Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pre godinu dana je Steve Jobs bio još uvek koliko-toliko živ, pa je i Apple vredeo toliko koliko je vredeo (i koliko po meni više neće nikad vredeti). Sada se jasno vidi da je Apple ustvari bio jedan čovek

Neki jos veruju u magiji a presli su trecu deceniju zivota :)

Na macu nema softvera?
I nije te sramota da to napises?

inače, ortak mi na poslu ima mac, skoro mu uzeli nov, tipa nešto 2 soma evra. puca mu barem jednom dnevno. toliko o toj presvetoj stabilnosti u koju se kunete, ništa stabilniji to sistem nije od windowsa, nego na windowsu ste svašta radili i drndali sistem ko zna kakvim softverima pa vam je kočio, na macu to ne možete jer ni nema softvera, i win kad bi samo koristio za internet i word nikad ne bi krešovao.

Još samo ovaj off, neću više (nadam se da se moderacija neće ljutiti).

I jesi i nisi u pravu.
Ako tvom ortaku puca OSX svakog dana morao bi pod hitno da ga odnese u servis, jer tu nešto nije ispravno od hardvera, OSX nikako nije uzrok.
Što se tiče instaliranja svakavog softvera na Win-u, fakat, u pravu si, instalira se i deinstalira sve i svašta i nije čudo što se zbog toga radi reinstalacija, ali ovo je samo jedan od uzroka (možda i najbitniji), pošto se porede babe i žabe (dva OS-a koji nemaju blage veze jedan sa drugim), a ne bih da uđem u besmislenu raspravu Apple vs Microsoft koja zna se kako će da se završi. Za OSX trenutno ima mnogo manje softvera i ja sam to i napisao, ali dok je ovakav odnos rasprostranjenosti tako će i da bude.
Što se tiče stabilnosti, OSX je od početka (od prve verzije) stabilan kao stena, dok je Microsoft tek sa Win7 (Serverske verzije ne računam) dobio kršten OS. Da ne pominjem Linux koji je mainstream serverski OS na net-u, 90% interneta je na Linuxu.

Neki jos veruju u magiji a presli su trecu deceniju zivota :)

Ko hoće neka veruje, ja verujem samo u ono što probam, pa ako mi paše i imam da platim, uzimam.
Da danas kupujem prvi kompjuter u životu to bi sigurno bio neki solidan PC sa Win7 OS-om ili nekim user friendly Linux-om, tipa Ubuntu. OSX je odličan OS, ali danas nije toliko superioran koliko je bio pre 5-6 godina, kada je Linux za krajnjeg korisnika bio na dobrom putu, ali još uvek u pelenama, Windows krajnje nepouzdan sistem, pa se uz Aperture koji sam otkrio OSX nametnuo kao krajnje logičan i pravi OS. Od tada sve radi kako treba i nemam potrebu da se vratim na Win, iako je Microsoft konačno napravio OS kakav treba da bude. Igre ne igram, tako da me sa te strane rasprostranjenost na jednom ili drugom OS-u ne dotiče, a jedino što me nervira je što ne mogu da nađem sve fine i besplatne programčiće koji postoje za Win i jako su korisni, ali ih za OSX nema + neki softver koji je free na Win-u na OSX-u se plaća ili se plaća na oba, ali je za OSX skuplji.

Skroz si promasio, a nadao sam se da barem ti neces da se osecas prozvanim, ali cim si se, neprozvano, osetio, znaci da tu ima necega ;)

Pricam o tome kako neko moze da veruje da je samo Steva zasluzan za Apple. To je verovanje u magiju.

jeste ringeraja, jeste, sve tačno.

drugaru pucaju programi, ne sam komp, mislim zapuca se komp jer se zapucaju programi, ali za to vrv nije kriv apple. recimo priča sa mnom preko skajpa, uključeno mu je par custom pisanih programa za nauku, browser, 3-4 office prezentacija, eksela čega već i skype, i samo odjenom ga nema, nit ga čujem nit vidim, i posle 20 sekundi eto ga opet i samo kaže: ma spucalo se g*vno. i tako nekoliko puta za razgovor od pola sata. komp je nov novcijat. skype je sr*nje od softvera, možda on zeza, ko će ga znati, uglavnom hoću da naglasim da je 3rd party softver taj koji uništi sistem, a 3rd party treš softvera za win ima neuporedivo više i neuki korisnik vrlo lako može da napravi džumbus. recimo viđao sam da ljudi na kompu imaju instalirane kombo-e office: 2003 + 2007 + open office, vlc + k-lite + power dvd, power iso + daemon tools, avast + nod, sve programi koji otprilike jedni druge isključuju, a kad otvoriš internet explorer do pola ekrana su toolbarovi. dodajte na to i da se prosečan win komp vuče na low end komponentama, sklepano tek da radi... i posle koči mi komp, windows je sr*nje, i kad pređu na mac onda im je do jaja.

