Šta je novo?

Asus Eee PC - diskusija

Imam crnu varijantu 4G 701 sa malom Eee PC nalepnicom (~1cm sa 0.5cm) na srafu poklopca za memoriju koju sam vec skinuo zbog ubacivanja ram-a, pa me interesuje da li se njenim skidanjem gubi garancija?

Po 100x put - NE :)

Poz! :wave:

Cek Cek...U vezi umrezavanja....Ja bi da uradim sledece...Da povezem EEE i moj komp...Moj komp ima pristup netu preko LAN/AP/Antena fazona....Koliko sam razumeo od opreme mi treba Wireless za komp(desktop) iskonfiggurisem sta treba vec i mogu moj EEE da povezem na kucnu mrezu bash kao sto radim po kaficima itd...

Daj pojasni nama malo glupavima(moram da priznam jesam informaticar ali mreze ove bezicne mi nikad nisu bile jasne)....tj ovaj fazon umrezavanja svi pricaju druge price nikad ne znam sta mi treba
Ni ja pre ovoga nisam što se mreža radio nikad ništa složenije od ''Network Setup Wizarda'' za običnu LAN konekciju :D
Da, treba ti wireless adapter za PC bilo u PCI bilo u USB izvedbi, ja imam ovo drugo i šljaka bez problema, jedini ''problem'' a to i ne osećam u praxi, koji inače važi za većinu USB modela je to da se dosta greju.
Prvo sam se je**** sa podešavanjima i eee je stalno nalazio neku potpuno levu mrežu, jedno vreme mu je radio net ne znam ni sam kako :p i onda sam lepo konsultovao našeg dobrog prijatelja zvanog google, našao onaj tutorijal, ispratio ga i mreža se napravila bez problema, eee se povezao na istu. Nakon toga odradio i gore spomenuti 'Network Setup Wizarda'' gde desktop treba izabrati kao onaj koji ima direktan pristup internetu, a u istom Wizardu na eee izabrati da pristupa internetu preko desktopa i na oba kompjutera izabrati ''turn on printer and file sharing''

P.S. Klasična tastatura posle one na eee stvarno deluje ogromno, da ne kažem preveliko, prvo sam grešio na eee, a evo sad grešim na običnoj :d

Poslednja izmena:
Adam K hvala puno si pomogao...Dobro je dok se ovako neznalice sporazumevaju(ne vredjam nego...kontash :) )

E sad josh da se nakanim i uzmem USB adapter jer ce se taj Wireless setati sigurno po komsiluku elem ne bi li svi probali i videli kako funkcionise

Već kupljen jedan od tih 901-ca iz Imtela... jeste da je beo, ali...
Dok sam imao 701, tu sam imao samo jednu primedbu, a to je premali ekran. Sad, sa ovim modelom, taj problem je rešen. Mislim da ću zameniti ram za 2G, toga nikada dosta jelte ;)
Ovaj mališan je ČUDO! U ruci se čini da je MNOGO kvalitetnije, masivnije. Nema tog osećaja kao da krcka... Ovo čak neću morati ni da budžim, pošto mi je 20giga sasvim dovoljno za sve (prenosne) potrebe. Samo još da i na ovom ubijem ovo sr... od Xandros-a, pa da šibnem XP lite... To kontam da završim za vikend, pa ću moći da se hvalim u društvu... he, he... my precious...

Za taj problem sa battery drain, valjda će rešiti sa nekim bios update, a i da ne reše, punjač je blizu, a najbitnije je da on STVARNO drži negde oko 5 sati, kad je napunjen. Koga briga, što će se isprazniti za 8-9 dana...

hm, nisam siguran, ali mozda i ja imam taj drain problem otkako sam apdejtovao bios na 701, mada moram jos malo provjeriti... Jel zna neko nesto o tome, prica li se?

Ahmm jel normalno da se baterija na 701 isprazni za manje od 2 sata a pritom se odgleda jedan film sa ekranom 100%,WiFi naravno isklucen i to bi bilo to...Nesto mi je jako malo ali ako je tako i vama necem se bunim...

