Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Ja sam na MBP M4 Pro od novembra, još ni jednom nisam čuo hlađenje, totalno je nečujan, bar za dev taskove.
Odlicno onda, na testovima se bas cuje kada se optereti duze - Ali svakako mislim da je i osnovni 14" MBP dosta bolja kupovina od MBA M4, bolje je hladjenje nevezano za ventilator (jer je deblje), zvucnici daleko lepse zvuce, ekran, baterija - MBA su bas stanjili, bolje je starije M1 kuciste bilo.

Mozete li mi reci da li je danas vredan razmatranja Mackbook Air M1 13" po konfiguraciji i po ceni u istyle?
Nemam dodirne tacke sa mack os-om, zanima me da li na njemu rade (mislim generalno na mc os-u) win programi ili se mora traziti alternativa?
Mozda ipak bolje gledati nesto na win-u za te novce?
Upotreba:
net,ms office, multimedia, obrada videa u-do 4k.
Ne znam sta moze da radi od zahtevnijih stvari jos?

Da, nema smisla cena za 8/256. Na KP ima dosta MBA 13" M1 sa 16/512 ili 16/256 za 500-600e cak sa garancijom. Odlicna kupovina, ili jos bolje MBP 13" M1 za slicnu cenu. Jedino je silver teze naci, a najlepsi je.

KP + Apple Care (ako zelite garanciju 2 godine ili duze).
Inace samo KP ako vam je dovoljna jedna godina.

ljudi, lomim se da pazarim mbp m4 basic model. radim pretezno obradu fotografija i kadkad osnovnu montazu u 4k. ne znam da li među vama ima editora i forografa ali pitanje je da li juriti više rama za dugoročnu upotrebu ili mi je sasvim dovoljan i osnovni model. hvala na odgovoru.

ljudi, lomim se da pazarim mbp m4 basic model. radim pretezno obradu fotografija i kadkad osnovnu montazu u 4k. ne znam da li među vama ima editora i forografa ali pitanje je da li juriti više rama za dugoročnu upotrebu ili mi je sasvim dovoljan i osnovni model. hvala na odgovoru.
Osnovni ima 16GB. Ja na 16GB živim već 5 godina skoro. Ako nisi Spilberg, bićeš prezadovoljan. Ja sam radio sa tipa 4-5 4K traka Blackmagic RAW, projekti po sat-dva, na običnom M1 Air-u sa 16GB. Tako da, sve dok nije 8GB, dobar si.

Pomoć oko izbora Apple naloga – USA ili Srbija?

Poštovani forumaši,
Tokom naredne nedelje stiže mi nova igračka – MacBook Air M4 (16 GB RAM / 256 GB SSD).
Radujem se, ali imam jednu dilemu: još nisam odlučio kojim Apple nalogom da ga "krstim".

Potreban mi je savet oko izbora između USA i srpskog Apple ID-a.
Koja opcija je dugoročno bolja?

Na raznim forumima sam nailazio na komentare da srpski Apple ID ima određena ograničenja, posebno u vezi sa funkcijama poput iMessage i Phone Mirroring.
Da li su ti problemi zaista izraženi i aktuelni?

Planiram da koristim iCloud+ (pretplata), kao i da kupim nekoliko manjih aplikacija za početak.
Zanima me sledeće:
– Da li je moguće plaćanje na USA Apple ID-u domaćom virtuelnom karticom (npr. Intesa ili Raiffeisen)?
– Kako i gde je najpouzdanije kupiti Apple Gift kartica iz Srbije?
– Da li se korišćenjem izmišljene američke adrese krši neka pravna norma i može li to dovesti do blokade naloga?

Unapred hvala svima na savetima i iskustvima!

Srećan 1. maj – praznik (ne)rada! :)

Poslednja izmena:
1. Ne
2. Ima dosta sajtova (cak mozes i kriptom) ali necemo reklamirati a mozes i direkt of apple (nasim karticama)
3. Ne

Inace, posto neke app postoje samo na srpskom apple store a neke samo na usa, najbolje je fa napravis oba, i USA kao glavni - na USA mozes da kupis godisnji apple care dok na nasem ne mozes

U sustini nas ti je potreban samo za tih par apps koje nema na usa store, to se ulogujes, skines jednom i posle on sam apdejtuje vez logovanja

Moj glas zato ide za oba naloga, s tim da usa bude primarni, jedina negativna stvar je sto ces morati da kupujes gift cards (prilikom pravljenja naloga ne moras da dodajes karticu, a za adresu izaberi neki mcdonalds u delaware npr)

Je li neko kupovao apple refurbished MacBook sa apple sajta? Danas proučio, "platio" našom karticom, pisalo mi porudžbina u obradi, ali mi novac nije skinut sa kartice? Nisam ni dobio poruku da je skinut novac. Pisalo je dostava do srede. Da li neko ima iskustva ovakvih?

Tražio sam online, izgleda da apple pare skida kada proizvod bude poslat, a ne kada se potvrdi kupovina. Verovatno se šalje u ponedeljak pa ako nekoga bude interesovalo napisaću kako je prošlo sve.

Tako je, tek kada bude poslat skinuce ti pare, ako imas više proizvoda može da se desi da ti skine više puta za svaki koji se posebno šalje… sve ok, ne brini, narucivao ja dosta puta😀

Kolega uzeo m4 pro 14,sta uradise sa onom tastaturom ono je bas dil brejker,bas jeftino deluje

Meni se realno i ne dopada nešto, ali možda je stvar ukusa. Sviđa mi se nova boja doduše, bolja uživo nego na slikama. ALi onaj notch je neoprostiv, inače bih kupio.

Kako nema? :)

Plitka je dosta tastatura i trazi da se covek navikne ali je meni dobra, sad bas da je najbolja nije...

Pomerio apple datum isporuke za iza vikenda (trebalo je 7.5., pa 9.5. i sad 12.5.) što mi ne odgovara jer tetka dolazi 10. I otkažem tu kupovinu i nađem isti model (m4 pro 24/512 silver) za 1650$ nov u micro center, ali mora lično da se preuzme, tako da, tetka će se provozati 15 min :D. Em sam uzeo nov umesto refurbished, em je 50$ jeftiniji.

Da meni iko živi na 15 minuta od Microcentera poslao bih ga tamo s kombijem. Bar dok ne krene sunovrat zbog trgovačkih ratova.

Nazad
Vrh Dno