Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

Drugari, pisao sam Asusu da bi bilo lepo da ubace podršku za latinično i ćirilično pismo za tastaturu na dock-u i dobio odgovor na našem jeziku (što znači asus je prosledio našima pa su mi oni odgovorili), a odgovor glasi da je Google zadužen za lokalizaciju i da se nadaju da će (opet) Google uraditi nešto po tom pitanju. Meni nije jasno kakve veze ima Google sa hardwerskom tastaturom koju je proizveo Asus i takođe je i prodao Asus... Google je izvršio lokalizaciju androida (sa zadnjim update-om ceo android je preveden na srpski). U opcijama za hardversku tastaturu ponuđeno je nekih 30, možda čak i više jezika, i ispred svakog jezika piše ASUS, za razliku od softverskih tastatura gde piše android.
Može li neko da mi pojasni da li ja to sve shvatam pogrešno ili to Asus igra partiju ping-ponga sa Google-om???

Ne, meni vise deluje da su te samo otkacili :)

Da, i mi kada smo bili na prezentaciji Samsung 10.1 taba pre par meseci, Samsung je zavrsavao lokalizaciju, tako da izgleda da Asus-a mrzi da radi ;)

Nadam se da cete prestati sa losom praksom zakljucavanja bootloadera jer sam, blago receno, razocaran.
Da sam hteo da kupim zakljucan uredjaj, kupio bih Apple iPad.

EDIT: Nedostatak pune UTF podrske (jer ako nemam mogucnost da kucam nasa slova to nije pun UTF8) je fail samo takav. Ne znam kako ste uopste dozvolili da ovakav skupocen, high-end uredjaj izadje na trziste bez toga? Pa moj Samsung Galaxy i Galaxy 2 imaju podrsku za nasu latinicu. Cak i kineski tablet koji sam testirao pre x meseci ju je imao :)

Poslednja izmena:
Mail koji sam dobio zvanično od Asus West Balkans me je, kao što sam već pomenuo par postova iznad, prilično šokirao i drago mi je da to nije i zvanični stav Asus Srbija-e.
Da ponovim, ja sam dobio odgovor da Google radi lokalizaciju i da se sad čeka da Google odradi podršku za Asus tastaturu (iz tog razloga sam i postavio ovde pitanje jer mi to nikako nije bilo logično).
Transformera sam nameravao da koristim i u poslovne svrhe, a radim u izdavačkoj kući. Primera radi, zamislite poslovni mail koji bi počinjao sa:
"Postovani,
nasa izdavacka kuca....."
Ne deluje preterano poslovno zar ne? :D
@ASUS Srbija: mogli bi ste malo da informišete kolege iz ASUS West Balkans pa da zajedno pritisnete onoga ko treba da izda tu podršku za naša slova (ako se dogovorite da je to Google, ok, pritiskajte njega).
Ja sam ipak optimista što se podrške za naša slova tiče i nadam se da će uskoro biti puštena kao update. Optimista sam i što se root-a tiče, ali to je već neka druga priča... :)

Upucene su kolege, ali moze biti da mail nije najpreciznije slozen. Radi se o saradnji ove dve kompanije. Kao sto znate, ASUS donekle modifikuje Honeycomb, pa bi bilo nezgodno napraviti resenje koje bi mozda bilo nekompatibilno sa nekim od buducih updateova Androida. Zato je bitno da se sve resi u saradnji sa Google-om. U svakom slucaju, urgiramo kod centrale da se lokalizacija sto pre odradi.

Zakljucani SBK? Koja je poenta? :)

Za nestrpljive koji kako-tako zele da ubace nasa slova - neko zaobilazno resenje je instalacija thumb keyboard-a gde mozete sami da definisete koji simboli ce biti prikazani pri 'zabadanju' tastera.

U principu vec default-na setovanja mogu da budu korisna - ako se drzi taster c, izletece kao alternativni izbor č i ć, ako se drzi taster z izletece i ž. Glavni problem je - ovo je on-screen keyboard koji nema veze sa hardverskom tastaturom.

Za one sa root-ovanim uredjajima moguce je premapirati kompletnu tastaturu, negde na xda u temi o transformeru imate celokupan postupak, nije tesko ali iziskuje nesto vremena (da se odgovarajuci kodovi unesu u mapping fajl) i, kao sto rekoh na pocetku, root-ovan uredjaj.

edit: evo ga i link - http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1118164

Sad da nadjemo nekog vrednog da promeni maping u nekom od layout-a i to je to :) Ili jos bolje - da neko napravi mini app gde ce moci da se bira keyboard layout a ovaj automatski da kopira odgovarajuce fajlove.

Poslednja izmena:
Da se pohvalim da sam postao ponosni vlasnik ovog cuda, malo sam se dvomio između asus slida i transformera ali sam posle probe oba modela odlucio za transformer.
e sad malo pomoći od upućenijih ljudi ako može
jel ima sanse sa ovog cuda stampati prevashodno preko usb ( većina ovdašnjih kancelarija nema wifi štampače ) i ako može kako se radi.

hvala

Čestitam na kupovini... :)
Mislim da ne možeš štampati klasičnim putem, tipa ubodeš usb od štampača u transformer i print, ali zato ima drugih opcija:
-ako nosiš kablić sa sobom onda ga samo povežeš sa desktop-om, prebaciš željeni fajl na njega i dalje znaš,
-a ima i opcija preko wi-fi mreže, dakle da budeš u istoj mreži sa kompom koji je povezan sa štampačem i onda praktično share-uješ štampač. Ovo nisam nikada pokušavao, ali čitao sam da može. Evo ti dva (najpopularnija) programa za to, pa probaj: Cloud Print i PrintBot.

Jedan info za vlasnike ove mašinerije: Izašao je novi update u okviru koga smo dobili android 3.2.1 i jednu prilično simpatičnu aplikaciju (for free) SuperNote. Služi za hvatanje beleški, crtanje, bojenje itd.
Lep potez od Asus-a, ne mogu da kažem (ASUS Srbija, nemoj odmah da se uobraziš :) )...

Izasao novi skype za android i radi video call iako transformer nije na listi podrzanih uredjaja, samo treba u opcijama enable-ovati video call.

jos nema nasih slova preko hard tastature :(

skype video radi:)

Postado i ja vlasnik Transformer-a, DOCK verzija. sprava je BOLEST! i po mom mishljenju po svim karakteristikama bolja od iPad-a, uz zamerku jedino Market-a/aplikacija ... znaci, neko hitno rteba da pogura Honeycomb, google reaguj!

Honeycomb je cudo. predobro su ga uradili, mozda malo i preteran update u odnoso na Gingerbread, sve je novotarija koju treba izucavati dosta dugo.

Da li negde kod nas ima u prodaji zaštitnih folija za ekran? Anti-gler folija, silikonskih futrola i tome sličnog?

Ma kad je i čuveni Igoritza poznatiji kao Kinez postao vlasnik transformera onda nemam reči... :D Čestitam Igoritze... Što ga više budeš koristio više će ti se dopadati (bar je tako u mom slučaju). Market imaš novi za HC, potraži na XDA, ako se ne snađeš baci PM pa ću ti ja poslati.

@Nightflier: Ja sam se ubio tražeći zaštitnu foliju za njega i ništa. Tražio sam i neku iole pristojnu olovkicu i opet ništa, tako da slaba vajda od toga. Gde god sam tražio svi viču ne treba, ima gorilla glass, nemožeš mu ništa (bez obzira što je moj problem suviše glossy ekran i otisci prstiju, a ne grebanje ekrana). Kao prvo, može da se izgrebe, samo dosta teže, a kao drugo, ako su već svi toliko sigurni u gorilla glass zašto u garanciji ne piše da može da se zameni ukoliko dođe do grebanja ekrana... Gigatron je najavio da će dobiti "nešto" za transformera i to će dobiti "nekada". Dakle nikakvih informacija drugih nemaju.

uredjaj je ludnica, stvarno su SVE predobro metnuli u njega ... samo je zal za 3G, prosto neverovatno da 101 verzija nema 3G ...

Da te unesrecim sad ili kasnije? Izasao je TF101G, koji ima 3G, samo ga jos nema kod nas...

ma znam da jeste, ali se radi o tome sto je uopste glupo da postoji ne-3G model. uredjaj, kao i OS su bukvalno Internet essential, i dosta svrhe se gubi tako. doduse, na XDA ima uputstvo za standardni USB dongle, preko dock-a, ali mora da se root-uje, plus postoji opasnost od vriskanja ROM-a. ja cu svakako probati, posto uskoro idem do VIP-a (zbog cena) da uzmem telefone, modeme, i svakakva cuda, an gomile

moje iskustvo, a svasta mi je proslo kroz ruke - ASUS je pobedio sa ekranom. ne znam koja konkretno firma im je supplier IPS panela, potrudicu se da saznam, ali sam definitivno pod utiskom da NEMA bolji IPS ekran trenutno, bar kad govorimo o prizemnim spravama, a ne neki tableti sto gledam sad od 2000 evra i ostali bakrachi ..

EDIT:

ja neam blage shta je tethering, jel moze neko da mi objasni .. ? to je valjda kad telefon koji prima 3G signal, emituje signal kkao mobilna WiFi antena, right ?

kao da znas uopste dal telefon ima tethering, kako se to enable-uje, recimo na nekom standardnom HTC fonu sa froyo/gingerbread .. ?

EDIT2: dobavljachi IPS panela za ASUS su Hannstar i Wintek. prvi je poznat po tome sto aktivno radi na usavrsavanju IPS tehnologije i trenutno je glavna firma u zajednickom projektu nekoliko njih, a Wintek je poznat po - Apple-u. svaki Apple uredjaj ima Wintek u sebi. mi svi koji imamo TF 101 imamo Hannstar IPS panel.

Poslednja izmena:
Trebalo bi da svaki Android 2.2+ telefon ima ovu opciju. Pretvara ti telefon u access point.

^
Ja znam da je to imao onaj Huawei U8110 koji je tipa 70e, fora je skine se aplikacija sa marketa nesto tipa Wireless Tether, a i vec je po difoltu dosla neka, pokrenes je odradis osnovna podesenja i to ti je sva mudrost, internet parametri podeseni, telefon na net-u, a ti se preko wiFi nakacis na mrezu koju fon baca i to je to

WiFi-Tether_1_programView.png
WiFi-Tether_2_programView.png
WiFi-Tether_3_programView.png
WiFi-Tether_4_programView.png
WiFi-Tether_5_programView.png

Poslednja izmena:
Vi nemate wireless u kuci/kaficu/centru/parkovima/gradu? :d

Meni je savrsen uredjaj, nisam probavao mnogo drugih ali ni nemam potrebe :D

@Igoritza: Sto se 3G tice, ROM koji imam na Transformeru, Revolver, ima opciju "3G dongle enabler", radi sa Vodafone i Huawei dongle-ovima. Nisam to cackao posto nemam potrebe za tim, samo napominjem, mozda ti nesto uspes iz toga da izvuces, neki domaci 3G dongle da pokrenes.

Revolver ROM preporucujem svakome ko ima rootovan Transformer i Revolver Parts aplikaciju za OTA apdejtovanje i puno dodatnih opcija, kernela, skinova za glavne dugmice itd.

Inace overklokovao sam ga 1.54GHz, radi stabilno (naravno nije stalno na max. frekvenciji) i brz je ko munja.. U Revolveru ima dosta dodatnih tweakovanja tako da je cak i bez OC-a brzi nego inace (a ni inace nisam imao primedbe).
Najbitnije stavka sto su poboljsali u Revolveru je stock browser - neopisivo je brzi i NE PUCA vise :)

Jos da dodam, novi Market koji je "isti" kao i na Gingerbread uredjajima od nedavno: LINK (moguce je reviewovati aplikacije u njemu!!! :d )
Ovaj Market je na neki nacin primer kako ce Ice Cream Sandwich ujediniti dve platforme.

ne svidja mi se ova "zurba" google-a, i proizvodjaca sa novim uredjajima i OS-om .. desavace se da neke fenomenalne, a i skupe sprave ,jednostavno ostanu bez podrshke.

nego, da pitam ja dal je i vama ko i meni - imao sam svakakve uredjaje. ali slabiji audio output na 3.5 mm izlazu, a bogme i na zvucnicima nisam do sad imao. softverski, to jes kroz Honeycomb je pojacano na maksimum, i opet mi je djavolski slabo

Nazad
Vrh Dno