Intruder sto se ne hvalish...Ja sam tvojim prethodnikom zadovoljan i mogu reci da sam jedini kome je ekran na ovom Asusu prevelik(jelte gledao sam do sada i buljio u PSP,mobilne pa mi ovo dodje ko bioskop)

Adam K hvala puno si pomogao...Dobro je dok se ovako neznalice sporazumevaju(ne vredjam nego...kontash :) )

E sad josh da se nakanim i uzmem USB adapter jer ce se taj Wireless setati sigurno po komsiluku elem ne bi li svi probali i videli kako funkcionise
Bolje ovako neznalice koje nešto i uspeju da urade nego ''stručnjaci'' koji nemaju pojma :D

Pri kupovini sam se pitao da li da uzmem PCI ili USB verziju, uzedoh USB jer mi je sa externim komponentama kompjuter nekako modularniji i to bez upotrebe šrafcigera :p
Zna li neko, iz praxe, postoje li neke primetne, znači ne zanima me ono reda par %, razlike u brzini između USB i PCI verzije?
Već kupljen jedan od tih 901-ca iz Imtela... jeste da je beo, ali...
Dok sam imao 701, tu sam imao samo jednu primedbu, a to je premali ekran. Sad, sa ovim modelom, taj problem je rešen. Mislim da ću zameniti ram za 2G, toga nikada dosta jelte ;)
Ovaj mališan je ČUDO! U ruci se čini da je MNOGO kvalitetnije, masivnije. Nema tog osećaja kao da krcka... Ovo čak neću morati ni da budžim, pošto mi je 20giga sasvim dovoljno za sve (prenosne) potrebe. Samo još da i na ovom ubijem ovo sr... od Xandros-a, pa da šibnem XP lite... To kontam da završim za vikend, pa ću moći da se hvalim u društvu... he, he... my precious...

Za taj problem sa battery drain, valjda će rešiti sa nekim bios update, a i da ne reše, punjač je blizu, a najbitnije je da on STVARNO drži negde oko 5 sati, kad je napunjen. Koga briga, što će se isprazniti za 8-9 dana...
Je l' mu baterija ne viri onoliko kao što je kod nekih modela ove veličine koji imaju 6-cell bateriju, ne verujem da bi fabrički napravili nešto tako ružno :d al' da pitam ipak.

Je l' ima kao i crni model 701 dole poklopac za jednostavnu promenu RAMa?
Da sam znao da će 901 doći ''tako brzo'' kad sam kupio 701 možda bi' i porazmislio da li da ga sačekam, al' ipak je skoro duplo skuplji. Za te pare već je pitanje da li njega ili Wind, a i to je već cenova kategorija entry level notebookova.
Ahmm jel normalno da se baterija na 701 isprazni za OTE=jonesba;1525698]Ahmm jel normalno da se baterija na 701 isprazni za manje od 2 sata a pritom se odgleda jedan film sa ekranom 100%,WiFi naravno isklucen i to bi bilo to...Nesto mi je jako malo ali ako je tako i vama necem se bunim...

Intruder sto se ne hvalish...Ja sam tvojim prethodnikom zadovoljan i mogu reci da sam jedini kome je ekran na ovom Asusu prevelik(jelte gledao sam do sada i buljio u PSP,mobilne pa mi ovo dodje ko bioskop)
Meni takođe izdržao oko 2h reprodukcije filma, al' ono što me začudilo je što mi se takođe jednom ispraznio za 2h, al' nije ništa ''radio'' samo je bio zaboravljen uključen bez opcije za automatski standby.

Ekran nije uopšte mali za multimediju, al' rezolucija jeste :p, ipak su sajtovi prilagođeni za 1024 širinu.

Poslednja izmena:
Meni takođe izdržao oko 2h reprodukcije filma, al' ono što me začudilo je što mi se takođe jednom ispraznio za 2h, al' nije ništa ''radio'' samo je bio zaboravljen uključen bez opcije za automatski standby.
I na mom eee-u su se desavali tako neki prebacaji(baterija na standby se ispraznila za 4-5 sati...), ali je ipak ok, mislim da nema potrebe za brigu, ipak mi se desavalio i da skoro 3 sata izdrzi sa ukljucenim wi-fi+muzika+sve vrijeme surf na netu ;)

baterija ko baterija... ne viri nigde... stoji isto kao na 701 modelima... nazad malo deblje... i to je to.

Ima dole poklopac, sa nalepnicom koja nije "warranty void", već na njoj piše "eeePC", dakle može da se otvara... ispod toga je ram modul, i ssd 16giga...

@jonesba - pa evo, hvalim se... ;) bitno da si ti zadovoljan...

baterija ko baterija... ne viri nigde... stoji isto kao na 701 modelima... nazad malo deblje... i to je to.

Ima dole poklopac, sa nalepnicom koja nije "warranty void", već na njoj piše "eeePC", dakle može da se otvara... ispod toga je ram modul, i ssd 16giga...

@jonesba - pa evo, hvalim se... ;) bitno da si ti zadovoljan...
Da nema poklopac bilo bi mi manje žao što ga nisam sačekao :p jedina prepreka koja bi svakako ostala je duplo veća cena :d a nije ni vredelo čekati da kod nas padne cena jer gledajući ''originalnu'' cenu od oko 600$ ovo je još i pristojna cena kod nas.

Poslednja izmena:
Ok Boys and Girls zeleo bi da odigram Civilija 3 na EEE ali sta se desava....Ja bi to nekako ako moze u native tj 800*480 jer ako idem preko onog moda za 1024 i tako dalje ona je lepo full screen ali je sve tako sitno i muljavo da je odvratno....

E sad kad sam prvi put menjao ini i pokusao da forcujem native igra nece ni da krene...Izgleda je moguce da samo moze u 1024*768 minimum....Da li neko zna ili je uspeo da je obori na nizu rezoluiju....

Ok Boys and Girls zeleo bi da odigram Civilija 3 na EEE ali sta se desava....Ja bi to nekako ako moze u native tj 800*480 jer ako idem preko onog moda za 1024 i tako dalje ona je lepo full screen ali je sve tako sitno i muljavo da je odvratno....

E sad kad sam prvi put menjao ini i pokusao da forcujem native igra nece ni da krene...Izgleda je moguce da samo moze u 1024*768 minimum....Da li neko zna ili je uspeo da je obori na nizu rezoluiju....
'si probao da nakačiš neki monitor na VGA izlaz, prebaciš prikaz na njega, uđeš u igru, izabereš 800x480, izađeš iz igre, vratiš prikaz na eee i ponovo uđeš u igru. Ja sam tako uspeo da poteram Vice City :D prvo nije hteo da pokrene igru uopšte, a ovako sam uspeo. Pogledaj i diskusiju o igranju na eee na zvaničnom forumu.

EEE( :) ) u tome je problem jer sama igra ne dozvoljava menjanje rezolucije niti detalja u samoj igri...Znaci iz igre je nemoguce bilo sta uraditi...KAcio sam na Externi(moj lcd) i nije pomoglo...

Znaci ako podesim preko astraya onu vestacku mrljavu reoluciju od 1024*768 i stavim u ini file VideoMode 768 radi ok i sve je fullscreen i tako dalje ali je tako ruzna slika da je to strasno...Mislim moze da se igra ali ne onako kako izgleda kada se recimo podesi ista ta rezolucija i kad morash da skrolujesh po ekranu da bi video sve....

Ne znam sta da kazem sanjao sam o mobilnoj Civilizaciji(bilo kojoj) jer tu igru ganjam i rasturam vec skoro deceniju(od keca i onih smesnih kvizova...ko je igrao znace o cemu govorim) i jako mi je zao sto to ne funkcionise kako treba....

Npr Wolfenstein sam uspesno prilagodio 800*480 i izgleda fenomenalno i isto tako radi...recimo bolje nego na mom prvom kompu Celeron 850mhz i GF 2

E sad ako moze nekoliko pitanja ne vezanih za Civili

1.Zanima me koliko rama ima grafika...GPUz govori 8 dok Intel govori 64....e da i da li i kako se moze podesiti graficka uzima,krade od rama(kontate shared memory)

2.Zanima me josh da li mogu ja npr preko VGA izlaza da povezem neki kablom npr VGA-S video i da sliku prebacim na TV(Samsung CRT u pitanju ima sve ulaze koji su potrebni ali me zanima da li postoji VGA to SVIDEO/SCART kabl i da li je moguce da tako nesto EEE uradi)

3.U vezu Wi Fi uzeo sam od druga na pozajmicu USB adapter i to sve radi odlicno sharevao sam cak i DVD uredjaj(nisam probao instalaciju necega ali mislim da bi trebalo da radi) ali me zanima koji je najjeftiji tj najjeftinija WiFi kartica koja ce mi uraditi posao...jer vidjao sam na itsvetu i neke za 10e pa me zanima vredi li to tih para)

4.Moram da napomenem da je instalacija igara na flash emoriju i SSD razlika nebo i zemlja...Civilizaciju mi je na flash instalirao zilion godina dok je na SSD to trajalo svega minut....Isto tako i pokretanje...Zanima me dal bi jedna SDHC kartica klase 6 resila problem sa brzinom...Elem imam najjeftinije 8gb od transcenda flashove za 1900din....Znaci za sve su super sem za tu svrhu....

@jonesba

Mnogi imaju problem sa malom kolicinom vram-a (max 64 mb) i niko nije uspeo da rga resi, a citao sam po mnogim forumum bas za Eee. U dokumentaciji za Intel GMA 950 pise da ako joj zafali ram-a ona automatski uzima do 224 mb-a, ali u praksi to izgleda ne funkcionise, jer kad god pokrenem igru koja trazi min 128 mb-a dobijem error vezan za nedovoljnu kolicinu vram-a.

Thanks very mucho...Ma nikakv problem ja i ovako igram na EEE samo starije igre(trenutno se mucim da nadjem Bubble Bobble to sam rasturao na C64)

ALi sad imam novi problem...GTA VIce City instalirao sve ok igra radi perfektno ali THER IS NO SOUND...Elem no Audio Hardware found u options....Znaci nije pobrisan Audio folder itd nego jednostavno mi ne prepoznaje Audio Device izgleda...

Stock Driveri sa CD nista menjano...MAda nije frka i ako ne moze da se resi problem jednstovano cu da pobrisem 500mb Audio sr**a koje ima u folderu pa ce mi GTA bude samo 300megi....

AVP2 radi super itd....

Procitao sam celu temu i mogu reci samo da je i vise nego korisna. Jedan clan je postavio pitanje da li EEE 4G Surf moze zameniti desktop i cini mi se dobio negativan odgovor. Ja postavljam to pitanje ponovo. Naime,naveli ste da on moze sve sem ozbiljnog rada (citaj programiranja). Da li moze vise ili bar isto kao PIII na 1GHz sa 192 MB rama i 10GB HD(desktop varijanta sa integrisanom grafikom)? Zanima me i koriscenje wirelessa. Kakav je ulaz za wireless antenu? Mislio sam na pojacanu memoriju od 2gb i memorijsku od 8gb,pa izlaz na CRT 17",i jos eksterni dvd. Dakle ko je probao ovako nesto neka kaze kako sljaka i koliko sati bi mogao da radi bez prevelikog zagrevanja(npr.net+muzika)?:type:

Odgovor stormflash-u

Sve zavisi od tvojih potreba i afiniteta.
Ako si "prosecan gamer" koji povremeno ima potrebu da otvori photoshop ili da edituje neki filmich ili nesto isprogramira ili da se malo igras sa mrezom naravno da nije dovoljno..Sve to moze ali je bolno sporo a mozda ce i biti propraceno sa lepim error porukama..

Da se razumemo:imam vec anticki celeron na 433Mhz i pratecu plocu sa 256 rama MX 440 grafiku i basic upotreba racunara radi..rade i igrice i surf netom i slusanje muzike i gledanje filmova..kada pomislim sta sam sve radio na toj masini srce me zaboli i pitam se kako je sve izdrzao:konvertovanje filmova u druge formate,sporo je,boli ali radi..XP SP2
Kada pogledas tako onda recimo da mozes da ga uzmes
Medjutim..
Ako planiras da nabacis sve te dodatke i kad vidis koliko to sve kosta desktop kofiguracija iz najblize super M***jeve prodavnice za istu cenu se vise isplati ali gubis mobilnost
Mozda bi pre neka skuplja varijanta netbooka ili UMPC-a donela vise funkcionalnosti..Posle nove generacije netbook-ova Asus EEE 701 je sa "drugog" kompa presao na poziciju "treceg"...

Ne razumem pitanje za wireless antenu..:p
Sto se tice pregrevanja nemoj da ga gasis sto se mene tice...;)

Poslednja izmena:
Procitao sam celu temu i mogu reci samo da je i vise nego korisna. Jedan clan je postavio pitanje da li EEE 4G Surf moze zameniti desktop i cini mi se dobio negativan odgovor. Ja postavljam to pitanje ponovo. Naime,naveli ste da on moze sve sem ozbiljnog rada (citaj programiranja). Da li moze vise ili bar isto kao PIII na 1GHz sa 192 MB rama i 10GB HD(desktop varijanta sa integrisanom grafikom)? Zanima me i koriscenje wirelessa. Kakav je ulaz za wireless antenu? Mislio sam na pojacanu memoriju od 2gb i memorijsku od 8gb,pa izlaz na CRT 17",i jos eksterni dvd. Dakle ko je probao ovako nesto neka kaze kako sljaka i koliko sati bi mogao da radi bez prevelikog zagrevanja(npr.net+muzika)?:type:
Ako dobro kontam želiš da zameniš navedenu mašinu ovim malim sokoćalom :D
Ako stvarno nisi prezahtevan korisnik, on je zaista sasvim dovoljno jak za net, muziku, divx/xvid filmove, po koju matoru igru. Najbolja drugarica mi ima Celeron 400, 256, 20GB, XP SP2 i sasvim je zadovoljava u ovome što si ti naveo, a eee je još jača mašina. Znači ako nemaš para da uzmeš i eee i neki ''slabiji desktop'' možda eee stvarno nije loše rešenje kako god to nekome zvučalo. Već si na CRT 17'' a eee ima VGA izlaz, možeš posle da nakačiš i neki TFT, miš možeš da prikačiš bilo žični bilo bežični, ljudi externe HDDove kače i na obične mašine. Na neki način jedini ''extra trošak'' bi ti bio externi DVD-RW koji se može naći za 50e. S druge strane ako ti nije potrebna tolika mobilna daleko elegantnije rešenje je neki običan notebook, a najjeftiniji modeli, koji bi sasvim zadovoljili tvoje potrebe se mogu naći već i od 350e. Inače kao i u skoro svim novim laptopovima Wi-Fi kartica je integrisana u sam računar.

Poslednja izmena:
kao prvo hvala na brzim odgovorima:)
trenutno koristim wireless sa wlan karticom i grid antenom pa je moje pitanje vezano za kacenje na net ovom vezom. eee ima integrisanu karticu a mene interesuje kakav je ulaz na laptopu za konektor od antene.nadam se da sam malo pojasnio.

kao prvo hvala na brzim odgovorima:)
trenutno koristim wireless sa wlan karticom i grid antenom pa je moje pitanje vezano za kacenje na net ovom vezom. eee ima integrisanu karticu a mene interesuje kakav je ulaz na laptopu za konektor od antene.nadam se da sam malo pojasnio.

Nema ulaz za antenu..
Wireless kartica se nalazi u kompu i kacis se na AP i to je to..
Mogu da se naprave neke budzevine u privatnoj varijanti ali posto ti treba busilica,lemilica i pristojno znanje na temu.. recimo da gubis garanciju:p

Procitao sam celu temu i mogu reci samo da je i vise nego korisna. Jedan clan je postavio pitanje da li EEE 4G Surf moze zameniti desktop i cini mi se dobio negativan odgovor. Ja postavljam to pitanje ponovo. Naime,naveli ste da on moze sve sem ozbiljnog rada (citaj programiranja).

Uf samo ne opet o tome. Vec sam bio napisao da eeepc sasvim korektno pokrece eklipsu i netbeans; 900Mhz uopste nije *toliko* sporo. Jedino sto bi ti trebalo za ugodan rad je jedan eksterni monitor za kucnu radinost, a kad ides negde i njegov maleni 7" ekran moze da pomogne. Napisao sam citav windows system u javi na malom eeepcju i radio je sasvim korektno.

Poz!

znaci jos 50 ojra za AP:mad: kad sve ovo stavim na papir cifra je cirka 350. mozda se nadje i neka masina od 15" za tu lovu:trust:
mozda nesto nalik ovome:
SPECIFIKACIJA - Asus F5RL-AP134 Intel-CelM 1.86GHz 1024MB ...
Osnovno

Naziv
Proizvođač : Asus

Model : F5RL-AP134 Intel-CelM 1.86GHz 1024MB 120GB DVD SuperMulti 15.4'' WXGA FreeDOS

Osnova
Tip : PC

Dimenzije : 360x260x35 mm

Masa : 2.6 kg

Operativni sistem : DOS

Procesor : Intel Celeron M

Takt procesora : 1.86GHz

Dijagonala ekrana : 15.4 "

Rezolucija ekrana : 1280×800 px

Grafička karta : ATI Mobility RADEON X1100

RAM memorija : 1GB

Kapacitet hard diska : 120 GB

Brzina rotacije hard diska : 5400 obrt./min.

Optički uređaj : DVD±R/RW

Baterija : Li-Ion 6 cells, 4400mAh

Ostalo
Komunikacija : 56K, LAN, WLAN 802.11b, WLAN 802.11g,

Portovi : D-sub out, S/PDIF, RJ-45, RJ-11, ExpressCard/34,

Broj USB portova : 4 kom.

Unos : Qwerty tastatura, Touchpad,

Dodatne funkcije : Kamera,
i sve to za 357 evrica,ali....nije mini.

Poslednja izmena:
Pa kada sve preracunas da...
Imas veliki broj laptopova u toj klasi celeron M procesora MSI,Asus,Acer,HP
razlike jedino u zavrsnom finisu i kvalitetu plastike tako da je jedino sto ih deli tvoj vizuelni dozivljaj
Jedino ne znam opet za onaj tvoj ulaz za antenu..:p

Poslednja izmena:
Ja bih uzeo jedan pc + eee, kod kuce pc, a kad krenes negde onda eee.

Ahmmm ja sam bio postavio pitanje da li EEE moze da zameni desktop...Moze ali na kratko...DA SSD jeste brz ali da vidish kako je instaliranje i pokretanje aplikacija sa flash kartica smucilo bi ti se...(ok kontam da imam sporu ali brate ono je strasno)...

Dalje...Procesor je odlican 2gb rama ti ne gine ako hocesh da se osigurash ali grafika ima svoje boljke posebno zbog "fenomenalnih" programera u Intelu...Mislim da igra iz 99/2000 godine ne prepoznaje igru i samim tim ne startuje je strasno....a ima tu josh boljki...npr da seca ko ludo u obicnoj GALAXY tip igrici sa malko 3d i boljim teksturama dok jedan Underground,Mafia,GTA,MAx Payne rade savrseno...

Ali....Nista ne moze zameniti ovog malisu kad izazove odusevljenje u diskoteci(da da nosio sam ga da bi DJ nalozio sta da pusta od muzike) posebno zenskog dela mase...(sramota me bilo samo zbog nekoliko video materijala sto sam imao u njemu na temu Vin DIesela(XXX ako neko ne konta) Da ne pominjem da je odlican kao backup komp...Recimo popizdite i prodate masinu(sto se meni cesto desava kada nema sta da se igra) i ostane vam malisan pa cak onda mozete da prodate i monitor...

Nalupa ga ja ali poenta je da je malisa vise nego sposoban....Ako nista drugo isplatio se samo zbog nekoliko novih brojeva u telefonu....

Nalupa ga ja ali poenta je da je malisa vise nego sposoban....Ako nista drugo isplatio se samo zbog nekoliko novih brojeva u telefonu....

Znaci Eee ti sluzi za muvanje riba...koji si ti lik.:D

Nazad
Vrh Dno