Šta je novo?

ASIO4All & pluginovi

FTN

Čuven
Učlanjen(a)
05.04.2005
Poena
620
Dosta se raspravljalo o ovim drajverima i njihovim dodacima za programe za slusanje muzike pa bi bilo fino kad bi imali zasbenu temu.

Pa da krenemo, kako ga podesiti? Evo podesavanja po defaultu.

asio.jpg

Probao sam ASIO4ALL u kombinaciji sa Realtek integrušom i tri kompleta zvučnika (Mircrolab, Logitech i Sony), i nisam primetio nikakvu razliku bez obzira na podešavanja.

Probao sam ASIO4ALL u kombinaciji sa Realtek integrušom i tri kompleta zvučnika (Mircrolab, Logitech i Sony), i nisam primetio nikakvu razliku bez obzira na podešavanja.

Ja ili ga nisam podesio kako treba ili nemam sluha. Probao sa integrisanom i Microlab zvucnicima i nikakvu razliku nisam uocio.

U mom slučaju probano na Microlab A6201 i Logitech X-230 zvučnicima, dodatno na starom Sony pojačalu i zvučnicima. Zvučna je integrisana Realtek, a player Foobar. Naravno, testove sam vršio jednim te istim pesmama u flac formatu, i to obično upoređivao više puta tačno određene delove pesme.

Poslednja izmena:
zar asio ima veze sa kvalitetom zvuka? kol'ko se secam samo omogucava "direktniju" vezu kroz os izmedju softvera i hardvera (zvucne). i time smanjuje lag.

Разлика се осећа само када је извор звука довољно добар да га додатно просесирање кроз директсоунд апи дисторзира. Кад имаш срање извор од старта додатно виндозино срање се не примећује :D.

lol :)

Ovo je samo za podesavanje kasnjenja zvuka u milisekundama, nije ni cudo sto niste osetili razliku :)

ASIO4ALL ko sto rece covek sluze za smanjenje latencije, ako ne snimate nista ili pravite nekakvu muziku ne treba vam ovo nizasta ...

АСИО није "подешавање" кашњења, он смањује кашњење тако што директно шаље звук са карнела на звучну заобилазећи Вин АПИ. Пратећи ефекат коришћења АСИО ти је бит-корект репродукција, значи звук ће бити репродукаован тачно онако као је записан, без икаквих додатних примеса, што није случај са директ-саунд излазом.

To je bio "problem" sa XP-om, a meni se cini, po okviru prozora sa slike, da covek koristi WIN7, tako da sve sto ce dobiti u tom slucaju mu ustvari i ne treba?

Шта седмица има бит корект репродукцију из кроз директ-саунд? Хмм звучи слабо веродостојно...

Nema ... znam da se pricalo o novim drajverima, pa sam mislio da su ih pominjali u tom kontekstu ...

Znaci ima svrhe stavljati druge drajvere ... makar teorijski.

Hm, kod mene postoji solidna razlika na krsu Realtek AC97 i Borovnici SW-X22, zvuk je malo cistiji i moze da se pojaca dosta vise (u plejeru) u odnosu na slucaj kada se koristi wave output, a da ne dodje do izoblicenja...
Na XP SP3.

Poslednja izmena:
Код мене на одиџију кецу и микролабу има толике разлике да одиџи без асиа звучи као казна :D.

Poslednja izmena:
zar asio ima veze sa kvalitetom zvuka? kol'ko se secam samo omogucava "direktniju" vezu kroz os izmedju softvera i hardvera (zvucne). i time smanjuje lag.

Kao što vidiš u postovima ispod tvog, ljudi tvdre da ima veze i sa kvalitetom, mada sa setupom koji sam gore naveo, nisam uspeo da primetim i najmanju razliku. Nisam pomenuo da je OS Win7 64bit, možda i to pravi neku razliku.

Шта седмица има бит корект репродукцију из кроз директ-саунд? Хмм звучи слабо веродостојно...

Odakle ti info da direct-sound distorzira zvuk? (ne kažem da to nije tačno, samo pitam jer prvi put čujem za tako nešto)

Poslednja izmena:
ne znam odakle vam sve to... al' bas bi voleo da znam vise o tome! neki link?

jel ga directsound "namerno" menja, u smislu vrsi neke konstantne i jednake izmene na sve semplove (ili nesto slicno) ili cisto unosi noise? mada tesko da je drugi slucaj - digitalni noise se vrlo lako prepozna i na zvucnicima iz kineske igracke od 5 din. :d

Мрзи ме да чепркам, има тога на нету па прекопајте мало, иначе да се чути својим ушима са само мало бољом опремом.

Ево неких цитата са форума.

ASIO is much better 'cause of 1 reason: you can bypass windows kmixer and send the stream directly to the soundcard (kmixer resamples everything to 16bit/44.1k, wich is fine for mp3s, since they sound like s$&%t anyway. But if you're listening to 24 bit / 48k samples, or even uncompressed 16bit 44,1k samplles, kmixer degrades the sound quality a lot).

Aside from kmixer, the sample passes through a lot of hassle, and gets degraded on each step: first it goes to directsound, then to kmixer, that resample's it and mixes in all other windows sounds, then to the kernel, then to the sound card mixer, and finally to the sound card itself. asio goes directly from the player to the sound card's mixer, then to the hardware

Another more extreme option (for 0db gain, 10Kohm sound output) is to disable the soundcard altogether in windows and use just ASIO. That way the sample goes directly to the soundcard, untouched.

А ево и неке додатне приче:

http://www.aqvox.de/Asio-USB-Audio-installation-e.htm

Ето гугл зна све :p

Poslednja izmena:
Koristim Win7 i stvarno ne primecujem razliku, mozda tek kad kupim neku zvucnu mada i ova integrisana nije losa :)

Dule, jel mozes napisati kako podesavas Asio? Gore sam postavio sliku dijaloga za podesavanje.

