Šta je novo?

Apple M1/M2/M3 - MacBook Air i Pro

Zar nece tek da izadje M4 tek u januaru ili februaru?
Ovo lici na bajku osnovni model 14" M4,16gb ram,ssd 512gb,jos po ceni bliskoj sadasnjem osnovnom modelu?

Da li cekati izlazak i nove cene ili uzeti M3 Pro varijantu sa 36gb i 512 hard? 12‑core CPU, 18‑core GPU. Nadjoh preko Amazona, drugar bi poneo od tamo, ukupno oko 2500e.

Nesto mi u glavi da ce pasti cene bar za 500e kada izbace M4.

Da li cekati izlazak i nove cene ili uzeti M3 Pro varijantu sa 36gb i 512 hard? 12‑core CPU, 18‑core GPU. Nadjoh preko Amazona, drugar bi poneo od tamo, ukupno oko 2500e.

Nesto mi u glavi da ce pasti cene bar za 500e kada izbace M4.
Cene padaju svakog meseca, i kako kad se naleti neki deal na bestbuyu, targetu, amazonu ili gde vec.
Za par dana cemo znati da li je u pitanju kao sto je prognozirano (najverovatnije jeste) - 20-30% multicore performance, dosta jaci GPU zbog AI zavrzlama, i tako dalje, ili je nesto dosta slabije u pitanju.

Takodje zavisi sve i za sta ce ti 36gb rama, i obican M1 Pro 14/16" sa 16/512 kombinacijom bez problema sluzi bez da se ventilatori pale, jedino za neki jaci video editing ili programiranje sa dosta VMova mi pada na pamet da bi 36gb imalo smisla. Ovako bolje ustedeti jos soma i nesto preko i kupiti polovan kod nas s oglasa.

• Like
Reagovanja: CvC

Danas je na redu bio iMac i između ostalog, najvažnije od svega:

Base verzija dolazi sa 16GB RAM-a i još bitnije cena je ostala identična.

Prijatno iznenadjen sto je sad 16gb base ram, razmatram kupovinu iMac vec duze vreme ali me brine to da li je 24.5" danas dovoljno ili bi 27" ipak bio neki minimum. Vidim da su dodali i opciju da moze da se doplati za nano-texture glass na iMac.

Nadam se da ce base 16gb za sve biti.

Cene padaju svakog meseca, i kako kad se naleti neki deal na bestbuyu, targetu, amazonu ili gde vec.
Za par dana cemo znati da li je u pitanju kao sto je prognozirano (najverovatnije jeste) - 20-30% multicore performance, dosta jaci GPU zbog AI zavrzlama, i tako dalje, ili je nesto dosta slabije u pitanju.

Takodje zavisi sve i za sta ce ti 36gb rama, i obican M1 Pro 14/16" sa 16/512 kombinacijom bez problema sluzi bez da se ventilatori pale, jedino za neki jaci video editing ili programiranje sa dosta VMova mi pada na pamet da bi 36gb imalo smisla. Ovako bolje ustedeti jos soma i nesto preko i kupiti polovan kod nas s oglasa.
Pa generalno mi je plan da se uzme masina i da ne razmisljam narednih 5-10 godina o njoj. Uglavnom je programiranje, ali kao hobi imam foto i video, pa ne bih da uzmem nesto sto ce stucati na zahtevnije stvari.

Nikad neću da im oprostim što odlučili da ubiju 27" 5K iMac (upravo pišem sa jednog Intela). Pozdravljam početnij 16GB, it's about time.

Procurele su specifikacije za Mac mini:
1000005484.png

Između ostalog, na osnovu ovoga, jedan korisnik tvrdi da je gotovo izvesno da se prelazi na 24GB RAM-a na M4 Pro:
1000005483.png

Mac Mini jos manji sad, plus 16gb rama za 600$, super ponuda... :)
Bice 2030. godina kada ce minimalni storidz biti 1tb :D

I da, Mac Mini sa M4 Pro dolazi sa 24GB RAM-a, tako da očekuje se ista stvar i sa Macbook-om 😁

Supoer je cena i snaga ali sta kada treba poneti komp napolje. I sta ako nestane struje u toku rada. Sahranio sam u umu ideju desktop pre par god.

Hahaha, da vidim koliko će trajati ove lokalne cijene za 16/256 M1 Mac Mini polovne, pošto su veće od novog M4. :D

Iako sam se dvoumio da uzmem ponovo Air, M3 sa 16GB RAM-a, mislim da mi ovo zadržavanje starih cena + 24GB RAM-a apsolutno rešava dilemu oko zamene M1 Air.

Samo još da čujem zvanično sutra, ali ne verujem da će talasati mnogo sa cenama Macbook Pro modela, kad već ni ostalima nisu dirali cene.

I dan danas me base M1 Air fino služi za Dev posao, ali oseti se polako nedostatak RAM-a, doduše opet samo u intenzivnim taskovima ( tipa Docker, Android Studio I IntelliJ).

Jedino sto mislim da air sad ne izlazi. Pominje se februar.

Pa da, malo glupo ali sta cemo... Air ocekujem sve isto, M4 i 16gb rama kao osnovu i to je to jedino od novina. Sa istom cenom, ne verujem da ce ista menjati kao sto nisu ni za iMac i MacMini.
Mada opet zavisi sta predstave veceras, da li nesto novo ili cetvrti prezvakani M1 model.

Meni minika M2 16/256 završava posao, a imaće podršku za macOS upgrade još sigurno 3-4 godine, tako da me mnogo i ne zanima ovaj novi.
Ono što mi se sviđa je da su implementirali dizajn i funkcionalnost sa modela Studio, konačno imamo 2x USB-C napred. Ono što mi se ne sviđa je izbacivanje USB-A porta i početnih, i dalje 256GB, malo je to danas, 512GB su trebali da ture za početak. 16GB RAM-a je konačno stavljeno kao minimum, jer to i jeste realno minimum za neki iole komforan rad.
Sve u svemu, nije loš upgrade, pogotovo spram cene, lepo će im se prodavati.

Verovatno uskoro izlazi docking station za Mac mini M4, tako da ce biti USB-A portova i dodatni M.2 ssd.

Meni minika M2 16/256 završava posao, a imaće podršku za macOS upgrade još sigurno 3-4 godine
Sto 3-4, ma bice jos bar 7-8 godina... svi od M1 ce bas dugo imati poslednji mac osx. Pa intel is 2015 do 2024 je imao MacOsx 12.7.3

3-4 godine je krajnje konzervativan pristup, biće to i duže sigurno.
Ipak, znao je Apple i da “štroji” na silu, da izbacuje neke proizvode iz svoje mape iako je mogao da ih ostavi komotno da rade i na novim verzijama macOS-a.

Ne mogu oni da stroje koliko mi mozemo da im jednostavno ne damo pare.

Kao sto me AI funkcije nisu nimalo zainteresovale da predjem na 15icu ili 16icu, tako me nece nista pomeriti sa M1 Pro masine.

Evo predstavili su ih, sve je ocekivano, novi procesor(i), vise RAM-a, nano coating, nesto bolja kamera ali je najbitnije da su ostale iste cene ali je unapredjen i Air koji dolazi sa vise RAM-a uz sve stare chipove i to 16GB dok su najsnaznije verzije sa M3 otisle na 24GB...

Realno, ko kupuje nov komp top poboljsanja, ko ima M3 moze komotno da preskoci, verovatno i sledecu generaciju do potpuno novog dizajna i vecih poboljsanja...

I apsurdno je da je ono sto ljudi ( pogotovo kod nas) najvise osporavaju a to je AI je upravo ono sto je donelo i konacno prevagnulo da Apple ubaci krstenu kolicinu RAM-a... sto iskren da budem ne znam koliko je dobar posao jer su postali toliko brzi i dobri da cak ni najzahtevniji korisnici nemaju potrebu da menjaju ni posle par generacija... doduse, uvek zaboravim na vrhunske uslove za zamenu...

Nazad
Vrh Dno