Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Mene zanima hoće li naši prodavci smanjiti sad cenu tih istih laptopova ili će se praviti ludi. 😅

Prodavci (pravna lica) nece, a fizicka lica koja prodaju polovne ili dovlace iz schwabbije ce sigurno cim im firme dopreme nove da zamene stare, a to je na 3-4 godine obicno, kao i uvek sto je bilo.

Sve u svemu, standardan apple, ko se zeza sa LLMovima i AI-em, i prethodno je pazario 16GB RAM model, 'isplati' se apgrejd.

Ko koristi za sve ostalo, miran je jos par godina minimum.

Napokon 💪 je 8 GB model otišao u penziju i za bazične korisnike je ovo povećanje RAM-a i na Air modelima M2 i M3 možda još važnije, pogotovo uz identične cene za modele :)

Iskreno mi se ovo jako sviđa 😃

Baterija na Pro modelima do 24 h, jako lepo ali i dodatnih 150$ za nano-texture displej. Mislim, pričamo o Apple-u i mora ipak da se negde "štipne" dodatna zarada 😁

Poslednja izmena:
Pa nije "negdje", bukvalno sve sem base modeli su čista pljačka za upgrade.

Zavisi odakle je upgrade 😃

Kad pogledaš da Pro model od pre deset godina i dalje solidno radi, mislim da se isplati kupovina novog modela na tako dugačak period 😃

Još nisam video Win based laptop koji je toliko godina i dalje upotrebljiv 😃 Naravno, ko voli macOS 😃

Mislim na upgrade cpu, ram, memorije kad konfigurišeš novu mašinu. Samo base model je dobar dil, svaki korak gore je pljačka.

Ne znam zašto moram da objašnjavam ali evo - priča je bila na šlagvort kako Apple "mora negdje da nađe način da dere", pa sam samo pomenuo opšte poznat detalj da Apple naplaćuje krvavo svaki dodatak na svakom uređaju koji su ikad proizveli, i da imaju gigantsku zaradu na svakom primjeru, jer taj hardver ima tržišnu, realnu cijenu koja je višestruko manja. Naravno da zadovoljni kupci opravdavaju to dugim korišćenjem ali to ne mjenja činjenično stanje.

Izašli novi Pro modeli:

Ista cena, više RAM-a, sad samo da sačekam da stignu do naših na KP.

I jedna zanimljivost:

Pogledajte prilog 464623
Kad bi trebalo da stignu ovi 16GB bazični Air modeli na KP i u iStyle?🙂 Vidim u Nemačkoj već mogu da se naruče...

Kad bi trebalo da stignu ovi 16GB bazični Air modeli na KP i u iStyle?🙂 Vidim u Nemačkoj već mogu da se naruče...
Bar cena da se zna, da jurim nekoga u nemackoj odma :D
Je l se ocekuje da bude priblizno 700e za mac mini ili ce da odvale cenu?

Air modeli izlaze tek sledece godine. Sad su izasli 14" i 16" modeli.

Ti modeli su svakako već dostupni u prodaji, samo će doživeti sniženje cene.

Informacija bitna verovatno samo za nas troje koji koristimo mac sa 8k display-em, ali sada i osnovni ne-pro m4 ima hdmi 2.1 i 8k 60 output. I mini i macbook osnovni.

Znači već za 650 eura možete napraviti gigantski iMac 😱

Smislili su opet da se power dugme na novom Mac mini nalazi sa donje strane, verovatno sa idejom da jednom upalite i ne gasite i palite non-stop, već kao i za MacBook-ovima, ali već su krenule prozivke i idejna rešenja za to 😁
Naravno da prozivke vuku poreklo zbog poređenja sa, najblaže rečeno, neobičnim rešenjem za punjenje Magic mouse.

GbIjw28XYAAUR-9.png

GbOHBcFXgAAl4dm.jpg

GbIj_HnWQAAY1U8.jpg

GbJZr6sXAAAlmRj.jpg

Poslednja izmena:
Napokon 💪 je 8 GB model otišao u penziju i za bazične korisnike je ovo povećanje RAM-a i na Air modelima M2 i M3 možda još važnije, pogotovo uz identične cene za modele :)

Iskreno mi se ovo jako sviđa 😃

Baterija na Pro modelima do 24 h, jako lepo ali i dodatnih 150$ za nano-texture displej. Mislim, pričamo o Apple-u i mora ipak da se negde "štipne" dodatna zarada 😁
Odlicno za 8Gb, jedva cekam detaljnije testove, geekbench i da vidimo kasnije kako ce Air raditi, po meni trenutni AIR M3 13" je jako los termalno i dosta losa baterija naspram M1.

ali ovo oko baterije je dobar skok od M1/M2/M3. Kazu najbolja baterija, ali to je video playback, a wireless web (sto je dosta merodavnije) je losije od M1 MBP M1 13". i ovo je na 50% brightness, sto je tamno, na 100% je mnogo losije. Moramo sacekati testove, da se vidi. Ali 14" ekran i CPU dosta srcu bateriju od M2 pa na dalje.

Ja sam bas navikao na autonomiju 13" MBP M1 u tom pogledu, da je to tesko dostizno na 14" i na 13" AIR-u.

Battery wireless web
  • MacBook Pro 14-in. (M4) – up to 16 hours
  • MacBook Pro 14-in. (M3) - up to 15 hours
  • MacBook Pro 14-in. (M2) - up to 14 hours
  • Macbook Pro 13-in (M1) - up to 17 hours
  • Macbook Pro 14-in (M1) - up to 11 hours

Jeste budalastina da je dole power dugme, ali stvarno ne znam nikog normalnog da gasi Mac Mini...

A ja ga uzimam sigurno, mada mi realno ne treba ali najosnovnija varijanta, mali na stolu, lep vanvremenski dizajn, necujan a moci ce da radi i ozbiljnije stvari od pukog surfovanja i ofisa sa posebnim media enginom bice milina... jos sacekati neku akciju na Amazonu i bice za 600 dolara sa sve porezom, za te pare dzabe :)

Jel mac mini ima bt/wifi integrisan?

Jeste budalastina da je dole power dugme, ali stvarno ne znam nikog normalnog da gasi Mac Mini...

A ja ga uzimam sigurno, mada mi realno ne treba ali najosnovnija varijanta, mali na stolu, lep vanvremenski dizajn, necujan a moci ce da radi i ozbiljnije stvari od pukog surfovanja i ofisa sa posebnim media enginom bice milina... jos sacekati neku akciju na Amazonu i bice za 600 dolara sa sve porezom, za te pare dzabe :)
Vole ljudi da pljuju Apple, čak i kad povuku poteze u korist korisnika, kao što je sada. Nenormalan čip za te pare. Samo još da daju za džabe i poklanjaju pa bi nastao šum. Treba kritikovati kad ima mesta (a bilo ga je ihahaj), ali treba i pohvaliti i slaviti kad mali čovečuljak dobije više nego što se nadao, pogotovo u ovoj klimi cena i inflacije.

Naravno, wifi 6E, bt 5,3... a moze da se konfigurise i da ima 10Gb Ethernet za 100 dolara kome treba... neverovatno stvarno...

Da da, 10gb za 100$ je skroz realna cena. U bilo koji desk rj45 da ubacujes nemas ispod 80ak evra.

I ja da se pitam, za 100$ uopšte ne treba razmišljati kad se uzima minika, obavzno doplatiti za 10gbe.

Cini mi se da je Mac mini malo izdignut u odnosu na stariju verziju, pa cak i ako je dugme ispod, mislim da moze da se upali bez dizanja :D

Mac mini M4 od 16/256 će kod nas biti nešto ispod 96 hiljada dinara

Nazad
Vrh Dno