ASIO4ALL сам фабрички дође намештен.

Само у фубару мапирам канале и то је то.

Ево као изгледа код мене.

EDIT: Е да само сам искључио друге звучне и скинуо опцију да ради рисемпл.

Prilozi

• 123.JPG
    123.JPG
    260.7 KB · Pregleda: 70
Poslednja izmena:
:d Имам 3 звучна извора на компу одиџи, реалтек и атијев интегрисни звук. Само сам искључио две које не користим (на оно светлеће он/офф дугме :p). Такође и always resmple ... нечекиран.

ne znam odakle vam sve to... al' bas bi voleo da znam vise o tome! neki link?

jel ga directsound "namerno" menja, u smislu vrsi neke konstantne i jednake izmene na sve semplove (ili nesto slicno) ili cisto unosi noise? mada tesko da je drugi slucaj - digitalni noise se vrlo lako prepozna i na zvucnicima iz kineske igracke od 5 din. :d

Potrazih i ja malo o tome posto prvi put cujem za ovo i kazu da windows resampluje sve zvuke na 48 kHz, pre nego sto zvuk dodje u njegov mikser, a jasno ti je na koji nacin to steti muzickom signalu.

Ja imam tu "bolju opremu" tj. imam studijske monitore (tannoy) i nisam nikada cuo razliku kada bih ubacivao asio drajvere na integrusu, mada nisam ni znao da nekakva razlika postoji, jt. nisam je ni trazio, dok npr. kada korisitm neku "jacu" muzicku razlika je evidentna na prvu ...

Jedino sto ostaje kao mogucnost je cinjenica da kada koristim jace muzicke kartice kacim ih direktno na monitore zbog prilagodjenih izlaza, a kada pustim nesto sa integruse to prodje kroz miksetu koja mozda unese toliko suma da oba signala zvuce isto ...

Mozda i ASIO jednostavno dozvoljava malo vise da se pojaca, a utisak jaceg zvuka se skoro uvek poistovecuje sa kvalitetnijim zvukom, pa mozda odatle proizilazi utisak da je kvalitet zvuka bolji ... Ovde, posto opet koristim miksetu koja pojacava signal moguce da nisam osetio taj efekat o kome Dule prica, jer je meni signal dovoljno jak kako god okrenem, jer ga mikseta pojacava, pa i kad zaobidjem mikser iz wina nista ne dobijem ...

Integrusa, pa i kartica u PCI slotu mora da pokupi neke sumove sa ploce, nekako zestoko sumnjam da su sumovi kvantizacije kod resamplovanja na 48 kHz veci od sumova koje pokupi integrusa ...

U svakom slucaju ako neko zaista cuje razliku izmedju ova dva drajvera, a siguran je da nije samo zato sto je zvuk glasniji onda svakako treba da da pare na neku eksternu muzicku jer njegove usi, a i zvucnici to zasluzuju :)

Poslednja izmena:
:d Имам 3 звучна извора на компу одиџи, реалтек и атијев интегрисни звук. Само сам искључио две које не користим (на оно светлеће он/офф дугме :p). Такође и always resmple ... нечекиран.

Malo sam vise glup za ovo :). Evo prikaza kako sam ja to sada podesio. Jel mislis da je ok ? :D

Untitled.png

Malo sam vise glup za ovo :). Evo prikaza kako sam ja to sada podesio. Jel mislis da je ok ? :D

Pogledajte prilog 52246

Ма супер :D ако ради то је то, само узми барем полован одиџи за ове егзибиције интегрисана је једноставно лоша (EDIT: Bahati [SiD]) :D:p

------------
Иначе ево баш размишљам да се почастим једним аудиотрек продиџи хајфајом :D

Poslednja izmena od urednika:
Hvala, ne primecujem razliku u zvuku al bar ga Winamp pusta pa nek ostane da se tripujem :)

Zvucnu bih rado kupio polovnu ali bukvalno je niko ne prodaje, bar sto sam gledao na itsvet. Hocu neku Audigy SE...

Potrazih i ja malo o tome posto prvi put cujem za ovo i kazu da windows resampluje sve zvuke na 48 kHz, pre nego sto zvuk dodje u njegov mikser, a jasno ti je na koji nacin to steti muzickom signalu.
jasno je da resemplovanje moze da se odradi lose i bas se pitam koji je optimalan nacin za to kad imas neku "gadnu" situaciju. tipa imas vise izvora za umiksati sa razlicitim sempl rejtovima, a svi inputi se razlikuju od zeljenog outputa. jedna politika bi svakako bila da napravis dobar algoritam za 48 kHz, sve prebacis u toliko, smixas, pa vidis sta ces... pitanje je kako se to radi i u hardveru jer to svakako moze da se odradi i u softveru. i da li asio uopste podrazumeva da se mixa u hardveru?

al' to je sve cisto razgibavanje za mozak, mene je su vise zanimale prakticne stvari. prvo da radi, pa da radi kvalitetno, pa da radi brzo. :)

Samo jedno zapazanje nevezano za Asio.

Kada u Winampu stavim da za output koristi Nulsoft WaveOut output zvuk je bar za 30% cistiji od Nulsoft DirectSound output... Jel zna neko razlog ovoga?

P.S. Danas me je prodavac u jednoj PC radnji ubedjivao da mi ne treba Audigy SE jer necu primetiti razliku posto je kao ova Reatekova na mojoj P5Q - Pro istog kvaliteta, kao jedinu razliku bih primetio ako kupim Audigy Xi-Fi i tako neke skuplje. Ima li istine u ovome?

Nema. Ali opet zavisi i od zvučnika.

Poslednja izmena:
Vrh Dno