Šta je novo?

ASIO4All & pluginovi

Prodavnica je u 62om bloku, ako ti sta znaci :)

Nije to ta prodavnica.

Pitam zato sto je i mene prodavac nedavo ubedjivao kako mi nije potrebna zvucna i da necu primetiti razliku na fc330 izmedju nje i integruse.

Ja licno verujem da da vam svima ovde napravimo slepi test da niko ne bi provalio sa cega sta ide :)

Stvarno su ljudi sa tvrdnjama preterali ... te cuje se mpr 320 vs waw te mpr 320 vs flac, te se cuje drajver te se cuje promena muzicke od 20 evra ...

Posto se bavim audiom, prisustvovao sam i ucestvovao i sam nekoliko godinu u zabludi da se cuje razlika izmedju cubasea i nuenda (oba programa pravi Steinberg) ...

Milion testova su ljudi radili, tvrdili da cuju razlike, kleli se ... dok na kraju nisu izasli sami tvorci audio engina i rekli da je identican i da im ne pada na pamet da prave dva engina za istu namenu :)

Ja verujem, i znam iz iskustva da se razlike cuju kada se ulozi odredjena suma u nesto ... cuje se razlika kada kupite zvucnike od 500 evra u odnosu na neke od 20, cuje se razlika kada kupite karticu od 200 evra umesto ove od 20 ... ali da se cuje razlika izmedju drajvera na muzickoj, i da se cuje razlika u kartici od 20 evra na zvucnicima od 30 evra, em ne mogu da poverujem, em ni sam ne cujem :)

Vidim da se FTN opteretio sa celom ovom pricom, pa zelim malo da ga rasteretim po ovom pitanju ... kako god podesis nesto od 20 evra zvucace veoma veoma slicno ... da ne kazem isto da se ovi sto cuju razliku ne naljute :d

Nije to ta prodavnica.

Pitam zato sto je i mene prodavac nedavo ubedjivao kako mi nije potrebna zvucna i da necu primetiti razliku na fc330 izmedju nje i integruse.

Сврбе га ксајфајеви :d

@SumAnuT

Ти онда спадаш у ову другу групу, апрори-скептика :D

Шалу на страну, шта мислиш зашто је Аквокс направио свој асио драјвер за усб звучне?

http://www.aqvox.de/Asio-USB-Audio-installation-e.htm

da bi ljudi pravili mjuzu na laptopu?

Сврбе га ксајфајеви :d

@SumAnuT

Ти онда спадаш у ову другу групу, апрори-скептика :D

Шалу на страну, шта мислиш зашто је Аквокс направио свој асио драјвер за усб звучне?

http://www.aqvox.de/Asio-USB-Audio-installation-e.htm

Ma daleko od toga ... i sam sam pre osecao razliku izmedju svega, pa cak i tamo gde ni tehnicki nije moglo biti razlike (cubase/nuendo) dok se nisam par puta osvestio i poceo kriticki da se odnosim kako prema mom sluhu tako i prema mom mozgu ... posle sam nekim slepim testovima utvrdio da kada ne znam sta slusam, i odakle slusam, vise uopste nisam siguran u te razlike u koje sam do pre sekunudu sasvim lepo "cuo" ...

Naravno treba biti iskren prema sebi, spustiti se sa trona nekakvog audiofila koji cuje kad se promene kablovi na zvucnicima od 20 evra da bi priznao sebi da se razlika ne cuje ... jer kad zelis da je cujes, ona se itekako cuje :)

Ne kazem nista za vas na ovoj temi, ali sam se zaista kroz vreme provedeno na internetu nalsusao izjava raznih sismisa od kojih imam posledice i dan danas :)

Moze lik da napravi i sam svoj DA konvertor sa sve svovjim drajverom, ali ce i dalje imati sum kvantizacije i jitter koji to pokusava da ucini sto sto bezbolnijim, tako da nije kompletna istina da ce se sum javljati samo na 48 kHz pri resemplovanju ... suma ima pri bilo kakvoj AD ili DA konverziji, i jiter je tu da ga ucini sto podnosljivijim, pa ako ucini to pri konverziji ucinice to isto i pri resamplovanju ...

Al nije tema o meni i mom sluhu pa mislim da sam dovoljno spamovao ... hocu samo da kazem da ako 10 ljudi tvrdi da se razlika cuje, to zaista ne mora da znaci da se razlika cuje :)

Sa druge strane, ako neko cuje neku razliku, potpuno je legitimno uzivati u toj razlici, postojala ona realno ili ne :)

Шта знам можда се и сви ми трипујемо, али опет ту су опипљиви разлози зашто би звук био бољи у виду начина процесирања сигнала (немам довољно знања о звуку да бих знао о чему служе cubase/nuendo нит ме занима :d али видим да кажеш да нема техничке разлике ). Како год било ја ћу наставити да га користим јер нема разлога не користити АСИО, зар не :D (осим ако си баш "тврде вјере" :p)

Sumanuti, sad si me tek opteretio :) . Ja imam samo jedno pitanje, Vi sto imate FC330, da li ste primetili razliku stavljanjem neke prosecne zvucne karte? Al da ste pre toga imali neku maticnu plocu u rangu moje P5Q Pro.

Ovaj odgovor me moze rasteretiti :D

Како год било ја ћу наставити да га користим јер нема разлога не користити АСИО, зар не :D (осим ако си баш "тврде вјере" :p)

Naravno :)

Cubase/Nuendo su sasvim pete stvari, nemaju veze sa ovim drajverima, vec sa time da ljudi tvrde da subjektivno cuju razliku i kada je objektivno nema.

Sumanuti, sad si me tek opteretio :) . Ja imam samo jedno pitanje, Vi sto imate FC330, da li ste primetili razliku stavljanjem neke prosecne zvucne karte? Al da ste pre toga imali neku maticnu plocu u rangu moje P5Q Pro.

Ovaj odgovor me moze rasteretiti :D

Ја имам асуса M3А78 PRO све чврсти кондезатори, плоча ко змај и реалтек 1200 на њој и опет је одиџи кец бољи од ње 3х.

Ја имам асуса M3А78 PRO све чврсти кондезатори, плоча ко змај и реалтек 1200 на њој и опет је одиџи кец бољи од ње 3х.

Posto vidim da imamo isti Realtek na plocama ipak cu kupiti zvucnu :)

Ја имам а-6201 и фц330 спојен у један систем, још је то нешто додатно буџено, мењани каблови споља и унутар звучника кондензатори, дампирање итд и размишљам се да за то узмем неку звучну до 100е, могу они да искористе добар извор итекако.

Замениш каблове на сателитима са 1.5 кмм дебљине или ту негде, купиш пирамидали сунђер за дампирање, једну таблу, налепиш у вуфер и сателите и то је то :)

Замениш каблове на сателитима са 1.5 кмм дебљине или ту негде, купиш пирамидали сунђер за дампирање, једну таблу, налепиш у вуфер и сателите и то је то :)

I koliko je poboljsanje u procentima?

Ја имам а-6201 и фц330 спојен у један систем, још је то нешто додатно буџено, мењани каблови споља и унутар звучника кондензатори, дампирање итд и размишљам се да за то узмем неку звучну до 100е, могу они да искористе добар извор итекако.

Da li se skretnica u kutijama iz A6201 kompleta sastoji od samo jednog kondezatora, i ako da, koji tačno? Pitam da ne otvaram zvučnike samo da bih video koji je kond unutra. Pretpostavljam nešto između 2.2 do 4uF?

Takođe, da li vredi kupiti oblogu HT2340, u odnosu na HT35 (link)?

I još, koji interkonekt kabl od ovih bi bio optimalan?

Poslednja izmena:
Дампирање даје прецизнији звук на а-6201, а на фц330 даје утегнутији и дубљи бас. За сателите на фц330 не знам јер их не користим.

Јесте скретница је само један кондензатор од 2.2 мф ваљда 50в, вероватно кошта пола динара по комаду :). Ја сам замениo са WIMA MKS 2.2mf 100v, већи су од фабричког једно 6 пута :D, а о квалитету да не причам.

Шта знам ја сам узео пирамидалну за вуфер а обичне за 6201, да ли има разлике, бог ће га знати.

Ја сам своје направио од неотек офц хај грејд аудио кабла 2х4мм дебљине са бакарним оклопом и позлаћеним чинчевима :D. Који од оних... гледај неки са дебљом изолацијом.

Све у свему ја сам задовољан резултатом.

Нема на чему :wave:

Edit: Ево још ликова који користе АСИО за тестирање квалитета звука. Xbit labs, тест Xonara STX:

"The musical compositions were in WAV or APE (Monkey Audio) formats and were reproduced via foobar2000 0.9.6 with the ASIO plugin version 1.2.6. The sound cards were were tuned to the highest-fidelity mode: the X-Fi was switched into Audio Creation mode with Bit-Matched Playback and the HF mode was enabled for the Xonar."

Poslednja izmena:
Koliko ja znam ovi driveri sluze da smanje kasnjenje prilikom sviranja, kada na primer spojite klavijaturu sa integrusom preko MIDI-ja. Bez ovih drajvera prilikom sviranja imate kasnjenje koje sviranje cini neupotrebljivim. Ko ima Live ili nesto kvalitetnije mislim da nema tih problema. u svakom slucaju ovo nema veze sa kvalitetom zvuka.

Koristim Win7 i stvarno ne primecujem razliku, mozda tek kad kupim neku zvucnu mada i ova integrisana nije losa :)

Dule, jel mozes napisati kako podesavas Asio? Gore sam postavio sliku dijaloga za podesavanje.
Win7 valjda koristi novi WASAPI koji ne radi ono sto DirectSound radi, tj, na foru je ASIO-a.Verovatno odatle odsustvo razlike na W7.

Vrh Dno