Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ekipa može savet za potencijalnu kupovinu polovnog ličnog 14" M3 Pro 18/512 2023god. Nema apple care niti garanciju, 80tak ciklusa baterije sa 95% health. Imam priliku da kupim za 1300e. E sada ja pojma nemam da li je to korektna cena, jer nisam do sada kupovao (ovo bi mi bio prvi :) ). Imao sam priliku da radim na M1 mini sa 16/512 iz 2020 i on je za dev sasvim korektan, oduševilo me jednostavno koliko je sve fluidno i bez problema, nisam ga nešto posebno patio jer je poslovni i nije bilo potrebe jer je projekat relativno nezahtevan. Lomim se izmedju nekog Pro modela i običnog laptopa, operativni sistem mi nije problem jer sam radio na svemu, samo da može da me služi bez čupanja kose i da ne košta kao bubreg ako ne mora. Mada me brine da li je 18gb malo za dev work? Fullstack je u pitanju, znači po koja instanca IDE, VS Code, virtualka, docker i puno browser tabova :D. Ima li neko bogatijeg iskustva da podeli? Takođe kako bih proverio da li je sa uređajem sve ok ako ga budem išao pogledati uživo, Apple ID itd.. To mi je sve nepoznato, takodje i naredni setup za Apple ID, da li je moguće dokupiti Apple Care itd.. Hvala ekipa unapred, možda vam se pridruži jedan dugogodisnji Win user :D

Radice ti posao apsolutno bez ikakvih problema

Kolega uzeo m4 pro 14,sta uradise sa onom tastaturom ono je bas dil brejker,bas jeftino deluje
Ја сам узео m4 pro 14`` 24 GB/ 1 TB прије недељу дана. Промијенио сам сам лаптоп, био ми је Lenovo Legion 5 којег сам користио 3 године. Тастатура јесте ми плића али чини ми се да је одлична мање ми се прсти умарују него на том лаптопу. Мада свакако више волим да користим екстерне тастатуре тако сам овдје узео magic keyboard јер нисам нашао механичку која би ми за њега одговарала. На PC на које радим када радим од куће је маханичка која свакако за мене боље од ове магичне.
Иначе ово ми је први Mac да радим и још се навикавам, али за монтажу, рад у илустратору, фотошопу је одличан заиста. Узео epico читач 100 евра, на њега сам повеза HDD и монитор. Има 2 USB A, 1 HDMI, 1 USB C, 1 слот за картицу, и 1 Ethernet.

Ако механичка тастатура има виа или фабричку софтверску подршку може да се измени команд и контрол тастери како ти одговара. На меџик киборд то може преко карабинер-елементс.

logitech mx je bolja od magic za duplo

logitech mx je bolja od magic za duplo
Тражио сам њу, али нисам нисам нашао малу да може у ранац да ми стане.
Ок ми је ова за сада касније ћу видјети да уземм бољу.
Али са којом лакоћом је одрадио захтјеван 4к видео, нема да ми штуцне и једне секунде.

Drustvo, ne znam da li moze ovde ali treba mi pomoc.
Uspeo sam da sipnem malo belog vina na MAC Air M1 i iako sam munjevito reagovao, tastatura je preminula, tj ne reaguje vise.
Gledao sam po netu ali slaba vajda.... ima li mozda neko ideju sta da radim da je ponovo aktiviram?

Ugasi - najvaznije da je ugasen, Obrisi i okreni naopacke da se susi, i odnesi u nekim servis sto pre. Treba ga rasklopiti i ocistiti.

Ako prodje vise dana, moze da dodje do stampane ploce, da korodira pa ce biti neisplativo za popravku.

Ju ni ja nisam znao da je bas toliko osetljivo od malo tecnosti. Strasno. Pre su reklamirali laptopove da mozes prosuti soljicu kafe direkt na tastaturu celu.

Zaboravih da kazem...tastaura svetli i dalje potpuno normalno, ako to ista znaci.....

Kako se najbolje radi migracija sa starog na novi MacBook? Ima li neki app ili nešto ugrađeno?

Izvinjavam se, izgleda da je skroz straightforward, 5 min Google bi pomogao.

Које је ваше мишљење за пуњење батерије?
Имам М4, радим дневно око 8 сати. Значи нон стоп га користим током ових 8 сати.
Чет ГПТ каже да је боље да нон стоп држим на пуњачу, и да једном недељно користим батерију да је испразним, па опет напуним.
Или је боље да напуним па истрошим до неких 20-30 % и тако у круг...

Zar nema ono smart odrzavanje baterije?80%
Има, чет ГПТ каже да укључим то и да га држим на пуњачу. Иако ми нон стоп пише 100%, он има ту неку опцију да не ”препуњује батерију”
али опет, јел боље нон стоп на пуњачу или да га пуним-празним.
Пошто користим камеру и виртуалну позадину, морам 2 пута да га пуним током рада.
типа ако га нон стоп пуним и празним, онда се циклуси брзо повећавају, а ако га нон стоп држим на пуњачу, век батерије је дужи. То каже чет ГПТ.

Moj je stalno na punjacu.Od januara ima valjda 4 ciklusa.Sam ponekad obori do 95%

Има, чет ГПТ каже да укључим то и да га држим на пуњачу. Иако ми нон стоп пише 100%, он има ту неку опцију да не ”препуњује батерију”
али опет, јел боље нон стоп на пуњачу или да га пуним-празним.
Пошто користим камеру и виртуалну позадину, морам 2 пута да га пуним током рада.
типа ако га нон стоп пуним и празним, онда се циклуси брзо повећавају, а ако га нон стоп држим на пуњачу, век батерије је дужи. То каже чет ГПТ.
Pa da, ako bas retko koristis bateriju, onda najbolje tako na punjacu (i na 80% limitu). Baterija se trosi koriscenjem u najvecoj meri (pogotovo kada se isprazni blizu kraja), a vremenom stari svakako, tu se gubi mozda par procenata kapaciteta godisnje kako god je koristio. Takodje kada je dugo na 100% nije dobro, zato postoji 80% limit. (koji jeste malo bezveze u mom slucaju jer gubim 20% kapaciteta onda ako ga negde odnesem tada, korisnije mi je 20% kapaciteta nego sto ce baterija biti u malom boljem stanju posle 3-4 godine.

Ali generalno nema potrebe opterecivati se, da li ce biti 85/90% battery health za 3 godine, nije nesto bitno. posle 5/6+ godina je za menjanje svakako. Ja i po kuci cesto na bateriji koristim, ne obracam paznju nesto. Drzati na 80% sa battery saving feature-om stalno, mozda spases 5% kapaciteta na 3 godine, a svo vreme si uskracen za dobar deo baterije.

Poslednja izmena:
Ja koristio BatFi aplikaciju (verziju 2.2.0, nemoj noviju), limitirao na 60% i non-stop na punjacu.
Kad treba da se ide negde, imas opciju da napunis do 100%.
Ne bi bilo lose jednom mesecno da odradis 100-0-100% i onda do limita (u mom slucaju 60%).

Uzeo bih polovan MBP M1 13 na KP.
Ne razumem se u IT, ne zanima me... samo sam konzument.
Iscitao sam gotovo sve sto je napisano na forumu, uglavnom se svodi na tih 16GB kao obavezno.
Medjutim, par puta se pominjalo zadravlje baterije, i to kao nepouzdan parametar.
Pitanje, ako se moze egzaktno reci, ispod koliko procenata da ne razmatram?
Pretpostavljam da je zamena baterije znatan trosak.
Nisam zahtevan korisnik, svidja mi se kompaktnost, pouzdanost, velicina i ekran... zato bih presao sa HP na Macbook. A Pro varijanta pre AIRa samo zbog touch bara.

Hvala.

Pravi izbor! :), po mom misljenju i dalje najbolji kompaktni MPB (osim ako ne radis oko grafike i treba ti jak GPU) i sa najvecom autonomijom i dalje, wireless battery time i dalje najduzi. Aplsotnuno necujan i hladan. Veoma je efikasan taj prvi M1 (4+4 jezgra)

Baterija se menja kada padne ispod 80% health, evo moja je na 85% (3.5 godina star otprilike). Tako da godisnje oko 5% gubis mozda najvise (battery health se vidi u system report-u). Ali mozes novu staviti, nije nesto preskupa. (100-150e) mislim. ali i sa 80-85% poprilicno dobro drzi.

Da, 16GB rama i miran si, i ne bi bilo lose 512 SSD znaci ipak, a posto uzimas polovan ,lako mozes naci za slicno para i veci SSD, ja naleteo na 16GB rama sa 2TB SSD-om cak. Mala je sansa ali mozda i naletis sa Apple Care-om na M1. Moj ima i dalje AppleCare+, (70e godisnje, pa kada mi ode baterija ispod 80% vredece bar za to, i to pokriva)

Poslednja izmena:
Hvala na brzom odgovoru. Nisam video da u oglasima ima sa AppleCare... ni jedan. To je dobra stvar. Mozda malo sacekam...

Mcbook AIR M1 osnovna verzija, ako nisi zahtevan korisnik, pegla i dalje savrseno...... nema potrebe da juris ni PRO ni 16 GB RAMa

I za bateriju, valjda ti je bitno koliko sati drzi a ne koji je %. Windows laptop sa 100% obicno drzi manje od M1 starog po 4 god

Mcbook AIR M1 osnovna verzija, ako nisi zahtevan korisnik, pegla i dalje savrseno...... nema potrebe da juris ni PRO ni 16 GB RAMa
Samo sto su male razlike u ceni sada za 13" M1, slicno kostaju, pa bolje uzeti jacu verziju, ali MBA M1 je isto odlican. Sta naleti dobro uzeti.

Slazem se da je sminka. Ja ko zena kad kupuje auto- gledam sporedne stvari. (ne znam da li moderacija ceni komentar kao sexisticki)
Uglavnom, rec je o promeni. Nesto novo, makar u tome.

Nazad
Vrh Dno