Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
1000EUR naspram 1250EUR za MBA.

Cek, zar nije 1099$, tj. dosadasnjih 1199$. Cena od 1250€ vise odgovara MBA sa 256GB SSD.
Elem, nema vam smisla ova rasprava jer ne vidim da Muzzy moze da prihvati da nekome vise odgovara racunar koji nije Apple (po kom god kriterijumu).

Sa druge strane, ne vidim zasto bi uopste Apple morao da tera Intel da sa "sto brze i sto skuplje" predje na "sto lakse i sto skuplje" logiku, jer obe logike imaju dobrane cene a pretpostavljam i margine.

Ovo su cene sa sajta NotebookCheck u vreme komparacije, zato sam i njih listao (porede nemacke cene ako se ne varam, sto ne smeta Apple-u previse, cene su samo US+10%+MwSt po trenutnom kursu). Mislim da su poredili verziju sa jacim CPU, umesto low-end.
Trenutno MBA dolazi sa 1.3GHz stanard, i 1.7GHz alternate. Ovaj prvi je vec pravi low-endic koji mislim da ni Benchmark Forum ne bi mogao da prikaze bez seckanja na Windowsu :) (meni secka na 1.7GHz Nehalemu :))

Videcemo kad se pojavi jos alternativa. Za sada jedino vidim VAIO Pro seriju na Geizhals u rangu do 13", ali sa jacim procesorima.
I ima sheet bateriju za rad od 22 sata :)

http://www.laptopmag.com/reviews/laptops/sony-vaio-pro-11-ultrabook.aspx
With the optional sheet battery ($149) attached, the Pro 11 lasted an astounding 14 hours and 32 minutes
:) U 2.5lbs = 1.14kg :)
(sa sheet baterijom, kapacitet je slican MBA kapacitetu, inace je manje od pola)

Toliko o tome da je Apple zasluzan za duzinu rada, a ne Haswell alone ;)

Zeznuo se Muzzy - taman sam pohvalio Apple za nesto, kad ono... ***, samo jos nisu bile izlistane alternative :)

Poslednja izmena:
Da MBA odgovara svima, alternativa se ne bi prodavale. U stvari videcemo sada, ako ostali ne izbace jeftinije alternative, znacete da je samo cena bila razlog sto se ide na Zen, Z, Portiege, Aspire i ostale manje laptopove.

Apple ima 90% trzista laptopova skupljih od 1000$.

Zato sto Apple nema u ponudi laptop jeftiniji od $1000.

^ znaci da onih 10% otpada na Asuse, Lenovo, HP... (modele koji su preko 1000$)

samo potvrdjujem ono sto je alfaunits rekao: "ako ostali ne izbace jeftinije alternative, znacete da je samo cena bila razlog sto se ide na Zen, Z, Portiege, Aspire i ostale manje laptopove."

videcemo.

^ znaci da su precenjeni.

^ znaci da su precenjeni.

wtf???

(offtopic: mnogo si mi interesantan, basbih voleo da te licno upoznam! :))

da pojasnimo sta znaci "znaci da su precenjeni!" :)
- ako dajes preko 1000$ (dollara) za racunar onda ocekujes odredjeni kvalitet, kako hardwarea, TAKO I SOFTWAREA! <br>
ono najgore: jednostavno danas nemas sa kim da ih uporedis (software)...!

i da ponovim jos jednom: "open" (!?! wtf is that) varijanta Microsofta je doprinela tome da Apple danas moze da ima cene kakve ima! ...jer jednostavno nema konkurenciju osim u Microsoftu (+ kinezima).

Poslednja izmena:
Hmm. Gde vidis kvalitet u osx-u? Jedino za sigurnost os mogu da kazem da je dobro odradjeno, ali dve ostalo je prosecno. Uostalom taj OS vredi $30 sto je i realna cena.
Ukoliko ciljas na neki drugi kvalitetan Apple sw i koji se isporucuje u tih $1000 molim te da navedes na sta si mislio.
Apple je svoj imidz gradio na evanelizmu svojih korisnika koji veruju da je uredjaj koji su kupili vrhunski u svakom pogledu i bez obzira na visoku cenu moraju da ga preporuce drugima.
Appleu protivnik nije potreban jer su sami sebi najveci protivnici. Novi mac pro... sta je tu epohalno? Dizajn? A sto ces morati da istreses jos toliko para za periferije? Da li je uopste isplativ upgrade na novi macpro? Ako je workstation u pitanju, izgled masine je potpuno nebitan jer je bitan posao koji se radi.

daj jojo, procitaj mojih 6000 od 7000 postova i znaces sta mislim o os x-u i windowsu.

ali evo jos jednom, vrlo precizan primer razlike izmedju ova dva OS-a, koji moze dalje da se primeni na svaki aspekt OSa:

ako hoces neku analogiju: Windows kao da su pravili moleri koji jesu okrecili kucu ali kad ides okolo, vidis da zidovi jesu okreceni ali svuda postoje neke mane i brlje. nekome to ne smeta, ja ne mogu da podnesem te polu-zavrsene proizvode!

...ili zasto kad napravis kopiju fajla u windowsu, novi fajl dobije "Copy of" ispred imena fajla i onda taj duplicirani fajl zavrsi gore medju fajlovima koji pocinju sa "C"... umesto da su na kraj dodali "copy".

i takvih nelogicnih stvari ima milion, i ono sto je jos gore, ne popravljaju ih decenijama.

Prilozi

• copy...imefajla.png
    copy...imefajla.png
    46.7 KB · Pregleda: 133
Poslednja izmena:
Mislis da OSX nema slicnih gluposti? Daj odrasti.
Windows nigde nisam pomenuo. Nema potrebe da pravis poredjenja.

Apple proizvodi redovno imaju neke boljke, sta mi sada pada napamet je pucanje plastike od magneta na macbook-u
Macbook air sarke su pucale.
iMac fleke po display-u(Ja imam imac platoio sam ga 1500e, i posle dve godine ekran je pun fleka)
iMac prasina ulazi u display.
itd.

To su stvari koje premium proizvod ne sme da dopusti.

Ako se istreses 1000e za laptop dok kod konkurencije laptop sa istim karakteristikama kosta 500e, onda ocekujes da si kupio vrhunski proizvod.

Mene samo nervira sto fanboys pravdaju svaki problem.

Iz nekog mog iskustva (iTunes i 2 iPod-a, dugo godina korišćenja), Apple proizvodi su sve samo ne zaokružena celina, koja jednostavno radi. Deluje mi ponekad kao iTunes niko i ne testira pre izdavanja, pošto probleme koje sam s njim imao, nisam imao ni sa jednim drugim programom (ni po tipu, ni po količini).

Izgleda to lepo, ali da radi pouzdano i stabilno, teško.

Sa druge strane, znaju da pokrenu industriju u nekom pravcu, baš zato što imaju obožavatelje koji će kupiti njihov proizvod ma kakav on bio. I onda nešto što do juče niko nije razvijao, jer potražnje nije bilo, postaje vrlo popularno i profitabilno. I nadam se da će nastaviti sa novim uređajima, bez obzira na to što, sem Mac Pro-a, koji će koristiti vrlo mali procenat ljudi, na ovom WWDC-u nisu ništa posebno predstavili, a što nije puko šminkanje postojećeg.

Hmm. Gde vidis kvalitet u osx-u? Jedino za sigurnost os mogu da kazem da je dobro odradjeno, ali dve ostalo je prosecno. Uostalom taj OS vredi $30 sto je i realna cena.

Prosecno imajuci u vidu koje OS-eve? Ako vec nisi spominjao Windows.

A kvalitet OS X lezi prvenstveno u interfejsu. Znam ja da je npr programerima to skroz nebitno ali jeste za onog ko koristi laptop, tj onaj ko ga kupuje i koristi.

Mislim moze do prekosutra da se pise o svim sitnicama na koje su mislili u OS X-u koje olaksavaju rad, gde ne mora da se klikce po sto puta za osnovne operacije i sl. Svakodnevno radim sa velikom mrezom na win domenu i toliko nervozu mi stvaraju gluposti u winu da je to strasno. To je ono gde lezi za mene glavni kvalitet OS X i koji moze odmah i konkretno da se vidi i bez gledanja ispod haube.

A jel ti nije problem da napishesh te prednosti? Ne podpirujem vatru, nego me bash zanima. Nikad nisam koristio OSX pa me zanima, a verujem da zanima i druge koji nisu. Tema je pred umiranje pa malo offa nije na odmet :)

Na interfejs se vremenom korisnik navikne, to da li su potrebna pola klika ili 1 ceo je toliko beznacajno, pogotovu ovo sa copy sto je kovacm naveo, prosecan korisnik ce videti tu prednost nikad. Ja licno sam sada suocen sa velikim brojem starijih korisnika koji bi presli na Mac, ali najveci problem je u tome sto ce se pogubiti jako brzo, nece znati gde da jure software, filozofija je razlicita itd. Lakse bi se snasli na chromebook-u nego na Mac-u ako cemo vec tako. Jedino sto mi se na osx svidja i zasto bih ga koristio za net i te gluoosti je super odradjene notifikacije i gesture-i na trackpadu.

Inace prednost win-a je u tome sto postoji software za prakticno sve + je taj software znatno stabilniji nego onaj na Mac-u (na Autodesk software pre svega se misli), a da ne pominjemo performanse i cenu.

@kurtk:
File system je sramota za 21. vek. Dock je sada zaostao. Rad sa velikom kolicinom fajlova je naporan. Click to activate me izludjuje. Staticko linkovanje aplikacija i trosenje memorije...

Prosecno imajuci u vidu koje OS-eve? Ako vec nisi spominjao Windows.

A kvalitet OS X lezi prvenstveno u interfejsu. Znam ja da je npr programerima to skroz nebitno ali jeste za onog ko koristi laptop, tj onaj ko ga kupuje i koristi.

Mislim moze do prekosutra da se pise o svim sitnicama na koje su mislili u OS X-u koje olaksavaju rad, gde ne mora da se klikce po sto puta za osnovne operacije i sl. Svakodnevno radim sa velikom mrezom na win domenu i toliko nervozu mi stvaraju gluposti u winu da je to strasno. To je ono gde lezi za mene glavni kvalitet OS X i koji moze odmah i konkretno da se vidi i bez gledanja ispod haube.
kao npr? i ja bih voleo da znam posto 15 sati dnevno radim u Winu, pa bi me zanimalo kako da ubrzam sebi rad...

kao npr? i ja bih voleo da znam posto 15 sati dnevno radim u Winu, pa bi me zanimalo kako da ubrzam sebi rad...

U mom slucaju su to Spaces i Expose, koji su fenomenalni sa korišćenje kada imaš ili Apple laptop ili neki od njihovih touch uređaja.
Evo program koji omogućava "virtual desktops" na windows: http://lifehacker.com/5520330/dexpot-adds-aero-peek-virtual-desktops-to-the-windows-7-taskbar

Ovo je isključivo odgovor na pitanje kako da se ubrza rad i šta je to na MacOS što ubrzava rad... ova poruka svakako nije poziv da se raspravljamo šta je bolje, Win ili Mac. ;)

Što se mene tiče, ono zbog čega ja koristim skoro isključivo OSX već jedno 5 godina (a koristio sam i Win, poslednji je bio XP) i sada ne planiram povratak je:

- Aperture - inicijalna kapisla za prelazak, jer tada nije postojao bolji softver za rad sa RAW fotografijom. U međuvremenu se desio Lightroom za Win i OSX, probao sam ga i zaključio sam da ne donosi ništa što bi me nateralo da se vratim na Win s obzirom da postoji i za OSX, pri čemu je ovo u principu odlično parče softvera, ono što je Adobe odavno trebao da ponudi, s obzirom da je ljudima koji su isključivo obrađivali fotografiju Photoshop uvek bio overkill.

- OSX - stabilnost OS-a je tada, kada sam ja prešao, bila neuporediva sa Windows-om, jednostavno OS stabilan kao stena, tako da sistem koji mi danas radi je ustvari inicijalno instaliran kao Leopard, upgrade-ovan i seljen više puta sa mašine na mašinu i nijednom do sada se nije desio pad, osim jednom kada mi je crkao HDD, a i tada sam zamenio disk i sa Time Machine reparirao isti.
Što reče ays, Mission Control i opcija Spaces i Expose je nešto što je meni već odavno korisna stavka, a Win to nema.
Time Machine je nešto što Win nikako nije uspeo da implementira tako da radi bez greške, dok ovde radi kao sat.

Ipak, ima stvari koje bi mogle da se unaprede, a to je rad preko mreže, koji je, da budem iskren, lošiji nego na Windows-u, a meni bitna stavka, zato što imam mrežni storage. Takođe bi mogli i file system da unaprede, bilo je govora o implementaciji jako naprednog ZFS-a, ali se od toga davno odustalo i ostao je na snazi HFS+, koji nije loš, ali je prevaziđen i tu bi nešto morali da porade ako žele da budu ispred konkurencije - mislim da je tu najdalje otišao Linux, ali ovaj OS ima drugih nedostataka, pa mi trenutno nije opcija.
Stoji i to da je softverska podrška za Win mnogo bolja, ali to je i očekivano, s obzirom na rasprostranjenost i market share koji je ubedljivo na strani Win-a. Ovde pre svega mislim na neke free alate koji su jako korisni, a uglavnom postoje za Win i eventualno Linux (znam da teorijski postoji mogućnost kompajliranja i portovanja na OSX, ali niti sam toliko vičan, niti imam baš toliko slobodnog vremena da bih se time bavio).

Što se tiče GUI-a mislim da je sve stvar u navikama, iako MENI više odgovara ekosistem OSX-a, a cenim po tome što mi nije trebalo uopšte mnogo vremena da se naviknem kada sam prešao sa Win-a, dok mi sada rad sa Win-om (kad je to potrebno, zbog posla) predstavlja mnogo veći napor.

Poslednja izmena:
Lepo je što se još uvek vodi civilizovana diskusija, ali tema nije Windows vs. OS X nego WWDC 2013.

Izvinjavam se na off-u...:wave:
Što se tiče WWDC-a noviteti me nisu nešto preterano oduševili, čak sam blago rečeno razočaran prestavljanjem radne verzije iOS7, premalo noviteta, GUI no comment.
Ono što je radikalan pomak i sa čime se skoro svi ovde slažu je nenapuštanje Pro linije i novi Mac Pro. Jako zanimljiv koncept, ali tek treba da se vidi koja će biti cena i kako će se pokazati u praksi. OSX polako postaje sve više iOS-oliki, što je i bilo za očekivati, ali na svu sreću promene nisu previše radikalne.
Sve u svemu, što se mene tiče ništa epohalno...

Jel se seca neko one teme "Apple vredi vise nego Google i Microsoft zajedno"? E pa nije vise tako. Trenutni odnos vaseg omiljenog pokazatelja market cap je: 1. Apple - 374 milijardi dolara, 2. Google - 289 milijardi dolara i 3. Microsoft - 286 milijardi dolara. Podseticu da je pre godinu, dve odnos bio 3:1 u korist Apple naspram obe kompanije.

Valjda vam je jasno da ako iPhone 5S bude flop, ode Apple ispod druga dva giganta. Toliko o Tim Cook-u i njegovim sposobnostima. Balmer je bar uspeo da odrzi vrednost firme dugo vremena a u poslednje vreme i da je uveca.

Poslednja izmena:
Ne kapiram samo na koju foru je Google došao na tu vrednost, sa prihodima/profitima daleko ispod ove druge dve firme.
Takođe ne kapiram kako bi google mogao da vredi više od Apple, sve dok ovi imaju u kešu skoro 150 milijardi $.

Da ne bude zabune, nemam ništa od toga ko-koliko vredi ili ne, samo se pitam kako se određuju ove cifre jer su totalno nerealne i nelogične.

Čitao sam o tome juče, po Wall Street Journal-u Google sada ima vredniju kompaniju ako se ne broji novac na računima nego samo vrednost kompanije.

Vrednost Apple-a je trenutno 233 milijarde $ i imaju 145 milijardi $ na računima.
Google vredi 240 milijardi $ i ima 45 milijardi $ na računima.

http://blogs.wsj.com/moneybeat/2013/06/25/big-apple-bigger-google/

E sad, kako oni to na Wall Street-u određuju koliko šta vredi, nemam pojma. Mnogo su to velike cifre, ne staju mi u glavu :)

Poslednja izmena:
Market Cap Google-a je 289milijardi, manje 45 koliko imaju u kesu, pa kao vredi 245milijardi (trenutno, WSJ je verovatno neki drug dan gledao)
Market Cap Apple-a je 374milijardi (propao pola vec od 658milijardo koliko je bio max.) manje 145 milijardi kesa, je oko 230milijardi.

Po tome oni gledaju. E sad sam Market Cap je neko vidjenje nekolicine trgovaca deonicama :) Kobajagi je kao predvidjanje koliko ce dobro kompanija poslovati, ali je u stvari buckiris za novine tipa WSJ i nema nikakvu opipljivu vrednost :)

Jel se seca neko one teme "Apple vredi vise nego Google i Microsoft zajedno"? E pa nije vise tako. Trenutni odnos vaseg omiljenog pokazatelja market cap je: 1. Apple - 374 milijardi dolara, 2. Google - 289 milijardi dolara i 3. Microsoft - 286 milijardi dolara. Podseticu da je pre godinu, dve odnos bio 3:1 u korist Apple naspram obe kompanije.

Valjda vam je jasno da ako iPhone 5S bude flop, ode Apple ispod druga dva giganta. Toliko o Tim Cook-u i njegovim sposobnostima. Balmer je bar uspeo da odrzi vrednost firme dugo vremena a u poslednje vreme i da je uveca.

Pre godinu dana je Steve Jobs bio još uvek koliko-toliko živ, pa je i Apple vredeo toliko koliko je vredeo (i koliko po meni više neće nikad vredeti). Sada se jasno vidi da je Apple ustvari bio jedan čovek, pa kada je on otišao i Apple više nije to što je bio, što se neumitno odrazilo na pad vrednosti kompanije, koliko god Tim Cook i ostali pokušavali da održe duh Stive Jobs-a živim, vidi se da je definitivno postojao Apple sa njim i Apple posle njega (a neki bi rekli i Apple pre njega).
Što se tiče gospodina Balmera o njemu nemam ama baš nikakvo mišljenje (lepo sigurno ne), a podseća me na klasičnog prodavca od vrata do vrata iz doba '60. Dok je Gates bio CEO Microsoft je bio kompanija koja je vukla IT industriju. Danas jednostavno žive na dorađivanju već afirmisanih rešenja, bez želje da budu avangarda (da se razumemo, ni "jabučari" nisu ništa bolji).
Odlaskom ova dva čoveka koji jesu bili u neku ruku vizionari (jednog u penziju, drugog na onaj svet) obe kompanije su prestale da predstavljaju što su nekada bile i krenule jednim utabanim putem ubiranja profita na račun stare slave (što neće da traje doveka). Na svu sreću tu je i treći "gigant" za koga se nadam da neće da zastrani od toliko količine novca, te da ćemo mi korisnici ipak i ubuduće dobijati uistinu nove vrednosti kroz nove proizvode, a ne samo šminku koja je marketinški naspinovana do neba.

stvar je u tome što je windows toliko moćan da jednostavno ništa ne može da ga pomeri. taj neko ko bude hteo da zauzme mesta windows-u će ili morati da portuje sve na windows ili će morati da obezbedi 100% emulaciju, jer ja, a verujem ni 99% ostalih korisnika koji su pukli stotine i hiljade evra na softver nemaju ama baš nikakvu nameru da se sele sa tog sistema na kom im radi taj softver koji su platili. igre- pa ja sam stotine evra, boga pitaj možda i hiljade do sada dao na igre za win. i šta sad, treba da zaboravim sve to i pređem na mac. neće da može.

inače, ortak mi na poslu ima mac, skoro mu uzeli nov, tipa nešto 2 soma evra. puca mu barem jednom dnevno. toliko o toj presvetoj stabilnosti u koju se kunete, ništa stabilniji to sistem nije od windowsa, nego na windowsu ste svašta radili i drndali sistem ko zna kakvim softverima pa vam je kočio, na macu to ne možete jer ni nema treš softvera, i win kad bi samo koristio za internet i word nikad ne bi krešovao.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno