@ringeraja pazi naglasio sam autodesk. Takodje ovde je neko na forumu slicno izjavio pre nekog vremena i stabilnost Autodesk-ovog software-a na mac-u i na win-u. Sa jedne strane imas autocad koji postoji na win-u skoro 20 godina, i autocad na OS X-u koji postoji godinu dana, takodje veci akcenat je na Win-u jer je tamo najveci broj profesionalnih korisnika. Da bi se situacija dodatno pogorsala mislim (nisam 100% siguran) da cak Autocad na OS X-u nema sve komande kao onaj na win-u.
Ako pogledas cad/cam softver na mac-u situacija je jad i beda. Jedini ozbiljan cad software koji postoji je Autodesk Inventor (moguce najjaci cad software), ali opet sa druge strane nemas implementiran jako popularan (moguce najpopularniji) Solidworks (za par godina doci ce i on na OS X) i CATIA (koja ce se tesko pojaviti u skoroj buducnosti na OS X-u). Ako dodas pitanje performansi u celoj prici gde je jedini ozbiljan racunar koji moze da se nosi u pogledu cena/performansi Mac Pro zbog fire pro grafa.
Za MBPR mozes da uzmes recimo hp elitebook, sa nekom ultra jakom i7-om, vrhunskim hladjenjem, brdom rama i quadro grafom vidis koliko Apple ne zanimaju i ne treba da ih zanimaju ti korisnici. Retina nece ti nesto pomoci u CAD softveru gde su ti delovi u sklopu takvih boja da bi se tebi zivot smucio

. Dodatan problem je u tome sto 3-rd party proizvodjaci za razne CNC masine izdaju svoj software iskljucivo za Win. Imas i brojne render engine tipa Keyshot (MS renderovao Surface u njemu) koji postoje za Win i tamo se razvijaju, dok ih za OS X nema u najavi.
OS X je sistem vise za dizajnere i klasican browsing na MBA i mislim da tu sije win jako lepo, ali za nesto iz ove gore price nikako nije. Win 8 je lep na izgled ali je OS X za prosecnog korisnika lepsi i intuitivniji. Od OS X-a sam na WWDC-u ocekivao Siri na Mac-u, ali na zalost za sada nista od toga.
Steva je bio menadzer, CEO, covek vizionar, inzenjer je bio Woz, Woz moze da konstruise ali ne ze lako da proda. Elon Musk je isto vizionar, covek svestan rizika i covek sa $, ima u svetu jos Steva, Musk-ova, samo ne mogu lako da se istaknu i fali im $. Ja najvece postovanje za CEO-a imam kada se izrazi kao Tim Cook i kaze da su posao uradili inzenjeri i Apple, dok Elon Musk malo ide u stranu i sebe stavlja medju inzenjere. Za stvaranje prvog iPhone-a sigurno sve ideje sigurno nisu dosle od Steve, ali je on vukao konce (kada je par meseci pred izlazak trazio da se plastika na touch-u zameni za staklo itd.
Apple je sada znatno bolji od Stevinog Apple-a, korisnici se slusaju, iOS 7 je dobio pravi multitasking, mavericks je dobio lepe novitete,...