Šta je novo?

Apple M1/M2/M3 - MacBook Air i Pro

Mac mini M4 od 16/256 će kod nas biti nešto ispod 96 hiljada dinara
Ne verujem, ako bude tako niko ih nece kupiti na kp
Edit: vidim na istyle stavili tu cenu na 24 rate, dostupno od 13.11. Nema jos cene za kes
Edit2: Imaju opciju Mac Mini M3 lol

Tolika je cena za basic M3, tolika ce biti i za M4. Nisam ni ocekivao da bude ispod toga. Svakako preterano.

Pa bice ista kao sada sto kosta M3 sa 8gb, ako ostane ista cena, a mislim da hoce jer su svuda ostali pri istoj.
Znaci pocetna cena oko 177K, navodno uvek na akciji po "pravoj" ceni od 160K.

Nisam mislio na kupovinu u zvanicnim radnjama/Istyle i sl./Trenutni M3 8gb uzeo sam preko KP skoro nov ,po mnogo prihvatljivijoj ceni.M4 16gb, A ili Pro isto cu gledati na KP.

Tamo ocekuj onda koliko toliko realnije cene. Bice po ceni kao i sto je do sada bio M3 8gb. tj. mora da bude.

Air M2 16/256 na KP i dalje drzi cenu 1150e 🤨

Drži drži. Šteta što nema kao na eBay da gledaš prodate.

Imam utisak da na KP MB slabije drze cenu,i malo teze ide prodaja.Oseca se izvestan pad vrednosti.To je uzrokovano novim modelima.

Ako se novi modeli budu prodavali, starijima cena ide nizbrdo.
Ako bude kao sa tranzicijom sa M1 na M2, gde je M2 unekoliko bio u nekim stvarima čak i inferioriniji (lošiji SSD), neće ići baš tako lako.

1730670773280-png.2446434

CPU snaga je tu, M4 je zver i to će se nastaviti sa sledećim iteracijima.

GPU snaga ostaje problem, razmotrimo 2 tabora:
1) Gejming. Hardverska snaga M4 grafike ne dozvoljava neke preterane performanse (pogledati poslednju kolonu).
Takođe, ovde M4 nema šta da traži jer su igre neoptimizovane za MacOS. Konzole i Windows PC ostaju daleko bolja opcija (čitaj dodatni trošak ko se igra).
2) Profi upotreba - VFX. Za profi upotrebu optimizacija nije problem, ali sirova snaga jeste (opet pogledati poslednju kolonu). Neko ko zarađuje od Maye, Houdini, i Blendera sigurno neće da čeka render duže nego što treba (dakle opet Windows PC).

Što nas dovodi do toga da ništa osim kupovine baznog M4 nema smisla (nebitno da li je Mini, MacBook ili MacStudio).
Čak ni Ultra ili Extreme (gore stoji Quadra, ako je uopšte bude), nemaju dovoljnu snagu za gorepomenute slučajeve.

Ovo se možda promeni sa M5 iteracijom ali neće ni nVidia sedeti skrštenih ruku (čitaj GTX 5090).
Tako da će Mac uvek kaskati u GPU segmentu. Ukoliko uspe da zatvori taj nedostatak, možda se omasovi kod gejmera i profesionalaca.
Za sada Apple te dve grupe korisnika zaobilazi odnosno ciljano prepušta drugim firmama.

Poslednja izmena:
Ne bih bas rekao da zaobilazi profesionalce...

Jasno sam stavio VFX, ne Photoshop “profesionalce”. Jednostavno nisu za poređenje sa Windows mašinama.
Potpisujem iz druge ruke. Imam drugara, samo Houdini, Blender, Maya, i Unreal Engine. Imao je M2 Max MBP i jednostavno je morao da pređe na laptop sa RTX 4080, prodisao. Šljakalo je to sve vrhunski i na Mekbuku, ali ni izbliza kao sa jačom Windows mašinom.

Jasno sam stavio VFX, ne Photoshop “profesionalce”. Jednostavno nisu za poređenje sa Windows mašinama.
Dobro, dosta je uska analiza sto si napisao i doneo zakljucke, da je ili base model ili Windows PC najbolja opcija - ima raznih profesija i upotreba gde treba vise od base CPU-a recimo, gde je neki srednji konfig GPU-a sasvim dovoljan (M4Pro), gde je bitna snaga i rad samo na bateriji i autonomija, itd...

Apple pokusava GPU da unapredi sve vise, jos od M1 najveci napredak je na GPU planu. Kao sto kazes, sirova snaga GPU-a fali tu, da bi potpuno dominirao.

Ako se neko razume u analizu tržišta i krajnjih korisnika, mislim da je tu Apple bez premca, daleko ispred bilo kog tech giganta. Znali su da nemaju šta da traže u 3D segmentu, bilo da je to arhitektura, animacija, 3D modelovaje, motion design etc, ali mislim da su i toga bili spremni da se u startu odreknu jer tih korisnika naspram ovih drugih ima jako malo. Na žalost, mi koji koristimo 3D i dalje ćemo za te poslove morati da se kunemo u Nvidiju, koliko god na prezentacije Apple stavljao Redshift da radi super itd. Ali isto tako me to ne sprečava da imam i Desktop PC i M1 Max Macbook Pro, i da selektivno prema poslu koristim i jedno i drugo. Iskreno, posle godinu dana uporednog korišćenja MacOS-a i Windows-a, sada mi Windows izgleda kao jedan ogroman bloatware. A isto tako mogu da iz prve ruke posvedočim da npr After Effects mnogo fluidnije i bolje radi na M1 Max nego na 5950x+3080 sa 64 giga rama i to na bateriji bez bilo kakve buke, dok Ryzen poleće sa radnog stola non stop. Tako da na kraju mislim da je ipak najbolje ne odricati se jednog zarad drugog već koristiti najbolje od oba sveta.

Ako se neko razume u analizu tržišta i krajnjih korisnika, mislim da je tu Apple bez premca, daleko ispred bilo kog tech giganta. Znali su da nemaju šta da traže u 3D segmentu, bilo da je to arhitektura, animacija, 3D modelovaje, motion design etc, ali mislim da su i toga bili spremni da se u startu odreknu jer tih korisnika naspram ovih drugih ima jako malo.
Slažem se svim što si naveo. Međutim pitanje ostaje, šta ja kao korisnik dobijam kupovinom M4 Ultra,
- šta se poboljšava za 4500EUR (naveo sam trenutnu cenu MacStudio M2 Ultra u Nemačkoj)?

U kojim to aplikacijama-primeni fali procesorske snage (najjači adut M4)?
Ako tako budemo gledali stvari ipak je više potrebe za jakim GPU, nego za jakim CPU, što je sada slučaj kod ARM procesorima.

To je veoma individualno, i zavisi od konkretnog korisnika i načina upotrebe računara. Mislim da njima ciljna grupa za M4 i nisu oni koji koriste M2 seriju, već pre oni koji su na M1 i (posebno) Intel procesorima, kojih još uvek ima dosta u upotrebi. Objektivno, i M2 je overkill za preko 90% korisnika i načina upotrebe.

Sem toga, treba imati na umu i NPU koji je (navodno) drastično poboljšan na M4 seriji. Tzv. "AI" (daleko je to od AI ali to je druga tema) je trenutno upitne upotrebljivosti, ali mi ne znamo šta razvijaju njihovi (i third-party) developer-i i da li će moći nekako da iskoriste jači NPU (ja ne mogu da zamislim da bi jači NPU meni nešto vredeo, ali čekam još uvek da me neki developer ubedi da mi je neophodan neki AI proizvod).

Svakako, onaj kome treba GPU jači od onoga što nudi Apple sa M serijama ima izbor, te nije oštećen u poslovnom smislu (govorimo ipak o poslovnim mašinama, ne bih rekao da je Studio ili Pro porodični kućni računar), niti je MacOS nešto bez čega se ne može (bar koliko znam). A fin. izveštaji pokazuju da Apple ima dovoljno kupaca da mu neće bitno uticati na poslovni rezultat ukoliko nema najbolju integrisanu grafiku na tržištu.

Ja npr. imam M1 i apsolutno mu i dan danas nista ne fali. Baterija traje super, sve zavrsava bez problema. Naravno, ja nisam prezahtevan korisnik, neko ko intenzivno renderuje ili obradjuje bi mozda imao potrebu za zamenom.

Za office poslove je M serija jednostavno prejaka, u bilo kom izdanju.

Slažem se svim što si naveo. Međutim pitanje ostaje, šta ja kao korisnik dobijam kupovinom M4 Ultra,
- šta se poboljšava za 4500EUR (naveo sam trenutnu cenu MacStudio M2 Ultra u Nemačkoj)?

U kojim to aplikacijama-primeni fali procesorske snage (najjači adut M4)?
Ako tako budemo gledali stvari ipak je više potrebe za jakim GPU, nego za jakim CPU, što je sada slučaj kod ARM procesorima.
Ne znam šta konkretno ti dobijaš i čime se baviš u životu, isto kao što ne znam ni šta drugi ljudi rade što to kupuju. :giggle: Ali isto tako moraš da budeš svestan mnogo faktora i varijabli koje postoje, i koliko različitih i specificnih workflow-ova na tržištu ima. Ja na primer za softvere Capture One, Lightroom, DaVinci Resolve, After Effects iz prve ruke mogu da kažem da Mekbuk M1 Max briše patos sa mojim desktopom (5950x i RTX3080 64Gig) što se tiče samog osećaja u radu, a i u primenama specifičnih efekata, kolor grejdinga itd. I to napominjem još jednom, skroz bešuman laptop koji nije uključen u struju. Isto tako, kada upalim Cinema 4D i Octane, desktop računar briše patos sa Mekbukom, i to je normalno. Drugo, možeš biti kao moj zet koji je rođen u Švici, i koji je za prvi računar u životu dobio iMac. I čovek je u Apple sistemu ceo život, ne želi da gleda da li je bolji PC ili Mac ili šta već, radi onako kako je navikao, i kupuje šta Apple u tom trenutku nudi najbolje. Bavi se grafičkim dizajnom, za njega je bilo koji Pro čip dovoljan za sve živo. Isto kao što je bilo koji Air laptop i Mac Mini dovoljan za 99% poslova za računarom. Ali i pored toga imaš ljude kojih ima dosta u okolišu oko mene koji bespotrebno pazare MAX modele, čisto da se osete profi i moćno, a koriste Chrome i Excel. Tako da mislim da konkretnog odgovora za tebe šta će ti M2 Ultra nema. :giggle:

Zdravo svima, ja sam ovde nova, pa bi mi značio savet nekog ko se razume u ove stvari.
S obzirom na to da sam arhitekta i koristim programe AutoCAD, 3ds max, Photoshop i neke osnovne tablice u Exel-u, da li mi je opcija uopšte da gledam MacBook Air 13-inčni M3 16/256GB, s tim što ne bih sirurno renderovala na njemu, najviše bih ga koristila za CAD, par tabova na Google search-u i eventualno neke Exel-ove osnovne tablice i male korekcije u Photoshop-u?
Ili ako to nije opcija, da li ima smisla da čekam ovaj novi model MacBook Pro 14-inčni M4 16/512GB ili bi mi preporučili neki drugi model/proizvođača?
I da li će uopšte ta količina ram memorije zadovoljiti potrebe tih programa?

Poslednja izmena:
Dimenzija ekrana mi ne igra veliku ulogu, jer imam PC koji mi je primarni uređaj na kom radim, ali s obzirom na to da dosta putujem, potreban mi je laptop na kojem ću moći da obavim sve potrebne radnje, a da nije preglomazan i težak, jer sam sa takvim već imala iskustva.

Zdravo svima, ja sam ovde nova, pa bi mi značio savet nekog ko se razume u ove stvari.
S obzirom na to da sam arhitekta i koristim programe AutoCAD, 3ds max, Photoshop i neke osnovne tablice u Exel-u, da li mi je opcija uopšte da gledam MacBook Air 13-inčni M3 16/256GB, s tim što ne bih sirurno renderovala na njemu, najviše bih ga koristila za CAD, par tabova na Google search-u i eventualno neke Exel-ove osnovne tablice i male korekcije u Photoshop-u?
Ili ako to nije opcija, da li ima smisla da čekam ovaj novi model MacBook Pro 14-inčni M4 16/512GB ili bi mi preporučili neki drugi model/proizvođača?
I da li će uopšte ta količina ram memorije zadovoljiti potrebe tih programa?
3ds max nije razvijen za Mac OS operativni sistem ako ti je on jedan od bitnijih softvera za rad.

Nazad
Vrh Dno