tako da, što lepo kaže ringeraja nemojte porediti babe i žabe. windows je u rukama advanced user-a isto toliko moćan i stabilan koliko jedan mac. prosečan korisnik ovog foruma da sedne da sklopi rock stable mašinu i na nju da instalira win ima da radi za sve pare.

možemo da poredimo korisnički interface, koji je definitivno različit i u suštini bolji na mac-u, ali to su meni lično neke mizerne stvari zbog kojih ne bih jednu istu mašinu platio jedno 3-4 puta skuplje. nekome je bitno, nekome nije, kome je bitno neka plati. nekome su bitne one fensi periferije koje ima mac, ja lično logi g110 + g700 kombo ne bih menjao ni za jednog magičnog miša i čarobnu tastaturu. neko bi. svako ima svoju preferenciju, ali nemojte navoditi više stabilnost os-a kao OGROMNU prednost, jer to nije. bilo nekad, više nije. nekad je i mac bio mac, sad je fakin PC, u njemu kuca INTEL proc, takvu istu konfiguraciju mogu ja da sklopim i instaliram macos na nju! MAC više nije ono što je bio!

Skroz si promasio, a nadao sam se da barem ti neces da se osecas prozvanim, ali cim si se, neprozvano, osetio, znaci da tu ima necega ;)

Pricam o tome kako neko moze da veruje da je samo Steva zasluzan za Apple. To je verovanje u magiju.

Nije samo SJ zaslužan, ali je najzaslužniji što je Apple stigao tu gde jeste.
Bio je najbolji CEO svih vremena i kompaniju pred bankrotom doveo do kompanije koja je najvrednija na svetu. Amin!

Ovo nisam video, jer nisam gledao WWDC od početka... ali ovo je bila uvodna animacija:
[YOUTUBE]cwCMV7LF6S4[/YOUTUBE]

igre bre, igre. i one su softver. nije me sramota da to napišem.

Pa i njih je sve više za Mac, sve češće se i pojavljuju odmah za svojim Win pandanima.
Što se tiče moje struke (web), sve je bolje na Mac platformi... zaista nema diskusije po tom pitanju, jer dobiješ sve što može Windows i sve što može Linux u jednom.

Bio je najbolji CEO svih vremena i kompaniju pred bankrotom doveo do kompanije koja je najvrednija na svetu. Amin!

Mislim da to niko neće osporiti... ali meni se ovakav Apple više dopada.
Nikako nisam mogao da skapiram a ni da prihvatim idolopoklonstvo koje je pratilo kako sam brend, tako i Steve Jobs-a dok je vodio kompaniju.
Verujem da je kompanija danas sposobna da napravi bolji proizvod jer se, za početak, ne usuđuju da veruju da su nepogrešivi i za to je najbolji primer iOS7. Nije bio ni blizu beta verzije ali su nam je pokazali. U ogromnoj meri sam slušao, čitao i gledao uvrede i pljuvanje na račun kako Ivy-a tako i celog Apple.
Međutim sa svakom novom iteraciju, iOS postaje bolji i biće zapravo mnogostruko bolji kad bude zvanično izasao. SA druge strane Mavericks konačno ima stvari koje tražimo još od Leoparda.

Sta je to bolje kada je web u pitanju? Textmate? SublimeText em je bolji, em je prisutan na sve tri desktop platforme. Plus sto na Linuxu imas i neke druge editore, koji stizu uz sistem i koji su bolji od vecine Win/OSX alternativa.

Igre postoje na OSX ali podrska za igre nije nista bolja od Linuxa gde su igre zadnja rupa na svirali i gde se za to izdvajaju mizerna sredstva. Ako cemo da poredimo ulaganja u razvoj sistema i ono sto taj sistem pruza, Linuks je daleko ispred i Windowsa i OSX-a. Zapravo Linuxu fali jako malo podrske velikih softverskih kompanija da bi bio u rangu sa druga dva operativna sistema.

