Šta je novo?

ASUS Xonar DS

richa

Slavan
Učlanjen(a)
07.03.2009
Poena
320
Procitao sam ovdje da je ovo odlicna karta u ovom cjenovnom rangu.
Mislio sam da narucim preko ebay-a ili amazona posto ovjde kod mene u Banja Luci je lakse naci vrecu zlata nego nesto ovako...:d

Dakle prvenstveno da kazem da nisam neki zahtjevan korisnik. Znaci standardno slusanje muzike, gledanje filmova sa 5.1 zvukom i povremeno igranje igara (za igranje nije toliko bitno jer nisam neki okorjeli gamer).

Od "opreme" sto imam su Logi x-540 i slusalice Philips SHP2000. Moje pitanje da li bih mogao da koristim oboje u isto vrijeme, a da ne moram da jedno iskljucujem a drugo da ukljucujem, i da li bi bio veliki pomak u odnosu na integrusu (realtek na GA-ep31-ds3l) i naravno da li je to isplativa investicija?

Uzgred da pitam nesto vezano za ovo sad postojece stanje. Meni recimo u MW2 ne radi svih 5 zvucnika, a u podesavanjima igre to ukljucim. Do cega bi moglo biti?

Hvala!

Poslednja izmena:
Ako imas mogucnosti dodaj jos malo novca i kupi Xonar DX. Ja sam se dosta dvoumio izmedju DS i DX i na kraju uzeo ovu drugu. Dok je nisam uzeo nisam ni znao da moji Genius 5.1 zvucnici mogu ovako dobro da sviraju. :d

Pitao si jel ima razlike? Ima i to ogromne. Ne moze da se poredi integrusa ni sa bilo kakvom zvucnom. Takav sam i ja bio ko ti dok nisam uzeo i video sta je pravi zvuk i ne zalim ni jedan dinar sto sam dao. :d

Inace mozes da koristis i slusalice i zvucnike u isto vreme bez iskljucivanja samo ako imas front panel i prikopcas ga direktno na zvucnu. Posle sve menjas u asusovom software-u. :)

:wave:

Gledam sad i DS me dodje oko 50 $ sa dostavom dok je DX oko 90$ sa dostavom. To mi je skoro duplo skuplje e sad da li je i duplo bolja!?

Mislim da cu ipak ici na ovaj DS jer skup mi je DX, a nisam neki prezahtjevan korisnik sto se tice zvuka.
Samo me zanimaju iskustva ljudi koji imaju ove kartice, kao i da li se isplati kao kupovina ili ima nesto bolje za ove pare...

A zasto ne vidis da to nabavis u Beogradu?:)

Da ne otvaram novu temu,da li bih dobio nesto prelaskom sa integruse na ovu karticu?Pitam posto imam 2.1 sonicgear enzo 500,da li bi ova kartica uspela da izvuce nesto iz ovog sistema?

Poslednja izmena:
Pa, blago receno, imao bi osecaj da si skinuo jastuke sa zvucnika :)

Naravno da bi osetio razliku...slobodno uzmi and let the music begin :guitar:

Pa, blago receno, imao bi osecaj da si skinuo jastuke sa zvucnika :)

Klasično preterivanje! Razlike su toliko male da ih u prvi mah ne bi ni primetio, kasnije bi primetio nešto jači i definisaniji bas, preciznije visoke, bolju zvučnu sliku. Dakle, razlike su suptilne, nisu svemirske. Mada zavisi i koja je ploča i integrisana na njoj. Konkretno moja ploča je, kada je bila kupljena, koštala 150e, i Realtek HD integruša na njoj ne zaostaje naručito puno za Xonar DX karticom. Dakle, ima razlike, Xonar daje puno lepši zvuk, ali potreban je jedan period slušanja da se i kartica i uvo usviraju i usklade, pa tek nakon toga povratak na Realtek HD integrušu postaje osetan. Opet i za to je potreban malo kvalitetniji izvor, bar mp3 320kbit/s ili FLAC, za slušanje internet radio stanica, mp3 nižeg bitrate-a, nema razlike i ne vredi ulagati u karticu.

Poslednja izmena:
Uh, zbog ovakvih izjava sam investirao u ozbiljnu zvucnu kartu, but the music never begun. Salu na stranu, nakon nekog vremena blaga razlika pocinje da se oseti ali daleko od gore navedene katarze ili slicnih metafora.

pozdrav.

^^ Upravo tako. I tu malu razliku će primetiti ljudi koji imaju izvežbano uvo, tj. audiofili od ranije. Prosečan user kojem je to prva bolja karta i sluša muziku na nekim budžet komp zvučnicima, moćiće samo da sanja da čuje neku veću razliku, ali nije retka pojava na forumu da kad se kešira neki hardver - pa to mora da valja i da bude najbolje!

Muzika ,kao i sve vezano za percepciju su veoma individualne stvari.Dozivljavaju se razlicito.
Neko razliku izmedju 98 Db S/N( integrusa) i 116 Db S/N( Xonar DX) jedva i da cuje a za nekog je to veoma uocljiv kvalitativni skok nabolje.
Meni osmeh sa lica nije silazio danima nakon prikljucivanja Xonara dx,neko jedva da je primetio razliku.
Katarzicno metaforicni pozdrav :)

Ne kažem da nisi u pravu, sa audiofilske strane je to tako, ali tvoj komentar može nekog da dovede u zabludu tj. da ga navede na pomisao da će dobiti više nego što je to realno moguće na budžet komp zvučnicima.

Pošto si ponosni vlasnik Xonar DX, imam jedno pitanje. Posle recimo pola sata-sat vremena slušanja muzike, probaj da dodirneš karticu, naručito sa gornje strane (gde ima manje delova), dakle sam PCB i reci mi da li je mlaka/vruća/vrela?

Poslednja izmena:
Nisam imao nameru nikoga da dovodim u zabludu. Forum sluzi tome da se iznesu utisci o zadatoj temi.U mom profilu pise sta imam od komponenti pa svako moze da vidi na cemu slusam i kolko se on nalazi u svemu tome.
Kartica je dodirnuta poodavno ..... greje se. Meni licno to ne smeta , radi vec 5 meseci .. flawless
Kad odlucim da kuvam kafu ... ja ukljucim sporet.
Kad se komponente greju .. ja ukljucim ventilator.
Plane & simple

Post #11 je zasnovan na činjenicama, OK, ali izjava "Pa, blago receno, imao bi osecaj da si skinuo jastuke sa zvucnika" je blago rečeno preterivanje.

Što se zagrevanja tiče, samo sam pitao kakvo je stanje kod tebe, ništa više. Da li možeš da aproksimiraš to "greje se" u broj C stepena?

Termo sonda mi je na bazdarenju u Vinci, sorry.

I ja razmisljam da uzmem dx varijantu. Zanima me da li ona moze da ide u pcie 4x slot? Citao sam nesto odavno i mislim da moze, ali nisam 100% sigruran, pa ako neko zna zasigurno

Termo sonda mi je na bazdarenju u Vinci, sorry.

Pitao sam te za aproksimaciju, tj. slobodnu procenu, da li je to "greje se" 30-40C, 40-50C, 50-60C, 60-70C, 70-80C... ali ti na žalost izgleda nemaš nameru da pričaš činjenično, nego u čisto tehničkoj diskusiji iznosiš metafore i neadekvatna poređenja i zbunjuješ ovde ljude.

I ja razmisljam da uzmem dx varijantu. Zanima me da li ona moze da ide u pcie 4x slot? Citao sam nesto odavno i mislim da moze, ali nisam 100% sigruran, pa ako neko zna zasigurno

Može bez problema da radi na bilo kom pcie slotu, X1, X4, X8, X16.

Hvala :)

a je li bolji izbor dx od recimo creative titanium? Za klasiku, igre, muzika(ne mp3), filmove

Klasično preterivanje! Razlike su toliko male da ih u prvi mah ne bi ni primetio, kasnije bi primetio nešto jači i definisaniji bas, preciznije visoke, bolju zvučnu sliku. Dakle, razlike su suptilne, nisu svemirske. Mada zavisi i koja je ploča i integrisana na njoj. Konkretno moja ploča je, kada je bila kupljena, koštala 150e, i Realtek HD integruša na njoj ne zaostaje naručito puno za Xonar DX karticom. Dakle, ima razlike, Xonar daje puno lepši zvuk, ali potreban je jedan period slušanja da se i kartica i uvo usviraju i usklade, pa tek nakon toga povratak na Realtek HD integrušu postaje osetan. Opet i za to je potreban malo kvalitetniji izvor, bar mp3 320kbit/s ili FLAC, za slušanje internet radio stanica, mp3 nižeg bitrate-a, nema razlike i ne vredi ulagati u karticu.
Sto se tice maticne ploce u pitanju je matora Asus P5K,a sto se tice izvora to je najmanji problem,90% muzike je u mp3 320kbit/s ili ili FLAC formatu.To je i razlog zasto bih zeleo da kupim zvucnu karticu.
Meni osmeh sa lica nije silazio danima nakon prikljucivanja Xonara dx,neko jedva da je primetio razliku.
Katarzicno metaforicni pozdrav :)

Istina,ali ti si na nju prikacio solo6 ili fc 330,koji su dva koplja ispred budzetskog sistema koji ja imam.

Ne znam šta da ti kažem. Najbolje, ako ikako možeš, da pozajmiš karticu, pa da poslušaš i sam oceniš da li čuješ neku razliku i kolika je. Zavisi od mnogo faktora, sluha, sistema koji imaš, tvog obraćanja pažnje na neke detalje u zvuku itd.
Recimo ja sam celo jedno veče testirao Xonar DX vs Realtek HD i to na tri sistema: Logitech X-230, Microlab A-6201, Sony pojačalu i zvučnicima, i razlike su zanemarljive, blagu prednost ima Xonar DX, ali zaista blagu, u pitanju su nijanse koje primetiš kad 5 puta preslušaš jednu deonicu određene pesme, nije tolika razlika kad čuješ da "zineš" i kažeš "wow". :)
Sutra mi stiže Microlab Solo 6C, pa eto, i to čudo nahvaljeno na forumu da probam, pa javljam utiske opet Realtek HD vs. Xonar DX.

