Što se mene tiče, ono zbog čega ja koristim skoro isključivo OSX već jedno 5 godina (a koristio sam i Win, poslednji je bio XP) i sada ne planiram povratak je:
- Aperture - inicijalna kapisla za prelazak, jer tada nije postojao bolji softver za rad sa RAW fotografijom. U međuvremenu se desio Lightroom za Win i OSX, probao sam ga i zaključio sam da ne donosi ništa što bi me nateralo da se vratim na Win s obzirom da postoji i za OSX, pri čemu je ovo u principu odlično parče softvera, ono što je Adobe odavno trebao da ponudi, s obzirom da je ljudima koji su isključivo obrađivali fotografiju Photoshop uvek bio overkill.
- OSX - stabilnost OS-a je tada, kada sam ja prešao, bila neuporediva sa Windows-om, jednostavno OS stabilan kao stena, tako da sistem koji mi danas radi je ustvari inicijalno instaliran kao Leopard, upgrade-ovan i seljen više puta sa mašine na mašinu i nijednom do sada se nije desio pad, osim jednom kada mi je crkao HDD, a i tada sam zamenio disk i sa Time Machine reparirao isti.
Što reče ays, Mission Control i opcija Spaces i Expose je nešto što je meni već odavno korisna stavka, a Win to nema.
Time Machine je nešto što Win nikako nije uspeo da implementira tako da radi bez greške, dok ovde radi kao sat.
Ipak, ima stvari koje bi mogle da se unaprede, a to je rad preko mreže, koji je, da budem iskren, lošiji nego na Windows-u, a meni bitna stavka, zato što imam mrežni storage. Takođe bi mogli i file system da unaprede, bilo je govora o implementaciji jako naprednog ZFS-a, ali se od toga davno odustalo i ostao je na snazi HFS+, koji nije loš, ali je prevaziđen i tu bi nešto morali da porade ako žele da budu ispred konkurencije - mislim da je tu najdalje otišao Linux, ali ovaj OS ima drugih nedostataka, pa mi trenutno nije opcija.
Stoji i to da je softverska podrška za Win mnogo bolja, ali to je i očekivano, s obzirom na rasprostranjenost i market share koji je ubedljivo na strani Win-a. Ovde pre svega mislim na neke free alate koji su jako korisni, a uglavnom postoje za Win i eventualno Linux (znam da teorijski postoji mogućnost kompajliranja i portovanja na OSX, ali niti sam toliko vičan, niti imam baš toliko slobodnog vremena da bih se time bavio).
Što se tiče GUI-a mislim da je sve stvar u navikama, iako MENI više odgovara ekosistem OSX-a, a cenim po tome što mi nije trebalo uopšte mnogo vremena da se naviknem kada sam prešao sa Win-a, dok mi sada rad sa Win-om (kad je to potrebno, zbog posla) predstavlja mnogo veći napor.