Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^^
to sam i ja hteo da pitam :)

i meni se ovo vise svidja. mada bih mozda dodao jos jednu ideju - da bojom pozadine budu povezane slicne ikone:

photo - camera
notes - reminders
...

ali bottom line ----------------- opet ce se desiti kupus!

- danas developeri crtaju ikone kako im padne na pamet - uglavnom, ajde da kazem, fotorealisticno.
takve su i Appleove ikone danas.

sad kad Apple predje na ove minimalisticke, sta mislite kako ce pored njih izgledati ikone 3rd party developera? :D

iPhone ce izgledati kao KUPUS!

zamislite da pravite aplikaciju za kameru - na koliko nacina mozete minimalisticki da nacrtate fotoaparat? 10? 20? 30? ...a da budu razlicite? :D

show program...!

Promenis ferlauf i vozi.

@kovacm, mozda si upravo i dao jos jedan odgovor na pitanje zasto su predstavili ovoliko pre zvanicnog "izlaska" iOS 7.
Dovoljno vremena za 3rd party developere da izmene svoje aplikacije prema novi UI guidelines.

Video sam i da je tastatura vezana za aplikacije? Koja glupost... Znači nemaš novu tastaturu ako developer ne update-uje... Npr videh da je Facebook ostao sa starom tastaturom, a kucas SMS na novoj...

Sve će da bude mešano i šareno...

illidan, postoji li nacin vec sada da se ubace ove ikonice, ili moramo cekati ios7 pa jb :) Predpostavljam ovo drugo nego eto... :)

Mala je razlika izmedju minimalizma i banalnosti. Nije mi jasno, zasto su mu dali da radi i redizajn samog iOSa?! Covek bolje da radi ono sto zna, kao i do sada. I da, otkrili smo gradient, sad cemo i njega da zastitimo. Dzoni se potpuno pogubio. Da sam na njegovom mestu, pobegao bih u rupu i pokrio se tablama aluminijuma.

http://jonyiveredesignsthings.tumblr.com/

Nije mi jasno, zasto su mu dali da radi i redizajn samog iOSa?!

Da citiram SJ: Napravio sam Apple tako da niko ne moze da se mesa Jony u posao. (cuo od ovih sa TheVerge, mislim da je Nilaj to rekao)
Gresis ako mislis da mu je iko "dao" ili "dozvolio".

@Djilkosh_Ns,
Meni iOS sada izgleda sareno, sa poprilicno nekonzistentnim dizajnom... pocev od samih Apple aplikacija.

iO7 dizajn je kich. Bez imalo esteckog i lepog u sebi. Bio to Jony ili ne znam ko. Vidi se da su sklepali sve za WWDC. Kako neko reche na netu oni su ovo izbacili da bi opipali puls kupaca i sad ce da krpe...

Aj daj Boze da ga skrpe.. Ali bojim se da textual user interfejsu nema leka...

A ja bas prvi put mogu da pohvalim Apple za nesto... cena MBA nije bezobrazno visoka, sta vise izgleda odlicno :)

Cena MBA je odavno dobra.
Od kako su se pojavili Win Ultrabook-ovi, jako tesko cenom pariraju MBA (ZenBook-ovi su u istim specifikacijama, gde je moguce, iste cene kao MBA. I dalje niko nije uspeo da napravi premium ultrabook istih specifikacija a primetno nize cene...).

Aj daj Boze da ga skrpe.. Ali bojim se da textual user interfejsu nema leka...
Nadam se da mu nece biti, ako ostane tako bice to druga pohvala Apple-u od moje malenkosti :) Koliko puta pokusavam da shvatim sta je koja j***na ikonica a ne smem jer mozda obrisem ili posaljem mail a ne treba! (ma koliko nekome mozda izgledalo cudno i WTF, kad prvi put vidite ikonice a jos imate slabiji vid, nista vam nije jasno - bio to iOS ili Android. Meni nije bilo jasno kako se otvara nova stranica kad sam isprobavao browser na iP4 pa shvatate na cemu sam :D)

Cena MBA je odavno dobra.
Od kako su se pojavili Win Ultrabook-ovi, jako tesko cenom pariraju MBA (ZenBook-ovi su u istim specifikacijama, gde je moguce, iste cene kao MBA. I dalje niko nije uspeo da napravi premium ultrabook istih specifikacija a primetno nize cene...).
Koliko vidim listu:
http://geizhals.at/eu/?cat=nb&asd=on&asuch=MacBook Air
MBA nema ni 1600*xxx rezoluciju (meni licno bespotrebno, ali vidim da se gomila vas divi Retina rezoluciji, pa znaci da vam je bitna :D) jos uvek.
Ima i dalje samo low-end CPUs.
Jedino sto ima odlicnu bateriju, tj. veci deo je baterija :D
Ranije je imao alternativu u vidu Portiege, Z, ponekog ZenBook i Aspire modela, i mozda neki Samsung (njih ne pratim pa ne znam ni koja serija), jer je svaki u istom cenovnom rangu nudio nesto sto MBA nema (vecu rezoluciju, bolji ekran, mnogo jaci CPU i SSD, mogucnost prave profi upotrebe uz odlicne dodatke, itd.)

Po ovim cenama vec, iako i dalje mogu neki drugi laptopovi da se nadju sa jacim specifikacijama, mislim da u istom cenovnom rangu vec nema kvalitetne alternative a sa boljim performansama. (ne gledam samo ultrabookove, jer je to samo marketing izraz, i nepotrebno limitiranje samog sebe, gledam sve laptopove koji bi bili alternativa po velicini i tezini).

Poslednja izmena:
^
Slazem se, s tim da tek trebamo da vidimo konkurenciju sa Haswell procesorima, ali tesko da ce neko moci da napravi bolje zaokruzenu celinu za taj novac

Koliko vidim listu:
http://geizhals.at/eu/?cat=nb&asd=on&asuch=MacBook Air
MBA nema ni 1600*xxx rezoluciju (meni licno bespotrebno, ali vidim da se gomila vas divi Retina rezoluciji, pa znaci da vam je bitna :D) jos uvek.
Ima i dalje samo low-end CPUs.
Jedino sto ima odlicnu bateriju, tj. veci deo je baterija :D
Ranije je imao alternativu u vidu Portiege, Z, ponekog ZenBook i Aspire modela, i mozda neki Samsung (njih ne pratim pa ne znam ni koja serija), jer je svaki u istom cenovnom rangu nudio nesto sto MBA nema (vecu rezoluciju, bolji ekran, mnogo jaci CPU i SSD, mogucnost prave profi upotrebe uz odlicne dodatke, itd.)
Po ovim cenama vec, iako i dalje mogu neki drugi laptopovi da se nadju sa jacim specifikacijama, mislim da u istom cenovnom rangu vec nema kvalitetne alternative a sa boljim performansama. (ne gledam samo ultrabookove, jer je to samo marketing izraz, i nepotrebno limitiranje samog sebe, gledam sve laptopove koji bi bili alternativa po velicini i tezini).

Cek otkad su i5 i i7 low-end CPUovi? Jes' da nema quad-core i7-ca u MBAovima, ali ne bih ja to bas nazivao low-end cpu-ovima (mozda gresim?).
Iako naravno ima jacih laptop-ova po specifikacijama, ima jos sitnica (pored baterije) koje mba drze u igri, ako sto su kvalitet touchpada i magsafe konektor. To konkurencija nema, i to ne samo u istom cenovnom opsegu...

Ovaj deluje sjajno ali nazalost baterija nije ni blizu novih MBA. Ali su zato specifikacije kudikamo bolje. Doduse dolaze iskljucivo sa Ubuntuom i imaju Ubuntu button.

Novi MBA ima samo low-end i5, stariji su imali samo low-end (u smislu performansi) i7. Ne znam kako bi inace zvao laptop sa taktom ispod 2GHz dual-core danas a kamoli kad je najvisi takt 1.7GHz kao u trenutnim MBA. Ne znam koji je CPU unutra, ali pretpostavljam da je ULV - sto je def. low-end (performance wise, naravno da su do birani primerci zbog ULV-a).

Kvalitet touchpad-a ne mogu da komentarisem vec, jer sam premalo radio sa bilo kojim MBx-om (tastature mi nimalo ne odgovaraju, niti imaju numeric pad, i nekako su preblizu ekranu, ergonomski su mi skroz suprotno od onoga sto mi odgovara)
MagSafe konektor - da li stvarno mislis da i 1% ljudi koji kupuje MBA ima pojma uopste sta je to?:)
U stvari cisto sumnjam da i 5% isproba druge laptopove da moze da poredi i touchpad.

Citam danas Anandov komentar za novi MBA (zbog novog SSD formata). Baterija je cak povecana 8.8% u odnosu na prosli MBA.

Mada, trebamo prvo videti cene novih Zenova i ostalih alternativa :) VAIO Pro je komedija, koja je jos i skuplja od MBA :) Jedino sto ima bolji ekran po dpi, ali ne znam kakav je kvalitet slike.

Kontam da zbog potrosnje (kao valjda i svi ostali u ultrabook-ovima) koriste ULV procesore, sto ih cini low-end-om u okviru Core i5/i7 familije, ali pored atoma i slicnih cuda, ne bih bas te ulv Core i5 i Core i7 nazvao low-end CPUom (mada nije da imam u glavi bilo kakve brojke i konkretne odnose performansi).

btw, ja nisam nikakav apple-ovac, ali poslednjih dva meseca svakodnevno na poslu koristim MacBook Air. Mac OS X koristim prvi put u zivotu i odgovara mi iz prostog razloga sto mi za posao idealno dodje *nix box ispod MacOSXa. Kad tome dodam i MS Word i Flash Builder na istoj masini, pun pogodak :)

Sto se ostalog tice, nije bas da pravim Win/Mac razliku, jer mi za kucnu upotrebu oba (i sistema a i 99.9% ultrabook-ova) zavrsavaju sve sto mi treba.
btw, naravno da niko ne kupuje mba zbog MagSafe-a, ali je jako lepo sto ga dobijes sa mba-om, pogotovo kad zapnes :)

Najveca razlika u odnosu na ZenBook koji sam ranije imao (doduse kratko) je touchpad-u i upotrebljivosti istog, u korist MBA, mada to moze biti i subjektivno (kao sto se masa ljudi se zali na tvrdu tastaturu ZenBooka koja je meni savrseno odgovarala).

Poslednja izmena:
Touchpad nikako ne moze biti jednako udoban na Windows i MacOSX masinama jer sam Windows ima losiju podrsku za touchpad.

Ovaj deluje sjajno ali nazalost baterija nije ni blizu novih MBA. Ali su zato specifikacije kudikamo bolje. Doduse dolaze iskljucivo sa Ubuntuom i imaju Ubuntu button.

Ti ovo poredis sa paper-thin Air-om? :D
Klasicno menjanje teze... zato je neki Alianware do j@j@ a MBpro fensi glupost za shabane...

@alfaunits: Pricamo o ULTRAbook masinama. Naravno da u njima treba da bude energetski najefikasniji CPU. Kako bi ti izveo onu debljinu uredjaja sa nekim "jacim" (kao da je i5/7 spor) CPU-om? Jesi ti uopste koristio MB Air ikad?

MacBook Air nije svuda jednake debljine. To je iluzija da je paper thin. Zapravo je od 0.5-0.68 incha tj. od 1.3 -1.7 cm debljine. Ovaj gore je 1.9 cm debeo svuda.

Alienware su sasvim druga kategorija, oni su za gejming i idu cak i do 6 cm debljine.

Samo sam linkovao prvi model koji sam video da ima quad core Haswell CPU u tankom formatu. Intel je ultrabook definisao do 2 cm debljine, cini mi se.

Bice da si ti samo ovlas pogledao slike a dalje nisi citao ;)

Poslednja izmena:

Meni se to svidja (najvise zbog ubuntu supporta), doduse po dimenzijama stvarno spada u ultrabook kategoriju, ali ipak dosta losije od dimenzija MBA. ALi zato ima konfigurabilnost, 2 hdd-a...
Samo sto kad mu stavis 12ögb mSATA SSD kosta vise nego 13'' MBA (1160$), sto opet pokazuje da nije bas lako napraviti masinu jeftiniju od Apple-ove masine.

MacBook Air nije svuda jednake debljine. To je iluzija da je paper thin. Zapravo je od 0.5-0.68 incha tj. od 1.3 -1.7 cm debljine. Ovaj gore je 1.9 cm debeo svuda.

Alienware su sasvim druga kategorija, oni su za gejming i idu cak i do 6 cm debljine.

Samo sam linkovao prvi model koji sam video da ima quad core Haswell CPU u tankom formatu. Intel je ultrabook definisao do 2 cm debljine, cini mi se.

Bice da si ti samo ovlas pogledao slike a dalje nisi citao ;)

Naravno da sam pogledao i video da poredis plastikaner sa OS-om koji je (hteo to da priznas ili ne) manje upotrebljiv os OS X-a, deblji overall i subjektivno ruzniji sa necim sto je trenutni vrh dizajna ultrabook racunara. Al' bitno je da je onaj prvi upgra*****an...

Moze to da se kaze i na finiji nacin. Ne moras da me napadas jer sam uporedio taj laptop sa Air-om.

Ti ovo poredis sa paper-thin Air-om? :D
Klasicno menjanje teze... zato je neki Alianware do j@j@ a MBpro fensi glupost za shabane...
Menjanje teze je vase tupljenje da svi na isti nacin treba nesto da gledaju, a to uvek na nacin koji odgovara Apple-u :) Ne poredi se nesto po tome sto je Apple pogurao Intel da definise Ultrabook kako njima odgovara, nego sta ljudima odgovara uopsteno. Da MBA odgovara svima, alternativa se ne bi prodavale. U stvari videcemo sada, ako ostali ne izbace jeftinije alternative, znacete da je samo cena bila razlog sto se ide na Zen, Z, Portiege, Aspire i ostale manje laptopove.
Ako pak ne izbace jeftinije a prodaju se, onda znate da ipak ljidima ne odgovara APple ;)

@alfaunits: Pricamo o ULTRAbook masinama. Naravno da u njima treba da bude energetski najefikasniji CPU. Kako bi ti izveo onu debljinu uredjaja sa nekim "jacim" (kao da je i5/7 spor) CPU-om? Jesi ti uopste koristio MB Air ikad?[/QUOTE]
Ne moraju da budu ULV, treba imati mogucnost izbora. Ocigledno je da konkurencija moze da spakuje mnogo vise u slicne dimenzije. Vidjao sam razne ideje zasto Apple samo ULV koristi (od hladjenja, do buke, itd. mada mislim da nista od toga nije popilo vodu)

Koristio - tesko da se moze reci da jesam. Max. sto sam "koristio" MBA je bio neki kratak surfing nakon menjanja rezolucije u 800x600 :) Ne odgovara meni cela MBx linija zbog ergonomije tastature (a preko toga sto je uvek izgledao precenjen, i sto ima OSX pa bi morao da se glupiram instalacijom Windowsa - da je ovo prvo moglo da se resi u Ivy Bridge generaciji bi mozda i pokusao, jer je imao jace CPUove mnogo pre konkurencije a znam da mi ekran odgovara)

Menjanje teze je vase tupljenje da svi na isti nacin treba nesto da gledaju, a to uvek na nacin koji odgovara Apple-u :) Ne poredi se nesto po tome sto je Apple pogurao Intel da definise Ultrabook kako njima odgovara, nego sta ljudima odgovara uopsteno. Da MBA odgovara svima, alternativa se ne bi prodavale. U stvari videcemo sada, ako ostali ne izbace jeftinije alternative, znacete da je samo cena bila razlog sto se ide na Zen, Z, Portiege, Aspire i ostale manje laptopove.
Ako pak ne izbace jeftinije a prodaju se, onda znate da ipak ljidima ne odgovara APple ;)

Apple terao Intel da dizajnira Ultrabook? :D hahahah :D
Intel je taj koji je pretstavio koncept ultrabook racunara. Apple je jedini koji je napravio takav racunar u flis-papir debljini da pritom ima dovoljno snage da bude upotrebljiv za nesto vise od surf-a (a realno, prve dve generacije su fail totalni; tek su sa i5/7 serijom postigli neku bolju upotrebljivost).

@alfaunits: Pricamo o ULTRAbook masinama. Naravno da u njima treba da bude energetski najefikasniji CPU. Kako bi ti izveo onu debljinu uredjaja sa nekim "jacim" (kao da je i5/7 spor) CPU-om? Jesi ti uopste koristio MB Air ikad?
Ne moraju da budu ULV, treba imati mogucnost izbora. Ocigledno je da konkurencija moze da spakuje mnogo vise u slicne dimenzije. Vidjao sam razne ideje zasto Apple samo ULV koristi (od hladjenja, do buke, itd. mada mislim da nista od toga nije popilo vodu)[/QUOTE]

Pa, lose mislis.
Pokazi koji to model ima specifikacije kao (aktuelni) MBA spakovan u iste ili manje dimenzije i koliko kosta.

Ultrabook koncept se zasniva na najoptimalnijem balansu snage i potrosnje (naginjujuci na ovu drugu stranu). Dakle ULV CPU je logican izbor. To sto ste navikli da PC laptom ima sto kila i da moze da se overklokuje je neka druga prica. To ne treba svakom. Pogotovo ne ako pricamo u prenosivim uredjajima.

Koristio - tesko da se moze reci da jesam. Max. sto sam "koristio" MBA je bio neki kratak surfing nakon menjanja rezolucije u 800x600 :) Ne odgovara meni cela MBx linija zbog ergonomije tastature (a preko toga sto je uvek izgledao precenjen, i sto ima OSX pa bi morao da se glupiram instalacijom Windowsa - da je ovo prvo moglo da se resi u Ivy Bridge generaciji bi mozda i pokusao, jer je imao jace CPUove mnogo pre konkurencije a znam da mi ekran odgovara)

Mislim da si ovim lepo sumirao svoje (ne)poznavanje proizvoda te ne vidim cemu dalja rasprava :)

Jok, Intel odlucio da pravi nesto sto mu ide protiv tadasnje poslovne logike da se prodaje sto skuplje i sto brze :)

Pa, lose mislis.
Pokazi koji to model ima specifikacije kao (aktuelni) MBA spakovan u iste ili manje dimenzije i koliko kosta.
Aktuelni? Nisi pratio da sam ja rekao da je aktuelni MBA dobar pocetak, i da ce verovatno biti prvi put da mislim da ce Apple biti u prednosti.
A takodje - ne mora iste ili manje dimenzije. Nije ljudima neophodno sto manje. Da jesi u pravu po tom pitanju, alternative MBA koju su skuplje od njega se ne bi prodavale. A ne vidim da se povlace.

Ultrabook koncept se zasniva na najoptimalnijem balansu snage i potrosnje (naginjujuci na ovu drugu stranu). Dakle ULV CPU je logican izbor. To sto ste navikli da PC laptom ima sto kila i da moze da se overklokuje je neka druga prica. To ne treba svakom. Pogotovo ne ako pricamo u prenosivim uredjajima.
Citaj: potrebna je mogucnost izbora. Apple verovatno moze da pokrije u mogucnosti, tj. potrebe, jaceg CPU-a u MBA ali nece.

Mislim da si ovim lepo sumirao svoje (ne)poznavanje proizvoda te ne vidim cemu dalja rasprava :)
Pa sta, ako nesto nisam koristio svaki dan, ne smem da komentarisem o njemu? Onda se molim te povuci iz svih diskusija na forumu, jer garantujem da 99% stvari koje se diskutuje nisi ni video :)

Inace, probaj kako radi Benchmark forum na MBA, preko Windowsa. Posto meni i na dosta jacim procesorima cesto zauzme ceo CPU, nesto sumnjam da ce obican ULV moci da ga izvuce.
ULV u doba Haswella je glupost. Idle potrosnja Haswella je vec fenomenalno niska. Treba imati mogucnost jaceg CPU kada treba, makar to redje bilo. Jedino ako ne zele zbog fiaska sa 100*C+ koji su vec imali ali to su mogli da testiraju.

Koliko vidim doduse, prosla serija nije nesto proslavljena kako treba:
http://www.notebookcheck.net/Review-Apple-MacBook-Air-13-Mid-2012-Subnotebook.80041.0.html
45.7 dB(A) tokom load-a.
"We measure over 50 degrees Celsius in the upper left corner where the PSU is connected. This high temperature is also felt during normal use, e.g. when playing high-definition videos."
"Apple's MacBook Air's temperature is a bigger issue than we expected. For example, Windows reported a "Critical Hard disk Temperature" of 57 degrees Celsius in both the Unigine Heaven and HDTune benchmark."

Ajde da uporedimo ZenBook:
http://www.notebookcheck.net/Asus-Zenbook-Prime-UX31A-DB51.75871.0.html
1000EUR naspram 1250EUR za MBA.
FullHD naspram 1440x900
1.3kg naspram 1.35kg
1.9 naspram 1.8GHz IB (za ovo nisam siguran, dobijam razlicite rezultate :))
256 naspram 128GB SSD
Jedino ima slabiju bateriju.
Anandov (Inace moras priznati Apple fan) komentar na ZenBook: "for what is, in our experience, the best 13.3” LCD you can currently find in any laptop—Ultrabook or otherwise."

Tako da... ima odlicnih, i boljih alternativa.
Moje maltene ne-koriscenje MBA ako vama smeta, to je vas problem :)

Intel je taj koji je pretstavio koncept ultrabook racunara. Apple je jedini koji je napravio takav racunar u flis-papir debljini da pritom ima dovoljno snage da bude upotrebljiv za nesto vise od surf-a (a realno, prve dve generacije su fail totalni; tek su sa i5/7 serijom postigli neku bolju upotrebljivost).

Sve je to stvar ukusa, naročito MacOS/Windows. Ali, jesi li ti imao u rukama Lenovo X1 Carbon? Prema njemu MacAir deluje kao poljoprivredna alatka što se lepote i osećaja tiče. A i hardverski su tu negde.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno