Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Bok svima! Prelistao sam dosta stranica na ovoj temi ali sam se ipak odlucio i za vlastiti post jer je od nekih proslih komentara proslo i nesto vremena, pa ako postoji netko tko bi mi mogao dati neki dobar komentar ili savjet, bio bih zahvalan.

Razmisljam o kupnji macbook air m3 modela, i naravno, lomljenje traje izmedju 8 i 16gb. Laptop bi mi sluzio za generalno surfanje i nesto posla, i nekakav "najgori scenarij" bi izgledao ovako (naravno spojen na monitor): otvoreni docs, sheet, 10-15 tabova u pregledniku, stream neke utakmice preko arena sporta ili dazn-a, whatsap/slack, figmu i photoshop. Neko najcesce koristenje je pak da imam upaljeno 10-15 tabova i nesto istrazujem uz figmu, a sa strane mi je upaljen youtube video, ili nekakva utakmica na streamu ili glazba na spotifyu. Igre nikakve ne igram, svake prijestupne upalim eventualno football manager, ali niti to nisam vec jako dugo. Nekakva obrada videa ili slika za sada nije bila u planu, ako bi i bila to bi bilo nesto zbilja pocetnicko.

Cijene su i u Hrvatskoj nazalost jako bijesne, i razlika izmedju 8 i 16 u gotovo 300-400 eura mi je nevjerojatna.
Uzmi 16gb i min 512gb hdd. Bar obezbedi sebe za narednih 5-7 godina.
Vidi razliku u ceni izmedju Air m3 16gb / 512 i Pro m3 16 / 512.

Sa takvim korišćenjem bukvalno nema ama baš ni jedan jedini razlog zašto ne bi uzeo M2 Air sa 16GB memorije. Ja sa 256GB živim već godinama i okej mi je skroz, sa 8GB memorije bi već bilo gusto.

Air je definitivno bolji izbor od Pro modela kad svakako ne treba aktivno hlađenje za takve poslove. Em je jefitniji, em tanji, em lakši.

Hvala vam na komentarima. Ovih 16/512 mi bas jako prelazi granicu budzeta (1500 cca) i nazalost mi je nedostizno. Znaci za ovo svoje bih definitivno trebao gledati prema barem 16/256 pa makar to bio i m2.

Ma jok, uzmi slobodno i entry level ako ti se uklapa u budzet. Jeste bolja opcija M2/16 ali ako je slicna cena ili mala doplata. Tvoj use case je bukvalno ono za sta je basic Macbook Air i dizajniran.

Uklapa se, tocno je na granici i zato sam htio vidjet je li dovoljan s obzirom na ono sto radim ili moram cekat/odustat/ostat pri windowsu. Sve iznad base mi je u onoj sferi "dodaj jos 150-200 eura za ovo, pa za ovo,.."

MBA M3 13' kako stoji sa temperaturama?Jesu li vece od MBA M1?Kvalitet zvuka i ekran u odnosu MBA M1?

Nebo i zemlja u poređenju sa Windowsom. Pogotovo po pitanju performansi i trajanja baterije.

Mada trenutno je u toku Microsoft Event i predstavljanje novih ARM based Surface laptopova, tvrde da su po performansama iznad Air M3 i da će pružati 22h battery life-a.

Poslednja izmena:
MBA M3 13' kako stoji sa temperaturama?Jesu li vece od MBA M1?Kvalitet zvuka i ekran u odnosu MBA M1?
M3 radi dosta toplije od M1, to mi je i glavna zamerka.

Nisam koristio MBA M1, ali koristim MBP 13 M1. MBA M3 je prevruc za mene, neprijatno koristiti u krilu.
Tipa poredjenje MBP 13 M1 idle temperatura 38c, MBA M3 52c (ne radi ventilator na MBP isto). Baterija daleko losija od 13 MBP M1. Ne moze da izgura 6h sa 100% ekranom i neki srednje/laksi rad. MBP M1 bez problema to izgura.

Evo primer: testirao jedan Web projekat (15-20 sekundi je front-end kompajliranje koda).

Posle 6x kompajliranja (oko 2-3 minuta rada)

CPU 13" MBA M3 je 105c, a 13" MBP M1 je 69C, takodje M1 je bio sporiji par sekundi samo prva dva puta, posle je svaki naredni kompajling M1 bio brzi od M3 za par sekundi.

Poslednja izmena od urednika:
Poslednja izmena:
Ja sam sa Air M1 presao na Pro M1,i ne bi se vracao.Nesto sam razmisljao o M3,ali?

Ja sam se odlučio za entry level Air od 15 inča, procenio sam da mi je to dovoljno za web based stvari koje radim kad sam u pokretu. Najbitniji su mi ekran i baterija.
E sad, pitanje je M2 ili M3, odnosno da li je M3 vredan dodatnih 150 evra, kolika je neka minimalna razlika kod KP prodavaca. :unsure:

Ja bih rekao da vredi, ako ništa zbog toga što će imati dužu podršku, a i sigurno ćeš moći da izvučeš 100€ više, ako bi ga sutra prodavao.

M3 radi dosta toplije od M1, to mi je i glavna zamerka.

Nisam koristio MBA M1, ali koristim MBP 13 M1. MBA M3 je prevruc za mene, neprijatno koristiti u krilu.
Tipa poredjenje MBP 13 M1 idle temperatura 38c, MBA M3 52c (ne radi ventilator na MBP isto). Baterija daleko losija od 13 MBP M1. Ne moze da izgura 6h sa 100% ekranom i neki srednje/laksi rad. MBP M1 bez problema to izgura.

Evo primer: testirao jedan Web projekat (15-20 sekundi je front-end kompajliranje koda).

Posle 6x kompajliranja (oko 2-3 minuta rada)

CPU 13" MBA M3 je 105c, a 13" MBP M1 je 69C, takodje M1 je bio sporiji par sekundi samo prva dva puta, posle je svaki naredni kompajling M1 bio brzi od M3 za par sekundi.
Ček, pitanje, ti radiš ozbiljan posao i kompajliraš ili šta već dok ti je laptop na krilu?

Ček, pitanje, ti radiš ozbiljan posao i kompajliraš ili šta već dok ti je laptop na krilu?
da, evo nekih 12+ godina - najudobnije mi je raditi iz fotelje/kreveta ili stojeci - ne volim previse da sedim. Ovaj primer je neki lak web development recimo. Nesto jace je jos veci problem. ako je za 2-3min 105c, celo kuciste laptopa akumulira toplotu, postane bas previse vruc. A jos ekran uvek dosta topao na 100%. Mozda nekom ne smeta, i na stolu kada koristim je ok, ali ovo je portabilan laptop, komfor je bitan.

Ja bih rekao da vredi, ako ništa zbog toga što će imati dužu podršku, a i sigurno ćeš moći da izvučeš 100€ više, ako bi ga sutra prodavao.
Ovo mislim da nece biti slucaj, sve ukazuje da ce svi M chipovi do sada biti isto podrzavni (M1/M2/M3), jako su male razlike.

Poslednja izmena:
da, evo nekih 12+ godina - najudobnije mi je raditi iz fotelje/kreveta ili stojeci - ne volim previse da sedim. Ovaj primer je neki lak web development recimo. Nesto jace je jos veci problem. ako je za 2-3min 105c, celo kuciste laptopa akumulira toplotu, postane bas previse vruc. A jos ekran uvek dosta topao na 100%. Mozda nekom ne smeta, i na stolu kada koristim je ok, ali ovo je portabilan laptop, komfor je bitan.

Ovo mislim da nece biti slucaj, sve ukazuje da ce svi M chipovi do sada biti isto podrzavni (M1/M2/M3), jako su male razlike.
Zanimljivo. Ne ne, legitimno skroz, samo nikad nisam bio u fazonu "daj da radim nešto zahtevno dok mi je laptop na krilu". Ja kad rokam 4K snimke bude vreo M1 Air valjano, ali bude na stolu na postolju, ne utiče mi na performanse, vremenom samo uspori brzina renderovanja ali to je to, i dosta se brzo ohladi. Tako da ne bih to stavio kao neku konkretnu manu. Evo tri godine ga gazim kao da mi duguje pare i ne kašlje, ne štuca, leti ko bolestan. Bude mi swap 25GB lagano i sve super. Uspori tad malo ali čim spadne na tipa 19GB bude sve opet perfektno. Čudo od mašine, još pasivno hlađeno.

Base M1 spravica je stvarno predobra ali mi prostor posle par godina nije bio dovoljan za privatne+hobi+poslovne primene na njemu. Pri tome ne skladistim neke velike podatke tu. Od kada sam razdvojio to na dva laptopa od kojih je jedan sluzbeni sa Win, problemi su nestali. U pitanjima oko kupovine dosta je fokusa na RAM velicinu i koji ce biti cip -M1 M2 ili M3 a malo se storage uzima kao bitan. A moze ispasti.

Apple fanatici tu prodaju priču o thunderboltu i eksternim uređajima koji rade na visokim brzinama i rješavaju probleme, ali bukvalno sve vezano za thunderbolt, počev od dobrih kablova, je i dalje toliko skupo da postane suludo vrlo brzo kad pokušaš išta da uradiš po tom pitanju.

Ja sam se downgrade-ovao sa M2 Pro 16/512 na M2 16/256 i jako sam zadovoljan što sam to uradio, s obzirom da ne primećujem neku bitnu razliku u radu, osim što konvertovanje HD video materijala traje otprilike 15-20% duže. Manji SSD mi ne pravi problem, sve držim na eksternom HDD disku, a na njemu i radim. A u džepu je sada 600 konvertibilnih novčanica više.
Ko ne koristi hardver za profi rad i ne pravi mu pare, pa mu je vreme za koje treba nešto da odradi važno, nema ama baš nikakve potrebe da ide na neku jaču mašinu, basic radi kao sat. Čak je i M1 mini koji sam imao radio manje više slično kao i ovaj M2, bez štucanja.

Zanimljivo. Ne ne, legitimno skroz, samo nikad nisam bio u fazonu "daj da radim nešto zahtevno dok mi je laptop na krilu". Ja kad rokam 4K snimke bude vreo M1 Air valjano, ali bude na stolu na postolju, ne utiče mi na performanse, vremenom samo uspori brzina renderovanja ali to je to, i dosta se brzo ohladi. Tako da ne bih to stavio kao neku konkretnu manu. Evo tri godine ga gazim kao da mi duguje pare i ne kašlje, ne štuca, leti ko bolestan. Bude mi swap 25GB lagano i sve super. Uspori tad malo ali čim spadne na tipa 19GB bude sve opet perfektno. Čudo od mašine, još pasivno hlađeno.

Da, ali to je M1 Air. Rasklapali su i poredili. M1 air ima veci hladnjak i bolje hladjenje od M2/M3 Air-a koji je bas jako tanak. Samo Idle temperature su bar 10-15c manje na M1 naspram M3.

Ali da, na stolu je to sve ok, mada 100c je bas puno za par minuta. Ne radim 4K rendering, mogu misiiti kako se M3 ugreje kada se i GPU uposli skroz.

Mislim da ovo verovatno nigde nije bilo pomenuto, a posto je sigurno veliki broj Mac korisnika na ovoj temi, zanima me sledece:
Da li ste imali ikada bilo kakav problem prilikom povezivanja Macbook-a sa eksternim monitorom putem USB C porta koji istovremeno i puni uredjaj i prenosi sliku?
Imam taj problem na Win laptopu, cak i na Linuxu je ista situacija sto mi govori da je do uredjaja, iako nije jedini sa tim problemom, zanima me da li Mac ima takve decije bolesti? Da treperi slika, nekad nece da se prosto prenese na eksterni monitor? Ili sve radi glatko bez ikakvih problema?

@Delicious

Da imam taj problem sa LG 32UN880-B i Macbook Air M1. Nekada jednostavno nema slike na monitoru i moram da monitoru prekinem napajanje i vratim kabel i tada obicno proradi. Inace nikakvo vadjenje USB-C kabla na bilo kom kraju niti restart macbooka ne pomaze. Kada proradi, onda radi do sledeceg puta kada zabaguje. Nakon nekog gasenja ili stend baja duzeg.

Bukvalno sam razmisljao da predjem na Mac samo zbog ovog (primarno, mada cu verovatno u buducnosti u nekom trenutku preci iz drugih razloga). Hvala ti puno sto si podelio sa mnom. Mozda bi to meni moglo da pomogne kad imam problem na Windowsu ili Linuxu sa mojom masinom, moracu da istestiram kad opet ne bude radilo.

Kod mene nikakvih problema sa eksternim monitorom i Air M1.

Nazad
Vrh Dno