Šta je novo?

Apple WWDC 2013

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je sto Apple ima realtime prioritet za UI, a Android normalan prioritet za UI. I jedan i drugi pristup imaju prednosti i mane. To nije za ovu temu i vec se ranije diskutovalo o tome.
Ja samo kazem da to nije merilo kvaliteta i da treba posmatrati siru sliku.

Super je stvar što će iOS 7 izaći i za iPhone 4, međutim ne mogu da ne primetim da se prave neka veštačka ograničenja. Npr. nedostatak Siri ili AirDrop... opravdanje da je hardver limit za tako nešto je nebulozan. Kako Google pretraga glasom radi bez ikakvog problema na istom telefonu?

Apple politika.

Problem je sto Apple ima realtime prioritet za UI, a Android normalan prioritet za UI. I jedan i drugi pristup imaju prednosti i mane. To nije za ovu temu i vec se ranije diskutovalo o tome.
Ja samo kazem da to nije merilo kvaliteta i da treba posmatrati siru sliku.

jeste, diskutovalo se na temu:

http://forum.benchmark.rs/showthrea...oid-graphics&p=2746699&viewfull=1#post2746699

Hm, ovde se vec zaista moram umesati, radim iOS i android. Imam i public aplikacije/igrice i bez ikakve rasprave o tome sta je bolje losije, to svako nek odluci, no...

Sama struktura iOS je daleko tvrdje smisljena od Androida, ne zato sto su Appleovci mlogo pametniji, nego zbog daleko manje fragmentacije uredjaja, te tim i mnogo bolje kontrole citavog OS-a.
UI nema real time priority na iOS, ni blizu, Input ima, e sad kako ga koji program prihvati, ako lose sklepash GUI nema tog OS-a koji ce izbaciti kocenje, mora se biti vest.

Android ima kompletan deo za odrzavanje OS-a na vecem prioritetu od trenutne scene (aplikacije), a sto je po meni najgore, garbage collector (koji kao ne postoji, a ubija koliko se primeti) izgleda ima najveci prioritet.
Medjutim ovo pravi ekosistem daleko vece fleksibilnosti i, realno, vecih potencijala, ako znash da iskoristih i nadjesh nekog da to shvati.

To su dve strane trenutnog trzista mobilne tehnologije, zadrti fundametalci sa maksimalnom kontrolom, ali time i boljim kvalitetom u tome sto zele da rade, i slobodnjaci koji pokusavaju da udovolje svima, ali uspevaju samo do odredjene mere.

Svako bira sta zeli, ali budite relani, pogotovo programeri molim vas, jos uvek sam u iluziji da nas neko shvata poluozbiljno kada nesto iznesemo javno...

Da li će Appl€ biti tužen zbog svih rešenja koja su sad pokrali kao sto je Samsung za ikonice i ostale gluposti?
@kovacm zašto se sad ne busaš u kreativnost omiljene kompanije?!?

^ na kakvu kreativnost mislis? na to sto su promenili skin i dodali par funkcija?

kreativnost i vizija su bile demonstrirane 2007. godine kada su pokazali svetu kako treba da izgleda moderan i funkcionalan mobilni telefon.

ali nije vise 2007 :)

Sto se tice ios 7 vidi se veliki napredak, nije ni vazno dal lici na neki drugi os vec da su uslisili molbe korisnika.

Upravo tako, plus što je sada još veća integracija mobilnih uređaja sa OS X, ekosistem koji mi se dopada.

Cudno mi je kako sada odjednom nije bitno na sta lici, prethodnih 5 godina smo slusali kako su drugi kopirali, sada odjednom nije bitno. Cudno je sve to, sto bi ovde neki rekli upalili kopir masine.

Poslednja izmena:
^ na kakvu kreativnost mislis? na to sto su promenili skin i dodali par funkcija?

kreativnost i vizija su bile demonstrirane 2007. godine kada su pokazali svetu kako treba da izgleda moderan i funkcionalan mobilni telefon.

Matori... gledano sa sw strane, barem 10 stvari iz jučerašnje prezentacije sam prepoznao od ranije u nekim drugim operativnim sistemima i aplikacijama.
Najjednostavniji primer: swipe u levo u novoj MailApp -> direktna kopija iz Mailbox app. Bez da su išta dodali svoje... Do sada su uzimali tuđe ideje, doradili ih i onda ih napravili "svojim".

Da budem vrlo precizan, govorim isključivo o iOS7.

Jer sa druge strane, nova(konačno ubačena) multi display support i kontrola nad "prozorima" je preuzeta iz Windows8.
Da, preuzeta a ne kopirana... mislim da svi znaju o "specijalnom" odnosu između Apple i MS. :d

Pogledao sam upravo cenu trenutnih (Haswell) MBA modela - strava! Mislim da ce cak biti jeftiniji od prosecnih Haswell laptopova.

Super je stvar što će iOS 7 izaći i za iPhone 4, međutim ne mogu da ne primetim da se prave neka veštačka ograničenja. Npr. nedostatak Siri ili AirDrop... opravdanje da je hardver limit za tako nešto je nebulozan. Kako Google pretraga glasom radi bez ikakvog problema na istom telefonu?
IP4 ce biti EOL od ovog leta, pa na taj nacin teraju korisnike da se upgrade-uju na aktuelne modele...

Meni je samo zao sto nisu ubacili swipe sa strane. Jer da su to uradili, botovi koji Apple brane po cenu zivota bi se navikli i smarali sve koje znaju ddok se ne naviknu na takvu navigaciju i onda bi to usvojio i Google i bilo bi lakse za Jolla, Ubuntu Touch, Blackberry i ekipu.

