Šta je novo?

Asus EEE Pad Transformer

probaj u podesavanjima (aplication/manage apll/all) da obrises market cache i data pa pokusaj opet da ga startujes...

Jel izasao ics za 3g verziju transformera?

Sta je sa slider modelom jos uvek mi ne nudi update na Ics (usa)

ASUS Transformer TF101 je vec pojeftinio, ali se to zbog skoka evra nije previse primetilo. Trenutno se prvi Transformer moze naci za manje od 44.000 dinara i to sa 32 GB (bez docka), odnosno za oko 52.000 sa 32 GB i dockom. Mislim da su te cene sasvim konkurentne za tablet sa Tegra 2 procesorom i ICS-om.
Sprema se ICS i za Slider. Mislim da ce doci malo posle ICS-a za 3G Transformer.

Nisam imao restart od kako sam ga stavio, gmail napokon radi kako treba.

Ova Android fragmentacija je užasna i krajnje frustrirajuća. Kupiš nešto vredno 600, 700€ i onda čekaš update jer je tvoj model 3g, a ovaj jefiniji dobija update pre tebe...
UŽAS!
Zato sam se i vratio Apple uređajima.
No, da se vratim na temu.
Devojka kupila Asus Transformer TF101G (dakle 3g model). Pored toga što čekamo update za isti, imam pitanje koje možda i nije tako popularno na forumima.

Trajanje baterije.
Da odgovor ne bi bio da zavisi ko šta radi, ja sam ga testirao kao i ovi iz ASUS-a. Doduše ne baš identično, pa me zato zanima vaše iskustvo.

Uz isključeni 3g, uključio sam WiFi (+GPS koji je stalno uključen), osvetljenje ekrana na pola (tačno) i dobio sam sledeći rezultat: gledajući video sa YT, za 10% smanjenja baterije, pogledao sam 40min. klipa.
E sad, to znači da u totalu gledanje filma može da izađe "svega" 6.6h, što se ne poklapa sa ASUS specifikacijama. Oni tvrde da uz gledanje filma, baterija može da izdrži 8.5h! To je velika razlika!

Da ne govorim da ni uz dok (dock) ne možemo da ostvarimo rezultate iza kojih stoji ASUS.

Znam da ćete reći da je to uvek tako, ali bih pre toga ja rekao, da sam imao i iPad1 i iPad2 koji su radili preko 10h sa jednim punjenjem (igre, surf, filmovi...). Nije poenta u iPad-u (jer uopšte ne upoređujem njihove baterije), već u deklarisanoj vrednosti. Apple ne kaže da iPad1 može toliko da radi, pa ipak radi više nego što su propisali.
U ASUS slučaju je to mnogo manje.

Da Vam ne kažem kako radi usled normalnog korišćenja. Kao prosečan telefon. Jedno punjenje, WiFi non stop a ekran usage svega 3.5h! Znači KATASTROFA!
Ja iskreno sumnjam u Honeycomb OS i nadam se poboljšanju vrednosti baterije sa ICS-om...

Molim da mi kažete kako stojite sa USAGE brojkama...

Hvala

Poslednja izmena:
Youtube je flash, a flash je poznat po tome da je jedna od najgorih stvari koja moze da se desi bilo kom racunaru i OS-u a sto se tice opterecenja CPU-a. Mogao si komotno i da pustas benchmark testove na transformeru koji zakucavaju CPU stalno na 100%, cenim da bi dobio identicne rezultate. Slicno je to i na ipadu -> ukoliko upregnes softversko dekodiranje filmova (3rd party plejer i recimo divx koji se softverski dekodira), videces da trajanje baterije nije 10 sati (u sta sam se i licno uverio obzirom da imam i ipad 2).

Priznajem da nisam stopovao vreme ali definitivno prelazi 10 sati autonomije 'mesanog' rada - surf, mailovi, malo kuckanja, drljanje po serverima, po neko filmce, listanje knjiga i stripova i sl. Najinteresantnija stvar je koriscenje kao navigacije - sa dockom to je gps uredjaj koji ima autonomiju kao nista sto sam u zivotu video, ali je ofc pomalo rogobatno drzati ga u kolima :)

Problem koji definitivno ima je curenje baterije u sleep-u, mada je to posledica odluke da se tablet ponasa vise kao laptop, a manje kao tablet (tastatura se stalno napaja i vrte se procesi koji imaju veze sa kontrolom docka). Novije revizije nemaju taj problem, a resenje je glupo - gasenje.

Youtube je flash, a flash je poznat po tome da je jedna od najgorih stvari koja moze da se desi bilo kom racunaru i OS-u a sto se tice opterecenja CPU-a. Mogao si komotno i da pustas benchmark testove na transformeru koji zakucavaju CPU stalno na 100%, cenim da bi dobio identicne rezultate. Slicno je to i na ipadu -> ukoliko upregnes softversko dekodiranje filmova (3rd party plejer i recimo divx koji se softverski dekodira), videces da trajanje baterije nije 10 sati (u sta sam se i licno uverio obzirom da imam i ipad 2).

Priznajem da nisam stopovao vreme ali definitivno prelazi 10 sati autonomije 'mesanog' rada - surf, mailovi, malo kuckanja, drljanje po serverima, po neko filmce, listanje knjiga i stripova i sl. Najinteresantnija stvar je koriscenje kao navigacije - sa dockom to je gps uredjaj koji ima autonomiju kao nista sto sam u zivotu video, ali je ofc pomalo rogobatno drzati ga u kolima :)

Problem koji definitivno ima je curenje baterije u sleep-u, mada je to posledica odluke da se tablet ponasa vise kao laptop, a manje kao tablet (tastatura se stalno napaja i vrte se procesi koji imaju veze sa kontrolom docka). Novije revizije nemaju taj problem, a resenje je glupo - gasenje.

Čekaj, kako misliš "štopovao vreme"? Za šta? Asus?
I kolika ti je autonomija rada tableta + dok?
Kažem ti nije baš najsrećnija situacija ovde kod mene!
Ja merim usage (odnosno vreme korišćenja) po vremenu koje izbaci stavka "screen" iliti uključen ekran.
Za 1dan koliko je trebalo da se isprazni, ekran je bio uklučen SVEGA 3h!!! I to ne za igre ili filmove, već za običan surf preko WiFi-a!
Znam da je baterija nešto slabija kod 3g verzije (isto i kod iPada) ali ne za 6h! (WiFi verzija 9h, 3g verzija 8.5 - ovo stoji i na SAJTU ASUS-a!)
Ja napravim 3h i to BEZ 3g-a. Dakle on isključen, samo WiFi uključen!

A za priču sa dokom, to ću naknadno meriti.

Zato mi nije jasno kada kažeš da nisi štopovao vreme. Nema tu štopovanja nikakvog. Pogledaš rezultate i kažeš.

Drugo, piše za dok nekih 14h. Ono što me buni jeste, da li sam dok daje dodatnih 14h, ili u kombinaciji (kada su i jedan i drugi puni) dobijaš 14h (odnosno, deklarisanih 8.5 + 5.5h)?

salac je mislio na iPad da drzi toliko koliko je rekao.

Vec su ti rekli da youtube trosi mnogo resursa jer je neoptimizovan. I kod laptopova youtube opterecuje CPU umesto GPU kod reprodukcije video snimka. Kad kazu u testovima da mozes da gledas XX sati videa tu misle na video koji se nalazi na tablet-u, a ne na youtube. Testiraj bez youtube-a pa javi.
Proveri, mozda ti taj "brojac" ne radi kako treba. A valjda ce ti se u medjuvremenu neko od vlasnika ovog tablet-a javiti sa konkretnim podacima vezanim za bateriju.

To za dock je pisano da tablet + dock drze ukupno 14h. A ne da dock sam dodaje jos 14h na vec postojecu bateriju tablet-a.

Poslednja izmena:
Kakav screen, gde ti to gledas? U settings -> battery?

Tamo pise koliko procenata baterije jede ekran, a ne koliko je dugo ekran bio upaljen. Evo bas gledam sada, wifi mi jede 91% baterije, screen 3%.

salac je mislio na iPad da drzi toliko koliko je rekao.

Vec su ti rekli da youtube trosi mnogo resursa jer je neoptimizovan. I kod laptopova youtube opterecuje CPU umesto GPU kod reprodukcije video snimka. Kad kazu u testovima da mozes da gledas XX sati videa tu misle na video koji se nalazi na tablet-u, a ne na youtube. Testiraj bez youtube-a pa javi.
Proveri, mozda ti taj "brojac" ne radi kako treba. A valjda ce ti se u medjuvremenu neko od vlasnika ovog tablet-a javiti sa konkretnim podacima vezanim za bateriju.

To za dock je pisano da tablet + dock drze ukupno 14h. A ne da dock sam dodaje jos 14h na vec postojecu bateriju tablet-a.

^^^Već sam ti rekao, da je nebitan YT. Kada gledam flash (YT), ispada da je 10% baterije = 40min. klipa, što ispada da YT može da gledaš 6.6h! Posle toga sam takođe napisao, da mi baterija kada ga generalno koristim (surf, bla, bla), pod punom baterijom izdrži 1d i 3h, a da je ekran uključen SVEGA 3.5h!!! Jel sad jasnije? Isto tako sam rekao, da mi je neverovatno da je tolika greška u proceni deklarisanih 8.5h za 3g verz. ili 9h za non3g... Dakle, baterija mora trajati duže od tih 3.5h, a merim tako što gledam koliko mi je ekran uključen! Muziku ne slušam, tako da ne može brojati i to, prilikom ugašenog ekrana.

Hvala za dok objanjšenje. Nisam to pročitao ranije... +1

Kakav screen, gde ti to gledas? U settings -> battery?

Tamo pise koliko procenata baterije jede ekran, a ne koliko je dugo ekran bio upaljen. Evo bas gledam sada, wifi mi jede 91% baterije, screen 3%.

^^^Da si probao nekad da klikneš na "to", video bi i koliko tačno u minut radi ekran! D'ohhhhh

Poslednja izmena:
Kliknuo, i daje nebuloze i gluposti. Obzirom da sam instalirao novi ROM, posle restarta me je docekala statistika koja kaze - wireless radio 20 i kusur minuta, a ekran 3 sec?

Pa ne znam šta si ti radio, ali to je ZVANIČNA statistika by Android.
To je kao kada bi rekao da meni moji pokazatelji (Usage & Standby time) na iPhone-u ne valjaju i da su glupost... Mislim...

Zbunjuje se kod dock baterije, eto u cemu je stvar. Upravo probao.

Uz isključeni 3g, uključio sam WiFi (+GPS koji je stalno uključen), osvetljenje ekrana na pola (tačno) i dobio sam sledeći rezultat: gledajući video sa YT, za 10% smanjenja baterije, pogledao sam 40min. klipa.
Znam da ćete reći da je to uvek tako, ali bih pre toga ja rekao, da sam imao i iPad1 i iPad2 koji su radili preko 10h sa jednim punjenjem (igre, surf, filmovi...). Nije poenta u iPad-u (jer uopšte ne upoređujem njihove baterije), već u deklarisanoj vrednosti. Apple ne kaže da iPad1 može toliko da radi, pa ipak radi više nego što su propisali.
U ASUS slučaju je to mnogo manje.

Pa pokusaj da iskljucis GPS, pobogu! Ili mislis da on ne trosi bateriju? Takodje, ipad ne podrzava flash, pa je besmisleno porediti babe i zabe, ako vec poredis, poredi ih u vrsenju istog zadatka. Hmm, moj Peugeot 207 trosi 8,8 l u gradu, a drugarov Nissan trosi 5 l na otvorenom, znaci da u Peugeot-u lazu kada kazu da mu je (kombinovana) potrosnja 6 l, dok Nissan trosi i manje nego sto kazu, posto su rekli da trosi 6 l (kombinovano)? Comprende? ;)

Ljudiiii... citatjte sta se pise na forumuuu!!!
Zasto se hvatate za sitnice?
Dakle, lepo sam napisao sta i kako te vas molim da lepo procitate...
Kakav Pezo kakve gluposti... lepo sam rekao kako sam testirao.
Ponovicu:
1. merio preko wifi-a i yt. 40min = 10% baterije
2. merio generalno, NE PREKO YT!!!!!!!!!!!! Znaci surf (BEZ FLESHA!) i onda je situacija katastrofalna. 3h ekran radi za ukupni rad tableta od 25h!

Jel vam sad jasno?

Znaci trebalo bi da bude 8.5h. Ok, ne moze tu autnomiju da postigne u potpunosti ako ne gledas video klip, kao sto su iz Asus-a testirali. Ali 3h????? Nemoguce!

Polako, smiri se, udahni duboko. Pominješ ukupni rad od 25h, očigledno ti neka aplikacija ili nešto sprečava deep sleep uređaja. Instaliraj aplikaciju CPU Spy i ostavi tablet neko vreme, kako bi video da li radi nešto u pozadini dok je isključen ekran. Ako ti Deep Sleep stavka posle tog perioda ne zauzima najviše procenata, nešto ti drainuje bateriju. Neko minimalno trošenje baterije kada tablet nije aktivan mora da postoji, ali ni blizu da ti za 25h korišćenja ostavi samo 3h uključenosti ekrana. Još jedna stvar, surfuješ preko WiFi ili 3G mreže?

@GIZMO: ok, ovako. Surfovao sam preko wifi-a. Nista igre, nista video... samo web i socijalne apps (fb, tw). Ukupno trajanje baterije 25h, a ekran 3h. To ne sme biti. Razmisljam o restore-u!

Evo upravo sam dosao do 53% stock baterije, statistika kaze da je screen radio 3 sata 28 minuta, celo vreme sam gledao divxove na tabletu. Meni se ovo cini jako dobrim.

Evo upravo sam dosao do 53% stock baterije, statistika kaze da je screen radio 3 sata 28 minuta, celo vreme sam gledao divxove na tabletu. Meni se ovo cini jako dobrim.

Ja htedoh da mu predlozim da bas tako testira tablet (da samo gleda neki video i nista vise dok se ne ugasi) da bi iskljucili ljudski faktor, ali je covek poprilicno revoltiran svojim aparatom pa nisam hteo da mu stajem na zulj.

Nisam revoltiran uređajem, već generalno Androidom. Ja sam od toga pobegao na vreme. Žao mi je devojke kojoj sam predložio da uzme ASUS-a uz VIP internet (koji je BTW očajan! <- boldovano!)
Nema ja šta ga testiram uz video. Nije meni ovo prvi tablet. Ja lepo kažem da nešto tu ne radi kako treba.
Ne želim da mi tablet najduže traje kada gledam film, jer mi za to ne treba. Želim da ga koristim za sve, a da baterija drži bar 80, 90% od propisane vrednosti.
Ubeđen sam da je do softwera. Nema zašto da sam uređaj ne valja...

Ono što je evidentno je da uz normalan rad, ekran može da bude uključen svega 3.5h, što je užasno malo. Svaki smartfon danas radi toliko a u ostalom, tableti se i prave da bi radili preko 6, 7h! RADILI! Bili korišćeni, a ne u standby modu.

Probaću restore to factory... jedino mi to preostaje dok se ASUS ne smiluje da izbaci ICS...

Nisam revoltiran uređajem, već generalno Androidom. Ja sam od toga pobegao na vreme. Žao mi je devojke kojoj sam predložio da uzme ASUS-a uz VIP internet (koji je BTW očajan! <- boldovano!)
Nema ja šta ga testiram uz video. Nije meni ovo prvi tablet. Ja lepo kažem da nešto tu ne radi kako treba.
Ne želim da mi tablet najduže traje kada gledam film, jer mi za to ne treba. Želim da ga koristim za sve, a da baterija drži bar 80, 90% od propisane vrednosti.
Ubeđen sam da je do softwera. Nema zašto da sam uređaj ne valja...

Ono što je evidentno je da uz normalan rad, ekran može da bude uključen svega 3.5h, što je užasno malo. Svaki smartfon danas radi toliko a u ostalom, tableti se i prave da bi radili preko 6, 7h! RADILI! Bili korišćeni, a ne u standby modu.

Probaću restore to factory... jedino mi to preostaje dok se ASUS ne smiluje da izbaci ICS...

Ne razumem te. :) Ne zelis da proveris u stvarnosti koliko traje baterija, vec ocajavas nad nekom cifrom koja pise na ekranu, a koja mozda nije tacna.
Ukljuci brate lepo stopericu na telefonu, ukljuci tablet i njakaj ga jedno sat vremena po netu sa wifi a naravno bez GPS-a, 3G-a, BT-a i drugih zezalica, i naravno sa brightnesom na 50%, pa pogledaj posle sat vremena koliko % baterije je otislo, pa izracunaj (naravno, otprilike) koliko bi ti sa takvim koriscenjem trajala baterija. Ovo nije 100% precizno merenje, ali ces imati neki okviran realan broj.
Ili, ako ti se tako vise svidja, nemoj raditi nista, nego kukaj i dalje da baterija traje 3 sata. ;)

Kako bre evidentno kad kod mene uopste nije tako? :) Zao mi je sto recimo ipad ne moze uopste da pusta flash, pa da vidis kako kida bateriju dok si reko stivdzobs.

Nazad
Vrh Dno