto bi koristio software pored BIOS-a i sto bi cak ostavljao upaljen CnQ i C1E koji
takodje imam meni je ceo sistem klokovan 24/7, zar nije to poenta klokovanja.!?
i naravno da ne radi u OS-u CnQ cak i kad ga ostavim ukljucenog

Poslednja izmena:
Hajde da ti pomognem malo.
bitno je memorije podesiti idi ovako
9-9-9-27-33-1T 3:10 667mhz
FSB x Multi 270x15,vcore 1,5v,nb 2000mhz-1.2v-1.3
HT 2000 mhz -1.2v-1.3

Poslednja izmena:
Hvala ali dzaba

Podigne li sistem ili zabode odmah?
popuni rubriku moja masina da ne pricamo napamet.

Poslednja izmena:
Nisam bas najjasnije shvatio, ti OC-ujes sa AMDTwekerom ????
Ja OC-ujem iskljucivo iz BIOS-a posto mi je lakse i sigurniji sam u ono sta sam uradio, moze biti da kad OCujes preko software CnQ ostaje da radi
ali stvarno sam mislio da je ovde malko ozbiljnije drustvo, sto bi koristio software pored BIOS-a i sto bi cak ostavljao upaljen CnQ i C1E koji
takodje imam meni je ceo sistem klokovan 24/7, zar nije to poenta klokovanja.!?
i naravno da ne radi u OS-u CnQ cak i kad ga ostavim ukljucenog

Ne, OCuje se procesor kao i uvek iz biosa.

AMDmsrTweakerom(stariji phenommsrtweaker za athlone i druge ne k10/k15 procesore) dodatno podesavas p states procesora koje ne mozes preko biosa da namestas.
U biosu ne mozes da namestis VID za p0 state i klok za njega, pstate za northbridge i slicno. Veoma korisna alatka za podesavanje overkloka na AMD procesorima.
Pomenuo sam taj alat jer ne postoji ploca sa BIOSom koji ima ta podesavanja.

Pa jeste svodi se na vucenje slajdera,ali gde je tu zadovoljstvo?
Pa onaj cvrkut ploce,pa plavi ekrani,igri nikad kraja.:D

Moj athlon je propus jezgro u cpu-z pise da je revizija BL-C3. Kada je ubacen u masinu i masina stabilizovana da normalno radi ,citaj ociscena prasina i zamenjena pasta na svim hladnjacima, probavao sam da ga OC. Davno je bilo ali mi se cini da sam uspeo da dodjem do 3.3ghz . Kod mene je problem delom i u ploci posto je ploca cista AM2 platforma
cpuzz.jpg

Nisam imao vremena da se vise zezam time ,a realno mi nikada nije ni zatrebalo jos snage.

Podigne li sistem ili zabode odmah?
popuni rubriku moja masina da ne pricamo napamet.

U BIOS-u imas sve od NB do bilo cega (voltaze latencije) sto ti treba jel sta nemas u BIOS-u to i ne postoji, na proslim Gigabyte plocama
koristio sam Easy-Tune koji "Kao radi" dok Windows i benchmarci ne vide nikakav Overclock a cega nema bez njega
se moze od Easy-Tune ne volim i nekoristim nikakva software za OC, a ostavio sam hardver pa mozes da vidis
Asus M5A78L-M LX V2 Athlon II X4 640 i Radeon 7790HD i Patriot Signiture 2x8Gb1600Mhz eto ne bih lenj pa postavih
ne odgovaraju mi latencije i ploca je dosta slaba 3+1 phase, ne plediram ja da cu stici do 4Ghz nego bi voleo da neko okaci
ako je stigao meni je savrseno na 3,5 sa napucanim ht linkom na 4680 i sa memorijama na 1872Mhz o voltazama sam pricao
cpu 1,46V a memorije 1,6 sve je stabilno i ne greje se.
Zanima me da li je neko sa Athlonom II X4 640 stigao do 4Ghz

Moj athlon je propus jezgro u cpu-z pise da je revizija BL-C3. Kada je ubacen u masinu i masina stabilizovana da normalno radi ,citaj ociscena prasina i zamenjena pasta na svim hladnjacima, probavao sam da ga OC. Davno je bilo ali mi se cini da sam uspeo da dodjem do 3.3ghz . Kod mene je problem delom i u ploci posto je ploca cista AM2 platforma
Pogledajte prilog 121830

Nisam imao vremena da se vise zezam time ,a realno mi nikada nije ni zatrebalo jos snage.

Evo neka pomoc i od mene, zanima me koju plocu imas posto vidim da ti HT link stoji na oko 1.000 sto je 2.000
Ili nisi savladao ukrotio HTlink pa on stalno spusta i dize vrednosti ili ti jee ploca sa HT linkom 1.0 (2.000Mhz) sto se malo teze
overklokuje posto je granica HT 2.000 ispod granice samog procesora posto Athlon II X4 640 ima HT link 4.000 tako da me zanima ploca
mozda i moze da se klokne

Drugo treba da iskljucis pre OC CnQ i C1E posto stalno spustaju protok i voltaze i treba da dignes voltazu sa 1,296V sigurna granica je 1,475
to znam posto su mi Gigabyte ploce na defoltu tolko davale struje procesoru:)
Kad je sve stabilno i OK vrati ako zelis CnQ mada slaba vajda nece raditi mozda 2-3 dana
Ako volis sve na defoltu kad vratis ceo BIOS na defolt radice ti i CnQ

Prilozi

• OC-CPU-Z.jpg
    OC-CPU-Z.jpg
    233.8 KB · Pregleda: 65
Imas sve u mom profilu pod moja masina kompletna konfiguracija je navedena.
Ploca je matora cist am2 ht ide samo do 1000 (2000) .Ako se dobro secam HT zakucava negde na izmedju 1020 i 1030 i to se desavalo isto i sa starim procesorom athlonom x2 3800. Znam kako se klokuju amd masine jer sto se PC-a tice stalno sam samo amd i imao. Konkretno am2 ploce se klokuju tako sto oboris ht link naprimer na 800 i memoriju na 660 mhz i podizes fsb polako. Podizanje voltaze za memoriju i cpu se podrazumeva s tim da na mojoj ploci se podizanje voltaze za memoriju bas i ne odaziva nesto i to je problem samie ploce od pocetka. Ploca je kod mene preko 6 godine pa i nema nekog smisla maltretirati staru plocu s overklokom ,a zadovoljan sam kako masina radi. Kada sam imao semprona socket a na via kt400 cipsetu radio sam mu svasta da izvucem i poslednji MHz iz njega ,jadnik je bio cak i prespajan srebrnim flomasterom kako bi se otkljucao mnozilac. Tada se imalo vremena za taj sport sada mi je samo bitno da masina sto stabilnije radi.
Kad mi bude zafalilo snage kupice se nova jaca masina buduci da cenim da sam ovu iskoristio skoro do kraja.

Ploca je matora cist am2 ht ide samo do 1000 (2000) .Ako se dobro secam HT zakucava negde na izmedju 1020 i 1030 i to se desavalo isto i sa starim procesorom athlonom x2 3800. Znam kako se klokuju amd masine jer sto se PC-a tice stalno sam samo amd i imao. Konkretno am2 ploce se klokuju tako sto oboris ht link naprimer na 800 i memoriju na 660 mhz i podizes fsb polako. Podizanje voltaze za memoriju i cpu se podrazumeva s tim da na mojoj ploci se podizanje voltaze za memoriju bas i ne odaziva nesto i to je problem samie ploce od pocetka. Ploca je kod mene preko 6 godine pa i nema nekog smisla maltretirati staru plocu s overklokom ,a zadovoljan sam kako masina radi. Kada sam imao semprona socket a na via kt400 cipsetu radio sam mu svasta da izvucem i poslednji MHz iz njega ,jadnik je bio cak i prespajan srebrnim flomasterom kako bi se otkljucao mnozilac. Tada se imalo vremena za taj sport sada mi je samo bitno da masina sto stabilnije radi.
Kad mi bude zafalilo snage kupice se nova jaca masina buduci da cenim da sam ovu iskoristio skoro do kraja.

Bolje da ti ne diras to nista, ionako ti je maksimalno izvuceno iz racunara, tesko da mozes natjerati tog x4 na toj am2 ploči na nešto više.

Jeste problem do HT linka ali mislim da moze to da se klokuje samo NIKAKO nemoj da spustas memorije HT link mozes
ja sam tako ubijo jedan CPU AM2 na pocetku kloka sam spustio memorije i krenuo klok crkao je memorijski kontroler na CPU
to jest zapamtio je te vrednosti i uvek je davao 533Mhz ma koju memoriju da si stavio
Moj savet je da kupis plocu i memorije DDR3 pa ces da se iznenadis sta sve moze Athlon II X4 640
Uzgred u profilu ti stoji da imas Athlon II X4 940 slovna greska,)

Poslednja izmena:
dovlagenja
Ispravljena brojna greska .............. :)
Investicija u novu plocu kod mene podrazumeva da 640 nece biti na njoj.Neko moje misljenje je da kad ulazes u racunar ,kupujes novi, posmatras to iz tacke da ti sto duzi vremenski period pokrije potrebe koje imas. Do sada sam bio zadovoljan AMD-om u buducnosti ko zna ,mozda malo probam intel tabor.

mrtavker
Ma ja tu vise nista ne diram ovako radi super, Ionako je 3x jace od polovine racunara koje odrzavam u svojoj okolini.

:d jest brojna greska,posto volim da svasta probam i menjam zato ssam ti dao savet da promenis plocu i stavis DDR3 i Athlon II X4 640,
malo me i cudi da tako stara ploca podrzava Athlon II X4 640, sto se tice Intel sjajni su procesori ali malo preskupi

Poslednja izmena:
Athlon II x4 ne moze na 4GHz bez nekog suludog napona, o kome tvoja proca moze samo da sanja.
http://i.neoseeker.com/a/aii_640_aii_610e/640_3780.png
http://www.legitreviews.com/images/reviews/1297/amd_athlon_ii_640_oc_cpuz.jpg
http://archive.benchmarkreviews.com...DX640WFGMBOX/Athlon-II_X4-640_CPUZ_OC3992.jpg

prema tome, mani se corava posla.

A taj propus procesor je les nevidjeni, (imao sam atlon II x3 455 sa otkljucanim 4-tim jezgrom) radio je na fabrickih 3.3ghz, za 3.5 je trazio napon preko 1.45V sto mu ja nisam dao.

Slashdance, najjaci nickname! Slash ftw! :D

Drugar, nije Propus uopste lesh, radi on super za te pare...

Kao sto sam vec i rekao/napisao, ne moze on 4GHz ni na 1,6V stabilno(probao, da). :D

Najvise sto sam izvukao iz derivata Propusa(citaj x3 455) je bilo 3,8GHz stabilno, i to mu je to...

Inace, ljudi ovde imaju takvu zabludu da je AM3/DDR3 i HT 2.0 MUST-HAVE za AM3 procesore.... :D

Ne razumeju da su to sve akademske razlike, i da recimo ta M2N-E iako ima samo 3 faze, bez problema moze da radi sa 95w TDP procesorima AM3 podnozja, i bez problema moze da ih dogura do nekih 3,5...

Dakle, ne bi dobio nikakav realni boost u performasama ako bi na primer pazario neku AM3+/AM3 plojku zbog Athlon II 640... Jer ne verujem da ni sa DIGIvrm moze preko tih 3,8-eventualno 50-100MHz, mada sumnjam..

Za sve preko toga, ne samo da treba bolja naponska, vec treba i ploca sa malim vdroop vrednostima... Citaj, Asus odmah zaobidjes sto se tice AM3 asortimana, jer im napon curi za sve pare... Kao neko ko je imao SVAKU AM3 bolju plojku, imam pravo ovo da kazem...

Trenutno imam 6+2 digi VRM, i k'o od sale ovaj moj CPU ide na 4GHz... i to sa 1,45v.. TDP otisao u nebesa, otkljucan je u x5, ali sta je tu je.. :)

Poslednja izmena:
Imao sam jako pozitivno misljenje o propusu dok sam imao GTS 450 i kada je karta radila sa 100% zauzeca u svim igrama (30-45FPS)
Kada je na istom procesoru dosla 6850 dobro klokovana, isti taj propus nije mogao da izvice preko 45FPS u Crysis 2, Crysis 3, Far Cry 3 i slicnim CPU zahtevnim igrama, a da GPU usage bude 100%
Od tada imam lose misljenje o njemu, ali evo ispravljam se, samo za gaming, jer se tu vidi nedostatak L3 kesa.
Inace, za te pare je ekstra CPU, izvinjam se zbog predhodnog posta kucanog nabrzaka.