Nadam se da ce Microsoft usvojiti "novitete" koje je juce predstavio Apple i da cemo za koji mesec imati vise funkcionalnih mobilnih operativnih sistema.

Cudno mi je kako sada odjednom nije bitno na sta lici, prethodnih 5 godina smo slusali kako su drugi kopirali, sada odjednom nije bitno. Cudno je sve to, sto bi ovde neki rekli upalili kopir masine.

+1

Mislim uvek je Apple zagovarao kako svi kopiraju od njih, a sad bukvalno odrade sve kao što je na Androidu i na WP-u i sad kao ništa... Samo koliko su oni tužili za razne gluposti voleo bih sad i njih malo da cepe po džepu...

Slicnosti izmedju iOS7 interfejsa i WP-a su apsolutno minimalne. Za pocetak WP ima prilicno taman flat UI dok u iOS-u 7 dominiraju svetle boje, layer-i, teksture, senke, transparencija...

Mislim da ovo dovoljno govori :

500x1000px-LL-062534cb_windows-phone-8-start-screens.jpeg

500x1000px-LL-69c19d46_apple-ios-7.jpeg

Poslednja izmena:
Da, minimalne su slicnosti izmedju iOS7 i WP....

NOK-568x1200.jpg

Poslednja izmena:
+1

Mislim uvek je Apple zagovarao kako svi kopiraju od njih, a sad bukvalno odrade sve kao što je na Androidu i na WP-u i sad kao ništa... Samo koliko su oni tužili za razne gluposti voleo bih sad i njih malo da cepe po džepu...

Nece niko da ih tuzi jer Samsung korisnici ce prvim update-om da dobiju novi dizajn u iOS7 stilu :), jedino su ih zeza predominantna bela bolja koja daje elegantnost na iOS7 i koja se ne slaze sa samoled ekranima jer tamo bela boja trosi bateriju ... :)
Sta je kopirano sa Androida?
Multitasking lici na onog sa WebOS, a Control Center kao sto sam vec rekao, google ga ubacio tek od skora zvanicno na njihovim uredjajima i uopste nije praktican kao ovaj na iOS niti je tako lako dostupan u svakom trenutku.

Poslednja izmena:
Mislis da ce tako biti? Posto su Apple korisnici dobili nesto sto Samsung ima vec? Pa da u sledecem krugu Samsung kopira?
Ne bih rekao. Doslo je vreme kad Google i ostali Android proizvodjaci postavljaju neke standarde. A Apple je bio toliko neinovativan, da je kopirao cak i od WinPhone.

Nece niko da ih tuzi jer Samsung korisnici ce prvim update-om da dobiju novi dizajn u iOS7 stilu :), jedino su ih zeza predominantna bela bolja koja daje elegantnost na iOS7 i koja se ne slaze sa samoled ekranima jer tamo bela boja trosi bateriju ... :)
Sta je kopirano sa Androida?
Multitasking lici na onog sa WebOS, a Control Center kao sto sam vec rekao, google ga ubacio tek od skora zvanicno na njihovim uredjajima i uopste nije praktican kao ovaj na iOS niti je tako lako dostupan u svakom trenutku.

Da samsung ce da redizajnira sve svoje... Iskreno meni vise godi crna pozadina nego svetla, opet to sam samo ja, neko vise voli ovako :)

Od kad je bela elegantna, a crna nije? :D Daj ovo vec postaje smesno....

Sta je kopirano sa androida??? Ti si ozbiljan, vidim...

Sta su to tacno iskopirali?

Usput i za tebe slika kad vec pitas isto sto i priest....

original.jpg

U ovim slikama fali jos i da su rekli WAU zamislite sta smo jos uradili, vise ne morate da otkljucavate telefon da bi pristupili notification bar-u... Zamisli kako je to inovativno...

@sir oliver, samo ona slika sto si okacio, za wp-ios7, pogledaj na ovim slikama vise lici lockscreen na androidu, zbog sata na sredini i svega toga...

Poslednja izmena:
To vazi u oba smera ;)

Za mene iOS 7 je totalno razocarenje, ne svidja mi se opste novi dizajn, teracu iOS 5 :D dok mogu.

Matori... gledano sa sw strane, barem 10 stvari iz jučerašnje prezentacije sam prepoznao od ranije u nekim drugim operativnim sistemima i aplikacijama.

Kimins me je pitao sto se sad ne busam u kreativnost omiljene kompanije? - jer nemam zasto.

prvi iPhone je pomerio granice, ovo sve ostalo je logicna evolucija (ulkjucujuci i control centar i notifikacije i ne-znam-sta-jos-sa-androida*)

Jer sa druge strane, nova(konačno ubačena) multi display support i kontrola nad "prozorima" je preuzeta iz Windows8.
Da, preuzeta a ne kopirana... mislim da svi znaju o "specijalnom" odnosu između Apple i MS. :d

mnoge od tih stvari si mogao da dobijes sa 3rd party utilityjima na OS X-u - da prosiris funkcionalnost OS (obrati paznju da je oduvek bilo tako; jos iz vremena Mac OS classica - Apple je ukljucivao kvalitetne 3rd party ideje u nove verzije OSa tako da tu ne vidim nista cudno).

ali to je sve manji problem; mnogo veci problem je kad kreator OS-a napravi da se FileSelector otvara u 300x200 pixela na 24" monitoru... i sl. gluposti kojih kod Windowsa i dalje ima na pretek! (da, fajl selektor su popravili ali posle 10 godina).

isto je i kod iOS-a: ako neces da jailbreakujes telefon kako bi stavio 3rd party resenja moras da cekas na Apple.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno