Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

U prevodu, koristi ga kako god ti odgovara. Samo ga nemoj prazniti do koske ako baš ne moraš.

Ja nor koristim program AlDente za podesavanje maksimalnog punjenja baterije i to mi za sad zavrsava posao.

Ja ga nikada ne gasim, jedino kada radi updejt pa ponovo pokrene sistem.
Bateriju punim do 90 praznim do 20.
Ali svakako nije bitno, posle 3 godine cu kupiti novu jer stajala na punjacu ili ne svakako ce degradirati

Problem je sto dosta stvari nije optimizovano za M1 procesore jos uvek...mislim da nisu toliko lagali, koliko softverske kompanije sporo optimizuju svoj softver...videcemo u narednom periodu...kada je krenula optimizacija, mnogi softveri su imali duplo bolje rezultate, nego pre optimizacije, tako da treba ipak sacekati jos par meseci, godinu, dana, kako bi videli pravi potencijal M1 ultra... :)

Ma nisu slagali, samo su "ošišali" grafikon :ROFLMAO::ROFLMAO:

Svejedno Ultra je svakako više nego impresivna, i kao što reče @unique93 trebaće vremena i softveru da se optimizuje...

Prilozi

• SCR-20220321-k3d.jpeg
    SCR-20220321-k3d.jpeg
    88.2 KB · Pregleda: 51

Imate trenutno popust za Parallels Desktop 17 Pro za $39.99 (inace je $100) i jos se uz to dobija Acronis Cyber Protect. Odmah sam dobio kodove i uspesno aktivirao Parallels Pro.

@zholinho se ranije interesovao.
Hvala za ovo, uzeh i ja malopre, jos uvek je u processing statusu, nadam se da stize uskoro. Taman mi je isticala licenca sad u aprilu, a ovo je jos i upgrade na pro, nice! :)

Koliko zauzima prostora win 11 i da li usporava masinu kada je instaliran?
Meni trenutno zauzima manje od 70GB sa gomilom instaliranih programa. Performanse su odlicne, ali to pre svega zavisi od resursa koje dodelis virtuelnoj masini i od nacina na koji je koristis. Nisam osetio jos da ista usporava i kad imam nekoliko Linux masina aktivnih.

Da li je isplativo zavisi od mnogo faktora, ja samo moga da kažem da radi besprekorno.
Iskren da budem, meni je bas sporo radilo. Dao sam mu recommended resurse (8gb rama i 4 core).

Imate trenutno popust za Parallels Desktop 17 Pro za $39.99 (inace je $100) i jos se uz to dobija Acronis Cyber Protect. Odmah sam dobio kodove i uspesno aktivirao Parallels Pro.

@zholinho se ranije interesovao.
Jel ovo vazi za godinu dana?

Ljudi poludeh istrazivajuci koji HUB da uzmem, taman se odlucim za neki ( pronadjem da nije PT )
Pa onda pronajdem koji moze preko 100w pa onda vidim da mu max izlaz HDMI 4k 30hz??!
Koji USB HUB da uzmem ( da moze kod nas da se nadje) a da ima par komada usb, HDMI 4k 60hz, SD card reader...

HVALA!

Ja sam kupio ovaj:
https://www.caldigit.com/usb-c-pro-dock/

4K 60Hz, radi odlično, ne greje se mnogo, ima sve ovo šta ti treba..
Jedino se teško nalazi kod nas, ja sam ga naručio iz Nemačke, ako imaš nekoga tamo da ti preuzme, odličan je dock.
Kupio sam i Baseus sa Ali-ja, onako lajt varijanta, ali se dosta greje. Takođe kad staviš sd karticu u njegov sd slot brzina prebacivanje je oko 30mbit/s. Ali kad ubodeš eksterni čitač kartica u Baseus usb ulaz, onda je brzina 90mbit/s, kao i na Caldigit-u.

Pozdrav ljudi, jos uvek sam u nedoumici i potrazi za M1 pro. Sta treba gledati kod polovnih macbookova i gde naci najjeftinije? Razlika u ceni za novo i polovno je mala. Pa ako moze neke sugestije, predlozi, saveti?

2 linuxa i 1 win, svaki recommended postavka, radi kao native svaki OS.
Ja sam recimo sad trebao da odradim nesto na nekom projektu koji ne moze van windowsa. I build projekta traje neuporedivo duze nego na windows masini. Bas sam se bio razocarao. Sad moram da nosim 2 laptopa neko vreme :D

Primetio sam da Air M1 drastično više troši bateriju kada se priključi monitor na HDMI, čak i kada se taj monitor ne koristi previše za aplikacije, browsere, tabove... Mislim, gde ima monitora ima i struje za punjenje pa to nije neki deal breaker, nego čisto da vidim kakva su vaša iskustva pošto sam na netu pročitao da ne bi trebalo da utiče drastično ako ne koristiš monitor za još 10 dodatnih desktopa.

Treba li nekom slucajno ova godisnja licenca za Acronis security sto ide uz Parallels? Trebao mi je samo parallels iz bundle-a pa mi je ovaj acronis visak :)

Taj Acronis se i prodaje namerno uz Paralles, da bi se prodao.
Kao nekada katanci i kafa :)

Kad kupite taj bundle, je l' morate odmah da aktivirate Parallels ili dobijete aktivacioni kod koji možete da iskoristite i kasnije? Trenutna licenca za Parallels Pro mi ističe tek u junu, isto sam je nabo na nekoj promociji pa bih pazario ovo da opet uštedim ako aktivacija može da se iskoristi za par meseci

To i mene interesuje, jer mi ističe pretplata tek u julu.

Kad kupite taj bundle, je l' morate odmah da aktivirate Parallels ili dobijete aktivacioni kod koji možete da iskoristite i kasnije? Trenutna licenca za Parallels Pro mi ističe tek u junu, isto sam je nabo na nekoj promociji pa bih pazario ovo da opet uštedim ako aktivacija može da se iskoristi za par meseci
Dobija se aktivacioni kod, ali bilo bi najbolje da pitas Parallels support (ili B&H) preko chata da li postoji rok vazenja koda. Mada pretpostavljam da vazi duze.

drugari da li je neko pokusavao paralles win na air m1 sa 8/256gb, da li moze da se nosi sa tim i koliko dobro, ili ipak ici na 16gb(+350e)..

Primetio sam da Air M1 drastično više troši bateriju kada se priključi monitor na HDMI, čak i kada se taj monitor ne koristi previše za aplikacije, browsere, tabove... Mislim, gde ima monitora ima i struje za punjenje pa to nije neki deal breaker, nego čisto da vidim kakva su vaša iskustva pošto sam na netu pročitao da ne bi trebalo da utiče drastično ako ne koristiš monitor za još 10 dodatnih desktopa.
Isto ponasanje. Mada sad koristim Pro sa i7 i isto se ponasa, tako da mislim da nema toliko veze sa M1 chipom.

Problem je sto dosta stvari nije optimizovano za M1 procesore jos uvek...mislim da nisu toliko lagali, koliko softverske kompanije sporo optimizuju svoj softver...videcemo u narednom periodu...kada je krenula optimizacija, mnogi softveri su imali duplo bolje rezultate, nego pre optimizacije, tako da treba ipak sacekati jos par meseci, godinu, dana, kako bi videli pravi potencijal M1 ultra... :)
Čak i da jeste hardverski kao RTX 3090, sve se igre vrte preko Rosete tako da će performanse uvek biti lošije. Koliko modernih igara je uopšte pisano za M1, možda na prste jedne ruke da se nabroji.
Mada je to najpoštenije poređenje, softver pisan na M1 i softer pisan na X64 na da se uporede perfomanse.

Takođe ne vidim ni na će profesionalni Apple korisnici dugo napuštati Intel, trenutno je bolji u perfomansama.
Pitanje je samo koliko će Apple moći da trpi Intel u svom ekositemu, trenutno izgleda kao nužno zlo.

Razmišlja li neko da pazari Mac Studio (ima i neki display uz njega)?
Izgleda kao bucmasti Mac Mini, samo što je nekoliko puta moćniji od istog.

Sa druge strane nije ni Mac Pro koji tek u junu treba da izađe (na Intelu razume se :) )

Sa druge strane nije ni Mac Pro koji tek u junu treba da izađe (na Intelu razume se :) )
Mislis na sillicon-u :)

Meni bi trebalo uskoro da stigne Studio Display a razmisljam se i base M1 Max studio da uzmem najvise zbog 32gb rama u odnosu na trenutni M1 base MBP koji imam. Znacilo bi mi za posao da dignem jos 2 masine na parallels-u da podignem, a mozda sacekam da vidim da l ce biti novi mac mini na leto ili neki m2 entry mbp sa 32gb/64gb rama. Ovolika procesorska snaga mi svakako ne treba, samo ram.

Poslednja izmena:
Vrh Dno