:D

Imao sam jako pozitivno misljenje o propusu dok sam imao GTS 450 i kada je karta radila sa 100% zauzeca u svim igrama (30-45FPS)
Kada je na istom procesoru dosla 6850 dobro klokovana, isti taj propus nije mogao da izvice preko 45FPS u Crysis 2, Crysis 3, Far Cry 3 i slicnim CPU zahtevnim igrama, a da GPU usage bude 100%
Od tada imam lose misljenje o njemu, ali evo ispravljam se, samo za gaming, jer se tu vidi nedostatak L3 kesa.
Inace, za te pare je ekstra CPU, izvinjam se zbog predhodnog posta kucanog nabrzaka.

:D

Opet evo rezultat sa 7790HD koja je bolja 30% od 6850HD da je botlneck CPU nebi vrednost za kartu
7790HD bile dostignute 5620P a kod mene sa OC na 3,5 CPU su prestignute 5891P tako da CPU
nije botlneck a rezultat za kartu je negde oko 570GTX 5930P sa 320bita vs 128bita 5891P:laugh:

Prilozi

• OC 1 Mesto.jpg
    OC 1 Mesto.jpg
    256.5 KB · Pregleda: 54
Poslednja izmena:
Ako vec hoces da budes baja, gledaj Physic score u 3DMarku-u a ne final score kada uporedjujes procesore :D

Ne kazem da je 7790 slabija od 6850/70
Ne kazem da je athlon II X4 na 3.5GHz los CPU

Samo kazem da sam iz nekog razloga imalo losa iskustva u par igara, mislo da je do drajvera, sistema probao win7/win8 ali jednostavno nisam bio zadovoljan kako se ponasa u gorenavedenim igrama u 1080p rezoluciji.

Necu, ti si baja vidi se iz aviona, a rezultat za PhysX sam kacio bar 3 puta na ovoj temi
baja si ti baja nego te mrzi da citas hehe PhysX je 3680P sto je negde oko Phenoma X4 945 (3670P) i 955 (3890)
oko toga nastade citava polemika original PhysX za Athlon II X4 640 u najnovijoj verziji 3D Marka
11 ver 1.05 je 2900 a vidis kod mene je Athlon II X4 640 3680P:wave:

Poslednja izmena:
To nije odgovor na postavljeno pitanje a pitanje je:
Zasto je AMD poslednje verzije Phenoma II X4 (840 i 850) pravio bez L3 memorije ?
Jel to misliš na ove ??

800 (original) series: These are X4 chips with some amount of defect in the L3 cache; 2 MB is disabled, leaving the chip with 4 MB L3 cache and fully operational cores. Available as model 805, 810, 820 and 830.
800 (second) series: These are chips based on the Athlon II Propus quad-core without L3 cache albeit marketed as Phenom II, available as model 840 and 850

Bojim se da to nije dabi ih ubrzali nego da se ne bace oni ne baš uspeli primerci. Zbog sličnih razloga postoje i X3 a delimično i 555.

Zato sto su izneverovali kad su videli kako je Athlon II 640 dobar procesor i bez L3 kesa. Otkud znam zasto, nek prave sta hoce. Mozda je bolje pitanje zasto su uopste napravili Phenom II kad ga oc-ovan Athlon II stize?

Odgovoricu ti zato sto je vrlo mala razlika ili je nema sa tom arhitekturom (Phenom II X4) imao il nemao L3

Jel to misliš na ove ??

800 (original) series: These are X4 chips with some amount of defect in the L3 cache; 2 MB is disabled, leaving the chip with 4 MB L3 cache and fully operational cores. Available as model 805, 810, 820 and 830.
800 (second) series: These are chips based on the Athlon II Propus quad-core without L3 cache albeit marketed as Phenom II, available as model 840 and 850

Phenom II X4 850 po defoltu nema L3 memoriju vidi link

http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom II X4 850.html

Zato što su :

I na kraju krajeva ti poredis treci od pozadi Athlon II sa nekom sredinom ako ne i losijim Phenom II procesorom gde je i dalje mrtva trka ili za nijansu vodi 945. Ako vec pominjes arhitekturu ili nadmoc Athlona nad Phenomom onda uzmi najbolje procesore iz obe serije pa vadi zakljucke.

Zato što su :

Slazem se to su Propus jezgra isto sto i Athlon II X4 640, a jedno 100-ti put da ponovim, sa takvom arhitekturom CPU sve je jedno imao il nemao L3
razlike su minimalne (zbog dugackog pajpa ili ti vremena odziva L3 memorije)

Vrh Dno