Postavio sam oglas za prodaju M1 Pro 14 inc, pošto me je dosta ljudi kontaktiralo i navelo da je malo više od 200 ciklusa mnogo za ovu generaciju i na osnovu toga smanjuju cenu za 200, 300 eur.
Moj stav je sledeći:
Baterija ovog modela dizajnirana je da izdrži do 1000 ciklusa pre nego što kapacitet padne na 80% od originalnog. Sa nešto više od 200 ciklusa, ova baterija je još uvek u odličnom stanju i ima preostalu dugotrajnost od oko 800 ciklusa pre nego što bi trebalo da se očekuje ozbiljnije opadanje kapaciteta. Apple je poznat po visokom kvalitetu baterija, a ovaj model ima litijum-jonsku bateriju koja je dizajnirana da traje godinama uz uobičajenu upotrebu. Čak i sa više ciklusa, ovi uređaji nastavljaju da pružaju dug vek trajanja baterije. Pored ciklusa baterije, mnogo je važnije opšte stanje uređaja, uključujući kako se uređaj koristio, da li je redovno održavan, i da li je pretrpeo bilo kakva fizička oštećenja. U ovom slučaju, broj ciklusa ne bi trebalo da bude glavni faktor za značajno smanjenje cene, jer ne odražava stvarno stanje ili performanse uređaja.
Apple zvanično navodi da baterije njihovih prenosnih računara, uključujući MacBook M1 Pro, mogu izdržati do 1000 ciklusa pre nego što zadrže 80% svog originalnog kapaciteta. Link do officijalnog sajta je
https://support.apple.com/en-us/HT201585
Tako da smanjenje cene od 200/300 evra zbog 200 ciklusa baterije nije opravdano s obzirom na informacije koje sam naveo.
Interesuje me šta vi mislite o tome?