Naravno, realnost je danas takva da Linuks jednostavno nije najbolji izbor za rad vecine. Ali razlike nisu ni izbliza velike kao sto se cini. Podrska par sofverskih giganata, bolja podrska u drajverima i to je otprilike to. Za razliku i od Windowsa a i od OSX-a, na Linuksu ima gomila varijacija UI-ja. Moze da se bira. Takodje, za razliku od Windowsa svi elementi sistema kao i izgled aplikacija su uskladjeni kao sto je i na OSX. Ubuntu na primer, ima sve ono sto isticete kao prednost OSX grafickog okruzenja. Ali kome se ne dopada Ubuntu Unity, on ima druge alternative, sa opet tim istim prednostima samo uradjeno na malo drugaciji nacin. To na Windowsu i OSX-u jednostavno nije moguce.

Poslednja izmena:
Sta je to bolje kada je web u pitanju? Textmate? SublimeText em je bolji, em je prisutan na sve tri desktop platforme. Plus sto na Linuxu imas i neke druge editore, koji stizu uz sistem i koji su bolji od vecine Win/OSX alternativa.

Panic Coda ?

Sta je to bolje kada je web u pitanju?...

A zašto odmah pretenciozno krećeš u odbranu/napad, kao da je tebe neko u tebe direktno uperio prstom? I to još sa pretpostavkom da ne znam šta pišem i da sam u celoj problemetaci čitavih 5minuta, koliko se zapravo čini da ti i jesi.

Napisah da sve što možeš na Windows-u ili Linux-u, možeš i na Macu i da je bolje.
Nije bolje samo zbog činjenice da imaš ST2 ili RubyMine, PHPStorm, to ima i na drugi platformama, tačnije svim... postoje na svim platformama programim kojih nema za druge platforme ali to ne znači da su ti programi i dobri a ni korisni. Na Windows-u postoji Adobe paket alatki, pa ga nisam spominjao jer mi fali Terminal. A opet taj isti Terminal se nalazi na Linuxu ali nemam ništa od Adobe alatki(nemoj se usuditi da mi kažeš da je Gimp validna alternativa Photoshopu, jer to jednostavno nije). I jedno i drugo ima na Mac-u.

Ali to nije presudno u celoj priči... Pomoćni programi koji ti olakšavaju ili poboljšavaju rad, kao što su Snippets, CodeKit, LiveReload, Tower... su glavni razlog što čini Mac #1 izborom platforme za one koji rade web development profesionalno.

p.s.
Odakle ti ideja da konzistetnost GUI-a nije dobra stvar?

p.p.s
Za igre ne mogu da diskutujem jer od Starcraft2 nisam igrao niti jednu igru.

izvini, ali šta će meni ST2 ili RubyMine, PHPStorm? od kad se to pola planete bavi web programiranjem? ok, macos je primarni izbor web developera, ali njih je svega par procenata od ukupnog broja korisnika, doduše i macos je prisutan na par procenata kompjutera, a ako ne računamo ameriku jer su oni svet za sebe, onda je na nivou statističke greške.

Ako verujes da je SJ stvarno zasluzan cak i u najvecem delu za to, verujes u magiju vise nego sto sam mislio.
Da nije imao ogromnu zaledjinu iza sebe, u vidu mnogo jacih osoba koje nesto mogu da urade i kompanija, koja je gurala sve to, SJ bi bio samo jos jedan u nizu neuspeha. Neko je prosto dao zaledjinu Apple-u u to vreme i to je to.
Davati toliku "moc" SJ-u je pravljenje kulta licnosti.

Ono... go for it. Ali to je verovanje u magiju.

Ako verujes da je SJ stvarno zasluzan cak i u najvecem delu za to, verujes u magiju vise nego sto sam mislio.
Da nije imao ogromnu zaledjinu iza sebe, u vidu mnogo jacih osoba koje nesto mogu da urade i kompanija, koja je gurala sve to, SJ bi bio samo jos jedan u nizu neuspeha. Neko je prosto dao zaledjinu Apple-u u to vreme i to je to.
Davati toliku "moc" SJ-u je pravljenje kulta licnosti.

Ono... go for it. Ali to je verovanje u magiju.

Da se nije vratio u Apple i sam izabrao tu zaleđinu, a onda pravim odlukama usmerio kompaniju Apple bi bankrotirao i otišao u istoriju. Ne znam ko je to dao zaleđinu Apple-u i zašto je nije dao kada je SJ najuren iz Apple-a, a kada su kola krenula nizbrdo, pa je jedino kupovina od strane SJ-a i NeXT-a spasila Apple od bankrota.
Ne razumem toliku potrebu pljuvanja po čoveku koji je napravio neslućen uspeh u sferi biznisa, nešto što niko do sada nije uradio.
Niko ne pravi kult ličnosti, ali je Apple baš ON podigao iz pepela, pa je glupo reći da to nije njegova zasluga, već su to uradili neki drugi ljudi koji su ga gurali.

Isto kao kada bi rekao da do uspeha ovog foruma nije došlo zbog Pece, koji je defakto CEO benchmark-a, već je za to zaslužna grupa administratora i moderatora koji su vodili ovaj forum. A ko je njih izabrao? Razumem ja tebe i tvoju potrebu da braniš esnaf i pljuješ po marketingu koji "iskorišćava" programere, ali stvari stoje tako da svaki programer može da napravi svoju firmu i ako hoće (misli da može), postane novi Steve Jobs.

Ovo:
Ne razumem toliku potrebu pljuvanja po čoveku koji je napravio neslućen uspeh u sferi biznisa, nešto što niko do sada nije uradio.
+
, ali je Apple baš ON podigao iz pepela, pa je glupo reći da to nije njegova zasluga, već su to uradili neki drugi ljudi koji su ga gurali.
je ovo:
pravi kult ličnosti

Ono, veruj ti to slobodno. Ne pljujem ja nimalo po SJ - daj jedan jedini citat gde ga direktno pljujem.
Ali verovanje da je on sam zasluzan, pa cak i najvecim delom je zaludjivanje i jeste pravljenje kulta licnosti, u stvari verovanje u magiju.
Mozes ti staviti SJ-a kao ikonu toga, i sl.

Ali ako verujes da je on sve - ***, verujes u magiju, prosto.

Da te pitam nešto.
Da li ti veruješ u sistem donošenja odluke u uticaja strategije na budućnost potencijalnog biznisa? I ko je po tebi važniji, oni koji donose strategiju ili oni koji sprovode tu strategiju u delo? I da li može da se očekuje da sa lošom strategijom i kvalitetnim proizvodom kompanija doživi procvat?

Oni koji smisle strategiju.
Oni koji mogu da je sprovedu.
Oni koji je prihvate (SJ).

Tim redom. Moga je Steva da prihvata razne Sci-Fi strategije, nista ne bi znacilo.
Ali ako mislis da je on zasluzan jer je dobro odabrao pravu strategiju - e tu se razilazimo, jer ja smatram da je u najboljem slucaju to samo cista sreca, ali u slucaju Apple-a izbor vise ljudi i dobre zaledjine.
Apple-u je rasla vrednost i prodaja i dalje ide dobro i bez Steve.

Vrednost kompanije pada jer se uvidja da je doslo do saturacije.
Reci ti meni kako bi Steva resio tu saturaciju da nema ove prve? Koji smisljaju strategije.

Poslednja izmena:
E vidiš, definitivno se razilazimo, zato što ti veruješ da sreća i položaj zvezda odlučuju da li će neka kompanija uspeti, dok je meni bliži koncept pravih ljudi na pravom mestu.
A SJ jeste bio pravi čovek, na pravom mestu, u pravo vreme.
A u to šta bi bilo, kad bi bilo neću da ulazim, pošto se tek tu neće videti kraj ove diskusije. Da li bi Apple bio Apple i bez SJ nikada nećemo saznati, ali da je CEO neke kompanije uvek taj koji donosi strateške odluke i za njih odgovara je činjenica. A i izbor pravih ljudi i dobru zaleđinu opet treba neko da odobri, pa je i ovako gledano doprinos SJ uspehu Apple-a fakat.

Doprinos SJ-a - definitivno.
Sve, najveci deo, bitan deo - jock.

@ringeraja pazi naglasio sam autodesk. Takodje ovde je neko na forumu slicno izjavio pre nekog vremena i stabilnost Autodesk-ovog software-a na mac-u i na win-u. Sa jedne strane imas autocad koji postoji na win-u skoro 20 godina, i autocad na OS X-u koji postoji godinu dana, takodje veci akcenat je na Win-u jer je tamo najveci broj profesionalnih korisnika. Da bi se situacija dodatno pogorsala mislim (nisam 100% siguran) da cak Autocad na OS X-u nema sve komande kao onaj na win-u.

Ako pogledas cad/cam softver na mac-u situacija je jad i beda. Jedini ozbiljan cad software koji postoji je Autodesk Inventor (moguce najjaci cad software), ali opet sa druge strane nemas implementiran jako popularan (moguce najpopularniji) Solidworks (za par godina doci ce i on na OS X) i CATIA (koja ce se tesko pojaviti u skoroj buducnosti na OS X-u). Ako dodas pitanje performansi u celoj prici gde je jedini ozbiljan racunar koji moze da se nosi u pogledu cena/performansi Mac Pro zbog fire pro grafa.

Za MBPR mozes da uzmes recimo hp elitebook, sa nekom ultra jakom i7-om, vrhunskim hladjenjem, brdom rama i quadro grafom vidis koliko Apple ne zanimaju i ne treba da ih zanimaju ti korisnici. Retina nece ti nesto pomoci u CAD softveru gde su ti delovi u sklopu takvih boja da bi se tebi zivot smucio :). Dodatan problem je u tome sto 3-rd party proizvodjaci za razne CNC masine izdaju svoj software iskljucivo za Win. Imas i brojne render engine tipa Keyshot (MS renderovao Surface u njemu) koji postoje za Win i tamo se razvijaju, dok ih za OS X nema u najavi.

OS X je sistem vise za dizajnere i klasican browsing na MBA i mislim da tu sije win jako lepo, ali za nesto iz ove gore price nikako nije. Win 8 je lep na izgled ali je OS X za prosecnog korisnika lepsi i intuitivniji. Od OS X-a sam na WWDC-u ocekivao Siri na Mac-u, ali na zalost za sada nista od toga.

Steva je bio menadzer, CEO, covek vizionar, inzenjer je bio Woz, Woz moze da konstruise ali ne ze lako da proda. Elon Musk je isto vizionar, covek svestan rizika i covek sa $, ima u svetu jos Steva, Musk-ova, samo ne mogu lako da se istaknu i fali im $. Ja najvece postovanje za CEO-a imam kada se izrazi kao Tim Cook i kaze da su posao uradili inzenjeri i Apple, dok Elon Musk malo ide u stranu i sebe stavlja medju inzenjere. Za stvaranje prvog iPhone-a sigurno sve ideje sigurno nisu dosle od Steve, ali je on vukao konce (kada je par meseci pred izlazak trazio da se plastika na touch-u zameni za staklo itd.

Apple je sada znatno bolji od Stevinog Apple-a, korisnici se slusaju, iOS 7 je dobio pravi multitasking, mavericks je dobio lepe novitete,...

Poslednja izmena:
OS X je sistem vise za dizajnere i klasican browsing na MBA i mislim da tu sije win jako lepo, ali za nesto iz ove gore price nikako nije. Win 8 je lep na izgled ali je OS X za prosecnog korisnika lepsi i intuitivniji. Od OS X-a sam na WWDC-u ocekivao Siri na Mac-u, ali na zalost za sada nista od toga.

OSX je prevashodno OS koji koriste ljudi u muzičkoj produkciji, gde pod OSX-om radi brdo najkvalitetnijeg softvera, od koga je bar 90% upravo poteklo baš na OSX-u, a onda je napravljena verzija za Win (ili nije ni napravljena). Takođe, kao što si i sam rekao dizajn i prepress, fotografija i uopšte sve vezano za audio & photo.

Za ovo ostalo mogu da se manje-više složim sa tobom, iako ne u potpunosti, jer najvećih izuma kroz istoriju ne bi ni bilo da se slušao glas naroda, tako da nam uvek treba "ludaka" kao što je SJ koji teraju neku svoju filosofiju. Ovim nikako ne želim da poredim jednog vrhunskog prodavca sa genijima koji su živeli kroz vekove, samo želim da kažem da ne treba uvek povlađivati širokim narodnim masama, već stisnuti petlju i probati nešto novo, pa kud puklo...

edit: ha... sad videh, mali jubilej... 2500. post:)

Poslednja izmena:
Ako pogledas cad/cam softver na mac-u situacija je jad i beda. Jedini ozbiljan cad software koji postoji je Autodesk Inventor (moguce najjaci cad software), ali opet sa druge strane nemas implementiran jako popularan (moguce najpopularniji) Solidworks (za par godina doci ce i on na OS X) i CATIA (koja ce se tesko pojaviti u skoroj buducnosti na OS X-u). Ako dodas pitanje performansi u celoj prici gde je jedini ozbiljan racunar koji moze da se nosi u pogledu cena/performansi Mac Pro zbog fire pro grafa.

Ne bih da idem u veliki off-topic, ali ovo nije tačno. U vrhu su CATIA, NX i Pro/Engineer (Creo), za njima idu SolidWorks, SolidEdgde i Inventor
Mislim da i NX i dalje radi na više platformi uključujući i OS X (jedino NX nisam koristio :D )

Ali mislim da CAD/CAM ne treba da ide dalje od Win-a. Jednostavno, previše je tu posla, a mali procenat ljudi koji bi ih aktvino koristili na OS X-u ili Linuxu. Evo npr. novi Mac Pro ne nudi mogućnost Quadro karti, već samo FirePro. Iako u većini softvera nema velike razlike, određeni su bolje optimizovani za Nvidia-u. I na kraju, cena licence, posebno u slučaju velikog broja modula, je znatno veća od cene hardvera i OS-a, čak i ako je Apple u pitanju :D

Poslednja izmena:
Ne bih da idem u veliki off-topic, ali ovo nije tačno. U vrhu su CATIA, NX i Pro/Engineer (Creo), za njima idu SolidWorks, SolidEdgde i Inventor
Mislim da i NX i dalje radi na više platformi uključujući i OS X (jedino NX nisam koristio :D )

Ali mislim da CAD/CAM ne treba da ide dalje od Win-a. Jednostavno, previše je tu posla, a mali procenat ljudi koji bi ih aktvino koristili na OS X-u ili Linuxu. Evo npr. novi Mac Pro ne nudi mogućnost Quadro karti, već samo FirePro. Iako u većini softvera nema velike razlike, određeni su bolje optimizovani za Nvidia-u. I na kraju, cena licence, posebno u slučaju velikog broja modula, je znatno veća od cene hardvera i OS-a, čak i ako je Apple u pitanju :D

Isto sam i ja mislio dok nisam video Inventor i sagledao vecu sliku iza. U inventoru mozes da uradis celokupan proracun zupcanika (puz, unutrasnje ozubljenje i ostala egzotika included) i da ti to sve lepo softver automatski mate-uje i nacrta, imas jos proracun za veze vijcima, zakovane vexe itc. SolidWorks ovo ne moze (ima bazu zupcanika, ali iskacu neke opasne nelogicnosti i interferencije, znaci jako daleko od Inventora), Catia takodje isto to ne poseduje. Sa druge strane Catia ima ubedljivo najvecu brojku okruzenja sto je njena najveca prednost, ali mislim (nisam 100% siguran, da Catia poseduje najbolje alate za povrsine. Takodje nisam 100% siguran ali mislim da se moze uraditi lep export delova iz Inventora u Catiu i izvrsiti analiza, ali cak iako je ovo moguce to nije na nivou nativnog sklopa nacrtanog u Catia. Meni je licno Catia bljak program koji se razlikuje od svakog drugog Cad softvera, interfejs je strava i uzas, shortcut-ovi su lose reseni (za v5 sam siguran za v6 ne znam), a o rotaciji delova sa 2 akcije odjednom na misu necu da pricam.

Inventor mi se svidja jer ima iza sebe jos paletu Autodesk-ovih proizvoda gde mozes da uradis render kakav hoces. Render u Solidworks 2013 koji se znatno popravio po broju materijala je i dalje smejurija jer koristi los Modo engine. Mozes da uradis export u keyshot i automatski update sklop izmedju, ali opet proces definisanja delova materijala u keyshotu je relativno spor. Export nece da prebaci motion koji je uradjen u Solid-u, isto vazi i za kamere. Recimo Keyshot engine uradi brze render nego Solidworks Photo View (sad je promenio ime) sa sve boljim kvalitetom - razvalio ga. Ima i Maxwell ali stvarno render na i7 sandy od 46 sati za neku smejurija rezoluciju koji uradi keyshot za 3 minuta je prebudzen, to je ono final final finala render.

NX ne koristim ali vidim da ga dosta koriste za analizu. Pro Engineer sam malo koristio ali je po meni sporiji za crtanje od Solidworks-a koji najvise trenutno koristim (imam 2 sertifikata pa zato). Meni je vec Inventor bolji nego Solidworks i planiram da se prebacim kroz neko vreme. Ko ima pare za Catia full ima i pare za nVidia GRID :).

Edit:

Pro Engineer takodje koliko znam je ubijen kao projekat od strane same kompanije (ne secam se imena vise) - nece izlaziti nove verzije. Inace prednost CATIA prema Solid-u koliko sam cuo od jednog decka je bolje snalazenje sa velikim sklopovima, bolje performanse (sam nacin sklapanja u Catia u odnosu na Solid je toliko ******ski da je to strasno). Ja sam licno skoro crtao neki sklop kuce sa oko 6k delova (200-300) unikatnih delova sa jednostavnom geometrijom, i7 sandy sece sklop minut, jedva ga okreces, otvara se 2 minuta, ja pokusao da ga svucem na part, kad ono jos gora situacija, otvarao se 15 minuta bukvalno, okrece ga u slideshow-u. Program solid.

Sorry na offtopic-u :)

Poslednja izmena:
Pro/Engineer je sad Creo Elements/Pro. A ako misliš da CATIA nešto ne može, verovatno grešiš :D I ja sam je pljuvao zbog nepostojanja nekih opcija, a u stvari je to bilo moje neznanje. A ako zaista ne može nešto, onda je to nepotrebno :D

Inače, nisam znao da je Inventor portovan na OS X. Sada je zaista teško naći manu OS X platformi :)

Pro/Engineer je sad Creo Elements/Pro. A ako misliš da CATIA nešto ne može, verovatno grešiš :D I ja sam je pljuvao zbog nepostojanja nekih opcija, a u stvari je to bilo moje neznanje. A ako zaista ne može nešto, onda je to nepotrebno :D

Inače, nisam znao da je Inventor portovan na OS X. Sada je zaista teško naći manu OS X platformi :)

E da sam ja to za CATIA-u rekao ok :), vec neko ko zna i jedan i drugi software jako jako dobro.

CATIA i Solid se primenjuju u automobilskoj industriji najvise danas, dok Inventor gazi ogromnim koracima. Bas je jedna kompanija dolazila ovde u Kg i otvaraju lepe proizvodne pogone, software je Inventor prave (mehanizme za ribarske mreze, brodske motore i neka ludila).

To za Pro Engineer nisam znao, Hvala :).

A jel ti nije problem da napishesh te prednosti? Ne podpirujem vatru, nego me bash zanima. Nikad nisam koristio OSX pa me zanima, a verujem da zanima i druge koji nisu. Tema je pred umiranje pa malo offa nije na odmet :)

propustio si post #279 post??? :D

Na interfejs se vremenom korisnik navikne, to da li su potrebna pola klika ili 1 ceo je toliko beznacajno, pogotovu ovo sa copy sto je kovacm naveo
naravno gile, zbog toga se razlikujemo ti i ja...

super odradjene notifikacije i gesture-i na trackpadu
welcome to 2013! ...tako je na MacBooku od 2006.!

Inace prednost win-a je u tome sto postoji software za prakticno sve
VMware i Parallels lako dodaju taj software za "prakticno sve".

ali na sWinjdowsu ne mozes da ispravis NIKAKO bljuvotine u UI (koje tebi ne smetaju, a najverovatnije ni 99% planete jer ni ne znate za bolje... bitno je da si otkrio "bolji gestures" na MacBook trackpadu u 2013-toj godini...)

Poslednja izmena:
Za to ne možeš više da se hvataš. :d Ajmo dalje. Izbaci to iz sebe. :d

2zftj5s.png

Poslednja izmena:
Nikad do sada nisam radio na OSX-u, kako je kod njega rešen taj problem (dva dokumenta istog imena u istom folderu)?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno