Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

ce da dodju oni do 15.4 inca vidim ja

Sto da ne, kad su vec dosli do 400-500 evra.

Evo ga i Dell najavio svoj primerak. Zato i treba sacekati, da se pojavi vise proizvodjaca i da nastane konkurencija.

Jasno je da ce stalno da se pojavljuje nesto novo i bolje ali je ovo sada period kada se formira nova klasa racunara i potrebno je neko vreme da se omasovi i stabilizuje ponuda.

Meni se bas i ne svidja trend povecanja cene i povecanja ekrana. Okran od 9" je sasvim dovoljno veliki, a preko toga se gubi na osnovnoj prednosti ovih malih racunara - dimenzijama.

pokusavajuci da enable-ujem full desktop mode (KDE) sam zaglavio masinu u infinite loop :(
E sad, posle doooosta cackanja po netu, provalio sam da treba da vratim neka 2 fajla, stavio sam ih na USB, butovao u rescue mode (single user mode) i dobio terminal (ili nesto slicno tome), ali ne znam kako da mountujem USB?? Dakle, kako, oooo, kako!? :D
(PS ovdje sam detaljnije objasnio sve, ali na eng:
http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?pid=275280#p275280
nadam se da necu morati da formatiram :( ).

Ima li neko informaciju kad će se eee pc 900/901 pojaviti kod nas?

Potpuno je besmisleno kupovati sada! Treba sačekati avgust. Konkurencija će biti jezivo jaka:

ASUS Eee PC 900
HP 2133
MSI Wind
Acer Aspire One
Dell Mini Inspiron

Ja tipujem na Acera :smoke:. Dellu već pronađena mana - nema funkcijske tastere. :S: :wall:

Ima li neko informaciju kad će se eee pc 900/901 pojaviti kod nas?

Ako je sudeći po informacijama sa tržišta na kojima se prethodnik (701) pojavio kad i kod nas - a to su nemačke zemlje, pre svega - onda bi se zaključilo da je to tek negde na jesen. Ja sam moj 900 naručio preko drugara iz Londona, stiže mi za par dana. Ne znam da li se isplati (s obzirom na carinu, šprediciju i samo čekanje) naručivati direktno iz nekog inostranstva na domaću adresu?

Ako je sudeći po informacijama sa tržišta na kojima se prethodnik (701) pojavio kad i kod nas - a to su nemačke zemlje, pre svega - onda bi se zaključilo da je to tek negde na jesen. Ja sam moj 900 naručio preko drugara iz Londona, stiže mi za par dana. Ne znam da li se isplati (s obzirom na carinu, šprediciju i samo čekanje) naručivati direktno iz nekog inostranstva na domaću adresu?

Ne znam da li se uopste isplati uzimati 900, kada uskoro izlazi 901 sa atomom... Ja cu sacekati atom pa cu onda preci sa 701 na 901.

prvo - uvek će biti bolje mašine za mesec, dva... to nema veze sa napretkom tehnologija nego sa rastom prodaje. u centru zbivanja su kupac i njegove potrebe - ljudi su procenili da pda uređaji i dosadašnji umpc modeli nisu zadovoljili, da su ih smartphone naprave potisnule, i zato su na tržište izbacili novu vrstu aparata - po karakteristikama bliskoj umpc logici, po ceni bližoj pda uređajima.
prodaja ide sjajno i sada se pojavljuju novi uređaji u dvonedeljnom ritmu. ne vidim šta je tu novo, slično se dogodilo i početkom osamdesetih sa pojavom prvih kućnih osmobitnika.

drugo - čekati ili ne?
po meni, najveća upotrebna vrednost ovakve naprave je upravo leti. nabacio sam brandovu kožnu futrolicu i sada bez ikakve torbe ili ranca mogu nosati eee pc u ruci, baš kao što sam godinama nosao rokovnik. čekati jesen da bih kupio uređaj koji ću nositi u torbi, a zamišljen je da mu torba ne treba je po meni malo bez logike.
naravno, za koji mesec će koštati bitno manje nego sada, i biće mnogo boljih modela, ali to samo znači da treba biti realan i planirati novu napravu bar jednom u dve godine. toliko joj uostalom i traje garancija.

treće - odnos cene, ekrana i dimenzija je vrzino kolo u koje su se pre svega uhvatili oni koji nisu pokrenuli ovu priču - dakle svi osim asus-a. sumnjam da im je namera bila da smanje prodaju asus-ove mašine, ali verujem da na ovaj način žele da isondiraju tržište i ustanove šta je to što kupcu zaista treba - da li je bitnije da je računar jeftin ili pouzdan, brz ili kvalitetan, sa velikim ekranom ili sa velikim memorijskim prostorom? sve se to trenutno ispituje, nekoliko tehnologija je u igri, i ono što je najbitnije je da će kupci od toga imati samo koristi.
naći će se ponešto za svakog.

što se tiče naprave o kojoj govori ovaj topic, srećan sam što me ovako dobro služi i planiram da je istweakujem maksimalno, a onda poklonim sinu ili devojci, a sebi kupim novi računar sa ssd drajvom i ekranom od bar 600 tačaka visine a da nije teži od kilo. da li će na njemu pisati asus, voodoo, msi ili sinclair mene stvarno ne zanima :)

Nvidea to announce their new netbook Chips.

Nvidia has joined a growing band of hardware makers producing low-power, portable laptops.

Better known for graphics cards, Nvidia has shown off two Tegra processors designed for tiny laptops or netbooks.

It said devices fitted with the chips would be able to browse the web, show high-definition video and be able to handle graphically-heavy games.

The move pits Nvidia against chip giant Intel which is releasing a similar line of chips for such small devices.

Competition time

Nvidia said it would release more details of the Tegra 600 and 650 processors at the Computex show in Taiwan which runs from 3-7 June.

The chip maker said the processors were aimed at light, portable gadgets that are fitted with a screen up to 12in (30cm) across, a keyboard, high-speed wireless connection and a port for a game controller.

Nvidia has dubbed such devices Mobile Internet Devices or “Mids”. Others, such as Dell and Intel have started calling them “netbooks”.

Ne znam da li se uopste isplati uzimati 900, kada uskoro izlazi 901 sa atomom... Ja cu sacekati atom pa cu onda preci sa 701 na 901.

Naravno, može i tako. 901 će ovamo stići verovatno pred zimu. Meni, opet, treba sad. Računam da ću svoj 701 prodati za oko 200 evra, a da mi se isplati da dodam još 300 i da odmah uzmem 900 + 10400 bateriju; prosto mi ta stvar odgovara. Kroz godinu dana ko zna šta će biti u ponudi, i šta ću tada hteti kao optimalno rešenje ove vrste malih mašina. Doduše, sada mi se čini da ću 900 (čiji je ekran sasvim solidan za rad, ko je video uživo zna razliku) držati i duže od godinu dana, ali takođe znam da je to tako dok se ne pojavi nešto što je klasa više. Asusova konkurencija ovog leta manje-više nudi "isto, samo drukčije", odnosno u pitanju su varijacije. A eeePC se tu već dokazao kao pouzdana stvar za svoju cenu.

A hoce li 900 uopste dolaziti kod nas, video sam da kazu da je asus prestao da prima narudzbe (kao sto neko rece par postova pre), ili ce samo 901 (ako i on dodje) :)

Poslednja izmena:
C◊ki;1468225 je napisao(la):
A hoce li 900 uopste dolaziti kod nas, video sam da kazu da je asus prestao da prima narudzbe (kao sto neko rece par postova pre), ili ce samo 901 (ako i on dodje) :)

Nije još niko najavio dolazak novih modela; pretpostavljam da Comtrade kao glavni uvoznik najpre treba da rasproda model 701, pa onda + i kad Asus proizvede nove modele u dovoljnoj meri za svoja velika tržišta... Zato je neizvesno nagađati kad će kod nas. Čitam na stranim forumima da se Nemci i Skandinavci bune što ni kod njih nema novih modela (900 tačnije; 901 se tek promoviše ovih dana), čak se i Ameri bune što nema 900 crne boje, iako oni mogu lakše nego mi da naručuju iz daleka, doduše bez svoje tastature - na šta smo se mi, uglavnom, odavno navikli.

Ali možda neko upućeniji u domaći uvoz zna više detalja o situaciji sa ovim mašinicama - Asus, HP, Dell i ostala konkurencija. Meni je poznato samo ono što čitam na stranom Netu.

Gigabyte's M912 Atom-powered UMPC detailed

evo ga i Gigabyte

We don't know about the low-cost part but Gigabyte is ready to show off an Intel-Atom notebook that will put all 8.9-inch screen-equipped machines to shame. The M912 is an UMPC with a twist that will surely set it apart from the Asus Eee PC and MSI Wind. While the notebook will be based on an Intel platform centered around an 1.6 GHz ATOM CPU and the 945GSE chip, just like the products already mentioned, Gigabyte's M912 will stand with its 8.9" touch screen boasting an 1280x768 resolution that can rotate at 180°.

In addition to the screen, the M912 will offer a maximum of 1GB of DDR2 memory, 2.5-inch SATA hard drives with capacities of 120, 160 of 250 GB and an 1.3 megapixel camera. The upcoming UMPC weights just 1.2 kg and comes equipped with a Li-ion 4400mAh battery. In terms of OS the M912 will be loaded with Windows XP or Linux. No word on pricing yet though.

i Acer Aspire One

Mislim da ce acer prvi da se pojavi kod nas, jer kakvo je stanje na trzistu ostalih laptopova od acera vidite i sami. Samo par dana od izlaska na prodaju nove gemstone blue serije acera pojavio je se i kod nas. Samo me zanima koja li ce cena biti. Ja se nadam da nece prelaziti 350-400€ jer onda nebi dobro proslo.

Ljudi zeznuo sam rezoluciju ,stavio sam mu na 800 x600 i sad mi neda da vratim nikako na fabricku. Nisam koristio nikakav program vec njegove sopsvene drivere

ubacio sam SD karticu,jel treba nekako da je mountujem i kako? (n00b sam za linux)
Takodje ne radi mi sbb-net, a kad sam pokusao da se konektujem na neku wireless mrezu dobio
sem poruku leases sleeping (zabroavio sam ssid , nesto tipa USER-10 pise)

Ljudi zeznuo sam rezoluciju ,stavio sam mu na 800 x600 i sad mi neda da vratim nikako na fabricku. Nisam koristio nikakav program vec njegove sopsvene drivere

Desni click na desktop i Graphic properties ili desni click properties settings\advanced\intel...., i u Intel graphic centu namesti rezoluciju 80x480.

probao sam i to ali jednostavno on neda da izaberem nizu posle od 800x600,uspeo sam preko nekog programcica asus utility. Hvala

Pozdrav svima,hvala bogu da sam pronasao ovaj forum jel vidim da se na ovom forumu mogu dobiti puno informacija vezanih za ovaj Asus EEE PC laptop.E ovako hteo bi da kupim tako nesto ne mnogo skupo,pogotovu mi se svidja jel je mali,lak...itd.E sad zanima me dosta toga i molio bi neko da mi detaljno objasni ili ostavi msn pa tu da mi objasni,znaci ovako,zanima me najvise upotreba interneta kod njega,sta moram da imam da bi mogao da koristim internet na njemu,dali ona ponuda mtsa moze i ako nemam mts karticu za mobilni telefon,i kolka je brzina tog 3g interneta znam da je ogranicenje downloada 1 gigabajt ali brzina me zanima,dalje dali taj mts 3g internet mogu da koristim dok putujem negde,jel to bez ikakve zice,nerazumem se u to,nerazumem kako to funkcionice,i dali moze taj internet da funkcionise u inostranstvu,preciznije u Svajcarskoj jel idem tamo u Avgustu,e sad zanima me to oko igrica,kako da ubacim igricu na njega,onda me zanima dali mogu da nekako prosirim memoriju na njemu il je to samo 4 gigabajta kolko ima,dali moze nekom karticom da se prosiri memorija?i da li postoji eksterni hard disk i eksterni dvd citac za ovaj laptop?Dali baterija traje 3 casa ako se neprestano igra na njemu ili surfuje ili uopsteno tolko moze da radi baterija?Dosta jos toga me zanima,jel stvarno neznam dal da uzmem ovaj laptop al za pocetak prvo da dobijem odgovor na ovo sto sam dosad pitao,e i da da li ima jos neka ovakva sprava a da ima da se kupi u Srbiji,mislim nesto poput ovog Asusa a da je mozda bolje,ali da je malo tako nesto?

:d Vrh! A da za pocetak iscitas ovaj topic komplet, imas odgovore na bar 50% pitanja koja si postavio!

Ja mislim da ima i 99% odgovora, na forumu, i to za tu mts ponudu, i kao sto joriq kaze, pogledaj ovaj topic od pocetka, mislim da imas skoro sve odgovore u vezi ovog asusa u topicu :)

Gledao sam nigde nema kompletan detaljan odgovor,sem konfiguracije samog asusa koju vec znam,pa bi molio da mi neko odgovori na ona pitanja,pogotovu to za internet,jel to mi je najvaznije.

evo, da ti pomognem da ne listas 30 strana, ovde ces naci sve ono sto nije pomenuto na Benchu (a toga je jako malo)

a **** ga ja gde nadje ovaj sajt nema nista na srpskom,nego ako ja nemogu na ovom forumu da dobijem odgovore na pitanja sva koje sam postavio,mogu li da dobijem odgovor na pitanje vezano za internet,zanima me kako funkcionise internet preko asus eee pc,da li ako uzmem onaj ugovor od godinu dana sa mts 3g gigabajt,jel to nema nikakve veze sa mobilnom karticom,jel ja tu dobijam modem i kako se prikljucuje taj modem jel mogu ja to da koristim dok putujem recimo znaci bez ikakvog ubacivanja u struju,i jel taj 3g internet od mtsa mogu da koristim u inostranstvu konkretno Svajcarskoj?

Vrh Dno