Poslednja izmena:
Ne znam šta da ti kažem. Najbolje, ako ikako možeš, da pozajmiš karticu, pa da poslušaš i sam oceniš da li čuješ neku razliku i kolika je. Zavisi od mnogo faktora, sluha, sistema koji imaš, tvog obraćanja pažnje na neke detalje u zvuku itd.
Recimo ja sam celo jedno veče testirao Xonar DX vs Realtek HD i to na tri sistema: Logitech X-230, Microlab A-6201, Sony pojačalu i zvučnicima, i razlike su zanemarljive, blagu prednost ima Xonar DX, ali zaista blagu, u pitanju su nijanse koje primetiš kad 5 puta preslušaš jednu deonicu određene pesme, nije tolika razlika kad čuješ da "zineš" i kažeš "wow". :)
Sutra mi stiže Microlab Solo 6C, pa eto, i to čudo nahvaljeno na forumu da probam, pa javljam utiske opet Realtek HD vs. Xonar DX.

Jedva cekam utiske. :banana::guitar:

Meni je razlika ogromna kad pustim flac na soundmaxu i xonar dsu na solo2... ne znam kakav je dx ali verujem da vredi u odnosu na bilo koji integrusu...

Ja mislio da smo ovu temu prežvakali davno... Ko čuje razliku na kompjuterskim zvučnicima od 50-60 EUR laže. S aspekta igara naravno ima razlike između integruša i boljih Creative kartica zbog EAX-a ali za muziku je bacanje para dati više za zvučnu nego za zvučnike.

A da li se ta razlika primjeti na Logi x-540 ili i oni spadaju u budzetske racunarske zvucnike?
Ne mislim da su neki kvalitet, ali nisu ni losi...

A da li se ta razlika primjeti na Logi x-540 ili i oni spadaju u budzetske racunarske zvucnike?
Ne mislim da su neki kvalitet, ali nisu ni losi...

X-540 je po kvalitetu stereo zvuka isto što i x-240, samo su dodati pozadinski sateliti i centralni zvučnik (koji pri slušanju stereo muzike nemaju svrhu), pa je zato taj 5.1 sistem malo skuplji, tj. oko 70e, ali kvalitet zvuka pri reprodukciji stereo muzike je u rangu 2.1 sistema koji koštaju 30-40e.

Poslednja izmena:
Ko čuje razliku na kompjuterskim zvučnicima od 50-60 EUR laže. S aspekta igara naravno ima razlike između integruša i boljih Creative kartica zbog EAX-a ali za muziku je bacanje para dati više za zvučnu nego za zvučnike.

:lupko::wall:

Evo da iznesem svoje utiske.
Tražio sam bezuspešno nekog creative 6 meseci ali nažalost na kraju ništa nije moglo da se kupi kod nas. Neko vreme sam čitao po forumima za Asus u vezi Xonar serije i nisam uspeo ništa loše da nadjem. Na kraju sam pazario Xonar D2X stx i mogu Vam reći da sam se preporodio sa Logitech X530. Uz ploču sam imao neko asus reženje kojim nisam bio zadovoljan jer je izlaz bio jako slab. Ova kartica izuva, nisam još stigao da je nakačim ne Z5500 ali imam utisak da bi ostao bez prozora. Želim da se opet ogradim i da kažem da je ovo kartica za gamere i ljude koji slušaju muziku na PC zvučnicima. Za audiofile postoji Essence serija, ako ni to nekome nije dovoljno moguće je zameniti kondenzatore nekim japanskim modelom. :d Po meni fali jedino opcija povezivanja prednjeg panela i nepostojanje optičkog izlaza.

DS je bolja kartica za slusanje muzike . Wolfson DAC/ADC na DSu su kvalitetniji od Cyrus Logica koji je u DX-u.
DS ima izmenjivi op-amp soket , oko kojih se izlomismo nacisto diskutujuci :p .
Takodje diskutabilan je i PCI->PCIx bridge koji je upotrebljen kod DX-a , i tako dalje i tako blize.

Jedino sto DX ima a DS nema je DolbyDigital licencirani AC3 kodek paket. Tako da imate dolby virtual headphone , dolby plII , i ostale dzidza bidze.

sa druge strane DS ima DTS paket / njega ima i DX / , koji je po meni , a i ostalim znalcima materije daleko bolji od Dolbija , a takodje je i licenca za njegovo implementiranje bar dosad bila skuplja , tako da mi je tu nesto malo nejasno.

Obe kartice nemaju EAX , vec neki DirectSound3D GX 2.5 , koji se javlja kao EAX 1.0 , 2.0 i 5.0 kompatibilan .

inace sam svoju karticu dodatno potkovao nekim burbraun opampom, i rezultat je veoma fin.

toliko od mene, za ovo javljanje.

После пар недеља слушања оп270гп на ДС-у могу рећи да је то дефинитивно најбољи опамп који сам пробао на овој карти. Чак шта више после недељу дана још боље звучи, сви трагови резања високих су се изгубили, претпостављам да усвиравање ипак није мит :)

Vrh Dno